jovela

jovela

torstai 28. maaliskuuta 2013

Sentin sytykkeet

Tuunatuista tulitikkuaskeista siirrytään jouhevasti sytykkeisiin. Olen aiemmin tehnyt sytykeruusuja. Ne ovat hieman suuritöisempiä ja niitä ei raaskisi polttaa. Olen myös tehnyt sytykekäpyjä, eli sulaan steariiniin dipattuja käpyjä.

Tarjolla vaihtoehto 3, sentin sytykelaput


Hintaa näille sytykkeille tulee se yksi sentti, mikäli käyttää Euroshopperin vanulappuja. Ne maksavat 1,20,- ja lappuja pussissa on 120. Loput tarvittavat aineet ovat ylijäämää, eli kynttilänysiä. Lisään aina sytykkeisiin hieman tervaa tuoksun vuoksi. Tuo pikkupullo on ollut meillä vuosia. Muutama tippa tervaa riittää isompaankin satsiin sytykkeitä.Valmistus on superhelppoa ja nopeaa. Laita vanulaput leivinpaperille, jonka alla on leikkuulauta. Sulata kattilassa kynttiläjämät, lisää halutessasi kynttilätuoksua tai tervaa. Dippaa vanulappu sulaan steariiniin ja nosta lappu leivinpaperille. Kun paperi on täynnä dipattuja lappuja, kanna levy ulos. Eilen illalla pikkupakkasessa lappujen kovettuminen tapahtui noin 10 minuutissa.Näiden tekeminen on tosiaan hyvin nopeaa. Teimme Jovelan Pehtoorin kanssa yli 200 lappua eilen illalla ja aikaa kului tuskin tuntiakaan. Sytykelaput ovat nyt pakattuna laatikoihin ja Pringles-purkkeihin, jotka päällystin sillä samalla paperilla, jota on aiemmin käytetty tulitikkuaskeissa ja arkistointijärjestelmässä.

Nyt on puita kaadettu ja pöllitetty, tuitikkuaskit tuunattu ja sytykkeitä vino pino. Seuraavaksi täytyykin pitää ne klapitalkoot, johon on tiedossa helpotusta talon kylän kyläyhdistykseltä, joka vuokraa klapikonetta edullisesti kyläläisille. Sitten pitäisi vielä uunit ja hormit huoltaa/korjata, katto puhkaista kolmesta kohtaa ja asennuttaa sinne savupiiput.

Kyllähän meillä osataan tuli tehdä ilman hifistelysytykkeitäkin, ihan kipinäkivillä vaikka, mutta pikkuhifistely nyt vaan on hauskaa. Nyt on tulitikut ja sytykkeet. Tulenteko voi alkaa. Jovelan Pehtoorin sanoja lainatakseni; "pikkupyromaanin peruspakkaus on valmis" ;D

Hei, melkein ollaan pääsiäisessä jo! Millaista pääsiäistä meinaatte viettää? Meillä on mies ollut yövuorossa tämän viikon ja nukkuu parhaillaan. Kunhan isäntä saa uniakut ladattua, lähdemme noutamaan mamma-ihmiseni meille kylään. Tiedossa on herkuttelua sekä antimien että jutustelun merkeissä. 

Ilahduttavaa pääsiäistä kaikille. Jos lähdette liikenteeseen pääsiäismatkalle, ajelkaa turvallisesti :)

Jovelan Johanna

32 kommenttia:

 1. Tuohan on vallan mainio idea, ja kävyt kans! Sytykeruusujen teko munankennoista on todellakin aikaavievää, itse olen tehnyt vain lahjaksi. Tämä täytyy muistaa ensi talvea ajatellen! :)

  Täällä pääsiäinen vietellään ihan kotosalla. Iloista pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hanna :)

   Iloista pääsiäistä Villapullaan :)

   Poista
 2. No niin. Nyt sitten alan varmaan värkkäämään noita sytykkeitäkin, vaikkei meillä edelleenkään ole mitään, mitä pitäis sytyttää :).
  Oli vaan niin hyvä idea, ettei voi jättää toteuttamatta.

  Sytyttävän aurinkoista pääsiäistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annukka :) Ei ole meilläkään juuri nyt :D Mä etenen fiksussa järjestyksessä. Ensin tehdään sytykkeet, sitten korjataan uunit :D

   Aurinkoista pääsiäistä myös sulle :)

   Poista
 3. Tässä onkin hyvä pienen budjetin lahjaidea! Minulla on tapana hamstrata kaikki kauniit lahjapaperit, niillä voisi päällystää erilaisia purkkeja ja laatikoita (vaikka yksikään ei ole noin nättiä, mitä sinä olet löytänyt!).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Teija :)

   Jotta mikä ettei! Minä ainakin ilahdun itse tehdyistä käyttölahjoista. Tuota paperia voi ostaa Quriosa Interiorista. Juuri tuo on nyt loppu (tiedän, koska olisin tilannut enemmän ja ilmoittivat sitä olevan vaan xx metriä jäljellä), mutta tuolta löytyy muita kivoja papereita jos sellaisia mielii itselleen :)

