jovela

jovela

lauantai 9. helmikuuta 2013

Keittiö kuuluu nurkkaan, vai kuuluuko?

Tauti alkaa taittumaan täällä. Johan tuossa pari päivää menikin melkein pelkästään nukkuen ja maaten. Olen viikolla miettinyt keittiötä kun en oikeen ole koskaan ymmärtänyt keittiöissä seuraavaa juttua.

Melkein aina ja kaikkialla keittiöt piirretään leiskaan seuraamaan huoneen seiniä. Näin vaikka tilaa olisi reilusti ja muitakin ratkaisuja olisi (ja onko se pelkästään tilastakaan kiinni)? Mietin miksi näin on? Onko keittiön paikka nurkissa ja seinustalla?

Miksi keittiössä, jota kutsutaan kodin sydämeksi, ollaan päätoimintojen aikana muihin nähden selin? Siinähän eristäydytään muista ja seurustelu on kovin hankalaa. Onko keittiön sijainti seiniä kiertäen oikeasti hyvä juttu? Onko yläkaapit käytännöllisiä tai edes alakaapit?

Itse en haluaisi keittiötä sellaiseksi, jossa elementit kiertävät seiniä ja kokkailu tapahtuu selin muuhun huoneeseen nähden. Vesipiste ja oheistoiminnot on varmaan ihan fiksua pitää siellä seinällä poissa tieltä, mutta noin muuten haluaisin suuren kokkauspisteen huoneeseen päin. Sellaisen, jonka ympärille voi kokoontua, siinä voi leipoa, jonka eri puolilta voi osallistua ja josta voi seurustella muiden huoneessa olevien kanssa ilman "odota hetki, mun täytyy kääntää/nostaa/paistaa/kiehauttaa/.. nämä" ja juttu jää kesken. Enkä pidä niistä yläkaapeistakaan. Koen ne epäkäytännöllisiksi. Ehkä se on vaan tämä mun lyhyt varteni, jolla yltää alahyllylle saakka, mutta ei ne alakaapitkaan ole toisaalta käytännöllisyyden terävintä huippua. 

Keittiössä ollaan siis selin, polvillaan tai pallilla. Miksi?

Taidamme skipata koko kaapit ja käyttää laatikostoja niiden sijaan. Jos tekisimmekin sellaisen keittiön, joka ihan oikeasti on pohdittu käyttäjiensä tarpeiden mukaisesti, eikä mikään olisi vaan koska yleensä on niin tai koska se jossain kataloogissa on niin. Jos meille ei tulisi mistään mitään valmiina - no tietysti muutama kone, mutta noin muuten? Onnistuisikohan se? 

Millaisen keittiön sinä suunnittelisit jos voisit heittää kaiken romukoppaan ja aloittaa uudestaan?

Täällä lähdetään pian käymään talolla. Teemme myyjän kanssa pienen inventaarion mitä taloon jää ja mitä hän vie sieltä pois. Olo ei nyt ole ihan parhain, mutta tämä pitää saada hoidettua pois. Varaan matkaan muutaman pussin Finrexiä, huovan ja pari kuunnelma-cd:tä.

Postaus ei jää ihan kuvattomaksi. Eilen posti toi mukanaan metalliset tallilamput päärakennuksen ovien molemmin puolin. Nuo ovat juuri taloon sopivat paksuine lasikeskiöineen.


Ystävämme leikitteli talon kuvalla pikaisesti sutaisten julkisivun punamullalle ja sisääntulokin sai lamput. Lamput kuvassa eivät ole juuri nuo, jotka ostimme, mutta paikka on oikea. Kevättä (ja mahdollisuutta aloitella remppaa) odotellessa tekee gutaa saada katsella edes mielikuvituskuvia.

Ja nyt sitten sinne talolle! Kiitos vielä tunnustuksesta, jonka sain alkuviikosta ja mukavaa viikonloppua teille kaikille. Tulen ihastelemaan blogien uusia juttuja kunhan tuolta talolta <3 kotiudumme.

Ps. Kirjoittelettehan omia ajatuksianne keittiöistä ja unelmakeittiöstä. Aihe on ollut paljon mielessä tällä viikolla. 

Jovelan Johanna

11 kommenttia:

 1. Meillä on tupakeittiö olohuoneen yhteydessä enkä ole kyllä yhtään kokenut ongelmaksi, että se kiertää kahta seinää. Olen myös hyvin iloinen kaikista yläkaapeista, koska minulla on niin paljon rakkaita, vanhoja, perittyjä astioita, joista en suostu luopumaan, etten ymmärrä, mihin ne työntäisin, jos yläkaappeja ei olisi. Koska toisaalta haluan myös pitkät työtasot (meillä on yht. noin 6,5 metriä) en halunnut maastakattoonkaappeja kuin kaksi.

