jovela

jovela

tiistai 19. maaliskuuta 2013

Kakkapuheita

Talosuunnitelmissamme on yksi juttu, jota olemme pohtineet niin monelta kantilta, että voisimme milloin tahansa mennä väittelemään kakka-asioiden tohtoriksi. Juuri niin, vessasta tässä puhutaan ja nyt se tulee taloon. Ensi lauantaina tarkalleen - se pönttö meinaan ja plörölle päästään jo huhtikuussa tarpeen ilmaantuessa.

Aloitetaan sillä, että meille ei tule perinteistä vesivessaa, mutta talven jäädyttämässä kopissa emme meinaa tutista, saati istua tarpeillamme huitoen hyttysiä irti nahasta. Ratkaisun pitäisi siis olla sisätilassa, nykymukavuuksia vastaava, hajuton, minimaalisen ällöttävä huoltaa ja mielellään vielä edullinen sekä hankkia, asentaa että käyttää. Paljon vaatimuksia pöntölle!

    kuvat: Pinterest 

On mistä valita

Vedettömien vessojen valikoimat ovat mukavan laajat, jokaiseen tarpeeseen löytyy sopiva käymälä. Katselimme alunperin seinään kiinnitettävää mallia ulkomailta, mutta sen käyttöominaisuudet oli haukuttu niin perusteellisesti, että luovuimme ko. mallista. 

Olemme harkinneet kaikkea mahdollista, myös niitä malleja, joissa hyyskä polttaa jätökset sähköistetyssä polttolassaan jättäen jäljelle vain hieman tuhkaa. Sinällään tuo on hyvä idea ja hyvän idean kohdalla olisin itse ollut valmis tinkimään siitä, että sähkökäymälöiden ulkonäkö on makuuni hieman klohmu. Mutta, sitten tullaan syyhyn miksi meille ei tule sähkökakkalaa: sen käyttö tuntuu kalliilta. Infernomaisen kuumuuden saavuttamiseksi pönttö syö melkoisesti sähköä. Lisäksi aina, ihan joka kerran vessaa käytettäessä pönttöön tulee vaihtaa uusi keräyspussi. Me asumme talolla 24/7. Ei tunnu kovinkaan fiksulta laittaa monta kertaa päivässä pönttöön pusseja, jotka kustantavat 11-24 snt kipale! Sitäpaitsi, suhtaudumme hieman varauksella tällaisiin tuotteisiin, jotka toimiakseen tarvitsevat päivittäin oheistuotteita. Nykyään firmoja tulee ja menee. Kivahan se on olla kolmen tonnin hintaisen polttokäymälän kanssa lirissä jos valmistaja lopettaa leikin kesken. Kahvisuodattimilla ei taideta ihan samalle käyttömukavuusasteelle päästä jos pussien valmistus lakkaa. Kaverivalmistajan pussit eivät tietenkään käy kun kaverivalmistajan kakkagrilleihin. Ja kyllä noiden pussien hinta on se arkkunaula meille. Samoin tein voisi heittää joka vessakäynnillä kolikon viemäriin. Ehei..

Meidän valinta

Me valitsimme sitten Separett -merkkisen käymälän, jonka käyttäjäkokemukset ovat olleet hyviä ja tuotteelle luvataan sama mukavuus kuin kotona. Olemme itse myös käyttäneet tuota käymälää kahdella lomalla ja se tosiaan muistutti normaalia vessaa niin paljon, että sitä unohti koko asian ja tarpeilla käytyään yritti aina vetää vessan. Tuo Separett 9000 on hajuton, sillä on rajoittamaton kapasiteetti ja se toimii kaikissa lämpötiloissa. Laitteella on lisäksi 5 vuoden takuu.Tuota vessaa on helppo huoltaa. Homma ei ole oikeastaan sen kuvottavampaa kuin vaippapussin pois heittäminen. Jätökset eivät myöskään tervehdi pöntön kannen nostajaa, sillä varsinainen säiliö aukeaa vasta kun pöntölle istuu. Virtsa menee erotteluputkea pitkin erilliseen säiliöön, jossa se laimentuu 1:9 veden kanssa. Tuota vettä voi käyttää ravinteikkaaseen kasvien lannoitukseen ja maaperä ylipäätään kiittelee saadessaan fosforia kierrätykseen. Fosforihan on globaalisti nousemassa yhtä suureksi ongelmaksi kuin öljy. Ensimmäinen loppuu ennen toista, koska fosforia ei enää kierrätetä takaisin. 

