jovela

jovela

torstai 21. maaliskuuta 2013

Ajankäytön haaste & Arvonta

Jäin eilen miettimään ollaanko me jotenkin vinkshtaneita sitä itse tajuamatta? ;D Niin moni teistä kommentoijista on hämmästellyt viime aikoina meidän ajankäyttöä ja puuhaintoa.

Me ollaan ihan normaalia työpäivää  tekevä pariskunta. Minä meistä se, joka tekee usein normaalia työpäivää pidempää päivää. Ihan normaalisti me kuitenkin hoidetaan ruoat, pyykit, siivoamiset ja elämän muut arkiset askareet. Tai siis meille normaalilla tavalla. Meillä molemmat tekee kaikkea, yhdessä ja erikseen, kumpi paremmin ehtii. Toisaalta me ei esimerkiksi juuri koskaan katsota telkkua silloin kun ne ohjelmat tulee. Saatetaan sitten katsoa mielenkiintoisia juttuja köntässä esmes areenasta kun siltä tuntuu.

Puuhat päivisin

Nämä jutut, mitä täällä blogissa on, vie päivästä noin tunnin, postauksen kasaaminen ehkä puolisen tuntia. Ei sen enempää.  Kirjottelen juttuja usein iltaisin ja laitan julkaisuun aamuksi. Joskus teemme kahta tai kolmeakin juttua samaan aikaan. Yksi kuivuu, toinen odottaa syrjemmällä seuraavaa osaa, kolmanteen juttuun ehkä mies kiinnittelee jotain. Napsin kuvat kerralla niistä mitä on valmiiksi saatu ja postailen juttuja sitten kun tekee mieli postata juuri se juttu. Tälläkin hetkellä (kun nakuttelen tätä) meillä on kovettumassa saippuoita, jotka tein sillä aikaa kun mies laittoi pyttipannua. Isäntä ruuvaa arkistointijärjestelmään viimeisiä kiinnikkeitä ja minä kirjoittelen tätä. Maalailin myös korostuksia yksiin metallikoukkuihin, jotka tulevat talon eteisen naulakoksi. Niiden kuivuessa jatkoin taas töitäni ja niitä teen vielä tässä illalla hetken, kun saan tämän kirjoitetuksi.

Haaste & Arvonta

Näillä puheilla haastan jokaisen blogimme lukijan miettimään omaa ajankäyttöä ja jakamaan yhden arkipäivän elämästään muiden kanssa. Kirjoitan myös itse vastaavan ensi viikolla. 

Omaa ajankäyttöä kannattaa pohtia aina välillä. Helposti sitä tulee jäätyä samaan uraan kiinni oli se sitten kotona, koulussa harrastuksissa tai työssä, tehden tai mitään tekemättä. Päivät soljuvat samankaltaisina edellisestä seuraavaan ja kaikki toiveet ladataan viikoloppuun. 

Olen itse lähtenyt vasta vuosi sitten muuttamaan oman ajankäyttöni radikaalisti. Taustalla on uraputkea ja sen jälkeen yrittäjyyden alkutaipaleen parivuotinen "16h/vrk duunia on arkesi" ja loppuaika unta. Se oli tietoinen valinta matkalla kohti taloa, mutta samalla se sai oikeasti pohtimaan itselle riittävän tyydyttävän ajankäytön tarpeellisuutta sekä henkilökohtaisena että parisuhteelle tärkeänä asiana. Mitä me teemme ajallamme, mitä haluaisimme tehdä?

Olisi mahtavaa saada lukea muiden bloggaajien yhden arkipäivän tarina! Mitä teille kuuluu ja miten päivänne kuluu!

Niin se palkinto..