  Sen sijaan luopuisin heti alakaapeista ja vaihtaisin ne laatikostoiksi (njaa, yhden voisin pitää keittokirjoille). Alakaapeista ei ole mihinkään. Ne ovat jatkuvasti sotkussa eikä hyllyjen perälle näe millään. Olen kauan suunnitellut ottavani selvää, voisiko niiden mittoihin löytää jostain näin jälkikäteen jotkut korihyllysysteemit, mutta en ole saanut aikaseksi.

  Puuhellan haluaisin keittiööni. Sitä kovasti yritimme saada mahtumaan keittiöremontin yhteydessä, mutta vaikka miten laskimme, niin ei onnistunut. Puuleivinuuni on. Sähköhellan kyllä silti haluan pitää, sillä rehellisesti sanottuna hermoni eivät kestä puuleivinuunilla leipomista. Liharuokia siellä voi laittaa ilman käämien palamista (siis minun) ja pullaa ja leipää, mutta kaikki muu menee kyllä sähköuuniin, vaikka puu-uunikin olisi lämpimänä. Meillä on 20 vuotta ollut tuo uuni, mutta on ihan mahdoton ennustaa, miten kuuma siitä tulee ja missä ajassa se jäähtyy, koska vaikuttavia tekijöitä on niin paljon (kuinka lämmin uuni oli ennen lämmitystä, miten kosteita puut ovat, ovatko puut koivua/kuusta/haapaa/pajua/leppää, minkä kokoisia klapit ovat) Tottakai uuni jossain vaiheessa olisi aina sopiva, mutta minä en jaksa kytätä uunilämpömittaria tuntikausia vaan käytän helppoa sähköliettä, joka ystävällisesti ihan itse ilmoittaa lämpötilansa.

  Ja sitten minä (joka siis en pyri sähköttömään omavaraistalouteen niin kuin ymmärtääkseni te pyritte) laittaisin nykyisin joka ikiseen kaappiin valot. Minusta on tullut jotakuinkin täysin hämäräsokea, enkä näe mitään kaappeihin. Nykyisin käytän led-otsalamppua, mutta vähän höhlältä näytän kokatessani lamppu otsalla.

  Viimeisen keittiöremontin yhteydessä sain ikkunan tiskipöydän kohdalle ja myös keittiöstä oman oven pihalle. Ne ovat olleet tosi mieluiset ja jatkuvasti mieltä ilahduttavat. Ikkunasta olen jo ehtinyt ruuan laiton ohessa nähdä kauriita, kettuja, kurkia, hirviä, jäniksiä, valtavan pöllön aidalla ja alkukesäisin aina laulujoutsenen pesässään hautomassa.

  VastaaPoista
 2. Noniin, nyt päästään oikein asiaan. :D

  Jos saisin luoda keittiöni tyhjästä - kuten toivottavasti joskus saan, niin siihen kuuluisi seuraavaa (tällä hetkellä).

  Kaikki alakaapit olisivat vetolaatikoita, ja kulmakaappi sellainen missä olisi se kattilahyrrä. Minäkään en tällä hetkellä haluaisi yläkaappeja ollenkaan. Jotain seinille haluaisin, mutta en tiedä vielä mitä. Olisi hienoa jos jääkaappi ja pakastinkin olisivat vetolaatikko mallia ja tason kanssa saman korkuisia. :D En tykkää jääkaapeista, enkä pakastimista. Mielestäni ne on rumia - kaikki - uudet ja värikkäät ja retrotkin. Vähintään haluaisin niihin kaapinovien kaltaiset ovet. Kaapistot tietenkin mielellään täyspuuta, niin että niitä pystyisi itse tarpeen tullen hioskelemaan ja pitämään muutenkin kunnossa - eli olisivat ns. elinikäiset.

  Tykkään L:n muotoisista keittiöistä, taso menisi koko L:n muotoisen matkan. Vesipiste olisi myös tässä seinän vierustalla. Keittiössäni olisi myös leivinuuni, joka olisi yhteydessä olohuoneen takkaan. Keittiö ja olohuone olisivat noin muutenkin yhteneväistä tilaa. Minä haluaisin myös saarekkeen, jossa olisi sekä kaasu, että sähköliesi. Saareke olisi niin iso ja sen ympärillä vaikka baarijakkaran tapaiset tuolit, että siinä voisi arkena syödäkin. Tämä mahdollistaisi myös yhteiskokkailut. Saarekkeessa olisi myös säilytystilaa ja päällä joku tilaan sopiva, ehkä massiivinenkin liesituuletin.

