jovela

jovela

perjantai 15. maaliskuuta 2013

Yrittänyttä ei laiteta

Hyvää huomenta! Täällä varhainen lintu, jonka uni livahti karkuun! Erinomaisen hyvä aika tallentaa taas suunnitelmia tänne. Olen kuitenkin kuormittanut teitä jos millä sisäkuvilla, joten tällä postauksella mennään hetkeksi pihalle. Lauantainahan kävi ilmi, että:

a) tontin maa on ravinteikasta ja erittäin hyvää (koska saarnit viihtyvät)
b) juuri, (presiis) sellainen keittiöpuutarha, jollaisesta olen haaveillut koko ajan, mahtuu takapihalle! Vihersupermiehet vaan tekevät pienen alkuraivauksen ja pläntti on valmis kesälle 2014, jolloin alamme kasvattaa sitä syötävää itse. Toki pitää tila sitten rajata, tehdä pohjatyöt, kasata laatikot kasvatettaville, istuttaa, kasvattaa ja hoitaa sitä kaikkea, mutta ainakaan mittasuhteiden kanssa ei tule ongelmia. Lisäbonuksena tuvan ikkunoista näkee suoraan tulevalle keittiöpuutarhalle. Parhautta!

Tällaisia suunnitelmia meillä on:Huomaa tuo hauska idea kuvassa; viinilasi taimisuojaksi ruukkuun. Tämän testaan jo tänään. Olemme pian lähdössä työparini kanssa pienelle shoppailukierrokselle ja Ikeasta voisi ottaa muutaman halpisviinilasin tuohon käyttöön.
 

Pari sanaa omavaraisuudesta

Kun sitten muutamme taloon, alkaa uusi jakso elämässämme ja yhtenä tarkoituksena on pyrkiä omavaraisempaan elämään. Omavaraisempaan, ei omavaraiseen. Tuossa on vissi ero. Emme edes kuvittele kykenevämme tuottamaan kaikkea mitä tarvitsemme tai mielimme, mutta pyrimme kykenemään tuottamaan osan kuluttamastamme itse.

Jovelaan tulee muutama kana, pari vuohta juustomaitoa varten ja sitten kasvimaa. Tulemme myös kokeilemaan ruokaetanoiden kasvatusta ja ehkäpä mehiläisten hoitoakin jossain vaiheessa. Kokeilemme ja tutkimme mihin pystymme. Se mihin emme pysty, emmekä kokeile, on kasvattaa esimerkiksi sika, teurastaa ja syödä se. Ei onnistu, ellei ole kyse elämästä ja kuolemasta. Kiinnymme niin eläimiin, että syömättä jäisi jos pitäisi omaa pikku-possua pataan laittaa. Lihat ostamme suoraan lähitilalta, jossa eläimillä on ollut kunnolliset oltavat. Kaupan lihoille olemme jo jonkin aikaa sanoneet ei kiitos.

Isäntä vaihtaa leipätyön käsityöyrittäjyyteen ja itse jatkan vanhaan malliin pienyrittäjänä. Kasvatamme, leivomme ja teemme itsellemme kaikkea juustoista saippuoihin ja siideristä säilykkeisiin. Osa sähköstä tuotetaan aurinkoenergiana ja taloa lämmitetään pääasiassa (ei ainoastaan) puulla. Aiomme elää taloa, emme ainoastaan asua siellä viettäen 1/3 tai 1/2 ajasta muualla hankkimassa elantoa. Meille downshiftaus ei ole yhteiskunnan eläteiksi heittäytymistä (jollaiseksi tietämättömät downshiftauksen usein mieltävät), vaan asioiden priorisointia, omaehtoisempaa elämistä ja elämän meille tärkeiden asioiden vaalimista myös ajallisesti.

Tämän blogin nimi muuten on Jovelan talopäiväkirja siksi, että yritän talolle muutettuamme pitää ainakin yhden vuoden talopäiväkirjaa, josta voi halutessaan seurata millaista elämää tarjoaa toisenlainen vaihtoehto, kun vaihtajina on 2 kaupunkilaista! Syteen tai saveen, tämä homma katsotaan loppuun saakka ja periksi ei ihan pienistä anneta! Toiset lähtevät reppumatkalle maailman halki, me lähdemme taloon.

Vinkki!

Löysin kivan sivuston, joka tarjoaa vintage-kuvia omaan käyttöön ilmaiseksi. Napsin heti kuvia vihanneksista ja muista puutarhan tulevista/olevista antimista. Muokkailen kuvia tarpeisiimme sopiviksi ja tulostan niitä paperille ja tarra-arkeille. Tarrat tulevat mm. siemenpusseja varten. Kuivatamme siis itse siemeniä kaikesta mistä saamme satoa onnistumaan, jotta saamme seuraavalle vuodelle siemeniä. Osa tarroista menee pakastepussien/säilöntäpurkkien päälle etiketeiksi kertomaan mitä sisällön suhteen on odotettavissa. Paperille tulostettuja laminoin laminointikoneellani ja teen niistä puutarhaan istutuskepit. 

