jovela

jovela

tiistai 26. helmikuuta 2013

Mysteeri nimeltä vaatekaappi

Myönnän, että vaatesäilytys on koetinkiveni. Vaikka muuten pidän järjestyksestä ja inhoan jos tavarat eivät ole paikoillaan, vaatteet ovat säästyneet tältä myöhäiskypsältä pedanttiudeltani. Asiaa ei helpota lainkaan se, että geeniperimässä äitini on selvästi siirtänyt erinomaiset vaatehuoltoon liittyvät geenit siskolleni, jonka vaatekaapit ovat aina kuin brändiliikkeen esittelytiloissa. Äitini ja siskoni vaatekaapeissa on oltava joku salaperäinen järjestelmä, joka tekee epäinhimillisen luotisuoria pinoja, poistaa kaikki rypyt ja estää kaikenlaisen epäjärjestyksen. Lisäksi nuo kaksi näyttävät nauttivan silittämisestä, jota itse inhoan, mutta joku geenipampula kuitenkin tähänkin kroppaan osui, sillä olen mankeliaddikti. Omasta saamattomuudesta on tietysti oikeasti kyse. Ja ehkä myös siitä, että vaatekaapit ovat mielestäni kovin epäkäytännöllisiä.

Ongelmakohtia

- kaapissa on aina vaan se tietty kohta, johon yltää kunnolla. 2/3 kaapista on liian korkealla tai turhan matalalla sijaitsevaa tilaa. 
- henkaritankoja on aina liian vähän. Vaatteet joutuu sullomaan liian pieneen tilaan, henkarit putoilevat ja kaikki on hankalaa (valivali).
- kaappien hyllyt ovat yhtä kaikki ihan mahdottoman epäkäytännöllisiä. Syvyyttä on liikaa ja leveyttä liian vähän. 
- vaatteiden ottaminen (yritä ottaa joku tietty vaate pinosta sotkematta koko pinoa) on ihan puolen mahdotonta - minulle ainakin.

Vaatekaapin ovien takana (emännän osassa kaappia) on siis melkein aina kaaos. Liinavaatkaapissa kaikki on sievissä mankeloiduissa pinoissa, ojennuksessa ja tiukoilla rullilla, mutta vaatekaappi.. Ne ei vaan k o s k a a n toimi mulla. Yritystä on ollut, mutta silti en vaan saa vaatteita pysymään rotissa. Jospa siis suunnittelisi meille taloon sellaiset vaatesäilytyspisteet, joissa näille ongelmille on haettu ratkaisua! Kaiken pohjana on tietysti, että kaappitilaa pitää olla riittävästi.

Ratkaisuja (kaikki ideakuvat: Pinterest)

1) Vaatetangot kahdelle korkeudelle - katonrajasta alkaen - kippitankojärjestelmillä toteutettuna. Näitä kippitankoja löytää mm. hakusanalla Pull down wardrobe rail. Tanko siis vedetään alas vetokepillä. Kätevää!2) Alemmalla tangolla roikkuvien vaatteiden alle leveät laatikostot. Ensimmäisessä kuvassa on sukat lokerikossa, toisessa paidat siten, että paidat ensin viikataan pinoon ja sen jälkeen ne laitetaan laatikkoon pystyviikkausasentoon - paitoja on helpompi ottaa pois sotkematta koko pakkaa. Kolmannessa kuvassa on ratkaisu vaatteiden käsittelyyn. Yksi hylly, joka liukuu ulos tasoksi.3) Tilan hyötykäyttöä. Juhlakenkiä ovipussiin, housuja vetoritilälle, kravaatit ja huivit renkaissa henkariin. Ihan yksinkertaisia juttuja, joita ei ehkä vaan tule ajatelleeksi.4) Muutama idea kaapin ovista. Niissä mielellään taas käyttäisimme kierrätysovia. Kolmannessa kuvassa on tehty säilytysratkaisuja myös oven sisäpuolelle. Pienellä muutoksella tuota voisi käyttää esimerkiksi juhlakenkien, korujen, pienasusteiden ja laukkujen säilytystilana, oviahan tulee kolme..5) .. joista kaksi voisi olla lasiovia, eli kierrätettyjä ovia tai ikkunoita, joista tehdään ovet. Paljaalle en niitä jättäisi, siis läpinäkyväksi, mutta oviin voisi pingottaa hentoisen harsomaiset kankaat verhovaijerilla. Ja kaapeissa olisi hyvä olla valot. Helpottaa kaivelua kummasti.6) Lopuksi vielä olemassa oleva kaappi, joka tällä hetkellä toimii meillä pantrynä, eli ruokakomerona. Pidän kaapista kovasti ja siitä tulee taloon liinavaatekaappi. Saaristohuvilan Taru vinkkasi hyvästä verkkokaupasta omassa blogissaan. Löysin mainitusta verkkokaupasta kaunista pellavapitsiä kaapin hyllylevyjen reunuksia varten. Tilaan pitsejä tässä kohtapuolin, kun saan mitattua tarvittavat määrät.

