jovela

jovela

maanantai 4. maaliskuuta 2013

Pysyviä tilapäisratkaisuja

Haaste

Taloon vedetään vesi vasta ensi vuonna, joten tässä pitää ratkaista peseytymishaaste ensi kesäksi, jolloin olemme talolla pidempiä aikoja elvyttelemässä röttelöparkaa. Juomavedet saa tuotua mukana, mutta puuhailun jälkeen olisi mukavaa saada pesaista itsensä. Ratkaisun pitäisi olla edullinen.

Ratkaisu

Ostetaan vanha ammeen keskiö. Niitä myydään parilla kympillä myyntipalstoilla. Tehdään takapihalle pieni terassintynkä kierrätyslankuista ja suojaseinä, jollaisena voi toimia vaijeri ja valkoiset halpisverhot. Siirretään möksältä saunan kiuas talolle ja laitetaan se ammeen lähelle. Kiukaassa on vesilämmityssäiliö. Talolla on sadevesikeräyspisteet heti kun lumet alkavat sulaa. Johdetaan yksi keräysränni pesupaikalle roskat erottelevaan vesisäiliöön ja käytetään sadevettä pesuvetenä. Talon lähellä on myös lähde, johon meillä on vedenkäyttöoikeus. Maisemoidaan kylpyamme terassiin ja johdetaan ammeesta poistovedet kukille. Se on siinä!Tuollaiset ovat niin kivoja, että ratkaisu voisi jäädä pysyväksi iloksi. Kuumina kesäpäivinä on ihanaa pulahtaa viileään veteen ja ammeen saa suojattua roskilta tekemällä sille hupun tai kannen. Lämmin vesi taas tuntuu mukavalta viileämpinä päivinä. Kustannukset jäävät noin sataan euroon. Kiukaan saa sitten aikanaan siirrettyä saunaan.Isäntä pohti ensin myös telttasaunamahdollisuutta, mutta ne ovat turhan kalliita (tonnin molemmin puolin) yhden kesän käyttöä varten. Sillä rahalla saadaan jo tuollainen piha-amme ja saunarakennuskin kunnostettua saunaksi!

Mitäs olette mieltä?

Kyselee Jovelan Johanna

Ideakuvat: Pinterest

24 kommenttia:

 1. Hih, kuullostaa kyllä tosi romanttiselta ja kätevältä! :) Tarkistakaa vielä, ettei vaan tule ongelmia pesuaineisten vesien maahan laskemisesta.

  Sauna alle tonnilla..? Uuh, mäkin haluan! :) (nimim. kahden saunan remppa vielä tekemättä..)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei pitäisi olla mitään ongelmia laskea vettä omalle maalle (ei-pintavesialuetta) kun kyseessä on sadevesi ja luontoystävällinen saippua (?) Autotkin saa pestä omalla pihallaan jos ei valuta vesiä naapurin maille tai pese liuotinpesuaineilla :)

   Sauna alle tonnilla toivottavasti syntyy kun on rakennus jo olemassa ja kiuas lämminvesisäiliöineen valmiina. Tarvitaan siis hieman lisämateriaaleja, joilla saadaan hirsihörskästä pihasauna. Oikein sellainen perinteinen pihasauna, ei sähköä, kantovedet jne..

   Saa nähdä onnistuuko!

   Poista
  2. Ok, hyvä juttu! Täällä meillä päin valitettavasti tuntuu siltä ettei omalla maalla saa tehdä juuri mitään. Hyvä jos kissat saa käydä omassa mettässä pissalla :D

   Sähkötön ja kantovesillä tulee meidänkin puusaunasta. Elättelen suuria toiveita että päästäisiin / ehdittäisiin tänä vuonna siihen pisteeseen, että saataisiin se edes alulle <3 Saunaa alkaa olla jo kova ikävä.

   Poista
  3. Hyvähän se on, että luontoa suojellaan, mutta joku järki sentään pitäisi olla.

   Te olette sellainen touhukaksikko, että tiedä vaikka löylyille pääsisitte jo tänä vuonna!

   Poista
 2. Jos tulee yhtä sateinen kesä kuin viime kesä, niin vaatteet pois ja taloa ympäri alasti kirmaamaan vaan :D

  Oletteko ajatelleet aloittaa Saunasta? Kelpaisi minulle, koska itsellä olisi toiveissa kanssa rempata yksi vielä ihan käyttökelpoinen sauna ja mielellään alle tonnilla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tulee yhtä sateinen kesä kuin viime vuonna, mä en ala mitään! :D

   Ei aloitella saunasta, koska pitää saada tiettyjä juttuja tehtyä ensin, mm. ulkoseinät ja sisällä sen verran, että pinkopahvittajat/tapetoijat pääsevät paikalle, mutta sen jälkeen katsellaan saisiko siitä yhdestä hirsihökkelistä vielä saunan tehdyksi :)

   Poista
  2. aa se on niin hökkeliasteella. Ei sen puoleen, en minäkään ala jos ens kesäkin sataa. Mutta ei se sada, koska minä olen työtön ja lomalla :DDDD

