jovela

jovela

maanantai 18. helmikuuta 2013

Tupasuunnitelmia

Sitten olisi vuorossa tuvan suunnittelua. Yritämme pohtia jokaisen tilan käyttöfunktioita omista lähtökohdista, jotta sitten toteutusvaiheessa olisi selvät sävelet ja toteutuksesta tulisi mahdollisimman paljon meidän näköinen. Laitan loppuun kuvakollaasit tuvasta nykyisessä kuosissaan. On sitten mukavaa myöhemmin vertailla ennen ja jälkeen -kuvien kautta miten tila muuttui.

Saareke & vesipiste

Ensinnäkin koko tuvan ja keittiön sydämeksi halutaan suuri saareke, jonka päällä voi kokata ja leipoa. Usein näissä kuvissa saarekkeessa on vesipiste. Itse haluaisin siihen kokkauspisteen. Vesipisteen haluamme seinän viereen (ikkunan alle) ja lavuaarina saisi olla keraaminen allas. Vesipisteen yhteyteen tulee astian- ja pyykinpesukone.Ikeassa on myynnissä sekä yksittäistä allasta, että tupla-allasta. Monelle keraaminen allas on kauhistus. Ajatellaan, että se rikkoo astiat. Altaan pohjalle voi laittaa halutessaan huomaamattoman kumimaton.


Jääkaappi

Saarekkeen alle haluaisin laatikkosäilytystilaa ja laatikostojääkaapin/ -kaapit. Saariston kasvatti mainitsikin niistä aiemmassa postauksessani ja muistelin postanneeni vanhaan blogiin aiheesta aiemmin. Kuvassa vasemmalla Sub-Zeron laatikostojääkaappi (ei saatavana Suomessa) ja oikealla Ikean vastaava (Frostig 699,-), johon voi valita Ikean keittiömalleista etupaneelit. Kuvassa on mustat paneelit, mutta paneelit ovat tosiaan valittavissa oman maun mukaan.Ylin haaveeni olisi tällainen alemmassa kuvassa näkyvä mehukkaan punainen Agan laatikostojääkaappi, mutta sitä ei tunnu olevan saatavilla Suomessa ja se on hinnaltaankin melkoisen suolainen, reilusti yli 3000 dollaria. Jäänee todennäköisesti haaveeksi, sillä Ikean versiota saisi jo kaksin kappalein ja silti säästyisi puolet rahasta muihin hankintoihin. Ulkonäöllisestihan tuon Ikean kaapin saisi tuunattua likimain millaiseksi tahansa.Kokkaaminen


Tuvassa on suuri leivinuuni, joka otetaan käyttöön. Olen leiponut ennenkin leivinuunilla, joten opetellaan se taito nyt uudelleen. Patojen ja muiden valmistuksessa leivinuuni on tietenkin ihan voittamaton. Luovumme myös ns. perusmalliliedestä, jossa on 4 liesirinkulaa napinreikämuodossa. Vaikka kokkaan paljon, en koskaan käytä neljää liesipistettä samaan aikaan, mutta kun käytän kolmea, taaimmaisen käyttäminen on hankalaa. Siksi haluan kolmipisteisen lieden, todennäköisesti tuon Ikean iduktion (Äventtyrlig). Möksällämme on käyttämätön Sissi-kamina, joka tuodaan tupaan. Tuvassa on ollut ennen puuliesi, mutta se on purettu huonokuntoisena pois. Tällainen pieni Sissi-kamina tulee sen tilalle, ellemme sitten löydä kaunista vanhaa puu-uunia, jonka voi kohtuullisin kustanuksin laittaa edellisen tilalle.Vihannekset, roskat & likapyykki

Olen pohtinut myös vihannesten kätevää säilytystä, johon onkin löytynyt ratkaisu; kippikaapit! Samalla tekniikalla voisimme tehdä (tai teettää) roskiskaapin ja likapyykkikaapin.

