jovela

jovela

keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Tupa nyt ja sitten

Tässä on viime lauantain käynnillä otettujen kuvien viimeinen sarja ja samalla myös paikalla tehty suunnitelma siitä, millainen tuvasta aikanaan tulee. Ensin suuntaa-antava pohjasuunnitelma selityksineen:Pähkinänkuoressa
 

Komeroon tulee siivousvälineet. Leivinuunin eteen, luukun alle apupöytä, jolle voi laskea uunista tulevat ja sinne menevät ruoat. Apupöydän alle tulee puukorit. Isommassa pantryssä säilytetään kuivaraaka-aineita, joilla täydennetään pikku-pantrykaapin arkivarastoa. Tarjoiluastiakaapissa säilytetään tarjoiluastioiden lisäksi sellaisia astioita, joita ei tarvita päivittäin. Saareke on n. 1,5m syvä ja sen alla on kauttaaltaan säilytystilaa. Saarekkeen päälle tulee 3-pisteinen liesitaso ja sen alle laatikkojääkaapit.

Kalusteet & Pinnat

Kalusteet (tasot, kaapit, saareke ym.) tehdään itse tilan kierrätyspuusta. 
Panelointi maalataan pellavamaalilla valkoiseksi.
Puuosat (laatikkopenkit) maalataan pellavamaalilla valkoiseksi ja kannesta harmaaksi.
Hirsien päälle tulee huokolevyä (12mm)
Niiden päälle pinkopahvi ja
Lim & Handtryckin perinnetapetti

Kuvasarja tuvasta nyt

Purettava (täysin turha, huonokuntoinen ja tunkkainen SEKÄ vain 20cm syvä) kaappi ja sen edessä purettava laatikkoistuin. Toinen ovista vie makuuhuoneeseen (purettavan kaapin vierestä) ja laitetaan umpeen. Näin saadaan kulmaan tilaa pantrylle (ruokakomero) ja tarjoiluastiakaapille.

Kaikki minkä näet keltaisena, maalataan valkoiseksi ja kaikki mikä on minttua, maalataan harmaaksi. Nuo värit, joita näkee kuvissa, EIvät ole talon alkuperäisiä värejä. Se on jonkun Carl Larssonmainen näkemys tuvasta ja livenä aivan karsea.Kahden ikkunan seinä, joka alkaa purettavasta kaapista ja päättyy laatikkopenkkeihin ja kulmakaappiin. Tähän kulmakaappinurkkaukseen tulee kuutiomallinen ruokapöytä, jonka ympärille mahtuu 10 ihmistä syömään. Jatko-osalla enemmänkin.


Tuvan päätyseinä. Kuutioruokapöytä tulee keinutuolin kohdille, mutta on tietenkin keinutuolia suurempi. Keittiötila alkaa heti ikkunan jälkeen, eli pieni osa laatikkopenkin päädystä lyhennetään. Ensimmäiseksi ikkunan jälkeen tulee pikku-pantry ja huoneen kulmaan päältä täytettävä pyykkikone.Yllä mainittu osa tuvasta sijoittuu siis näiden kuvien väliin. Kokonaan paneloidulle seinälle tulee vasemmalta oikealle: pyykinpesukone-lavuaari-astianpesukone-matala taso ikkunan alle (tilaa yrteille yms.) ja viimeiseksi taso päättyen seinään.Leivinuunipääty. Tuo keltainen panelointi otetaan pois uunin kupeelta, koska se ei siihen kuulu. Tilalle laitetaan takaisin pieni puuliesi, kun sopivan löydämme. Alkuperäisen on joku joskus poistanut. Hieman keskemmälle huonetta kuin missä tuo pöytä on, tulee se saareke.


Leivinuunin eteen tosiaan meinasin laittaa matalan apupöydän, jolle voi laskea uuniin menevät ja sieltä tulevat ruoat tarvittaessa. Pöytä voisi olla pyörillä ja toimia tarvittaessa tarjoilupöytänäkin. Pöydän alle laitetaan pari koria polttopuita varten. Uunin luukusta oikealle on pieni ovi komeromaiseen tilaan, josta näkee ullakolle. Leivinuuni on sieltä tilasta katsottuna ainoastaan hieman tuota uuniluukun päällä olevaa mustaa pyöreää rinkulaa korkeampi. Tila on riittävän suuri siivousvälineiden säilytykseen. Komeron uunin vastakkaiselle seinälle (hirttä) voisi tehdä ohuita hyllyjä, laitella koukkuja ja pidikkeitä, jolloin kaikki olisi kätevästi ja siististi paikoillaan. Komerossa on valokin!

Sähkömiestä kaivataan!

Kuten kuvista näkee, taloon pitää kutsua sähkömies. Pistokepaikkoja on kovin erikoisissa paikoissa ja johdot seilaavat miten sattuu. Sinällään sähköt ovat uudet, kuten sähkökeskuskin, joka sijaitsee kätevästi juuri keittiötasoseinän toisella puolella talon ulkoseinässä. Hellaa varten voimajohdon saa pienellä vaivalla sisälle lattian kautta suoraan saarekkeeseen ja saarekkeeseen saadaan useampi pistokepaikka kaikille tarvittaville laitteille, joista tärkeimpiä on tietenkin ne laatikkojäälaapit. 