Edellisessä arvonnassa oli ylläripalkinto (lyhty, hyasintin sipuleita ja maalaispuodin nekkuja) ja sen linjan pidän nytkin. Paljastan ainoastaan, että se liittyy tavalla tai toisella ajankäyttöön, mukaan tulee taas maalaispuodin herkkua, mutta en paljasta mitä ja vielä pala keskiviikkona tekemääni vanilja-ruususaippuaa, jonka tuoksuu tuolla työhuoneessani parhaillaan. Pistetään osallistumisaikaa vaikkapa ensi viikon sunnuntaille saakka (31.3), jollloin siirrytään kesäaikaan! Voin sitten sopivasti aprillata voittajan 1.4 ;D

Arvontaan osallistuvat kaikki, jotka kirjoittavat blogiinsa postauksen "Päivä arkeani" ja vinkkaavat sitä mulle täällä. Siis ihan siltä varalta, että en jostain syystä huomaisi sitä itse. Jos laimennat omaa voittomahdollisuuttasi juoruamalla samalla Jovelan arvonnasta, saat lisäarvan kompensaationa.

Tämä haaste lähtee kaikille blogini lukijoille ja oman blogilukulistani bloggaajille, aivan erityisesti siis:

Crafter's Daily
Haikaranpesä kodiksi
Hallatar
Hyvä mieli
höttiäisen höpötelmiä
Keskellä Kellarimäkeä
Koivu ja tähti
Maitolaiturilla
Meiän Kaksfooninkinen
Peltotien päässä
periferia
Piece by Piece
Punainen pikkutalo
punatukka
Puusuutari
Päivänpesän elämää
Riuttala Old School
Ruostetta ja Pitsiunelmia
S A A R I S T O H U V I L A
Saariston kasvatti
Siellä missä sydän...
Silkkiä Samettia
SisustEllen
Sisustusta Sydämellä
suden jälkiä ja kouristuksia
Susannan Työhuone - päiväkirja vanhalta rautati...
Täyttä elämää
Vaaleanpunaisia unelmia...
Vanha Torppa
VaniljaHouse
Vaniljan valkoista
Villa Brickyard
Villa Idur
Villa Päivärinne
Villa Ruusukumpu
Villapulla
Villi VarpunenToinen arvonta

Villa Idurissa on myös menossa arvonta. Kannattaapi kokeilla onneaan myös Idurin arvonnassa, jossa on kivat palkinnot tarjolla. villaidur.blogspot.fi

Pikkutuunaus keskellä päivää

Tiistaina pidin pienen tauon keskellä päivää ja poistin pienten harmien listaltan kohdan "kynät, sudit, tikut ja mitat aina väärissä paikoissa" tällaisella pikkutuunauksella:

Tilpehööripurkit


PiP Studion tapetin näytepala ei nääs mennyt hukkaan. Meillä on yksi kokonainen rulla tuota tapettia, mutta näytepala saksittiin suikaleiksi ja kääräistiin metallipurkkien ympäri. Tuli taas keväinen mieli.

Nämä pääsevät talolla askartelukaappiin sitten kun se on rakennettu. Sitä ennen ne ilahduttavat nykykodissa. Kynät, sudit, pensselit, mitat, sakset, tikut ja kaikki sellainen puuhatavara, joka on järkevää laittaa pystyasentoon purkkiin, pääsee PiP-purkkiin.

Sprayliimaa käyttämällä tämä oli noin vartin tuunaus. Juuri sopiva virkistystauko keskellä  työpäivää. Hetkeksi irti ja hetken päästä on taas eri tavalla energiaa tehdä töitä.

Olisi tosi kivaa lukea muiden bloggaajien päivästä! Millainen on sinun päiväsi?
Miten sinä käytät aikaasi?


Hyvää arkipäivää sinulle :)

Jovelan Johanna

52 kommenttia:

 1. Mukana haasteessa ehdottomasti!
  Koitanpa illalla saada aikaiseksi :)

  ....nyt täytyy tehdä ihan leipäduunia....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä myös leipätyön parissa hääräillään :) Jei! Kivaa päästä lukemaan sun päivästä :)

   Poista
  2. Näyttääpi siltä, että tämä päivä kirjataan joko illalla myöhään tai huomenissa....on vähän iltahommeleita :)

   Poista
  3. :) Ei tuolla ole kiirettä. Arvonta-ajaksi laitoin 31.3 mennessä. Monta iltaa, monta aamua vielä :)

   Poista
 2. Mun pitää nyt ehdottomasti korjata, että omalla kohdallani tuo ihmettely tarkoittaa vain ja ainoastaan positiivista ihastelua : )) Ei siis missään nimessä teidän ajankäytön hämmästelyä.

