jovela

jovela

keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Tervetuloa Jovelan panimoon!

Hih, mikä aloitus! Viranomaiset lienevät jo ovella sormet heristen.

Mainitsin aiemmin, että Jovelassa aloitetaan omien oluiden ja siiderien valmistus jo tässä keväällä, jotta saamme itse tehtyä juotavaa kesäksi. Olenkin nyt poistellut lasisista Cokispulloista etikettejä (pidän niiden pullojen muodosta) ja samalla otin etiketit pois viime kesänä Tanskasta tuoduista lasiolutpulloista. Toimme siis oluet autolla mukanamme oluineen kaikkineen niiden pullojen vuoksi. Pidän pullojen pitkäkaulaisesta muodosta. Hieman on erikoiset matkamuistot meillä, mutta ajatus oli kauaskantoinen. Ne tuotiin juuri tätä käyttöä varten, vaikka talosta ei ollut vielä tietoakaan.

Etikettejä

Nykertelin uusia etikettipohjia viimeistelemättömiksi raakaversioiksi. Mallailin hieman ja leikittein malleilla. Etikettien pohjana käytin Far far Hillin ilmaisia vintage-etikettipohjia, joita voi ladata täältä.  Tämä on vasta raakavedos. Nykertelen sitten lähempänä juomien valmistusta etiketitkin valmiiksi.

 
Puulaatikoita, taas

Niin, ne sopivat nyt tähänkin ideaan niin hyvin! Laatikot tulevat riviin tupaan rakennettavan ruokakomeron lattiatasolle ja näkyvät sieltä mukavasti lasiovien takaa.
Tein laatikoiden kylkiin vielä puumassakirjaimista juomien nimet ja siinä meillä on sitten ruokakomeroa varten valmiit olut- ja siideripullolaatikot pulloineen. Kuusenkerkkäjuomaa ja muita juomia varten teen vielä yhdet laatikot. Pitää vaan miettiä mitä laatikon kylkeen laitetaan. Noin pitkä sana ei siihen mahdu. Ehkä laitan siihen jotain "eliksiiri" tai vastaavaa, sillä onhan nuo luonnonjuomat melkoisia eliksiirejä ;)Ensimmäiset pikkupanimomme juomat ovat Talon Lager-tyyppinen kuusenkerkkäolut ja vanilja-omenasiideri. Niiden pohjana on valmisuutteet, mutta niihin tulee omat lisät ja jo loppukesästä päästään tekemään omista omenoista siideriä. Ihan kunnon siideriä, ei limonadityyppistä juomaa. Myöhemmin siiderit valmistetaan siis omista ompuista ja mansikoista. Kesällä kesäisiä makuja ja talveksi karamelliomenaista siideriä kanelilla ja talvisilla mausteilla. Keväämmällä, joskus toukokuussa teen myös kuusenkerkkäjuomaa. Se vastaa tyypiltään Louhisaaren juomaa, eli Marskinjuomaa. 

Kerron sitten aikanaan satsien valmistuttua millaisia niistä tuli.


Panimomestarin oppityttönä

Jovelan Johanna

20 kommenttia:

 1. Sä se osaat tehdä asioista hauskoja.. Tai siis no en tiedä johtuuko mun omituisesta huumorista, mutta vedet silmissä taas nauran sun panimo ja huussi asioille. Kiitos taas piristyksestä. :) Toivotaan panimolle runsasta humalaa.. eikuu. Voin tulla sitten maistajaisiin, tosin sen siiderin puolelle kun en viljatuotteita käyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Tiedä vaikka panimo- ja huussiasiat olisivat suoraan johdannollisia experimentin epäonnistuessa; syy ja seuraus ;D

   Ja tiedä vaikka joskus pitäisimmekin jotkut blogikestit talolla.

   Poista
  2. No nii, tämähän on jo melkein lupaus. Kutsua jäädään odottamaan.. hehheeeeee*:D

   Poista
 2. Waude! Kuulostaa NIIN ihanalle. Kauniit pullot ja korit.
  Niin kuvaavasti kirjoitat, että näen jo sieluni silmin miten täydet korit odottavat juojia :-)

  VastaaPoista
 3. Voi vitsi, mistä oikein saat ton kaiken energian?
  Niin paljon kaikenlaisia ihania ideoita täällä sun blogissa on!
  Ja mitä mahtaa tapahtua sitten, kun alat vielä nauttia noita luonnon eliksiirejä ; )
  Hieno tuo etikettikin, kyllä kelpaa vieraille noita juomia tarjoilla : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastaan taas, että kun 4 vuotta ollaan odotettu tätä hetkeä, että päästään tekemään, että on se talo, minne saa tehdä.. Sitä se vaan on :) Mä olen toiselta puolelta kolikkoani kovin laiska. Esimerkiksi liikunnalisissa asioissa olen ihan mato. Mä olen enemmänkin keitttiössä ja puuhapöydän äärellä viihtyvä kotoilijaluonne.