   Poista
 4. Kiva idis, olen tehnyt niitä sytykeruusuja, mutta ovat pikkaisen työläitä. Niillä tosin jopa minä saan tulet syttymään.
  Pitääkin kokeilla tuota versiota! Ja noitahan voi halutessaan "tuunata" laittaa glitteriä tai jouluksi punaista väriainetta.
  Kiitti vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Noista glittereistä en ihan olisi varma. Ne on usein muovia ja saattavat kärytä, mutta miten olisi jouluisen mausteet? Värjäys on superhelppoa ja onnistuu ilman kynttilävärejäkin, kun laittaa sekaan punaisen kynttilän.

   Poista
 5. Upee idea! Löysin blogisi siskoni blogin (crafters daily) kautta. Kuten edelliset, olen myös tehnyt vain noita sytykeruusuja ja todennut, että ovat tosiaan aika aikaa vievää hommaa. Nyt kun tuli ostettua talo, jossa on takka ja mökillä puulämmitteinen sauna ja takka niin tälle idealle olisi todella käyttöä. Täytyykin laittaa toteutukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten hauskaa, Riina :) Tervetuloa!

   Onnea oman talonne kanssa :)

   Poista
 6. Vau, ompas näpsäkkää, siistiä ja helppoa! Kiitos, varmaan meikäläinenkin jossain vaiheessa tekee tuollaisia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä nimenomaan, Matkatar. Naurettavan helppoja ja todella kätsyjä käytössä.

   Kokeile ihmeessä :)

   Poista
 7. Sytytyssipsejä! Aivan mahtava idea. Näitä on kyllä pakko kokeilla, meillä kuluu sytytyskäpyjä satoja talvessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iltaa Katja :)

   Onpas osuva ja hauska nimi! Sytytyssipsit! Loistava!

   Poista
 8. ideat senkun paranee vaan :)
  mukavaa pääsiäisen aikaa Jovelaan :)

  VastaaPoista
 9. Siis mieletön idea! Sytykeruusuja oon kokeillut mutta nämä sytykesipsit menee testiin kyllä hetimmiten :) Kiitos kun jaoit ideasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan :) Ilahdun aina lapsenomaisesti jos näistä on jollekin toisellekin iloa :)

   Poista
 10. Vastaukset
  1. Nimenomaan! Hurmaava hulluus!

   Eikä tässä vielä kaikki, kuten mainoksissa luvataan.. ;D

   Poista
 11. Aika hauska, kun tuntuu että puuhailet siellä ihan samoja juttuja kuin täälläkin :D Mulla nimittäin tarkoitus tehdä pääsiäisen aikana niitä perinteisempiä eli sytykeruusuja. Näistä lapuista en ole kuullutkaan aikaisemmin, ens kerralla sitten niitä. Tosin mulla ei kyllä ole mitään takkaa edes, mutta lahjaksi ajattelin viedä sellaisille, joilla se on :)

  VastaaPoista
 12. Huomenta CD :)

  Miten hauskaa! Voidaan sitten tutkailla toistemme aikaansaannoksia vuorotellen :)

  Sytykeruusut on suloisia lahjoja. Oletps sä kiltti kun muille teet!

  VastaaPoista
 13. Kiitos ideasta! Pirullisen nerokasta!
  Ha-haa! Huomenna saakin sitten sytytellä niillä pääsiäiskokon! Tjo-hoo!

  Terv. Nimim. Vuoden kohokohta pihapyromaanille.

  VastaaPoista
 14. Tosi ihana idea, tuota pitää kokeilla. Ja hyvinkö syttyy?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenta Brickis :)

   Juuri niin hyvin kun voi kuvitella pumpulin ja steariinin yhdistelmän syttyvän ;D

   Poista
 15. Wau mikä idis!!! Tuo täytyy itsekin toteuttaa. :) Kiitoksia!

  VastaaPoista
 16. Kiitos ohjeesta! En olisi moisia itse keksinyt, en sitten millään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Ole hyvä vaan, Tanja :) Lisää sytykemalleja on tulossa jos sytykejutut sinua kiinnostavat :)

   Poista
 17. Ihana idea! Käyköhän tervantuoksuksi yhtä hyvin pikiöljy, joka on puhdas luonnon tuote ( meillä ollut käytössä koirien ja heppojen ötökkähöätöön)

  VastaaPoista
 18. Hei! Itselläni ei ole mitään kokemusta pikiöljystä, mutta kurkatuani sen ominaisuuksia netin kautta, ei mieleen tule mitään syytä miksi se ei kävisi noihin! Siinä ei ole vettä ja pikiöljy on puhdas tuote muutenkin, joten kokeilepa! Itse olen lisännyt sulaan steariiniin hieman tervaa tuoksun vuoksi. Hölvätä sitä ei kannata, pieni määrä riittää hyvin :)

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!