jovela

jovela

tiistai 19. helmikuuta 2013

Porstua nyt ja sitten

Nyt ja sitten tulevaisuudessa -sarja jatkuu. Vuorossa päätalon kuisti ja porstua, eli eteinen. Ensin "sitten" ideointia, lopuksi nykyisessä tilassaan olevien kuistin ja porstuan kuvakollaasit.

Kaikki seinäpinnat saavat valkoisen pellavamaalipinnan. Pinterestistä napatussa ideakuvassa on melkein kaikki kohdallaan. Porstuaan rakennetaan pitkä penkki ja sen alle tulee isoja koreja, jotka saavat olla helppokäyttöisyyden takaamiseksi vaneerilevyyn kiinnitettyjen pyörien päällä. Koreihin voi sitten laittaa kenkiä ja muuta eteiseen kuuluvaa tavaraa. Polttopuita meillä ei eteisessä säilytetä, sillä tuvassa on laatikkopenkkejä useampi metri. 

Olen odotellut, että saisin tehdä tauluja Valittujen Palojen Lintukirjan sivuista, joissa on kaunis kuvitus. Olemme pyhästi luvanneet talon myyjälle ruokkivamme tilan runsasta linnustoa talvisin, joten ajatus eteishyllyn päälle laitettavista tauluista pihapiirin lintujen kuvilla tuntuu sopivalta.

Porstuan lautalattiat maalataan pellavamaalilla harmaaksi. Lattialle tulee pesuhelpot räsymatot.Naulakko tehdään jostain kierrätyslankusta ja kuvassa näkyvistä metallikoukuista (kärkkäinen.com 2,50,-). Meillä on niitä tusina hankittuna. Pinterestistä löytyi hauska kuva hallikylteistä. Koska porstuastamme on käynti (tulevaan) kylpyhuoneeseen, tupaan ja saliin, moiset voisivat sopia meille!

Ja tuollainen tiinu/kirnu pitää kyllä saada jostain ostettua. Ihan pikimmiten, sillä talossa on paljon vanhoja listoja, lankkua ja muuta purkulautaa, jota voi hyödyntää remontissa. Jotta ne saadaan pois lattioilta ja nurkista, tuollainen olisi kätevä jo nyt. Listat ja laudat saisi tiinuun pystyyn. Myöhemmin tiinu toimisi sateenvarjojen säilytyspaikkana.

Porstua ja päätalon kuisti nyt

Kuvissa vasemmalta oikealle, ylhäältä alas:

Kuisti, jota joudutaan korjaamaan rajusti. Myös ikkunoita on rikki ja katossa on vanha vesivahinko, joka on kuiva, mutta sisäkatto (sekin kuiva) pitää uusia. Se on myös tehty todella typerästi, sillä sisäkatto tule puoleen väliin päätyikkunaa, eikä sinne jäänyttä ikkunan repaleista verhoa saa katon vuoksi pois. Kaikki pinnat huolletaan ja korjataan. Tuolla ikkunatasolla esikasvatetaan jatkossa mm. tomaatit ja tilaan tulee muutama roikkuva kasvilamppu, eli kauniit vanhanaikaiset lamput kukkalamppupolttimoilla. Näen ikkunalaudoilla myös perinteisiä pelargonioita.

Kuistin ja porstuan väliset tuplaovet. Lasit ehjät, ovet hyvässä kunnossa, mutta kauhean likaisia. Pestään ja annetaan uutta maalia pintaan jos on tarvetta. Sisällä näkyy porstuan kaapit, joista toinen on piilotetut pystytikasportaat ullakolle.

Nyt ollaan astuttu kuistilta porstuaan. Oikealla mainittu kaappi ja käynti ullakolle. Viimeinen ovi oikealla vie tupaan. Vasemmalla aukeaisi näkymä seuraavaan kuvaan. Karsea lamppu saa lähdöt pikimmiten.

Porstuan "siipi" josta kulku takana näkyvään saliin. Ovi oikealla laitetaan umpeen. Se veisi makuuhuoneeseen. Vasemmalla pönttöuunin kohdasta suljetaan tila kylpyhuoneelle.
Pohjakuvasta voi tiirailla asettelua. Vasemmalla tupa, oikealla sali, etualalla kammari ja kuistin päässä porstua sekä tilasta erotettava kylpyhuone pönttöuuneineen.