   Poista
  2. Mutta mieti mitkä voimat sillä madolla oikeesti on! :)

   Poista
 4. Vau! Meillä meni kerran vahingossa omatekoinen omenatuoremehu "siideriksi", vaikka kuinka yritettiin, ei sama ole toistunut. Oli ihan hyvää sihijuomaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii! Sihijuoma! Meinasin tuon kelpo akkarijuoman nimen laitttaa yhteen laatikoista, mutta se olisi ollut liian pitkä :(

   Lapsuuden kaverilla meni kerran sima sihiksi. Muistan vieläkin sen fiiliksen, kun vesipokkapelin yhteydessä juotiin 12-vuotiaina pullo kyseistä sihiä (tietämättä sen käyneen prosenteille). Sitten kikatushöyryissä lähdettiin tapaamaan kavereita.. 2-päällä fillarilla hiekkamäkeä alas.. mäen alla olevan talon pensasaidasta läpi.. suoraan läppäovitallin ovesta sisälle fillareineen kaikkineen rähmälleen ja aiheutettiin melkein sydäri sille vanhalle miesparalle, joka oli tallissa aikuislehden kanssa viihdyttämässä itseään :D

   Oi elämä, repeän vieläkin kun muistelen tota ja sen miehen ilmettä :D

   Poista
 5. Melkoista kyytiä ollut teillä tuolloin :D! Mutta sitä olin kanssa vaan sanomassa, että kyllä ihmetellä pitää miten ehdit kaiken tutkia ja hankkia ja valmistella, ihan hengästyttää kun täältä lukeekin vaan...Onnea vaan valitsemallasi tiellä, mahtavia juttuja!

  VastaaPoista
 6. Helou Jovelan Johanna!

  No nyt sieltä sitten tulla tupsahti odotettu etikettikuva. Cokis-pullot ovatkin manio idea, ovat nättejä. Puumassakirjaimet ovat upean näköisiä laatikon kyljessä. Lueskelin netistä siiderin valmistusohjeita edellisen talon siiderin kirjoituksen jälkeen ja totesin, että ei taida olla ihan helppoa. Teillä taisi olla se guru opettamassa :) Meillä taidetaan tyytyä siis kokeilemaan tuota olutta, taatusi myös kuusenkerkästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helou Anna! Tuohon se tupsahti ja saa kavereita seurakseen myöhemminkin. Millaisia ohjeita sä olet katsellut? Kun musta siiderin valmistamisen ei pitäisi mitenkään erityisen vaikeaa olla. (kuuluisia sanoja ennen kun menee pieleen), mutta katsotaas miten käy! Ehkä mulla on vaan sellaisia helpompia ohjeita?

   Me pistetään ekat satsit tulemaan toukokuussa. Olettaen, että jääkausi on väistynyt ;D

   Poista
 7. Wau!! Olen vaikuttunut. Milloinkas näitä pääsee maistelemaan ;)) ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Saas nährä nyt. Joku kai sanoi, ettei pidä nuolaista ennen kun tipahtaa. Tiedä mitä hiivalirua näistä tulee ;D Mutta kokeiltava se on, ja uudelleenkin jos ei heti onnistu.

   *periaatteella sisulla ja loppuun saakka*

   Poista
 8. Huuuh, ihan mahtava idea!! Tekispä munkin mieli kokeilla jotain juoman tekoa, noita lasipulloja tulee ostettua niin niitä voisi säästää. Mutta mitä laitat noihin korkeiksi? Sellaisia kruunukorkkeja? Haha ja sain hyvät naurut tuosta sima-polkupyöräepisodista :D

  VastaaPoista
 9. Näihin tulee korkeiksi kruunukorkkeja sellaisella korkittimella laitettuna. Ovat edullisia. Pussillinen maksaa muutaman euron.

  VastaaPoista
 10. Kiitos etikettilinkkivinkistä! Latasin heti tulevia tarpeita silmällä pitäen!

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!