jovela

jovela

tiistai 12. helmikuuta 2013

Unelmien kylpyhuone

Kylpyhuone (/wc) on ehkäpä se talon suurin projekti kokonaisuutena. Tässä on vietetty tovi jos toinen tutkien perinnerakennusoppaan ohjeita ja suosituksia. Alamme olemaan kartalla asian kanssa. En kuitenkaan mene tällä kertaa niihin rakennusteknisiin asioihin sen syvällisemmin, vaan hyppään suoraan siihen osioon, joka sisältää sitä kaikkea ihanaa. 

Ehdottomasti sitä kaikkea ihanaa edustaa Domus Classican hanat. Eihän tuonne sovi laittaa ihan mitä tahansa vipstaakia.


Pelkät hanat eivät kummoista kylpyhuonetta tee. Johonkin nekin pitää kiinnittää. Ikiaikainen unelmani on tassuamme ja nyt sitten olisi sen vuoro. Kaunis tassuamme ja kaunis wanhanaikainen lavuaari, jonka takaosasta nousee pieni roiskesuoja. Kuvan tassuammeen malli on Hafa Queen 1670.
Kuva: Pinterest. 
Ihan noin syvää allasta en oikeastaan haluaisi, jollainen on tuossa ylemmässä kuvassa, mutta tuo on kuitenkin sinne päin. Ainoa löytämäni roiskesuojamallinen lavuaari löytyi Net Raudasta ja on Art Ceramin (alempi kuva). Se on muotokieleltään liian moderni, joten metsästämme oikeaa lavuaaria käytettynä. Sellaisia kyllä löytää. Ehkäpä jopa ihan kotoisen Arabian kauniin lavuaarin sisäänuurrettuine saippuasyvennyksineen.

Idean ydin

Kylpyhuone saisi olla rauhallinen, vanhanaikainen ja kaunis. Sellainen, jossa voi lojua tassuammeessa pönttöuunin luodessa tunnelmaa palavine puineen. Samassa tilassa on pakostakin WC, mutta ei mitään pyykkikoneita tai moderneja kalusteita.

Tässä on köyhännaisen versiona "panoraamakuva" eli kuvasarja tilasta, johon kylpyhuone sitten joskus vuonna 2014 rakentuu. Tila on nyt avoin ja tulee rajautumaan valkoisesta seinästä vastapäätä seisovan pönttöuunin seinään väliseinän avulla. Kylpyhuoneesta tulee ikkunallinen, sillä juuri tuossa kohtaa päätyseinää on tuo kuvassa hohtava ikkuna.

Näen meidät lojumassa tassuammeessamme ikkunan alla. Ulkona näyttäytyy tähtitaivas tai syysmyrsky. Pönttöuunissa palavien puiden äänet. Lattialla paksu ja pörröinen matto, johon voi upottaa vedessä lämmenneet varpaat. Purkillinen tuoksuvia saippuoita ja märillä sormilla luetun kirjan kupruilevia sivuja. Pyykkipuhtaiden kylpytakkien tuoksu.

Niistä on tämän päivän haaveet tehty!

Jovelan Johanna

Ideakuvat: Pinterest

6 kommenttia:

 1. Hei. Ikealla on ainakin tällainen reunuksellinen malli, tosin tässä on tuo tasokin samassa http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/70216577/.

  t.Anna

  VastaaPoista
 2. Tuo on muuten kiva! Ensisijaisesti me yritetään löytää aidosti vanha lavuaari ja hanat, mutta jos sellaista sopivaa ei löydy, tuo on hyvä tietää!

  VastaaPoista
 3. Voi kuulostaapa ihanalle <3 Kylpyamme ois kyllä niin luxusta, mutta meillä on mahdottoman pieni kylppäri ja pesukoneen ja kuivausrummunkin on pakko sopia sinne :/

  VastaaPoista
 4. Meillä kävi tuuria kun tuossa porstuassa on jo valmiiksi väliseinällä erotettuna passeli tila, jonne kylppärin voi rakentaa. Meillä tulee pesukone tupaan astianpesukoneen kanssa samaan könttään. Siellä on mukavasti tilaa mankeloida ja hoidella pyykkiasioita muutenkin. Menee samalla vesipisteelläkin noin. Kuivausrummuista taas en itse piittaa laisinkaan. Odotan kuin kuuta nousevaa, että saa v i h d o i n k i n kuivattaa pyykit ulkona kesät ja talvet. Se tuoksu!! mmmm!

  VastaaPoista
 5. Pyykki ulkona, kesät talvet - hmmm... Meidän seudulla se ei kyllä onnistu. Keväällä kyllä alan ulkokuivatuksen, mutta kyllä syyskuussa ilmat täällä Hämeessä alkavat olla NIIN kosteita, että pyykki ei ulkona kuiva mitenkään. Yhden päivän aikana lingottukaan pyykki ei kuivu - ja jos jättää yöksi ulos, niin aamulla pyykki on märempää kuin oli lingosta tullessaan. Puhumattakaan siitä, että monesti sataa lotkottaa viikko viikon perään.

  Nykyisin kun meiltä on jo osa lapsista lähtenyt kotoa, on tilaa niin paljon, että yhdessä suht käyttämättömässä "varastohuoneessa" voi kuivattaa vaatteet ihan kuivaustelineessä. Mutta sitä ennen meille kuivausrumpu oli ihan välttämätön talvisin. Kun talo lämpiää pelkillä puilla, sisälämpötila ( kork. 18 astetta) ja kosteus on sellainen, että pyykki ei kuivu sisälläkään päivässä hyvän linkouksenkaan jälkeen. Pienten lasten kanssa taas pyykkiä tuli joka päivä koneellinen. Ja toisaalta kuivausrumpu on aika hyvä lämmittäjä :-) Mutta nyt kun elellään jotakuinkin aikuistaloudessa, rumpua käytetään vähemmän.

  Amme olisi ihana! Mutta sellaista meidän mies ei suostuisi taloon ottamaan - kuuma vesi on kallista... :-) Meillä on kyllä niin ruosteinen vesikin, että se ei oikein houkuttele minuakaan ammetta vaatimaan (ja kaivovesi tuppaa loppumaankin kuivien kesien jälkeen)

  VastaaPoista
 6. Totta turiset, mutta kuivaajaan emme taivu :D Meillä kotona kuivatettiin pyykki ensin ulkona ja loput sisällä paitsi tosiaan kaikista kosteimpna aikoina, jolloin pyykki kuivui kellarikerroksen saunan pesuhuoneessa. Luotan siihen, että meidän kahden hengen talous saa pyykit kuivaksi perinteisin keinoin, kuten ennenkin ollaan saatu - aikaa ennen sähköä. Onneksi talossa on ilmava ullakko, jossa voi pyykkikin kuivua rauhassa. Itse en tosiaan ole koskaan kuivausrummuista piitannut. Kertaalleen sellainen olikin. Oli ja seisoi käyttämättömänä. Melkoinen sähkösyöppö ja kuluttaa tekstiilejä.

  Kuuma vesi ei muuten välttämättä ole sen kalliimpaa kuin kylmäkään. Tuohon on ratkaisu olemassa. Kurkkaaps tänne! http://www.virtasenkauppa.fi/tuote/58781/lamminvesivaraajat/lamminvesivaraaja-80l-puu-like

  Tuo on vahvasti meillä harkinnassa :)

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!