Muutenkin yritämme pohtia tarkkaan mitä toimia missäkin kohdassa luontevasti tehdään ja pyytää sitten kerralla laittamaan pistokkeita juuri niihin kohtiin sen sijaan, että toimet määräytyisivät sen mukaan, missä niitä pistokkeiden sijainnin vuoksi ylipäätään voi tehdä.

Noin! Näillä mennään. Pari viikkoa ja talon pitäisi olla tyhjänä edellisen omistajan tavaroista.Seuraavaksi sitten aloittelemaan rakennuksen, tuvan, salin ja kammarin remonttia. Valmista tulee kun tulee. Seuraavalla kerralla puramme ne tuvasta purettavat jutut ja sitten pääsemmekin itse asiaan. Toukokuussa on tiedossa kivijalan ja itse rakennuksen korjailua lumien mentyä ja sään toivottavasti lämmettyä.

Lämpimin terveisin

Jovelan Johanna

20 kommenttia:

 1. Tää tupa on ihana jo nyt! Ja mitä se on sitte rempan jälkeen? No vielä ihanampi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Kiitos. Tykkään tuossa tuvassa melkein kaikesta jo ihan suoraan. Värit vaan on karmeat, kiiltävällä maalilla vielä vedeltyjä. Huh!

   Poista
 2. sit kun se on valmis, voisit pitää siellä opastettuja kiertokäyntejä , pientä sisäänpääsymaksua vastaan :) ihana leivinuuni ja nurkkapenkit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa! Eiköhän nämä virtuaaliset ilmaskierrokset piisaa :D Nuo penkit ovat valtavan käteviä, sillä niihin saa esim. polttopuut sisälle kuivamaan.

   Poista
 3. Kiva päästä seuraamaan tällaista remppaa alusta lähtien!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kun on seuraajia. Yksikseen näistä höpöttäminen ei ihan yllä samaan fiilikseen kun asioiden jakaminen muiden kanssa ;)

   Poista
 4. Huh huh, onpas siinä urakkaa! Mutta ihana siitä tulee, se on varma :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa kerrallaan, ajan kanssa :) Tuvassa on varmaan suhteessa vähiten tekemistä. Siellä on uusittu sisäkattokin.

   Poista
 5. Tuollahan näytti hyvälle ja samoin kuin muissakin huoneissa; ihanasti tilaa! Onko katto sivuilta vähän aleneva? Teettekö sille mitään, tarviiko? Näköjään kiinnitän huomion kattoihin joka huoneessa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kun kyselet! Tuvan sisäkatto on uusittu pari vuotta sitten kattoremontin yhteydessä ja se noudattaa alkuperäisen sisäkaton muotoa. Tuollaiset kaartuvat, matalaholviset tuvan katot ovat alueella tyypillisiä. Katto on tosiaan korkeampi keskeltä ja laskeutuu sitten loivasti alemmas molemmin puolin. Tuo ominaispiirre jää ehdottomasti tupaan.

   Poista
 6. Ohhoh, ihanaa ihanaa ihanaa!
  Jääkö teille esille hirsi seinää minnekkään? :)
  Sitten vielä nuista kalusteista. Slmäni tarttuvat jokaiseen niistä. Jäävätkö ne teille kaikki mitä tuvassa nyt? Kuuluivatko irtaimisto kauppaan, vai teittekö erilliset kaupat kalusteista. Oih, kun kaikki vanhan kalusteet huutavat nimeäni ja pitäisi saada sitä ja tätä ja pelastaa kaikki. Ihan ahistaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Jonna :)

   Paljasta hirttä jää jonkin verran tupaan, saliin ja eteiseen. Makuuhuoneeseen ei jää ollenkaan paljasta seinää.

   Irtaimisto on edellisen omistajan ja osa ei ole ollut enää talossa (alin kuva) sinä aikana kun olemme käyneet taloa ensimmäisen kerran katsomassa. Ostohetkellä talo oli lähinnä täynnä surkeaa rojua. Meille jää taloon yksi pukeutumispöytä, puinen pöytä (näkyy kuvissa), keinutuoli, keinunojatuoli, 2 hetekaa ja joitain tuoleja.