Pikkukukuvissa porstuan muhkeita hirsiä sekä porstuan ja kuistin väliset pariovet.Tälläistä tällä kertaa! Hauskaa talvilomaa teille kaikillle lomalaisille toivottelee

Jovelan Johanna

Ideakuvat: Pinterest

12 kommenttia:

 1. Kuisti on mielestäni yksi vanhan talon idyllisimpiä kohtia. Mielessäni olen remontoinut ja sisustanut oman kuistini jo moneen kertaan tuollaisella valoisalla tyylillä kuin sinunkin kuvissasi! Vaan taitaapa jäädä meillä viimeiseksi kohteeksi päätalossa. Pitää vaan malttaa ja suhtautua asiaan siten, että se tulee sitten joskus eteen 'sokerina pohjalla' :)

  VastaaPoista
 2. Meillä on jo kesällä tuo työn alla, koska talon ulkokuori täytyy saada kunnostettua ja kuisti on sopivasti siinä keskellä :D Ja se on ainoa kunnolla huonokuntoinen osa talosta, joten sen kanssa on muutenkin kiireempi. Ihan inhottaa sen nykyinen tila kun edes rikkoutuneta ulkolamppuja ei ole kukaan viitsinyt ottaa pois. Siellä ne muoviset rumakkeet roikkuu pirstaleina ulko-ovien molemmin puolin.

  Tällä tilalla on erikoista se, että päätalon kuisti on huomattavasti pliisumpi kuin pehtoorin tuvan kuisti, jossa on pikkuruutulasia kaikki seinät kauttaaltaan.

  VastaaPoista
 3. Valkoinen maali tekee ihmeitä tuolla! Ja tietty se, että kaiken risaisen ja likaisen korjaa.
  Pehtoorin tuvan kuisti on aivan mahtava.
  Teettekö remppaa molempiin rekennuksiin yhtä aikaa? Mikä teillä tulee olemaan pehtoorin tuvan käyttötarkoitus?

  VastaaPoista
 4. Ensin tehdään päärakennus ja pihaa, sen jälkeen pehtoorin tupa. Jotain pientä siellä tehdään ennen kun varsinainen remppa alkaa. Maalataan ainakin ulkoa jossain vaiheessa. Me kuitenkin pistetään kaikki hönkä aluksi päärakennukseen, että saadaan se asuinkuntoon ja sitten jatketaan muualla.

  Pehtoorin tuvasta tulee osittain työtila (kunnes sitten tehdään päätalon ullakkokerros) mutta pääasiassa se on ihan vierastaloksi ajateltu. Vieraat saavat sitten aikanaan yöpyä omassa rauhassa.

  VastaaPoista
 5. On niin ihana lueskella näitä "to do" asioita kattavien kuvien kanssa! Aivan jokaiseen en ole ennättänyt kommentoida, mutta niin varmasti kaikki luen sanasta sanaan. :)
  Haaveilin, että itsekkin olisin malttanut tehdä tällaiset suunnitelmat, sekä ennen ja jälkeen kuvat ottanut, mutta olen kyllä niin hätähousu, etten niitä saanut aikaiseksi. :(
  Enhä ensikevään projekteista sitten! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla on paljon mukavia juttuja blogissasi ja kaikki on hartaudella luettu ;) Toistan nyt itseäni, mutta koska meillä on tuo pakollinen odotusaika parhaillaan, ennen kun päästään taloa laittelemaan, niin talosta ja siihen liittyvistä bloggauksista saa itselleen helpotusta. Mieli vetäisi jo tekemään kaikkea, mutta kun ei vielä voi. 9.3 mennään siistimään ja mittailemaan kunnolla ja tilan luovutus on 31.3. Sitten se alkaakin!

   Poista
 6. Ihana blogi :) Meidän perhe odottaa kuumeisesti vastausta tehdystä tarjouksesta,kyseessä myös vanha talo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi! Mahtavaa! Pidän peukkuja teille. Toivottavasti tarjous menee läpi. Tulethan sitten kertomaan enemmän talostanne jos pääsette kaupoille!

   Poista
 7. Kuistin pariovet on kauniit, ehdottomasti kannattaa säilyttää. Meillä on kamalat 1980-luvun tummaksi petsatut ja lakatut. Toivon että joskus olisi voimia poistaa niistä pinta ja laittaa maalia tilalle.

  VastaaPoista
 8. Auts! Petsi on vielä niin älyttömän työlästä poistaa. Jos sulla on joku vinkki siihen, kerrothan. Pitäisi yhdesta naulakosta saada petsit pois ilman että pitää höylätä puu milin ohuuteen :D

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!