jovela

jovela

maanantai 18. maaliskuuta 2013

Kotivoita, minikasvihuoneita ja marinaa

Perjantain puutarhasuunnitelmapostauksessa näkyi VintagePrintable.comista lainattu kuva, jossa viinilasi oli laitettu ylösalaisin kasvatusruukun suojaksi. Vaikka keittiöpuutarhaa meille tehdään vasta 2014, pitää saada jotain pientä tällekin kesälle kasvattaa. Tykästyin tuohon viinilasi-ideaan niin paljon että ostin perjantain shoppailureissulta 2 pakettia Ikean Barsk viinilaseja (2,99/4kpl), jotka Ikean laseista sopivat mielestäni parhaiten tähän käyttöön.

Hyvin toimii kalliiden lasikupujen korvikkeena, eivätkä ole ollenkaan hassumman näköisiäkään noin. Vai mitä mieltä olette? Näissä kuvissa lasit ovat pelkissä paperimassaruukuissa.



Samalla pääsi yksi puulaatikoistakin hyötykäyttöön. Niillä tuntuu olevan loputon määrä erilaisia käyttökohteita. Ehdottomasti yksi parhaimmista ostoksista ikinä!

Itkupotkuraivarit

Vilkaisin illalla sääennusteita. Ei hyvä. Kireät pakkaset näyttävät sittenkin jatkuvan edelleen ainakin pari viikkoa ja nyt meteorologit ovatkin sitä mieltä, ettei kevättä ole vielä näkyvissäkään. Lisää pakkasia, lisää lunta. Tältä näyttää ensi viikon sää meillä nykykodissa, eikä  talolla ole yhtään lämpimämpää tiedossa. Ainoastaan pakkasta ja lisää lunta.


       Kuvakaappaus: Iltasanomat/Sää

Joku lohtu sentään noiden aurinkojen myötä, mutta keskiviikkona ja torstaina voi kyllä potuttaa. "Me emme ole huvittuneita" voisi sanoa, kuten Kuningatar Victoria aikoinaan. Tjaah, siirrytään iloisempiin asioihin..

Kotivoita

Koti omavaraistaloutta -blogia pitävä Haplo postaili jokunen aika sitten jutun heidän tekemästään voista. Kiinnostuin asiasta kovasti ja päätimme mekin kokeilla miten kotivoi onnistuu. Rakastuin meinaan kuusenkerkkävoin raikkaseen makuun helmikuussa. Olimme viettämässä äitini ympäripyöreitä helsinkiläisessä Savotta -ravintolassa, jonka repertuaariin tuo kuusenkerkkävoi kuuluu. Mitä herkkua! Siispä opettelemaan voin valmistusta, jotta toukokuussa saamme nauttia tuosta mainiosta herkusta (jos ylipäätään tällä jääkaudella kuuset pääsevät kerkkiä puskemaan. Vali, vali).

Haplon ohjeessa kermaseosta käännellään aluksi purkissa kuten tiimalasin hiekkaa, mutta löysin myös ohjeita, joissa voi muodostuu sähkövispilällä.



1) Litra kuohukermaa (viimeisen päiväyksen kermat käyvät hyvin) ja 1 rkl piimää sekä hieman suolaa lasipurkkiin. Purkki saa olla yön yli huoneen lämmössä. 2) n. 2h ennen vatkaamista purkki laitetaan jääkaappiin, jonka jälkeen kerma-piimäseosta vatkataan.. 3) .. kunnes voi ja hera erottuvat. 4) Muotoilin voin palloksi ja puristelin ylimääräistä heraa pois. Voipallo huuhdellaan kunnes vesi on kirkasta. 5) Latoin voipallon juustomuottiin, mutta muukin käy. 6) Voi säilyy kuulema noin viikon jääkaapissa ja sen voi pakastaa. 


Jonain päivänä, toivon mukaan, voi syntyy meillä omien vuohien maidosta.

Maku? 

