jovela

jovela

perjantai 15. helmikuuta 2013

Talon historian salaisuuksia I

Mysteeri nimeltään talo!

Olen aloittanut tilan ja talon historian selvittämisen. Talon viimeisin asukas on kuollut 2005, joten sieltä suunnasta ei ole tietoa saatavana. Talon myyjällä on ainoastaan kuulopuhetietoa, joka tietenkin on kiinnostavaa, mutta ei kuitenkaan faktaa. Yritämme siis itse selvitellä talon historiaa.

Soitin paikalliseen kirkkoherranvirastoon, josta iloksemme kerrottiin, että heiltä löytyy kirkonkirjat dokumentoituna vuodesta 1860 alkaen ja he tekevät meille "sukuselvityksen" talosta. Se maksaa 33,-/h ja tunnissa saa paljon aikaiseksi. Mielellään tuon maksaa! Ainakin saamme tietää kuka talossa on milloinkin asunut. Se on jo jotain se!

Arkistolaitoksen digitaaliarkistot löytyvät muuten netistä, joten kuka tahansa voi niiden kautta katsella oman alueensa dokumentoituja arkistoja netissä.
Sitten olen leikkinyt Pikku-Sherlockia ja yrittänyt selvittää talossa olevien elementtien kautta talon historiaa. Hirret eivät nyt ainakaan meille paljoa puhu, paitsi että ne ovat paksuja ja hyviä, mutta jotain sentään talosta löytyy.. uunit ja niiden luukut!Leivinuunin luukku on Porin Valun ja se on aikalaistuote.
Valimo perustettiin
1858.
Kammarin kakluunin luukkua vastaavaa löysin kuvana netissä, mutta en valmistajaa tai valmistusvuotta.


Pönttöuunin luukun tunnistin Rakennusapteekin käsikirjasta, s. 397: Björneborgs Mekaniska Werkstads A.b/ Porin Valu 4.  


Salin kakluunin alkuperä on täysin hämärän peitossa. Luukun kuviointi muistuttaa löyhästi ranskanliljamaista 3-haaraista lehvää.Sitten onkin tämän kammarin kakluunin vuoro.. Sain talon myyjältä kuulla, että kammarin kakluunia muistuttava kakluuni löytyisi myös 1650-luvulla rakennetun Louhisaaren kartanolinnan päärakennuksesta. Kirjoitin Louhisaareen ja sainkin sieltä ystävällisen vastauksen kuvan kera! Todellakin, molemmissa kakluuneissa kiertää sama koristekuviointi. Louhisaaren kakluunissa on suora yläosa, meillä trumpettimaisesti levenevä. Kuviointi on kuitenkin sama. Olen etsinyt tuota kuviointia netistä ympäri pohjoismaita. Käynyt läpi mm. 111 sivua Turun kaakelitehtaan historiallisia kakluunimalleja, eikä samaa kuviointia löydy mistään! Ruotsalaisilta sivustoilta löytyi muutama (2) vastaavuutta ja ne molemmat, kuten tuo Louhisaarenkin kakluuni, ovat ajalta ennen 1850. Meidän talomme on rakennettu 1890. Voisko olla niin, että kakluuni on siirretty sinne jostain toisaalta? Koristekaakelit jo uunia tehdessä vanhoja? Jostain tuo kuviokaakeli on päätynyt kammarin kakluunia koristamaan, eikä se tunnu olevan niin yleinen malliltaan, että sen löytäisi aikalaiskakluunien tai niiden kaakeleiden valmistajien mallistoista tuosta noin vaan. 


Esitänkin tässä vienon toiveen teille wanhojen talojen ystäville ja asukkaille. Jos tunnistatte jotain esitetyistä kuvista, kerrothan!  

Paikallinen kirkkoherranvirasto lupaili meille postia kevään aikana. He tekevät näitä rakennuksiin liittyviä selvityksiä muiden töiden lomassa aina kun sellaiselle on aikaa, joten tarina jatkuu kun saamme tavalla tai toisella jotain paljastuksia talon historiasta ja sen asukkaista. 

Jännitystä täynnä

Jovelan Johanna

10 kommenttia:

 1. Voi miten kutkuttavaa historian lehtien havinaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hirmuisen jännittävää! Tiedä mitä vielä vastaan tuleekaan!

   Poista
 2. Muuta en kyllä osaa tähän kertoa, kun että meidän pönttöuunissa on samanmoinen uunin luukku kuin kakluunissanne! En olekkaan ajatellut, näin alkuperää meidän kodissa, koska ollaan talon koko historian toinen omistajaperhe. Koukerot ovat siis hyvin tiedossa. :) taidankin vähän tutustua luukkuihimme, kun kotiin pääsen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olettepa onnekkaita tuon talohistorian suhteen! Kerro sitten, Jonna, mitä teiltä löytyy! Tämä historian selvittäminen on kovin hauskaa.

   Poista
 3. Huh, minähän voisinkin koota keräämästäsi aineistosta historian "lopputyöni" :D Ihanaa kun olet noin innokas... jeejee

  VastaaPoista
 4. Loistoidea! Et millään samalla vaivalla tekisi tuota talohistoriaselvitystäkin? ;D

  VastaaPoista
 5. Tosi mielenkiintoista salapoliisityötä, toivottavasti tuottaa tulosta!
  Kivaa viikonlióppua sinne :)

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!