Isommat jätökset sitten menevät biopussilla vuorattuun säiliöön, jossa on ilmastointi. Haisulit katoavat ulkoilmaan. Kun säiliö on riittävän täysi, sen päälle laitetaan kansi, säiliö otetaan ulos ja pussi heitetään kompostiin. Tuon hankalampaa homma ei ole.Virtsankeräyssäiliö on kätevä. Se kytketään puutarhaletkuun, jolloin ravinteikkaat laimennokset voi ruiskuttaa kukkien ja kasvien iloksi. 


Säästämme myös vinon pinon rahaa, kun kylppäriin ei tarvitse tehdä kalliita jäteviemäröintejä, pihalle ei tarvitse kaivaa lietetankkia ja näin ollen sitä ei tarvitse myöskään tyhjennyttää jne. Kunigaskuluttaja teki kompaktin vertailevan jutun tästä säästönäkökulmasta ja sen voi lukea täällä. Lisäksi ostamme tuon Separettin Baukkarin  tarjouksesta (595,-), joten siinäkin säästämme hieman rahaa.

Tässä vielä tuon mallin asennusvideo lähinnä talteen meille itsellemme.

Noin, nyt on tämäkin asia ratkaistu, Houston, meillä on kakkala!

Tärkeä asia näin tasa-arvon päivänä 

Susannan työhuoneen Susannalla on tärkeää asiaa. Kurkkaattehan Susannan blogiin täällä.

Jovelan Johanna

22 kommenttia:

 1. Enpä ole ennen näin kiinnostuneena lukenut sellaisesta asiasta kuin... kakkahuussista. :D Todellakin laittoi pohtimaan asiaa monelta kantilta. Tässä talossa on jo kaksi vesivessaa, mutta sitä kun ei tiedä millaisen talon tulevaisuudessa saatamme ostaa niin tässä oli ihan hyvää infoa. Ekologisuus ja edulliset kustannukset viehättävät tässä, mutta toisaalta tulen väistämättä miettineeksi kuinka hyvin sitä jaksaa säiliöt tyhjentää. Minne virtsankeräyssäiliö tyhjennetään talvisin, kun kukkia ei ole kasteltavana? Kuinka usein näitä astioita pitää tyhjentää (esim. kahden ihmisen taloudessa)? Onko ratkaisu todella hajuton vessassa? Lupaathan kertoa teidän käyttökokemuksista lisää, kun olette päässeet vessaa käyttämään? :)

  VastaaPoista
 2. Aivan varmasti kerron! Meillä on kokemusta tästä meidän valitsemasta hyyskästä lomareissujen myötä, eikä ainakaan tuolloin mitään hajuja ollut havaittavissa. Sillä sköntsäosastolla on tuuletin, joka vie hajut mennessään ja uloste kuivaa hieman.

  Monet käyttää näitä nykyään 2-krroksisssa taloissa yläkerran vessana. Tulee halvemmaksi ja helpommaksikin.

  Tuo säiliön tyhjennys (kiinteä jäte) vastaa roskispussin poisheittoa. Se tosiaan ei ole sen monimutkaisempaa. Tyhjennysvälilistä kyselin valmistajalta (joo, mä kyselen aina kaikkea) ja kertoivat, että tyhjennyssuositus 4:n hengen käytössä on 4 viikon välein. Eniten säiliöön syntyy jätettä paperista. Mitä on kaksi.

  Virtsankeräyssäiliön talvityhjennys pohditutti itseänikin. Talvisin laimenettu virtsa voidaan johtaa erilliseen suurempaan säiliöön (talvivuorattu) tai sen voi tyhjentää kasvimaa-alueelle. Meillehän tulee istutuslaatikot.. Siitä se sitten imeytyy maahan. Laimennettuna se ei ole myöskään mitenkään ällöä.