  Kaikkien pintojen haluaisin olevan tasaisia. Sitä en oikein tiedä haluaisinko että laatikoissa olisi vetimet, vai että ne olisi ns. ponnahtavaa mallia. Myöskään tason materiaalia en vielä tiedä. Tällä hetkellä silmää mielyttää valkoiset kaapinovet ja tumma taso. Tähän saisi tuotua väriä sitten tekstiileillä ja keittiövälineillä. Tarpeen tullen koko keittiön saisi maalattua "helposti" itse jos haluaisi.

  Siinä jotain ideaa mitä haluaisin.

  VastaaPoista
 3. Huh, tätä ollaan meilläkin pyöritelty erilaisilla ohjelmilla ja huksia tukottain revitty päästä. (einyt ihan, mutta tuskailtu kuitenkin!)
  Nyt näyttää siltä, että päivärinteen nykyinen tupa muuttuu rempassa pelkäksi keittiöksi. Päätyseinään tulee keittiön kaapit, eli toisinsanoen meillä seinällinen ala laatikoita, fiksulla korkeudella oleva taso, jossa tiskatessa voin katsoa ikkunasta ulos. Uuni ja astianpesukone tulevat korkeammalle, kuin lattianrajaan. Yläkaappeja meillä ei ole, eikä myöskään kuivauskaappia, kuten ei nykyäänkään ole. Astioille olen jo katsonut kartatnon keittiön tyyppisen lattiasta kattoon hyllykön tikapuilla, jossa siis rakkaat astiani voivat olla esillä kauniisti viemättä keittiön laatikoista tilaa, tai hirsiseiniä kaappien taakse piiloon. Ajatus nenä yleisöä kohden kokkaaminen kuulostaisi houkuttelevalta, mutta sitten enää tupaan ei sitä yleisöä mahtuisi. Meillä siis jatkuu keittiö perinne seiniä myöten menevänä. :)
  Ihanaa kuulla muidenkin painivan vanhan talon keittiön suhteen. :)

  VastaaPoista
 4. Totta, taidan muuten lisätä listaani tuon, että vesipiste pitää ehdottomasti olla IKKUNAN edessä! :D Itseasiassa koko taso seinähän voisi olla ikkunaa - siinäpä vasta maisemat. oivoi... Tämähän pitää toteuttaa. Mieluummin sitä tosiaan katsoo ikkunoita kuin yläkaappeja. Mutta ymmärrän kyllä anonyymiä, johonkin ne hienot astiatkin pitää saada jos niitä on. Itsellä ei onneksi niin paljoa ole, etteikö ne mahtuisi niihin vetolaatikoihin!

  Oikein harmittaa, että itsellä on edessä tosiaan uuden talon rakentaminen, koska vanhassa ei ole enää korjattavaksi. Siksi nautin niin tästä Jovela projektista. Sinunkin blogia olen Jonna käynyt lukemassa, en muista olenko jo liittynyt lukijaksi... pitääpä tarkistaa.

  VastaaPoista
 5. Huh, mikä reissu! Puolikuntoisena melkoinen saavutus, varsinkin se vajaa 2h jääkylmässä talossa. Mutta en silti olisi jäänyt pois mistään hinnasta!

  Ihanaa kun olette pohtineet tätä keittiöasiaa täällä. Tuo vesipiste ikkunan edessä on myös mulla henkilökohtaisena toiveena, mutta saapi nähdä voiko sen toteuttaa, kun ikkunat tulevat niin alas saakka? Sen ikkunan takana, jonne keittiöosuus voisi tuvassa tulla, kasvaa kauniit vanhat omenapuut ja siellä on kuulema lintuja todella paljon.

  Meillä on _paljon_ astiota ja niitä tulee koko ajan lisää, mutta käyttöastiat haluaisin isoihin vetolaatikoihin, harvemmin käytettävät sitten astiakaappeihin, eli ihan huonekaluihin. Meillä on niitä kaksi täälläkin.

  Anonyymille sellainen oikaisu, että meille ei ole tulossa sähkötön omavaraisuustalous - ei sähkötön, eikä omavarainen ;) Ainoastaan omavaraisempi ja sähkö kuuluu talon varustukseen ihan normaalisti jo nyt, mutta jatkossa se kuuluu osin surinkoenergiana tuotettuna.

