jovela

jovela

lauantai 23. helmikuuta 2013

Kirjoja ja kirjahyllyjä

Täällä intoillaan kierrätyslankkujen uusiokäyttömahdollisuuksista. Lankkua meillä tulee olemaan mukavasti ja kaikenlaista pitäisi nikkaroida; keittiö- ja kylpyhuonekalusteita, vaatekaappia, tuvan ruokapöytä ja sitten suuri, kattoon saakka yltävä saliin tuleva kaappi, jonne saamme kaikki kirjat ja satoja DVD leffoja ja sarjoja, joita olemme keräilleet jo vuosia.

Näissä kuvissa on jokaisessa jotain sellaista, jollaista toivomme omaan viihdekaappiimme:

1) Jotta tavarat eivät pölyynny, kaapissa saisi olla lasiovet, joillaisina toimisi taas kierrätysikkunat. 2) Kakkoskuvassa on kaunis lankkutakaseinä ja tuo laatikkotaso on hyvä idea. Tosin meille toimisi parhaiten leikkuulautamainen taso, jonka voi vetää ulos. Siihen voisi tarvittaessa laskea käsistään kirjat ja leffat. Avoimia päätyjä ei kuitenkaan tulisi, kuten tuossa hyllyssä on.Näissä alemmissa kuvissa hylly ylettyy kattoon saakka. Juuri niin meidänkin kaappimme saisi kurotella. Ja miten sopivaa, ne portaatkin tuossa ovat! Itse en laittaisi avohyllyjä ihan lattiatasoon saakka. Kahden koiran taloudessa sitä pölyä ja karvaa päätyy nopeasti ala-avohyllyille ja kaikelle siellä olevalle.

Viimeisessä kuvassa näkyy kirjastotikkaiden renkaat. Tuollaisia en ole löytänyt Suomessa mistään, mutta ehkäpä löydämme jostain jotkut vanhat varaosat, joita voisi käyttää tuohon tyyliin. Tikkaat pitää tietenkin olla jos kattoon saakka haluamme yltää. Tikkaat kiinnitetään yläosastaan metalliseen tankoon, jotta tikkaita voi siirrellä tarpeen mukaan ja niillä kiipeily on turvallista.

Olen jutellut kirjojen päällystämiseen erikoistuneen ystävämme kanssa pienestä vetoavusta syksyllä. Haluaisin meinaan kaikki kirjamme yhtenäisesti päällystetyiksi ja kirjojen selkään tietysti sitten kunkin kirjan sekä sen kirjoittajan nimen. Ajattelimme, että syksyllä voisi tällaisen projektin tehdä. Sitten kun talolla ei enää talvikautta kohti paljoa tehdä ja illat taas hämärtyvät, kirjojen päällystäminen voisi olla ihan hauskaa puhdetta. 

Kaappi voisi olla myös jaettu siten, että kirjaosastolla on lasiovet ja leffa-/sarjaosastolla umpiovet. DVD-kansien muovisuus ja värikkyys ei oikein istu tähän yhtenäistettyyn värimaailma-ajatteluun.

TAI jos kärsivällisyyttä riittää, olisi ihanaa saada leffat vanhojen kirjastokorttilaatikostojen tyyliin tehtyihin laatikoihin niiden lasiovien taakse. Jokaiseen laatikkoon tietenkin arkistointilappuhantaaki, jossa on joko aakkoslajittelu tai suoraan tietyn sarjan nimi.


Tuollaisia vanhantyylisiä arkistohantaakeja myy mm. Varaosa-apteekki Billnäsissä ja Helsingissä. Katsotaan riittääkö kuteja moisen valmistamiseen. Niitä laatikoita kun täytyisi tehdä melkoinen määrä. 3. vaihtoehto olisi käyttää kuvassa näkyviä Ikean Moppe -sarjan vaneerilaatikostoja ja käsitellä niiden pinnat. Pitääkin kurkata löytyykö noita dvd-kansille sopivassa koossa..

Huomenna palaan tähän lankkuaiheeseen vielä yhden postauksen verran ideakuvilla.

Hauskaa lauantaita kaikille toivottelee

Jovelan Johanna

Ideakuvat: Pinterest

18 kommenttia:

 1. Olet kyllä oikea supernainen! Jaksat tuumailla pieniäkin asioita tarkkaan ja on ihana lukea mitä kaikkia olet milloinkin keksinyt! Erityisesti tässä ihastutti ajatus kattoon asti ylettyvästä hyllystä ja tikkaista, sekä noista arkistolaatikoista. Arkistolaatikot sytytti sen verran, että pitää itsekin katsoa ikealta mitä kokoja onkaan :) Ihanaa lauantaiata myös sinulle!

  t.Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooo! Kiitos Ano :) Noista hyllyistä olen haaveillut vuosia ja sovimme isännän kanssa, että sellaiset nikkaroidaan sitten kun on se the talo.