Itsestäni tuntuu, että ulosvedettävistä roskakaapeista huolimatta kaapin oveen tuppaa tulemaan likaa ja roskia ei mahdu koko pussin vetoisesti pienten säiliöiden vuoksi. Tuolla mallilla ongelma olisi hallittavissa ja roskis olisi reilun kokoinen. Meille tulee kunnon lajittelujärjestelmä; poltettavat poltetaan, biot kompostoidaan jne, joten roskiin menee ainoastaan sellainen sekajäte, jota ei voi lajitella. 

Pidän myös noista ilmavista vihanneslaatikoista, joissa kaikki olisi kätevästi lajiteltuna ja saatavilla. Läpinäkyvyyttä en kuitenkaan suosisi, se saa vihannekset itämään ja vihannesten käyttöelinkaari lyhenee huomattavasti.

Keittiökaapit

Ei tosiaan niitä perinteisiä yläkaappeja! Meillä on kaunis astiakaappipari, jotka voisi maisemoida keittiöön näiden kuvien tapaan. Tai sitten kaappikehikot voisi rakentaa itse/ ostaa tuunattavat ja laittaa oviksi vanhat isot ikkunat.Myös liinavaatteet ja ylipäätään kaikki saisi löytää säilytyspaikan kauniisti tehdyistä/teeteyistä/tuunatuista/seinään upotetuista kaapeista lasiovilla ja ilman. 

Tuvassa voisi myös olla kakkossaareke leivinuunin lähellä. Sellainen, jolle voi laskea peltejä, uuniin meneviä ja sieltä tulevia ruokia. Saareke voisi olla pöytämallinen, kierrätuslankuista itse tehty.Osa tarpeista voisi olla kauniisti esillä muutenkin kuin lasikaappien takana. Paljoa en avohyllyjä suosi, sillä ne keräävät kiitettävästi pölyä, mutta toisaalta samanlaisten astioiden esillepano avohyllyille on kaunista.Pinnat

Tupa on osin paneloitu ja osaa seinistä kiertää laatikkopenkit, joista yksi on ulosvedettävä sänky! Tupaan tulee Lim & Handtryckin tapetti (vasemmalla) joka on sama tapetti kuin saliin (oikealla) tuleva, mutta eri värisenä. Tässä punaisen kuvioinnin kuvassa väri ei ole kohdallaan. Tapettien pohjaväri on sama.Tapetti siis tuota punakuvioista ja sen alle tulee huokoleijonalevyä sekä pinkopahvia. Ikkunoiden välinen alue vasemmanpuolimmaisessa kuvassa jätetään paljaalle hirrelle. Paneelit ja laatikkopenkit (joissa säilytetään polttopuuta) maalataan valkoisiksi, tuvan kulmakaappi ja listojen korostukset sekä laatikkopenkkien kannet hiekan sävyisiksi, kuten tapetin pohjavärissä. Lattia muutetaan valkoiseksi tuosta vaaleansinisestä. Mitkään tuvassa (kuvissa) olevat värit eivät ole alkuperäisiä.Alemmassa kuvassa vasemalla näkyy kapea, likainen ja todella epäkäytännöllinen takkikaappi, joka puretaan.

Leivinuunin kupeesta puretaan paneelit pois, ne eivät siihen alunperin kuulu. Tilalle tulee joko Sissi-kamina keittolevyllä tai kunnon puuhella.Kovin on hurjat värit vedetty tupaan edellisessä rempassa, mutta kunhan kevät antaa hieman lämpöä, tuvasta tehdään taas kaunis. Tässä isommassa alakuvassa muuten näkyy  vasemmalla leivinuunin luukku. Leivinuuni on siis todella suuri ja sen taakse pääsee pienestä ovesta aivan seinän kulmasta. Saapi nähdä mitä sinne keksimme laittaa. Tila on komeromainen.