  Käytäntö näyttää miten toimii. Raportoin sitten aikanaan miten sen kanssa elellään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä! (Voiko näin sanoa tällaisista kakkajutuista? :D ) Jäädään kuulolle odottelemaan kokemuksia. :)

   Poista
 3. Muahahahhahaa, ihan parasta viihdettä aamukahvin kanssa. Kiitos! :D

  VastaaPoista
 4. Voitha sä laittaa kakkakolehdin joka tapauksessa :D
  Ajatteles kuinka nopeasti rahaa kilahtaa talteen ja joskus voi sitten myöhemmin taivastella, että ajatteles, NÄIN paljon on jo säästetty :)

  Mulla on Lillassa kompostoiva kakkala, ja sen tiimoilta tuli viime kesänä hauska tilanne : isoin rinsessa tuumas, että mummu, mulla on pissahätä, toinen perässä että niin mullakin....mentiin huussiin ja rinsessat näki vessavpöntön, eka tuumas että ei mua pissatakaan - ja toinen: ei muakaan! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hmmm. puhut asiaa. Ehkä jopa kolikolla aukeava ovi? :D Mutta ajattele, että niissä polttokäymälöissä se pussi pitää vaihtaa joka kerran kun käy vessassa, siis myös pissalla! Ihan kreisiä!

   Mitä rinsessoja todellakin! :D Meillä on myös mökillä kompostoiva hyyskä. Se on siellä kätevä, kotioloissa se olisi liikaa.

   Poista
  2. Kolikoilla aukeava ovi vois olla vieraille ihmetyksen aihe :D WTF??
   Ja aika ikävä itsellekin ripulin iskiessä......missä helevetissä ne kolikot on???
   Eli en taida suositella :D
   Mutta muuten se kolikkokippo vois olla keskustelua herättävää...

   Juu, meidän rinsessat on ihan aitoja rinsessoja !!

   Poista
  3. Hätäpainiketta vaille valmis toteutus! :D

   Poista
 5. Ohhoh! Pistää ihan ajattelemaan tämä asia. :)
  En varmaan ennen ole törmännytkään, että kotiin kotiin laitettaisi tällainen. Kesäkodeissanolen monessakin nähnyt ja aivan huippu vaihtoehdoksi tituleerannut vesivessan ja huussin hyyskän väliin!
  Tosiaankin mitkä kustannus säästöt tuossa saa verraten vesivessan laittoon ns jälkiasennuksena.
  Kerrohan ihan käytännön käytännölisyydestä sitten, kun olette tyhjennyshommiin ym. Tutustuneet. :)
  Kiitos tästä kakasta jutusta! ;)
  Ps. Tulikin mieleen, että navetan päädyssä on kaksireikäinen pikkula. Restauroisinkohan sen kuntoon vai räjäyttäisinkö, kakkojen kierrätys ei siinä ole aivan huipputeknologiaa, enkä toivoisi koirani suutelevan minua pökäleeltäni tuoksuen.. Tästä siis varmaan selviää ainakin se, että tuuletus jätteiden säilytyspaikassa pelaa. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Jonna!

   Takuuvarmasti raportoin heti kun hyyskä saadaan asennettua ja sen käyttö alkaa. Kakkalan tarinoita osa 2 seuraa varman jo huhtikuussa ;D

   Noita puucee-pikkuloita olen nähnyt myös muutettuna puutarhavälinekopeiksi. Tosi kivoja!

   Poista
 6. Kiitos kamalasti tästä postauksesta ja toki koko blogistakin. Me asumme alunperin 1897 rakennetussa talossa, jota on laajennettu vuosikymmenten kuluessa. Nyt on ajankohtaista kylppäriremontti ja taidamme kallistua separettin puoleen. Alankin perehtyä asiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Maija :)

   Kiitos! On mukavaa kun voi jakaa asioita muiden kanssa. Tsemppiä omaan remonttiinne :)

   Poista
 7. Olipas mielnkiintoista, jään innolla odottelemaan jatkokertomusta asiasta ;) Itsekin ollaan paljon jätesioita mietitty joten kiinnostaa ihan oikeasti. Itseäni ahdistaa se miten paljon puhdasta vettä valuetaan vessanpöntöstä alas meidänkin viisihenkisessä perheessä.

  Hienoa, että Susanna otti tärkeän tasa-arvo tai siis tasa-arvottomuus asian esille. Kävinkin jo kurkkailemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jatkoa seuraa kyllä :) Tuo säästö on yksi syy meillä valintaan, myös. Toinen on se, että voi pistää jätöksensä hyötykiertoon.

   Nostan hattua Susannan kirjoitukselle!

   Poista
 8. Mielenkiintoinen blogi sinulla täällä, löysin tänne tänään ja jään seuraamaan! Todella kiehtovan pihapiirin olette löytäneet, aivan uskomattomat mahdollisuudet juurikin siihen omavaraisempaan ja maanläheisempään elämään! Samansuuntaisia ajatuksia itselläkin, olemme vastikään muuttaneet maalle mieheni kanssa.