   Poista
  3. Asennetta! Pidetään tuosta kiinni vaikka ikkunat valuisi vettä kuukuden putkeen ;D

   Poista
 3. Ihan huippuidea!
  Minä oon vaan suunnitellut pihasuihkua, mutta ammehan vasta hieno olisi : )

  Tuo ylemmän kollaasin keskimmäinen kuva on ihana! Suojaisa kylpypaikka kauniin metsän siimeksessä. Tieteskin tuo Saariston Kasvatin kommenttikin talon ympäri kirmaamisestä kannattaa pitää mielessä ; )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä pihasuihkujakin on tosi upeina! Ihastelin niitä viime kesänä Baukkarissa. Meille pihasuihku ei kuitenkaan ole kovinkaan toimiva ratkaisu, kuun ei ole sitä juoksevaa vettä. Tai nimenomaan on, pitää itse juosta se vesi ämpärillä ammeeseen ;D Meillä oli möksällä (ei kaivoa, ei juoksevaa vettä) retkeilijän pussisuihkuja, eli laitetaan vettä pussiin, pussi aurinkoon ja sitten ripustetaan se korkealle. Toimi hyvin muuten, mutta vesi tuppasi menemään huisin kuumaksi. Vilvoittele nyt sit sellaisella kun vesi on suunnilleen yhtä lämmintä kuin tee kupissa. Ja se lämpeni oli auringoossa tai ei.

   Vaikka en ole kirmaavaa sorttia, lupaan harkita kirmailuakin. Eihän ne voi meitä poiskaan heittää kunnan kirjoilta, kun ei olla sielä vielä kirjoilla ;D

   Poista
 4. Jos teillä on valmiina ylimääräinen vesisäiliökiuas, niin toki sitä kannattaa käyttää. Mutta muuten olen sitä mieltä, että pata olisi tehokkaampi. Meillä on mökillä vesisäiliökiuas ja täällä kotona säiliötön kiuas ja pesuhuoneessa pata. Pata on tosi näppärä. Siinä voi lämmittää vettä hyvin vähällä - suorastaan paperia polttamalla saa veden kädenlämpöiseksi. Vesi myös lämpiää hyvin nopeasti. Vaikeutena on paremminkin se, ettei vesi ala kiehua :-) Vettä voi käyttää mukavasti silloinkin, kun ei välitä lämmittää itse saunaa, esim. pyykkiä pestessä. Patojen hinnoista en kyllä tiedä mitään, koska täällä oli pata valmiina. Mutta jos joutuisin nyt rakentamaan saunan mökille, niin ehdottomasti pesuhuoneessa olisi oma hormi ja pata.

  Mökin kiuasta saa nimittäin aika kauan lämmitellä ennen kuin vesikin on lämmintä ja puuta kuluu kohtalaisesti. Usein ensimmäiset saunojat saavat haaleaa vettä ja vasta viimeisillä vesi on kuumaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa on kyllä hyviä pointteja ja jos haettaisiin pysyvää ratkaisua, nuo olisivat kerrassaan mainioita ratkaisuja.

   Tiedä sitten onko kiukaissa ja vesisäiliöissä eroja, mutta meillä on tähän saakka tuolla kiukaalla+vesisäiliöllä vesi lämmennyt möksällä suunniilleen samaan aikaan saunan kanssa, joten en usko sen tulevan ongelmaksi. Pyykinpesua varten taas ei vesiä tarvitse kuumennella, taloon tulee pesukone sitten kun sinne muutamme. Kesällä voi jotain pikkupyykkiä syntyä (vedenkeittimellä saa sen pienen määrän kuumaa vettä vatiin) ja isommat pyykit tuodaan kotiin pesuun.

   Tässä tosiaan haetaan tilapäisjuttua kesäksi. Myöhemmin sitten amme saa jäädä ulos kesävilvoittelua varten ja kiuas siirretään saunaan kun sauna saadaan laitettua. Meitä on vain kaksi, joten suuria määriä kuumaa vettä ei saunallakaan tarvita. Nykyisellä ollaan pärjätty möksällä myös vieraden tullessa saunomaan.

   Poista
  2. Mulla on niin ikävä meidän pataa. Se oli jo aika raato ja vanhemmat repi sen jossain vaiheessa pois. Nyt meilläkin on vain kiukaan vieressä sellanen lämpenevä säiliö. Hyvin se kyllä riittää kolmelle neljällekkin, paitsi talvella :D Mutta kahdelle varmasti kyllä silloinkin. Oih. Ens viikonloppuna kyllä menen saunaan ja mökille...

   Poista
  3. Mä en ole päässyt saunomaan pitkään aikaan. Puusaunaan viime kesänä. Sähkösaunassa kävin jouluna. Nyyh!

   Nautinnollisia saunahetkiä sinne möksälle :)

   Poista
 5. Sehän on kerta kaikkiaan ihanaa kylpeä ulkona...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin kuvitella, että on! Paljuja ja muita altaita on monella pihalla, miksipä siis ei kesäamme ;D

   Varsinainen amme tulee kyllä sitten ihan taloon sisälle.