Lisäksi pitää alkaa tekemään olut- ja siiderietikettejä, sillä Jovelan talolla tehdään molempia juomia jo tänä keväänä. Talon omia oluita ja siidereitä tulee kanssamme tekemään asiaan vuosien ajan perehtynyt ystävämme, jota kutsumme jo leikkimielisesti Jovelan Pehtooriksi.

Vintage-kuvia löytyy www.vintageprintable.com josta nämä kuvat ovat. Löysin samaiselta sivustolta useammakin kuvan ihan muista aiheista, joista sitten tässä kevään aikana teen muutaman tuunauksen.Ensi viikosta alkaen on tiedossa useampikin tuunaus- ja näpertelyprojekti, sillä teemme lamput kuistille, teen kolmea erilaista saippuaa, teemme toimistoon säilytysratkaisun (ei puulaatikoista ;D) ja teen muutaman kuvasiirtotuunauksen. Tervetuloa vaan virtuaalisesti ihmettelemään mitä Jovelassa häärätään (ja meneekö kuten Strömsössä vai kuten realityohjelmissa = kirosanoja ja noloja tilanteita).


Riemuja tarjoilevaa viikonloppua teille kaikille kultaisille <3 Tämä lähtee tuossa ysin maissa ystävän kanssa viettämään shoppailupäivää ja yhteistä lounashetkeä.

Jovelan Johanna

16 kommenttia:

 1. Huikeita suunnitelmia! Päättäväisyydellä kaikki on jo puoliksi tehty.

  Ihanaista viikonloppua! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä samaa sinne Saaristoon <3 Suunnitelmia on ja kaikki testataan. Mennään kuitenkin sillä fiiliksellä, että jos joku ei kertakaikkiaan onnistuisi kovalla yrittämiselläkään, olkoot onnistumatta. Tulipahan kokeiltua ;)

   Poista
 2. Oi oi ja mä pähkäilen että mitäs muuta Lillan pihaan kuin kesäkurpitsaa - se on mun kesäherkku, sitä on poltava. Salaattia, tottakai.....mutta mitä kaikkea sitä yks ihminen ehtii syödä ...?
  Kasvattaa olis kyllä kiva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ollaan valittu tuohon kaikkea sellaista, joka meille maistuu ja jota voi säilöä eri tavoilla jos ei tuoreeltaan syödä. Kesällä 2014 sitten nähdään kuinka käy ekan sadon kanssa ;)

   Poista
 3. voi teillä on mahtava elämä ! varmaan täytyykin olla noin selkeät suunnitelmat , jotta homma toimii :)

  kiitti sivusto vinkistä , kävin siellä äsken surffailleen, täytyy varmaan hommata se printteri ...

  Touhukasta ja mukavaa viikonloppua Jovelaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos! Vielä elellään yksi jalka täällä nykykodissa ja toinen kovasti suuntaa talolle. Hieman matkaa vielä kuljettavana ennen kun päästään asumiseen saakka :)

   Mukavaa viikonloppua Periferiaan!

   Poista
 4. Kiitos vinkistä!
  Meillä samat pohdinnat kasvimaan kanssa. Mansikkapenkkiä ihan mietittiin myös.
  Lampaat ja kanat kävin ostamassa ja tänään tulee tuottaja katsastamaan vielä tulevat tilat. Huippua! :)
  Mukavaa viikonloppua myös sinne! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. OOOO! Mä en malta odottaa kuvia ja tarinoita teidän uusista asukkaista! Onnea ihan hirmuisesti niiden kanssa!

   Poista
 5. Teille on tulossa upea keittiöpuutarha! Olette kyllä todella työteliäitä ja ahkeria kaikkien tuunauksienne ja projektienne kanssa! Innostatte varmasti muitakin kaikenlaiseen näpertelyyn tämän blogin kautta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se olisi kovin mukavaa, jos joistain jutuistamme olisi inspikseksi muidenkin arkeen :) Tällä hetkellä meillä puuhaillaan ainoastaan vapaa-aikana. Mies käy kolmivuorotöissä ja itse teen aika pitkiä päiviä omia töitä (kotoa käsin), mutta nyt ollaan jo päästy siihen, että sitä omaa aikaa ylipäätään on. Tuossa reilu vuosi sitten oltiin tilanteessa, jossa tein helposti 16h töitä päivässä ja miehellä oli työmatkoineen päivä noin 12h. Tämä väliaikakoti toi lisää aikaa ja samalla järkeistettiin hommia.