  Itsekin pohdiskelin vessavaihtoehtoja viime kesänä, kun aloitettiin kylpyhuoneen tekoa meidän vanhaan taloon (ennestään oli vain kantovesi). Päädyttiin kuitenkin vesivessaan, kun kunnan vedet ja viemärit menee aivan talomme vierestä. Mutta tämä teidän ratkaisu on ekologinen ja tähän suuntaan tulevaisuudessa varmasti mennään entistä enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Pietaryrtti :)Kiitos ja kiitos samoin! Olen joskus käynyt sun blogissa ja muistan harmitelleeni kun unohdin tagittaa itseni lukijaksi, enkä löytänyt takaisin. Virhe korjattu per heti!

   Meillä on kunnan viemärille matkaa 150 metriä kallioisen maan halki. Olemme remppalinjalla "halvalla, mutta hyvää" joten remppabudetille voisi kättelyssä sanoa hyvästit jos sen kalliotantereen halki meinaisimme viemäriputkia vedellä ;D Ja toisaalta, meillä on tarkoitus lähteä kokeilemaan hieman erilaista elämää. Ei askeettista, mutta omavalintaista ja harkitsevampaa.

   Tämä jotenkin sopii siihen parhaiten. Jos tullaan katumapäälle, viemäriputkia voi vedellä myöhemminkin.

   Poista
  2. Onko teillä jo lupajutut käsittelyissä? Tiedän, että on kuntia, joissa on pakko liittyä kunnalliseen vesiverkkoon tai vesiosuuskuntaan siinä vaiheessa, kun kiinteistöön ruvetaan vetämään vesiä sisään. Muistaakseni luin juuri jostain juttua, missä joku eläkeläinen oli riitauttanut tätä liittymispakkoa, mutta ei auttanut, koska on laissa.

   Poista
 9. Anoppilassa oli tuo sama, tai on se sielä vieläkin. Toimi!!! Joku ilmastointi/tuuletin heillä siellä oli myös. Koskaan ei tuoksunut!

  VastaaPoista
 10. Ihanaa saada muilta tuota käyttäneiltä kokemuskommenttia, kiitos hirmsti Saaristorska!!

  Tuossa on tosiaan itsessään ilmastointi. Putki lähtee kakkasäiliön puolelta ja menee sisäkaton läpi ulos. Siellä on sellainen tuuletin sisällä, mutta ilman sitäkin hajut siirtyvät ulos. Toimii siis painovoimaisenakin.

  Ja musta on ihan parhautta sekin, että tuossa ei käytännössä koskaan näe niitä jätöksiä (vrt kompostoiva vessa). Heti kun hanuria pikkasenkin nostaa pöntöltä, se säiliöluukku menee automaattisesti kiinni. Vesivessassahan jätökset näkee, ellei sitten osaa vetää vettä jotenkin itsensä takaa ympäri kääntymättä, joten siinä mielessä tässä ne hajunaiheuttajat ovat lyhyemmän aikaa aiheuttamassa hajuja ilmaan ;D

  VastaaPoista
 11. Alkaa olla nuokin vekottimet jo kehittyneet sellaisiksi että niitä voi oikeasti ja vaivattomasti käyttää. Tällaista lukiessa jopa harmittaa ettei tullut laitettua kuivakäymälää. Mutta toisaalta, mitenköhän se oikeasti toimisi isossa perheessä?

  VastaaPoista
 12. Isossa perheessä se tyhjennysväli tietenkin olisi tiuhempi. Tosiaan, maahantuoja vastasi mun kysymykseen, että 4 hengen taloudessa tyhjennys (pussin poisheitto) vähintään 4 viikon välein. Luulen, että isolla perheellä se vaatisi hieman totuttelua ja asennoitumista. Toisaalta olisi useampi vuorollaan kippaamassa pussia kompostiin!

  Meitä on vaan 2, joten me ei varmaan tuohon asiaan vastausta löydetä, vaikka meillä onkin välillä vieraita pidemmänkin aikaa. Siellä lomakohteessa, jossa olemme tuota käyttäneet itse, meitä oli 6. Hyvin toimi kaikin puolin, mutta 4 päivää ei tietty kerro asin todellista laitaa. Ainakaan sinä aikana ei tarvinnut kakkapussia heittää pois.

  Se maahantuoja vastaili mulle, että ylipäätään suurin jäte syntyy paperista.

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!