   Ikeassa on mun mielestä ennen ollut laajempi valikoima noita laatikoita, mutta eipä näköjään ole enää kuin kahta. Vastaavia myy kuitenkin mm Bauhaus, jossa taisikin olla laajempi kokovalikoima. Saatamme piipahtaa siellä tänään kun käydään asioilla. Päivitän sitten infoa tuohon postaukseen.

   Poista
 2. No ei teilläkään tekemisenpuutetta ole :)
  Ja kiva kun ideoit tuollain ääneen niin siitä voi tarttua ideoita muillekin. Kattoon asti hyllykkö on varmasti hyvä ratkaisu ja kierreportaat näyttävät edelleenkin ihanilta.
  Vanhoja lankkuja pitäisi lähteä metsästämään tähänkin talouteen tai sitten vanhaa ladonseinää !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa vihdoinkin päästä tuumasta toimeen! Tämä on tasapainottavaa puuhastelua töiden vastapainoksi. Ollaan molemmat täällä sellaisia näpertelijäluonteita.

   Kattoon saakka ulottuva hyllykkö on meistä hieno ja toisaalta se on myös käytännöllinen, sillä me tosiaan ollaan keräilty sen verran sarjoja ja leffoja, ettei ne meinaa koskaan mahtua mihinkään. Ollaan kokeiltu jos mitä kaappia ja järjestelmää, mutta tila loppuu aina ja yksi ongelma on se, että hyllyjä ei voi siirrellä oman tarpeen mukaan, vaan ne on asetettava tiettyihin kohtiin hyllykköä. Ja sitten on ne rakkaat kirjat ja hyviä tulee lisää.

   Tämä meidän kaappi tehdään siten, että hyllyjen paikat mitoitetaan presiis sen mukaan, mitä millekkin hyllylle tulee ja hyllyjä lisätään myöhemmin esimerkiksi uusien kirjojen myötä. Osa kaapista jää siis ilman hyllyjä tekovaiheessa.

   Poista
 3. Tuo kattoon asti oleva kirjahylly on mahtava ja tikaspuut :-)
  Kirjapäällystäminen näyttää upealta, mutta huh, miten työläs....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulee mieleen kouluaika - kertaa sata :D Siitä tulee varmaan kohtuullinen savotta, mutta onneksi on ystävä, joka on päällystänyt satoja kirjoja ja on hommassa ihan pro. Jos vaikka pidämme kahden kirjanpäällystystalkoot ja sitten loput päällystän itse vähän kerrallaan. Kunhan ennen muuttoa olisivat valmiina ;D

   Poista
  2. Sinä sen sanoit, tuo koulukirjojen päällystäminen...tuskaa tehdä se kahdelle lapselle muutaman kerran vuodessa...ja se kontaktimuovi (mitä suositellaan käytettäväksi) ei anna anteeksi pienintä ryppyäkään.. onneksi teillä on tuohon hommaan hyvä ystävä!
   Voi että, kun ei malttaisi odottaa niitä "jälkeen" kuvia :-)

   Poista
 4. AAaa! niin kontaktimuovilla päällystäen tosiaan.. ihan karseeta. Me päällystetään tapetilla tms.

  "Jälkeen kuvia siitä ja tästä, tuosta ja kaikesta tulette samaan kyllästymiseen saakka ;D"

  VastaaPoista
 5. Tosi kiva idea tuo kirjojen päällystäminen! Alan melkein jo miettiä kirjojen takaisin ottoa tuolta varastolaatikoista (aikomus on hankkiutua eroon kaikista kirjoista). Hmmm :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en voisi hyvin ilman kirjoja. Luen aina kun mahdollista ja jotkut kirjoista on matkanneet mukana muuttokuormissa maailmalla.

   Katselimme Bauhausissa juuri sopivaa päällystysainetta; rakennuspaperia, jota saa 30m2 rullissa hieman yli 8 eurolla! Sellaista vakaisematonta paperia, jossa on sama sävy kuin saliin tulevassa tapetissa. Perrrfect!

   Ja ne leffojen puulaatikotkin sitten löytyivät... eka satsi on jo sävytettynä ja kuivumassa.

   Poista
 6. Uijui, puulatikkojen lopputulosta odotellessa ;)

  t.Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenna näette ensimmäisiä kuvia ja niitä lappuvetimiäkin löydettiin tässä laatikoiden kuivumista odotellessa. Niitä olikin tosi vaikeaa löytää - jos ei halua maksaa samaa hintaa lappupidike-vetimestä kuin laatkosta :D

   Poista
 7. Ihanat nuo ekakuvien hyllyt. Kauniita kirjoja, hauska idea tuo päällystäminen.

  VastaaPoista
 8. Saas nähdä millainen hyllykkö me sitten saadaan aikaiseksi, toivottavasti jotain noiden kaikkien kuvien yhdistelmää :)

  VastaaPoista
 9. Ihanalle näyttää sinun blogi, olisitko laittanut minulle sähköpostia kun ennätät ilonapietilainen@suomi24.fi.
  Ilona

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!