  Enemmän tosiaan ihmettelen omaa ajankäyttöäni ; ) Olen aina ollut sellainen taivaanrannan maalari, suunnittelija ja pohdiskelija. Mies on huomattavasti aikaansaavampi. Toisaalta kaikki riippuu myös siitä mihin verrataan. Itselläni on muutama ystävä, jotka töistään ja jopa viiden lapsen perheessä saavat aikaiseksi vaikka mitä - heihin verrattuna olen melkoisen saamaton : ) Sitten joidenkin toisten ystävieni mielestä jopa minä olen varsinainen touhupirkko, jolla on aina monta projektia menossa.

  Mun mielestä on siis vain ihanaa, että on ihmisiä, jotka heti toteuttavat ideansa. Esim nuo tilpehööripurkit on loistavia! Tuossa ajassa kun ne teit, niin minä olisin vasta pohdiskellut, että mistä kohtaa tapetit leikkaan : D

  Älä siis murehdi muiden ihmettelyistä! Luulen, että kuten minäkin, niin kaikki muutkin vaan ihastuneina katselevat sun aikaansaannoksia : )

  Ps. Ja kiitos haasteesta! Osallistun mielelläni jos vaan uskallan : ) Ja hyvä, että aikaa on ensi viikkokin, sillä nyt meidän huusholli onkin pelkkää sairastupaa vaan : )

  VastaaPoista
 3. Päivi :)

  Oiei! En siis murehdi tai ole mitenkään pahoillani! Jäin vaan miettimään ajankäyttöä ja sen erilaisia variaatioita ja huomasin, että olisi tosiaan kivaa lukea muiden päivästä. Ihan omana juttuna siis. Millainen on kunkin yksi arkipäivä.

  Aika on meinaan itselleni se downshiftuksen oleellisin osa. Huomasin reilu vuosi sitten, että ajaudun helposti tekemään niin paljon töitä, että sitä jatkamalla olisin ajanut itseni uuvuksiin tähän mennessä, eikä se olisi milään mittapuulla ollut kannattavaa.

  :)

  VastaaPoista
 4. Uutena lukijana viimeisin artikkelisi napsahti hyvin yhteen omassa mielessäni käymääni pohdiskeluun ja otin haasteesi vastaan osoitteessa http://loppuunpalaneenkarya.wordpress.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Parauls

   Tervetuloa mukaan! Lukaisin jo kertaalleen kirjoitustsi, mutta tänään olikin sen verran hässäkkää, että piti jättää kesken puhelimen soidessa. Se mitä ehdin lukea, oli todella hyvin kirjoitettu ja täynnä oivalluksia. Tulen ihan pian vastavierailulle uudelleen. Sun juttuja lukee tosi mielellään.

   Suosittelen muidenkin käyvän kurkkaamassa. Aivan loistavaa tekstiä!

   Poista
 5. Hiphei, pitääpä yrittää kehittää postaus aiheesta! Kiitos kovasti haasteesta! :)

  Tosi suloiset purkit <3 Kuullostaa ihanalle tuollanen vartin homma ja noin mainio lopputulos! Mun kaikki tuunaukset ja väkerrykset kestää aina jotenkin turhauttavan kauan. Pöh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Saariston vanki" Taru! :) Kiitos kommentista :) Ihanaa kun otat haasteen vastaan. Salaa hieman ehdin sitä toivoakin. Haluaisin kuulla niin mielelläni sun/teidän päivästä :)

   Poista
 6. Kiitokset haasteesta! Luulen, että kun priorisoin, niin ehdin tehdä haasteen, heh :) Mulla on kanssa usein tekeillä samaan aikaan monta eri projektia, joita sitten teen kun siltä tuntuu ja vuorotellen. Sitten kun niitä kavereille esittelee, niin se saattaa herättää hämmästystä. Huomaan, että keväisin oon myös paljon tehokkaampi, kun valo ja aurinko antaa lisää virtaa! Usein käsityökausina jääkin sitten liikkuminen melko pieneksi ja sitten taas liikun kun ei jaksa kotona puuhailla. Monessa jutussa se ryhtyminen vie monesti enemmän aikaa kuin itse tekeminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri noin täälläkin! Keväällä ja syksyn alussa eniten energiaa. Ehkäpä, koska silloin on eniten muutosta luonnossakin. Kevät syrjäyttää talven ja kypsyy kesäksi. Syksy vie kesän tehden ilmasta viileän ja muuttamalla maiseman, kunnes pimeys ja kylmyys saavuttavat talven.