  Tämä keittiöasia on ehkä suurin juttu mulle koko talossa ja sen pitäisi mielellään mennä laakista oikein. Kokkaan paljon. Isäntäkin on oiva kokki. Meillä istutaan porukkaillallisia paljon ja ruoka, ruoanlaitto, herkuttelu, ne on iso osa olemista meidän taloudessa. Näistä syistä itseäni aina harmittaa kun keittiössä porukka joutuu siinä mun selän takana väistelemään sivuaskelia ja itse yritän samaan aikaan kuulla selän takana olevaa jutustelijaa. Joku ratkaisu tähän löytyy. Pitää vaan hieman piirrellä, mitata ja pohtia.

  Nyt kun on sillä tavalla oiva tilaisuus, että kanvaasi on tyhjä. Pelkät raamit.

  VastaaPoista
 6. Keittiö mietityttää täälläkin! Purimme Villa Idurin tuvasta kaiken muun paitsi Högforsin hellan, joka vain oli alkuperäinen. Sen lisäksi haluaisin kaasulieden ja uunin.

  Olen miettinyt paljon samaa kuin sinä: voiko koko oletetun keittiön ajatuksen 'räjäyttää'. Mieli tekisi nyt tehdä se, kun kyse on vapaa-ajan asunnosta. Haluaisin itse tehdä (tai teettää) puiset, raffit tasot ja mennä vain avohyllyillä ja erilaisilla kaappihuonekaluilla - en varsinaisilla kiinteillä keittiökaapistoilla. Tässä vaiheessa tällaisia ajatuksia. Voi olla, että mieli muuttuu siihen mennessä, kun aletaan keittiötä oikeasti rakentaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla, että muuttuu täälläkin. Saapi talo sitten ntuokin käy näyttää meille millainen keittiö siellä olisi hyvä olla olemassa. Mietin, että voin jopa saada jotain hullua päähäni ja viritellä remppa-ajaksi jotain lastulevy-pukkijalka -virityksiä ihan vaan kokeillakseni miten sitä luontevimmin siinä tilassa haluaa olla. Eiköhän sitä reilussa vuodessa tuokin käy selväksi;D Mutta mitään valmismoduulikeittiötä en kyllä halua. Se on joka tapauksessa ihan varma.

   Poista
 7. Hei!
  Mielenkiinnolla seuraan teidän vanhan talon henkiin herättämistä. Ihanan miljöön olette kyllä löytäneet.
  Keittiö on kyllä varmasti ihan hyvä sellaisena tupakeittiönä ja siihen kun laittaa saarekeen niin ei tarvii työskennellä selin muihin päin. Laatikot ehdottomasti käytännöllisemmät kuin alakaapit. Meillä nykyisessä kodissa laatikoit ja kyllä on tavararoiden laitto ja otto helpompaa ja järjestys säilyy paremmin. Sarahin sisustusvinkit ohjelmassa tehtiin tupakeittiö tyylinen ratkaisu ja siinä oli laitettu harmaat kaapistot, käy kurkkaamassa. Ruutu.fi pääset katsomaan vaikka koko jakson.

  VastaaPoista
 8. Oii, V-B pitkästä aikaa! :) Yritin vilaista tuota Sarahia Ruudusta, mutta en löytänyt ko. jaksoa? Kaikkea muuta maalausvinkeistä ruokahuoneeseen, mutta en tuota mainitsemaasi :(

  VastaaPoista
 9. Mulla oli yhdessä entisessä kodissa kaikki alaosat laatikostoja, se oli kyllä tosi kätevää! Nykyään saa jo jääkaapinkin laatikoihin, aika jännä :) http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/30199495/

  Muutenkin tosi kivoja keittiöajatuksia, ei kaiken tarvitse aina mennä standardien mukaan :) Mitä omanlaisempi sen parempi!

  VastaaPoista
 10. Mä olen joskus laittanut tuon Ikean laatikkojääkaapin muistiin vanhassa blogissa ja jäin sitä eilen miettimäänkin kun Saaristorska mainitsi jääkaapeista. Se ei ole meinaan huono idea ollenkaan, vaikka Smegin retrojääkaappi onkin ollut meillä ajatuksena. Meillä on kertalleen ollut Smegi. Se vie kuitenkin yllättävän paljon tilaa, vaikka ei sitä sisuksiltaan niinkään tarjoa. Laatikkojääkaappi siis ehdottomasti menee harkintaan. Voisi hieman tutkailla Saksan tarjontaa. Suomessa en tiedä kuin tuon Ikean mallin, johon voi valita haluamansa etupaneelin Ikean valikoimasta.

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!