jovela

jovela

perjantai 19. huhtikuuta 2013

Aikataulua edellä

Pikainen päivitys blogiin muiden tohinoiden keskeltä :)

Juttelimme eilen sähköpostitse puutarhaihmemiesten kanssa puutarhasuunnitelmista hedelmäpuiden osalta. Meillä oli alunperin tarkoitus istuttaa hedelmäpuita ja marjapensaita vasta ensi vuoden keväällä, mutta niiden osalta aikataulu muuttui. Jotta saisimme satoa mahdollisimman nopeasti, puut ja pensaat istutetaan jo nyt. Mahdollisesti jopa ensi viikolla. Näin säästämme ajallisesti vuoden satoa odotellessamme.

Puutarhaihmemiehet järjestävät asian vielä siten, että he noutavat taimet meille pakulla. Pikkufarmarilla kun on aika mahdotonta alkaa puun taimia kuljettelemaan. Talolle on siis nyt tulossa:

Punaisia makeita omenoita, kirpeitä vihreitä omenoita ja makeita päärynöitä.Punaisia luumuja, keltaisia luumuja ja tummia, makeita kirsikoita.Punaviinimarjaa, mustaviinimarjaa ja vihreitä karviaisia.Puutarhaihmemiehet menevät talolle tänään jatkamaan takapihan riipimistä. Siellä kaadetaan tuomi ja muotoillaan aluetta puutarhaa varten. Samalla katsovat paikkoja puille ja pensaille. Saa nähdä millainen muutos taas on tapahtumassa!

Tuparemontti jatkuu

Huomenna sitten aamusta taas auton nokka kohti taloa, jossa tuparemontti jatkuu. Tavoitteena on saada tuvan seinät huokolevutettyä ja paneelit sekä laatikkopenkit puhdistettua tulevaa maalausta varten. Siinä on taas yhdelle päiväkäynnille riittävästi tekemistä. 

Hauskaa viikonloppua kaikille :)

Jovelan Johanna

Kuvat: Harviala

20 kommenttia:

 1. Kuulostaapa hyvälle!
  Ahkeraa viikonloppua teille ja kiva nähdä miten tuvan ilme muuttuu.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenta :) Tsemitys menee oikeaan osoitteeseen. Mulla on tämä viikko ollut pitkästä aikaa niin kiireinen, että unitunnit ovat jäänet kovin vähäisiksi. Huomista kuitenkin odotan innolla ja varmaan aamulla se odotus muuttuu kaivatuksi energiaksi.

   Huomenna tuvan yleisilmeen pitäisi muuttua selkeästi ja ensi viikon lauantaina vielä enemmän - jos kaikki etenee suunntelman mukaan. Silloin saadaan pohjamaalit pinnoille, joten se kiiltävä keltainen ja minttu saavat lähdöt.

   Poista
 2. Ihania marjaisia kuvia!
  Viikonloppuna ei kai enää sada joten kivoja remppahommia.On se sisälläkin kivempi puuhailla jos aurinko pilkahtelee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :)Katsoin heti aamulla sääennusteen huomiselle ja sen mukaan sateet väistyisivät aamuyön tunneilla ja koko päivän pitäisi olla talolla aurinkoista. Se olisi aivan ihanaa! Tämä harmaus tympii, vaikka sade tekeekin pelkästään hyvää kevään etenemiselle.

   Poista
 3. Houkuttelevia suunnitelmia!

  Kuinka suuria taimia teille tulee? Olen miettinyt, että haluaisin Pömpelin pihaan mahdollisimman isoja hedelmäpuiden + muodenkin puutarhan isompien kasvien taimia, niin piha ei olisi kauaa niin paljas ja satoakin saisi nopeammin kuin pikkutaimista.

  Meidän edelliset naapurit ostivat jostakin Porvoon(?) läheltä pihalleen valmiiksi aika ison omenapuun ja varmaan niitä löytyisi muualtakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ihan pieniä, mutta ei mitään kauhen suuriakaan. Puutarhamiehen saavat katsoa sopivat ;)

   Meillä kun on nuo puutarhurit siellä, olemme huolettomin mielin ja kun ei ole kiirettäkään ;)

   Poista
 4. Siellä on täysi touhu päällä...eikö ole ihanaa...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jumalaista suorastaan! Tosin tällä viikolla olen töiden puolesta niin kiireinen, että muuta ei ole ehtinyt. Vilkaisen vaan blogia kun ehdin ja mitään muuta ei sitten ole aikaiseksi saatu.

