jovela

jovela

sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Pihapiiri

Tallentelen blogiin nyt kaikenlaista, joten samalle päivälle  tuli 2 postausta. Tässä aiheena pihapiirileiska ja talojen suuntaa-antavat pohjakuvat.

Pihapiiri

Tilan puutarha on villiintynyt ja siellä kasvaa paljon aikalaiskukkia. Kuulema oikein matoiksi levinneinä. Jossain tilan läheisyydessä on lähde, josta on ennen haettu tilan eläimille juomavedet. Tontilla on muutama nuori saarnipuu. Saamiemme kuvien ja meille kerrotun perusteella tilalla kasvaa  myös valtavia syreeni- ja lumipalloheisipuskia.
Pihapiiri leiskana

Päärakennus, 120m2, rakennettu 1890

Talo on perinteinen paritupa, siis porstua (eteinen), tupa, kammari ja sali (kakkostupa). Paritupa oli 1600-luvulta lähtien yleisin talotyyppi Suomessa. Pohjamalli on aikoinaan ollut kätevä. Jos palveluskunnalle tarvittiin lisätilaa, suuria tupia ja saleja voitiin helposti jakaa kahtia. Tässäkin talossa sekä tupa että sali ovat n. 4o neliöisiä. (pohjakuvassa on wc/kh, jota tietenkään ei vielä ole olemassakaan)

Pehtoorin tupa (Syreenimaja), n. 40m2, rakennettu 1890

Talo on perinteinen 1-tupainen takennus, jollaisia rakennettiin palvelusväelle tai torppareille. Tila ei liene ollut ihan köyhimmästä päästä kun lisärakennukseen oli varaa ostaa tuonkin verran lasi-ikkunoita kuistille. Ehkäpä pikkutalossa onkin asunut tilan vanha ja arvokas täti, joka hoivasi kuistillaan pelargonioita ja virkkaili lastenlasten kastemekkoihin ajankulukseen pitsikauluksia?

Joku siellä on aikanaan istutellut ja paikkaa rakastanut. Nyt on meidän vuoro. On aika kattaa jälleen kesäpäivän lounaita syreenipensaiden kupeeseen ja nauttia paikan lumosta. Toivotaan siis aikaista ja lämmintä kevättä, jotta pääsemme kunnolla puuhaan tuolla ikuisuusprojektilassamme.

Syreenipuskien lumoissa

Jovelan Johanna

2 kommenttia:

  1. Nuo syreenit on tosi ihania! Meilläkin talonkulmalla kasvaa valkoista syreeniä ja veljen pihalta ajattelin käydä hakemassa ensi kesänä muunvärisiä taimia. Niiden tuoksu on ihana! Kesää odotellessa..

    VastaaPoista
  2. Hei Teija :) Syreenien tuoksu on ihan huumaavan ihana! Ne puskat myös tuntuvat leviävän helposti. Tuollakin on kuulema taimikkoa raivattu muutamaankin kertaan ja lisää vaan tulee. Entisessä kodissammekin rivarin pihalla syreeni levisi ihan villinä. Varmaan tuolla talolla tullaan ottamaan taimia ylös. Jos vaikka tekisi syreeniaidan johonkin kohtaan, kerran noin tyytyväisesti kasvavat jatkuvasti!

    VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!