Aivan järisyttävän hyvää! Suosittelen! Kuvittelen jo tätä voita uusien perinoiden kanssa tai erilaisilla mausteilla maustettuna grillipihvien kaverina ja tietenkin sitä kuusenkerkkävoita täytyy päästä tekemään loppukeväästä, kun on taas kerkkien aika.

Näin se viikko taas käynnistyi. Lauantaina on tiedossa reissu talolle, jota tietenkin odotellaan jo kovasti. Talolla tapahtuu muutos, josta kerron huomisen postauksessa. Lauantaita ennen nautitaan arkisista päivistä ja pienistä puuhista. Meinaan tehdä tässä viikolla mm. saippuoita jos vaan aineet joutavat perille ennen viikonloppua. Sunnuntaina taas lähiperheen naiskööri lähtee kuuntelemaan äitini lempipoikabändiä ;D eli Il Divoa. Konserttikäynnit ovat meillä jo pieni traditio. Nyt on vuorossa kolmas konsertti ja mukaan lähtee myös siskoni ja Umlau-tädiksi hassujen sattumien vuoksi ristimäni sukulainen. Naisenergiaa poikabändikeikalla! Superia!

Mukavaa arkea sinulle!

Jovelan Johanna

22 kommenttia:

  1. Olen jossakin nähnyt tuotta pikarikikkaa käytettävän.
    Innoistuin tuosta voi jutusta ja päätin, joskus kokeilla...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerro sitten, miten sulla vointeko onnistui kun vointekofiilis iskee! Omasta mielestäni se oli superhelpoa ja vaivatonta. :)

      Poista
  2. Kiva idea tuo viinilasi-suojus.
    Olimme muutama viikko sitten nauttimassa iltaa tuolla Savotta ravintolassa ja tykästyin paikaan aivan täysin!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistava paikka kerrassaan! Meillä oli tarjoilijakin niin huippu, ettei paremmasta tietoa. Maistoitko sitä kuusenkerkkävoita siellä? Ainakin meille sitä tuotiin pöytään leivän kanssa ennen ruokia.

      Poista
  3. Loistoidea nuo lasit! Ja kestävämmät kuin ne euron muoviset minikasvihuoneet. Mun on pitkään jo tehnyt mieli kokeilla tehdä voita itse, ohjekin on talletettu jonnekin reseptinipun kätköihin. Kuulostaa hyvältä herkulta! Hmm. nyt kun miettii pidemmälle, niin kesän rippijuhlissa tarjolla omatekoista voita, kelpaisikohan vieraille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos ei kelpaa, niin otat leivätkin pois :D

      Kävin jo kurkkimassa joko olisi ruukuissa nysiä, mutta vielä siemenet uinuvat mullassa. Miten niin malttamaton? :D

      Poista
  4. Teillä päin täytyy olla vuorokaudessa enemmän tunteja kuin täällä! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa! Vai käyteäänkö me niitä eri tavalla? Lapsettomalla pariskunnalla ei mene aikaa muiden huoltamiseen. Mä teen päivässä keskimäärin 9-10h töitä, nukun 8-9h ja loput ajasta menee muihin puuhiin. Etuna on se, etten "lähde" töihin, joten vältyn työmatkoilta ja välillä pidän taukoa päivällä herkutellen jollain mukavalla puuhalla. Mun toimisto sijaitsee tuossa viereisessä huoneessa ja miehelläkin on vain muutaman minuutin työmatka.

      Poista
    2. *tykkää kommentista*

      Priorisointi kunniaan! ;)

      Poista
    3. :D *tykkää tästä kommentista*

      Tuota priorisointia onkin harjoiteltu sen verran, että alkaa jo sujumaan. Tuo työmääräkin vielä vähenee. Olen siirtynyt aakkosissa kohtaan d.

      Delegoi!