   Poista
 6. Kuulostaa ja näyttää hyvälle, jos tuohon saa vielä jotenkin yhdistettyä suihkun, niin tuohan on täydellinen :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suihku olisi tosiaan kiva, mutta kun ei ole sitä paineistettua vettä ;)

   Poista
 7. Olen haaveillut samaa, ammekin olisi valmiina, mutta kun meillä ei hirveästi ole sitä omaa rauhaa pihamaalla. Toisella puolen on kylän tori ja toisella asemalaituri. Olisi siinä tieten kyläläisille ihmettelemistä ;)
  Edellisessä kodissa meillä oli puutarhassa suihku ja se oli oikeasti aivan mahtavaa seisoa kuumassa suihkussa tähtitaivaan alla syyskylmässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hahaa! Paikallinen nähtävyys! Aseman kylpylä!

   Meillä ei talolla ole naapuria ihan vieressä ja jos joku jossain tontilla taapertaa, se on luultavasti nelijalkainen.

   Poista
 8. Aivan huippu idis! Jos tuo teidän on myös käytössänne ensi kesänä todettu hyväksi, saattaa alkaa taas yksi uusi pehmittely meillä! Minä kyllä jo esittelin vähän sellaisen tee-se-itse paljun idean savusaunan yhteyteen. E tiedä, onko se aina minun idearikkaudesta ja heti kaikki nyt asenteesta johtuvaa, mutta tämäkin ajatus tyrmättiin ainakin puoliksi. :(
  Saatko aina miehesi mukaan joka ruusutspetin ja ulkokylpy romantiikka ajatusten suhteen? Onko tuo nihkeys vain savoilaisuudesta johtuvaa ja vain meillä esiintyvää?? :D
  Niinjahei, olit varmaan johonkin haasteeseen kirjoitellut, että sinua ärsyttää kun bloggaajat eivät tervehdi lukijoita kommenteilla. JOO, nyt oon kärvistellyt muutamaa blogia (jotka oikeasti ois tosi huippuja) ahkerasti kommentoiden, mutta ei vastausta! Eikä edes vastavierailuja ja juttusille tuloa. Lopetan kyllä lueskelun siihen, kun huomaan ettei ole aitoa lukijoista ilahtuvaa touhua. Musta on vähän nokka pystyssä touhua, mä ainakn toivon, että aina pikku merkki jätettäisi. Elämän hektisyydestä johtuen en vastaa välittömästi ja joskus(mielestäni harvoin) en ollenkaan. Mutta yleensä palaan vastaamaan kaikkiin ihaniin kommentteihin, kun elämä antaa myötä. Tämä minua vaivasi, kiitos kun sain avautua. ;)

  VastaaPoista
 9. Aivan ihana blogi! Jäin kerrasta koukkuun! Tässä oman pohjalaistalon rakentamisen alotus vaan saa lisää vauhtia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Teea ja tervetuloa! Kivva kun tulit ja jätit viestin :) Tsemppiä ja onnea oman projektinne kanssa!

   Poista
 10. Jee! Raportoin sitten miten ulkokylpyammeen kanssa sujuu, kun saamme sellaisen rontattua paikoilleen.

  Paljuista tiedän sen verran, että puupaljut alkavat usein vuotaa, koska puu elää ja niiden puhdistaminen on hieman työlästä - jos siis ovat pelkkää puuta. Meille ollaan ajateltu puupaljua jossain vaiheessa taloon, mutta se saisi sisältä olla merialumiinia. Puupaljun lämmittäminen talvella vie aikaa, mutta meillä ei ole kiire. Sähköllä lämpiävää ei mistään hinnasta oteta. Pitää olla tekemisen makua ;D

  Meillä ideat ja lopulliset valinnat menee pääsääntöisesti siten että minä ehdottelen ja valitaan sitten niistä. Mies on rapu, kuten minäkin ja ravuille on ominaista riittävä määrä romantiikkaa, kotoilua ja fiilistelyä ;D Ruusutapettejakaan isännällä ei ollut mitään vastaan, vaikka tuskin olisi niitä itse valinnut ensimmäisenä. Kuuluvat talon henkeen, muistaakseni sanoi, kun kysyin mielipidettä.

  Mun mies on sellainen survivalistiluonteinen tekijä, aina puukko mukana ja jos vaan joku sopiva käkkyrä jostain löytyy, eiköhän sitä sitten veistele. Mainio tyyppi, eikä tosiaan pistä pahaksi jos kynttilät palaa ja vaimolla on mieli täynnä ruusukuosia. Ehkä jos koko huusholli alkaisi täyttymään ruusuilla isäntäkin toivoisi jotain hieman vähemmän kukkaista ;D

  Tuosta blogijutusta. Ei sitä millään jokaisen jokaiseen juttuun ehdi kommentoida, aina muista edes, mutta itselläni pistää silmään jos postaukseen ihmiset kommentoi ja blogisti ei sitten ollenkaan moikkaa lukijoitaan siellä kommenttipuolella, vastaa esitettyihin kysymyksiin tai tavallaan huomaa, että joku hänelle puhuu.

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!