Oikealla (todennäköisesti) purettavan takkikaapin edessä on erikoinen mööpeli, eli se aiemmin mainittu laatikkopenkki, joka onkin edestä aukivedettävä piianpeti! 

Tällaisissa ajatuksissa

Jovelan Johanna

Kaikki kuvat (ellei toisin mainita): Pinterest

17 kommenttia:

 1. Mahtavia kuvia erilaisista keittiöratkaisuista, etenkin nuo kippikaapit on ihania! Paljon kaikenlaista suunnitelmaa on teillä menossa, muistuu hyvin mieleen meillä vuodentakainen remppa-aika joka oli paljon pienimuotoisempaa kuin teillä. Ihanaa aikaa se oli, mutta myös rassaavaa:)
  Upean suuri tuo tupanne ja voi mikä kaunotar siitä tuleekaan !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on meillä remppanro 3, laajuudessaan ihan jotain muuta kuin ne aiemmat sutimiset ja keittiökaappien kasaamiset.


   Mä olen ehtinyt jo pohtia lisää käyttökohteita kippikaapeille. Sellaisen voisi tehdä myös kapeana, juuri kelmu-, leivinpaperi- ja foliorullille sopivana. Nekin tuppaavat aina pyörimään miten sattuu.

   Poista
 2. Hyvä, että o,ettemiettineet asioita etukäteen, perusteellisesti. Upean kuuloisia suunnitelmia. Mielenkiinnolla jään odottelemaan "jälkeen" kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä se on suunnitella huolella, mutta osa tästä on toki sitäkin, että on jotain odotellessa, kun ei vielä pääse hommiin siellä. Ja onhan se niinkin, että kun listaa suunnitelmia, on mahdollisuus tehdä löytöjä kun etsii ja ostaa niitä juttuja yksi kerrallaan.

   Poista
 3. Mahtavia ideakuvia kenelle tahansa, kiitos niistä. Tekee entistä enemmän mieli päästä pian eroon meidän keittiönkaapistoista, joihin ei muutenkaan tämmönen 156cm mittanen taskuraketti yllä :) Ja onhan ne rumat, vaikka uudet ovatkin. Jotenkin niin ysärihenkiset, hyi. Ja hauskoja nuo kippikaapit!

  Ihanan iso tupa teillä ja ihana vanha talo. Jäädään odottelemaan remontin edistymistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa Villapullan Hanna ja kiitos! Olen sua vain pari senttiä pidempi ja lyhenen koko ajan ;D Nyt kun kaikki on kohtuudella mahdollista, meinaan kyllä että talon köökki toimii ilman jatkuvasti jakkaran päällä keikkumista ;D

   Poista
 4. Hauskat tosiaan nuo kippikaapit! Saako ne laatikot helposti irti? Miten ne pestään? Meillä ainakin (syksystä riippuen tosin) perunat ovat NIIN multaisia, että välillä tuntuu, että perunalaatikossa on jääkaapissa enemmän multaa kuin perunoita :-) Viime syksy ainakin oli niin märkä, että maata tuli perunoiden mukana tosi paljon. Tosin hyvin ovat mullissaan säilyneet! Tuleeko teille maakellari? Vai onko noin vanhassa talossa jo talossa kellari? Eiks aika usein vanhoissa taloissa ole tuvan lattiassa luukku, josta pääsee kellarikuoppaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Ano! Talossa ei ole talonalista kellaria, mutta talossa oli järjettömän hieno maakellari aikoinaan. Valitettavasti (kirosanoja) se jäi tilan lohkomisen yhteydessä tontin ulkopuolelle! Maakellari olisi kyllä loistava juttu ja sellaisen varmaan jossain vaiheessa myös teemme. Sitä ennen isommat erät saavat majoittua ns. pantryyn, eli ruokakomeroon, johon tulee multalaatikot pidempiaikaista säilyttämistä varten.

   Luulen, että noissa kuvien malleissa laatikoita ei saa irti ja että tuohon puhdistuspuoleen ei olla paljoa ajatusta laitettu. Ainakaan se ei käy kuvista mitenkään ilmi.