   Ja jos jotain olen huomannut itsestäni, niin epämieluisampiin juttuihin ryhtyminen on sitä eniten aikaa vievää ;D Välillä pitää oikeen itseään huijata tekemällä lapsellisia sopimuksia: Jos teet ensin a) saat sitten tehdä b).

   Lapsellista, hönöä ;)

   Poista
  2. Joo syksy on kanssa toinen mukava jotenkin "uutta tuova" vuodenaika, jolloin jaksaa innostua. Ennen kuin sitten, kun lehdet muuttuvat mädiksi ja taivaalta sataa rättejä.. onneksi siihen on taas pitkä aika.

   Mä keksin itselleni "palkintoja", jos jaksan tehdä epämiellyttäviä juttuja. Aina niitä ei tule edes lunastettua, pääasia että on joku palkinto mikä siintää mielessä :D Häiriintynyttä ehkä, mutta parempi että ne tylsät jutut tulee jotenkin tehtyä.

   Hönö on kyllä mahtava sana, onkin ollut ihan unholassa.

   Poista
  3. Just niin! Ihan sama miten, mutta kunhan tulee tehtyä ja ainahan se on parempi tehdä porkkanalla kuin kepillä. Vaikka porkkanaa ei sitten ottaisikaan kun homma on tehty.

   Hieman vastetahtoisien hommien loppuun saattamisesta saa kyllä usein parhaat kiksit. Sekin on hönöä ;D

   Poista
 7. Hei.

  Kyllä se minullakin on siellä ihastelun puolella, kait sitä on omat energiat niin vähisssä, että ei jaksa tehdä kaikkea mitä haluaisi :D

  En omaa omaa blogia, jotta voisin haasteeseen osallistua sitä kautta, mutta kirjailen vaikka tähän. Vaikkapa tämä päivä, tosin osin arvioaikoja, kun päivää jäljellä vielä:

  5:45 herätys ja omat aamutoimet, muu perhe ylös 6:15-6:30
  7:00 nuorempi mukula päiväkotiin, siitä sitten töihin ajelu
  7:30 alkaa työpäivä ja neljältä lähdin sitten taas kotia kohti
  16:30 lapsen haku päiväkodista ja kauppaan
  17:00 kotona ja ruoanlaittoon, sillä välin toinen aikuinen tarkistaa vanhemma läksyt, leikkii pienemmän kanssa ja nyt vielä ehdin surffata tänne sivulle :D
  17:30 syönti perheen kesken,
  n. 18:00 nuorimman kanssa etsimään pajunvitsoja virpomisakarteluja varten, pitänee lähteä ihan autolla, kun lähistöllä ei ole pajuja näkynyt. Sillä välin isäntä jää lämmittämään taloa ja pistää saunan tulille, pikku siivoilut.
  n. 18:45 kotia ulkoa ja saunaan, samalla pyykkikonetta pyörimään (ukko ei suostu pyykkäämään :D)
  n. 19:30 iltapalan valmistaminen ja syöminen, jompi kumpi etsii nuorimman kanssa huomiset vaatteet ja lelupäivän lelun päiväkotiin mukaan.
  20:00 iltatoimet, hammaspesut, yökkärit, iltasatu
  20:30 pyykkien levitys ja oma aika alkaa, yleensä olen ihan sänkykunnossa :D

  Tänään ei ole vanhemman lapsen harrastuksiin kulettamista, eikä nuorimmankaan balettiharrastusta, eikä omaa kuntosalipäivää. Joten sellaista ramppaamista mitä usein on, ei tänään ole. Tämmöstä perusarkea siis täällä. Nyt syömään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Anna! Kiitos kun osallistuit! Tietysti voi osallistua myös tässä kommenttilootassa. Unohdin sen kokonaan mainita.