      Poista
  5. Tekisipä mieleni kokeilla voin tekoa myös. Erityisesti joku makuvoi kiinnostaisi! Kuusenkerkkävoi? Se kuulostaa kieltämättä hieman oudolta, mutta voisi olla hyvää jos kerran kokemustakin löytyy! Tarvii muistaa kerätä niitä kerkkiä talteen, sitten kun niitä putkahtelee. Viikonloppuna jostain toisesta blogista bongasin itse tehdyn jugurtin, sitä tarvii myös kokeilla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se kuulostaa kieltämättä hieman oudolta, mutta tuore kuusenkerkkähän ei maistu havuille, joten se ei makuaineena ole yhtään hullumpi. Siinä Savotan voissa maku oli niin hyvä, että melkein nuoltiin kipot ;D Yrttisen raikas on paras sana kuvaamaan makua.

      Tee postaus juggarista jos kokeilet, joohan! Sitä en ole tehnyt koskaan, mutta viiliä olen. Lienevät varmaan aika samanlaisia tekotavaltaan?

      Poista
    2. Joo varpilla teen postauksen, jos sitä saan tehtyä purkkeihin asti! Ei senkään pitäisi niin vaikeaa olla.. täytyyhän tuota kuusenkerkkävoita nyt kokeilla, sen verran hyvät hehkutukset! :) Nyt mäkin täällä sitten odottelen kuumeisesti kevättä ja kerkkiä. Joukkohysteriaa kuusen kerkistä ja puulaatikoista haha :D

      Poista
    3. Hahaa! Näen jo otsikot! "Mystinen kerkkäkato riivaa kuusia. Arboristit eivät osaa selittää syytä siihen, miksi tänä vuonna kuusissa ei ole juurikaan kerkkiä" :D

      "Saksassa ollaan tyytyväisiä puulaatikkomyyntiin. Myynti on ylittänyt kaikki odotukset. Espoon Bauhausin myymäläpäällikkö kertoo eräänkin asiakkaan ostaneen noin 50 laatikkoa.."

      Poista
  6. Katsos ärsyttää sitä Jovelassakin edes jokin ;)) mutta jokin lohtu tässä pitkässä talvessa on. Kevät tulevat aikanaan kohisten! Ja voin käyttää lapikkaitani pitkään :) ja on täällä sentään jo pajunkissat puhkeilee (toivo elää). Ja vitsi toi sedu on ärsyttävä diilissä!! :o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikkasen vetää naamaa ruttuun, kun taivas puskee lunta. Ärh! ;)

      Mä en viitsinyt edes katsoa Diiliä. Lööppiteksti riitti vakuuttamaan, ettei se ohjelma ole mulle hyväksi tänään. Saattaisin vaikka tulla pahalle päälle ;D

      Poista
    2. Joo huh huh, mistä tommosia Sedu tyyppejä tulee!?!? Osaa olla kyllä ärsyttävä...

      Poista
  7. Vau.. omaa voita, täytyy kyllä joskus kokeilla! Tuo Savotta ravintola on ihan loistava, löydettiin sinne ihan vahingossa ja jäi kyllä mieleen positiivisena kokemuksen niin ruuan, kuin henkilökunnankin puolesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä oli "Helsingin toiseksi vanhin tarjoilija" joksi hän itseään tituleerasi. Mieletön muisti tyypillä. Osasi meidän 14-henkisen seurueen jäsenten nimet ulkona ne kerran raapustettuaan ylös. Siinä on jo taitoa.

      Poista
  8. Törmäsin hiljattain samaan lasikuvaan puutarhasivustoja selaillessani - hauska nähdä nyt myös toteutus :)

    Teillä on mielenkiintoinen projekti aluillaan! Mukava päästä sitä blogin kautta seuraamaan ja myötäelämään.

    Ilo ja innostus - joka postauksistasi huokuu - on kyllä sellainen voimavara, että sillä jaksaa ne kuuluisat mutkatkin matkassa.

    Aurinkoa alkuviikkoon!

    VastaaPoista
  9. Aurinkoa myös sinne Haikaran pesään, jossa aurinkoa onkin tainnut piisata. Ihastelin juuri teidän puutarhaa sitruunoineen. Taivaallista!

    :)

    VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!