Meillä mankeloidaan kaikki vuodevaatteet ja käytän niissä silitysvesiä. Liinavaatekaapissa tuoksuu appelsiinin kukat, ruusu ja vanilja. Suosittelen!
Noin! Näillä ideoilla lähdemme hakemaan ratkaisua Jovelan isännän sanoin "mysteeriin nimeltä vaatekaappi" johon toivotaan hallitumpaa kaaosta. Jos näillä ei vaateasiaa saada kuntoon, kidnappaan siskoni ja houkuttelen äitini ruokapalkalla vaatehuolto-orjuuteen Jovelaan. Jos joku on varma, niin tämä!

Päättäväisin mielin

Jovelan Johanna

Ideakuvat: Pinterest

7 kommenttia:

 1. Samojen ongelmien kanssa on painiskeltu täälläkin!

  Meillä on tuollain kahdet vaatetangot sekä vaatekaapeissa että eteisen kaapeissa. On ollut oikein hyvä ratkaisu (roikotetaan suurta osaa vaatteista henkareissa juuri tuon "kaivelemisongelman" vuoksi). Sukat ja muut pienet ovat ulosvedettävissä ritiläkoreissa. Löytyy kaikki suht helposti. Trikoopaidat, farkut ja topit yms viikattavat vaatteet ovat leveissä lipaston laatikoissa joita on riittävästi. Olen kokenut paljon paremmaksi kuin normin hyllysäilytyksen.

  Näillä ei ole saatu ihan kaikkea ratkaistua (läheskään), mutta edes vähän parempaan suuntaan. Mielenkiinnolla odottelen mitä kaikkea te keksitte! :)

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa kyllä toimivilta ratkaisuilta! Jännä juttu, että kun muuttaa 40m2 suurempaan kotiin, joutuu miettimään mihin saa mahdutettua vaatekaapit. Tuo makkari on meinaan hieman haastava kokonsa puolesta. Se on kyllä yli 5m pitkä, mutta leveyttä on vain 2,75m ja melkein keskellä pitkää seinää on se pönttöuuni, jonka vuoksi sänkyäkään ei voi laittaa kuin ehkä yhteen paikkaan. Muuten se osuisi pönttöuuniin :D Kaapit pitää sitten suunnitella jotenkin näihin kahteen sopivasti, mielellään siten, että makkarista pääsee ulos ja sisään :D

  VastaaPoista
 3. Useinhan kaappien ongelma on juuri se, että ovat liian syviä...niin kuin sanoitkin.
  Tuossakin varmasti pätee se, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläni ainakaan ei noi normihyllyt toimi yhtään ;D

   Poista
 4. Mitä silitysvesiä käytät? Olen ostanut muutaman, mutta ne olivat niin kamalan hajuisia sitten loppujen lopuksi kuitenkin, että menivät kirpputorille... Olisi mukava tietää joku mieto mutta hyvä, sillä pidän tuoksuista, mutta ne eivät saisi olla esanssimaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laimennatko silitysvettä ennen käyttöä? Itse laitan sitä suunnilleen 1:5 laimennoksena veteen, jolloin tuoksu ei ole liian voimakas. Toisissa on siitä huolimatta liian vahva haju. Nämä hyväksi koetut ovat:

   Durance en Provence: Eau de Linge, Fleur d' Oranger (appelsiin kukan tuoksuista) Pulo näyttää tältä:
   http://kauppa.adalmiinanhelmi.fi/product/1171/durance-silitysvesi-appelsiininkukka-1l

   Le Chatelard: Eau de Linge, Rose Linen Water
   Pullo näyttää tältä:
   http://www.ranskalainenmaalaisunelma.fi/Ruusu-silitysvesi

   En ole tilannut omia silitysvesiäni noista, joten ovat vaan vinkkejä. Appelsiiniveden ostin muistaakseni Mokosta ja Ruusuveden pari viikkoa sitten Muurlan tehtaanmyymälästä.

   Poista
 5. Meidän pieneen vaatehuoneeseen laitettiin 3 kpl Billy kirjahyllyja ne eivät ole liian syviä.

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!