   Sulla on aikainen herätys ja aktiivinen päivä monella siirtymällä. Ei ihme, että illalla väsyttää!

   Kiitos kommentista ja kiitos kun jaoit päiväsi :)

   Poista
 8. kiva haaste Johanna :)
  mulla päivät niin vaihtelee , kun teen vuorotyötä...
  ja joskus on puuhaakkampia päiviä, joskus lorvaillaan.
  tässähän on aikaa tarttua haasteeseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan! Ei kiirettä, mukavaa jos ehdit :)

   Poista
 9. Hep, kiinni veti!
  Elämäni kyllä kulkee vuorokausissa, eikä niinkään päivissä. Taidan esitellä siis otteen vuorokaudestani. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kivaa Jonna! Vuorokausi kuulostaa hyvältä :)

   Poista
 10. Mun tämä päiväni:

  Herätys klo 5.20. Puolen kilometrin kävely hakemaan sanomalehteä. Kahvi ja sanomalehti.
  Klo 6.30 puuro perheelle, omat aamutoimet
  Klo 7.30-8.00 työmatka.
  Klo 8-16 töissä (koulussa, äidinkielen ope, tunnit loppuivat klo 14, mutta sitten oli pari oppilaskeskustelua ja yksi kokous).
  klo 16-16.30 kotimatka
  Klo 16.30-17.30 kahvi, ruuan laitto
  Klo 17.30-18 virkkauksen valmistuminen ja viimeistely
  Klo 18 ruokailu
  Klo 18.30-20.30 oppilaiden töiden tarkastusta
  klo 20.30-21 uutiset ja netin selailua samalla
  Tästä palaan työpöydän ääreen korjaamaan vielä yhdet kirjoitelmat (arvioisin noin 1,5 h, koska ryhmä on pieni)
  Sit nukkumaan. Huomenna en aio tarkistaa yhtään työtä, mutta lauantaina taas... ja sunnuntaina... Niitä ei voi priorisoida, niitä vaan tulee ja tulee, koska opetussuunnitelmassa niin määrätään :-)


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiitos kun osallistuit!

   Sullakin on aikainen aamu arjessa, mutta ei kiireinen. Näyttää siltä, että nautit aamuhetkestä ajan kanssa?

   Työlläkin pitää olla priorisointiasema omana aikanaan ja usein ne aikataulut määrää joku toinen.

   Poista
 11. Pian valmista. Ihan vain tästä päivästä kylläkin. :) Käys kurkkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Komppaan muita hämmästelijöitä, te kyllä kerkeätte kaikenlaista. :)

   Vastasin nyt alkuun tästä päivästä. Kun tää tuntu olevan kummallinen paniikki päivä. :D Niitäkin kun pitää mahtua näköjään kalenteriin. Heh. Katson jonain toisena päivänä uudestaan, ihan ajatuksen kanssa. Kiitos haasteesta.

   http://hexunblogi.blogspot.fi/2013/03/ajankayton-haaste.html

   Poista
 12. Löysin Punatukan kautta blogisi ja innostuin lähtemään mukaan haasteeseen. Kiva blogi sinulla! Meillä alkaa kesällä samankaltainen projekti kuin teillä on meneillään...huh. Onneksi kyseessä on aika pieni talo!

  http://matkantekijana.blogspot.com.es/2013/03/la-vida-es-buena.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Matkatar! Kiva kun tulit :) Pitääkin tulla kurkkimaan teidän projektianne :)

   Poista
 13. Haasteeseen vastattu, omalla tavallani :)

  http://saaristohuvila.wordpress.com/2013/03/24/arkiset-evasretket/

  VastaaPoista
 14. Noniin, homma hoidettu! Sinulle myös tunnustus blogissani. :)

  VastaaPoista
 15. Voi apua! Mun pittää tässä oikeen ajan kanssa rustata kuvaus mun kiinnostavasta (muahahhaa) arkipäivästä. :D Vinkkaan kun valamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten hauskaa, Teea! Jännityksellä odottelen :)

   Poista
  2. No nyt on mun mielenkiintosesta elämästä tehty päivän kirjanpito. :) Juorusin myös arvonnasta ja näinollen laimennan omia voittomahollisuuksiani (niinku nyt ikinä mittään voittasin)!