   Poista
 5. Meille on aikojen kuluessa istutettu kuusi omenapuuta: kaikki on myyrät syöneet. Luumupuita meillä on kolme: ne ovat nättejä keväällä kukkiessaan, mutta luumuja olemme 15 vuoden kuluessa saaneet alle kymmenen kappaletta :-( raakileet kasvavat nuppineulanpään kokoisiksi ja putoavat sitten. Kirsikkapuita meillä oli kaksi: molemmat paleltuivat yhtenä kovana talvena. Punaisia viinimarjapensaita ja karviaismarjapensaita oli kaksi kumpaakin, mutta niihin iski vuosi toisensa jälkeen joku toukka, joka söi kaikki lehdet. Koska emme halunneet ruveta myrkkyjen kanssa leikkimään, hävitimme pensaat.

  Mutta mustat viinimarjat menestyvät! Saamme joka syksy noin kolmekymmentäpulloa mehua - tällä hetkellä on viime kesästä jäljellä noin 30 ja sitä edellisestä noin 10... :-) Mulle tulee viinimarjamehusta aina niin "flunssainen" olo, etten suostu juomaan sitä kuin flunssassa. Onneks mehut säilyvät kyllä hyvin ihan lämpimässä kaapissa, kun mehumaijalla keittää ja hyvin umpioi. Tosin joka syksy kirjoittelen, kun viikko menee syksyllä kaikki illat niiden poimimisessa, vaikken sitten edes itse juo niitä mehuja (kuin flunssassa)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas teillä ollut huonoa tuuria, vai onko maassa joku vikana? Kuulostaisi melkein siltä, että jostain syystä teillä ei hedelmäpuut viihdy.

   Tuolla meidän talon seudulla kaikki rehottaa ja kasvaa. Siellä viljellään ja kasvatetaan paljon vaikka mitä ja pihasta näkee, että siellä on kasvatettavat menestyneet. Omenapuut, nämä nyt elikaarensa päähän päässeet, ovat niin vanhoja, että harvoin sellaisia näkee.

   Myyrät huomioidaan jo istutusvaiheessa. Nuo mainiot puutarhurit laittavat myyräverkot myös maan alle ja rungot suojataan pintajyrsijöiltä.

   Harmi nuo kirsikkapuut! Meillä on möksällä pari kirsikkapuuta ja ne on pärjänneet siellä oman onnensa nojassa, vaikka maa ei ole ravinteikasta (metsätontti) ja pakkasetkin ovat paukkuneet.

   Meille tulee muuten kaikenlaisia ötökkänakertelijoita varten leppäkerttuhotelleja puutarhaan. Ne ovat luonnon omia tuholaiskarkoittajia ;D Siellä möksällämme karkoitin toukkia nokkosvedellä. Eivät tulleet uudelleen ja etanatki sai pysymään etäämäällä ripottelemalla kananmunan kuoria istutusten ympärille.

   Viinimarjamehusta tulee kieltämättä flunssafiilis! Itse käytän niitä sellaisenaan tai soseena jälkiruoissa ja kakuissa, mutta erityisesti mustaviinimarjaa menee mustaviinimarjahyytelöä varten. Toivon siis suuuuria satoja ;)

   Poista
 6. Oi, onpa teillä makoisan näköiset puutarhasuunnitelmat! Ja tuommoisista puutarhaihmemiehistä on varmasti iso apu! Meidänkin olis varmasti tosi fiksua suunnitella jo tässä vaiheessa myös pihaa ja puutarha, mutta jotenkin ei osaa hahmottaa koko hommaa vielä yhtään, kun ei ole taloakaan pystyssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi! Musta puhdas kanvaasi on just parhautta ;D Voi piirrellä suunnitella ja muuttaa mieltään moneen kertaan ;D

   Meillä noiden puiden istuttaminen on ihan sitä, että säästyy vuosi sadonodotteluaikaa. Ensi vuonna vasta pihaa aletaan laittamaan kunnolla.

   Poista
 7. Savimaa (luumu), metsän keskellä (myyrät), notkossa (halla). Mutta kun osaa valita kasvit, niin kyllä aika monta lajia (laskujeni mukaan yli sataa sorttia on nykyisin) saa meilläkin kasvamaan :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa haastavalta, mutta onneksi nykyään on tosiaan sitä valikoimaa. Myyriäkin voi estää juurille pääsyn suhteen kun laittaa sinne juuristoon ne suojat.