   Nyt saa nauttia tästä kaikesta, talosta ja puuhista töiden vastapainona :)

   Poista
 6. TEEA! Sori, poistin vahingossa sun molemmat viestit, kun piti poistaa se hutiviesti :( Onneksi sain kopsun otettua vielä takautuvasti.

  Teea15. maaliskuuta 2013 8.58

  HUPSISTA! Edelliseen tekstiin tuli karmeita kirjotusvirheitä, ni otetaanpas uuestaan :D

  Niin iso hatunnosto tuolle kasvimaalle!!!

  Täällä yks totaalinen pääsiäiskäsi kaiken vihiriän ja kasvavan kanssa, mun kukkapenkitkin kuolee ku ne ei vaan osaa kasvaa meillä! (Mussahan ei oo mitään vikaa!) Kellarimäen plokista voi käyä ihastelemassa mun kukkien kasvua viimekeväältä, masentaa edelleen :DD (http://kellarimaki.blogspot.fi/2012/05/viherpeukalo.html)

  Ihanaa ja aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
 7. Aurinkoista viikonloppua Teea! Varmasti tulen! Kuulostaa jo niin hauskalta, että pakkohan se on kurkata ;)

  Vaan ensin puran nuo loput tänään hankitut tavarat pois eteisestä.

  VastaaPoista
 8. Hei Johanna,

  miten olette ajatelleet toteuttaa tuon kasvimaapuutarhan? Tuleeko kasvialueet puulaatikoihin vai kuinka?

  Kovasti odotan myös olut- ja siiderietikettien näkemistä ja vinkkejä resepteihin, sillä meilläkin on ollut mielessä näiden kokeilu, mutta eipä ole vielä tehty. Tietenkään talon oman oluen reseptiä ei voi paljastaa, mutta vinkit kelpaa kyllä ;)

  t.Anna

  VastaaPoista
 9. Hei Anna!

  Keittiöpuutarha tehdään rajaamalla sopiva alue, joka aidataan. Sen jälkeen istutuksia varten kasataan kuorma-autojen (myrkyttömistä)lavakauluksista riittävän korkeat istutuslaatikot. Laatikoista tulee siis kunnolla korkeat, jotta kasvien hoito on selälle kevyempää. Sitten laatikoiden pohjalle laitetaan ritilämattoa, jotta jyrsijät eivät pääse kaivamaan itseään laatikkoon. Laatikot täytetään maa-aineksella ja mullalla.

  Laatikkoaluiden väliset polkualueet katetaan pohjakankaalla, joka estää rikkaruohojen kasvua. Poluille ajetaan soraa tms maa-ainesta, jotta alue pysyy helppohoitoisempana.

  Tuohon tehdään vielä sellainen kastelujärjestelmä, jossa yksi puutarhaletku vie vettä sadevesisäiliöstä liittimeen, josta taas lähtee 3-5 ohuempaa puutarhaletkua kohti alueen takaosaa. Letkut mitoitetaan siten, että ne kulkevat laatikkorivien päältä (laatikoiden päihin tulee ohjaavat urat niitä varten, jotta letkut pysyvät paikoillaan). Tämän jälkeen letkuihin tehdään reikiä laatikoiden kohdissa. Kun puutarhaletkun pumpun pistää päälle, letkusysteemi kuljettaa veden kasveille suoraan laatikoihin, eikä käytäväalueille mene vettä hukkaan. Tämäkin on selkää säästävä juttu, kun ei tarvitse kannella vesiä ja kannatella kantamuksia kasveja kastellessaan.

  Siidereistä ja oluista

  Kyllä me paljastetaan ;D Siideristä tulee omena-vanilja ja oluesta erityisesti kalalle sopiva seurusteluolut, eli Lager-tyyppinen kuusenkerkkäolut. Ensimmäinen koe-erä tehdään jo keväällä. Ne tehdään valmiina saatavista raaka-aineista omilla jutuilla maustaen. Kerromme sitten millaista tuli kunhan koe-erä on maisteluvalmiudessa. Etiketeistä laitan ensimmäisen jutun jo ensi viikolla. Kuvat ovat jo valmiina koneella :)

  VastaaPoista
 10. Hyvä idea tuo puutarhaletkuhomma. Pitänee hyödyntää ideaa!

  On se kyllä niin, että nämä sinun ideat inspiroivat todella paljon, ihailen suuresti teidän keksiliäisyyttä ja viitseliäisyyttä. Jokainen asia tuntuu loppuun ajatellulta.

  Anna

  VastaaPoista
 11. Kiitos, Anna :) Lämmittää ajatella, että näistä meidän jutuista on iloa myös jollekin toiselle, jossain siellä :)

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!