   Haasteeseen vastaus löytyy Kaksfooninkisen plokista. :)

   Poista
 16. Hauska idea! Täytyy tehdä tämä :)

  VastaaPoista
 17. Ihanat tilpehööripurkit! Tuollaiset voisin haluta meillekin, mutta mies alkaa pikku hiljaa toppuutella lintujuttuja, kun ei halua meidän kodin muistuttavan Hitchcockin lintuja ;)

  VastaaPoista
 18. Moi Punainen :)

  No, mutta, jos sentään vielä purkki tai pari. Ihan vaan ;D

  VastaaPoista
 19. Tässäpä postaus: http://www.miiansivut.blogspot.fi/2013/03/paiva-arkeani.html :)

  VastaaPoista
 20. Sainpa minäkin julkaistua nyt maanantain tapahtumat :) http://craftersdaily.blogspot.fi/2013/03/uusia-tekstiileja-kevaan-kunniaksi.html

  Eipä sitä hirveästi saanut aikaseksi, mutta maanantaisin en kyllä useinkaan saa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävinkin jo sen lukemassa, mutta en tänne kommentoinut. Kiitos CD :)

   Poista
 21. vähän viime tingassa :) http://sudenjalkia.blogspot.fi/2013/03/arkipaiva.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että! Pnda! Tämäpä yllätys! Ihanaa kun kirjoitit. Sullahan koko blogi on tuota itseään! Autuaan ajankäytön mestarit! Tulen lukemaan sun päivästä ihan pian :)

   Poista
 22. Pidemmän pohdinnan jälkeen otin haasteen vastaan :) asiaa ehkä vähän vierestä, mutta silti ajatuksella mukana. http://sisustustasydamella.blogspot.fi/2013/03/haaste-jovelasta-ajankaytto.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kun just kohdilleen meni! Tässä sa musta soveltaa aihetta juuri kuten haluaa. Itse tarkoitus on täytetty, ollaan pohdittu omaa ajankäyttöä ja saatu lukea muiden ajankäytöstä.

   Kiitos oivaltavasta kirjoituksestasi.

   Poista
 23. Hitsit, mitenköhän tämä on mennyt multa ihan ohi ?

  Ihanat nuo lintupurkit ! Onko kyseessä ihan tavan säilyketölkit ? Miten saat ne reunat sellaisiksi, että niihin ei loukkaa ? Kyselee tumpelo :))

  VastaaPoista
 24. Hei Petriina :)

  Ihan tavallisia säilykepurkkeja, joissa on ollut koiranruokaa. Sain hyvän vinkin toiselta bloggaajalta (Pepikö se oli?), että reunat kannattaa puristaa pihdeillä. Eivät raavi sormia. Näissä purkeissa on vetokansi, joten eivät muutenkaan ole pahimmasta päästä.

  VastaaPoista
 25. Jos vielä ehtii mukaan arvontaan niin osallistuisin :) Päivä arkeani postaus löytyy täältä http://kikishome-kiki.blogspot.fi/2013/04/poksyt-jalkaan-ja-poksyt-jalasta-pois.html

  VastaaPoista
 26. Anteeksi kun en ole ymmärtänyt aiemmin lukea blogiasi ja tämä haaste on mennyt ihan hukkaan! Mutta haa, minähän toteutin tuon päiväraporttini teitämättä koko haasteesta mitään. Se oli varmaan kohtalon johdatusta.

  VastaaPoista
 27. Huomasin juuri kun kävin lukemassa blogeja, että sä osallistuit tietämättäsi ;D

  Huikean hauskaa!

  VastaaPoista
 28. There is a chance you're qualified to receive a $500 IKEA Gift Card.

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!