   Myyrät ja jänikset ovat kyllä outoja otuksia. Meidän möksällä, keskellä metsää, ne pihkanat popsivat 2 omenapuuta, mutta kirsikat ovat jättäneet rauhaan. Ei mitään logiikkaa ;D

   Poista
  2. Myyriä ei estä mikään. Olemme viljelleet täällä 20 vuotta ja kokeilleet yhtä ja toista ja vielä kolmatta ja neljättäkin, mutta myyrät tulevat ja menevät luonnon lakien mukaan. Jos jonakin vuonna ne jättävät maat ja kasvit rauhaan, se ei johdu suojauksista vaan siitä, että myyriä ei ole. Sitten parin vuoden päästä kanta on taas huipussaan ja kaikkea syödään. Myyräverkolla voi yrittää jonkun yksittäisen kasvin kanssa, mutta mikään todellinen vaihtoehto se ei ole, jos vähänkään enemmän maata. Alkuun kiukuttelimme, mutta sitten olemme sopeutuneet tosiasiaan. Tänne ei omenapuita eikä muitakaan liian herkkähipiäisiä kasveja.

   Puutarhassa on vain opittava katsomaan kiinnostuneena ja toteamaan, että kas, tänä vuonna on nyt sitten näin. "Ai joku onnistuu muttei ikän kaik", pätee hyvin puutarhaan.

   Ja täällä metsän keskellä eläessä voi kuitenkin iloita siitä, että esim. tuomenkehrääjäkoi ei ole vielä koskaan tänne eksynyt (kopkop) ja meidän tuomisto on kaunis läpi kesän. Eikä täällä ole ilkeitä etanoita eikä edes liljakukkoa eikä porkkanakemppikään ole iskenyt, vaikkemme suojaa harsoilla. Kirvoja sentään on niin, että juhannusruusut menevät joka alkukesä, kun niitäkin on niin paljon, ettei voi ruiskutella sen enempää luontoystävällisillä kuin myrkkylitkuillakaan. Ja nauriit ja lantut ne syövät aina ennen meitä.

   Poista
  3. Ja pitkän vuodatuksen jälkeen vielä PS ja tarttuminen tuohon "nykyään"-sanaan. Nimittäin parhaiten kasvavat kasvit, joita ei ole "valikoimissa nykyään", vaan jotka ovat vanhoja ja tavallisia ja monien hyväksihavainnoimia. Ne kasvavat. Uutuuksia ei meille kokeiluun, kiitos, ne kasvavat kesän, kituvat toisen ja kuolevat viidessä vuodessa yleensa kaikki.

   Poista
 8. Mukavan työteliästä viikonloppua! Saitte kyllä mahtavat puutarhaihmiset palkattua. Tässä pihassa on joskus kasvanut omenapuita, kantoja on vielä jäljellä ja yksi raasku oli kun tähän muutettiin. Siitä raaskusta tehtiin torso, ja muiden tilalle laitettiin uudet puut. Kaksi on neljästä hengissä ja viime sykysnä laitettiin taas uudet. Savimaa ja myyärt tuppaa olemana kiusana. Omput vie ötökät, mutta sinnikkäinä jatketaan. Tänä vuonna saavat jotain myrkkyä (luomusellaista jos satun löytämään).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Katja :) tsemppiä myös sinne oman hedelmäpuutarhan kanssa.

   Meillä oli puutarhamiehet tehneet koekaivelua tänään takapihalla. Maa on kuulema tosi hyvää ja matojakin oli jo näkynyt, mutta maa on vielä routainen parinkymmenen sentin syvyydellä, joten ihan vielä ei puita saada kuoppiin. Ei mene kuitenkaan kauaa. Sateet sulattaa ja jos vaikka sitä lämpöäkin tulisi.

   Poista
 9. On teillä siellä taipumista luonnon oikkuihin! Mutta sellaista se on. Ainoastaan puutarhaohjelmissa kaikki on helppoa ja kaunista.

  Uutuuksille meilläkin viitataan pääsääntöisesti kintaalla. Valikoiman laajuus kuitenkin on hyvä, koska se mahdollistaa myös sen, että myös sitä vanhaa perinnekantaa on saatu pidettyä saatavilla. Niiden kanssa meinasi jo monessa mielessä käydä köpelösti. Onneksi puutarhainnostus on tuonut mukanaan myös kiinnostuksen perinnekannan elpymisen ylläpitopuutarhojen ulkopuolella.

  VastaaPoista
 10. Voiko taas sanoo että te kyl ootte kaas yhen sortin.... :D HEHHEE. Ihan huippuu, lumet on sulanut tällä viikolla huomaamatta. Tosin suuret tulvat täällä meillä pohjanmaalla. Pitänyt joka ilta kiertää autolla lenkkiä, missä vedet laskeneet jne. Itse emme ole kärsineet tulvista vielä paljoa, piha kyllä routii aikaisempia vuosia enemmän. Toivottavasti "tuore" kasvihuoneeni ei kärsisi. <- koputtaaaa puuta! Kyllä vain puutarhasuunnitelmia kovasti jo pyöritellään mielessä. Pitäisi päästä puutarhalla käymään jo josko se helpottaisi vähän. hih* Mukavaa viikonloppua teil.

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!