   Ulkorakennuksissa on myös jotain mööpeleitä, joita en ole itse nähnyt omin silmin. Mies on. Siellä on mm tällainen

   http://2.bp.blogspot.com/-xhNpsbctHis/UQ-d1BxVRuI/AAAAAAAAAkQ/0CuuCMq813E/s1600/liiteri_purettavat.jpg

   Poista
 7. Meillä oli edelliset asukkaat uusineet sähköt n. 10 vuotta sitten. Muuten ihan ok, mutta karsean näköisesti, eikä tekijästäkään ollut ihan tietoa. Me olemme remontin myötä sitten taas uusineet kaikki sähköt. Järkeistetty vetoja ja piilotettu niitä. On kannattanut nähdä vaiva, pistorasioitakin on nyt enemmän kuin yksi per huone :D

  Ja purettiin vastaava komero pois tuvasta. Ei ollut edes vanha, lastulevyä, mutta jestas sitä ryönän, hiirenkakan ja muun shitin määrää mikä komerossa oli. Onneksi oli vain sitä lastulevyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua huvittaa ne sähkövedot tuolla. Mitä ihmettä siellä on ajateltu? :D Sähkömies saa kyllä ensitöikseen tarkistaa nuo ja sitten vasta laitellaan lisää johtoja. Eteisessä on vielä vanhojakin johtoja, siis tosi vanhoja, mutta kylminä - luulemme. Ennen kun uskaltaa repiä pois, se pitää kuitenkin tarkistuttaa.

   Kaappinne kuulostaa juuri tuon kaapin sisällöltä. Siellä on sekä hiirien jyrsimää, niiden vessa, hämähäkkien hautausmaa ja kuolleiden kärpästen säilömä. Niin kuvottava ja epäkäytännöllinen kaappi, että emme tunne kaihoa kun sille näyttää sorkkarautaa.

   Poista
 8. Päivänpiristys oli taas lukea tekstisi. Joka päivä pitää käydä kurkkimassa onko uutta ihasteltavaa :)

  Ihailen kyllä miten olet jaksanut jo pitkälle miettiä mikä tehdään mitenkin ja mihin laitetaan millainen kaluste. Mukava varmasti päästä kohta tosi toimiin!

  Puutarhaa olisi myös ihana nähdä, kunhan nyt ensin lumet sulatellaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenta Anna ja kiitos paljon! Melkein joka päivä tuleekin nyt blogia kirjoiteltua kun olisi asiaa niin paljon :)

   Me ollaan tosiaan suunniteltu jo 4 vuotta ja etsitty sitä oikeaa taloa. Kaikki tätä ennen olivat lahoja, rempoilla pilattuja, ihan jotain muuta mitä annettiin ymmärtää jne. Meillä oli siis pitkä suunnitteluaika ennen kun talo löytyi. Nyt sitten toteutetaan se kaikki haaveliltu tuolla, taloon sopivalla tavalla.

   Puutarhasta ei ole vielä ollenkaan kuvia. Lunta on tosiaan paljon, mutta jotain entisen omistajan käyttöömme annettuja kuvia olen postaillut. Ne eivät ole puutarhasta (tai pihaksi sitä pitää vielä kutsua)vaan rakennuksista, mutta niissä vilahtelee tietenkin sitä pihaakin.

   Huomenna muuten postailen puutarhasuunnitelmia. Mulla on sellainen ranskalaistyyppisen keittiöpuutarhan pohja suunniteltuna ja pihalle sopivaksi malliksi tehtynä tässä koneella. Huomenna siis hieman puutarhaa, vaikka ei livekuvia vielä olekaan :)

   Poista
 9. Teillähän on siellä ihan priima lattiakin jo valmiiksi, vau! Terv. Kade :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä ole, kuva ei kerro totuutta.. ;D Tuvassa on siis ihan ok tuo lattia, mutta GRRRRRR! Se pitää hioa ja maalata KOSKA joku fiksu remppamies oli vetänyt sen pari vuotta sitten hengittämättömällä kiiltomaalilla vaaleansiniseksi. Hiominen hirsitalossa onkin hauskaa puuhaa, kun ei suositella käytettäväksi apukoneita. Saattaapi kitkasta tulla kipinä, kipinästä kuumeta purua ja puru mennä lattian rakoihin sytyttäen koko hörskän tuleen. Näitä hirsitalojen tulipaloja on kuulema joka vuosi syystä, että lattiaa on hiottu koneella.

   Samoin kaikki paneelit on vedetty hengittämättömällä kiiltomaalilla... Onneksi katto on vaan tintattu, eli imeytetty vaaleaksi. Ei sekään nyt ihan oikeaa ainetta ole, mutta hiopa vielä kattoa, jee. Onneksi kyseinen remppatyyppi ei ole vetänyt sitä kiiltomaalia kattoonkin.

   Poista
 10. Hienolta näyttää teidänkin suunnitelma! Kovasti teillä on hommaa, kun teette kaiken itse keittiökaapeista lähtien! Tuo laatikkojääkaappi on hieno keksintö, eipä sellaisia varmaan hirveästi täällä Suomessa näe. Tai itse en ole ainakaan nähnyt. Nyt vain odottelamaan kuvia siitä, miten remontti étenee :)

  VastaaPoista
 11. Hei Maria

  Tiedäkkös, me ei ajatella, että on paljon tehtävää, kun juuri tuo tekeminen on meille sitä mieluisinta :) Eniveis! En ole nähnyt kuin tuota Ikean laatikkojääkaappia Suomessa, mutta se on ihan käypä jääkaappi, joten useampia malleja ei kaivata. Se on myös hinnaltaan passeli. Mitä nyt niitä muita malleja katselin, niin aika tyyriitä ovat maailmalla olevat mallit verrattuna tuohon Ikean jääkaappiin.

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!