   Itse ajattelin, että juureksille tarkoitettuihin kippeihin voisi tehdä pahvista tai suurista paperipusseista suojat. Niitä voi sitten vaihtaa tarvittaessa ja polttaa vanhat. Muuten luulen, että imurointi ja pyyhkiminen riittää, mutta itse laittaisin tosiaan jotain suojaa, ettei laatikot ole ihan tahraisia.

   Poista
 5. Oi hyvänen aika! Olen ihan täpinöissäni ihanasta blogilöydöstä! Oma maalaisunelma on vielä todellakin vain unelma, mutta jään seuraamaan teidän mahtavaa projektia ja inspiroivia postauksiasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nti Smith ja tervetuloa! Toivottavasti pääset pian toteuttaaan omaa unelmaasi! Meillä meni yli 4 vuotta kunnes löysimmme oikean talon ja olimme muutenkin sellaisessa tilanteessa, että tällaiseen lähteminen on mahdollista.

   Olen itse lukenut paljon blogeja aiheesta, joten yritän tässä omassa blogissamme tallentaa kaiken mahdollisimman tarkkaan, myös hinnat ja ostopaikat, jos niistä olisi vastaavaa haavetta toteuttamaan lähteville vinkiksi. Täällä siis tullaan seuraamaan askel askeleelta talon ja tilan elvytystä - kaikessa ilossa ja haasteissa yhtälailla onnistumisia ja niitä tilanteita, joissa kaikki ei todennäköisesti mene kuten toivottiin ;D

   Poista
  2. Kiitos! Onneksi ikääkään ei ole vielä kovin paljoa eli aikaa unelmien toteuttamiseen on. Suurin ongelma lienee se, että vanha ihana talo pitäisi löytyä muutaman hehtaarin alueelta, jossa EI OLE yhtäkään taloa :D Miehen kotitilalle kun joskus valmistumisen jälkeen käy suunta - ihan vielä en häntä ole saanut ylipuhuttua ajatukseen vanhan, purkutuomion saaneen talon siirtämisestä... Sormet ristissä toivotaan että ajatus ottaa tulta alleen!

   Ja ihanaa todellakin seurata urakkaa, jossa kerrotaan kaikki! Usein vanhojen talojen kunnostuksesta kerrotaan lähinnä ne sisustukselliset jutut, minua ainakin kiinnostaa ihan kaikki!

   Poista
 6. Voi apua kuinka ihania suunnitelmia! Ja aivan upeat puitteet teillä on kyllä suunnitelmille! Noi kippikaapit olis varmasti tosi kätevät, mä oon niin kyllästynyt tohon meidän roskiskaappiin ja siihen, että puolet roskista putoilee lattialle ja sitten viedään vajaita pusseja roskiin.. Noi pitkät penkit olis ihan unelma ja piianpeti kuulostaa huikeelta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama homma! Aina saa olla pyyhkimässä/imuroimassa/putsaamassa roskiskaapin ohimenoja. Hyh!

   Me joudutaan ehkä purkamaan hieman penkkilatikkoa. Niitä on niin paljon, ettei oikeen jää vapaata seinätilaakaan.

   Poista
 7. Mainio tupasuunnitelma! Aivan varmasti tulee kaunista <3

  Kätevä idea nuo vihannesten kippikaapit, tykkään.

  p.s. Se oli muuten "saariston asukki" kun ehdotteli laatikostojääkaappia ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saariston asukki? Saaristorska, eli Saariston kasvatti mun mielestä laatikostojääkaapista alunperin kommenttia jätti? Vaan eipä tuolla väliä, pääasia että jutustellaan :)

   Poista
  2. Juu, näin on! :) Sori, minä täällä taas pönttöilen ja luulin että puhuttiin siitä viimeisimmästä keittiöpostauksesta :)

   Poista

Kiitos kun kommentoit!