jovela

jovela

keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Ihmemiesten tekosia & sammaltaidetta

Ihanat puutarhaihmemiehet iskivät jälleen talolla ja jättivät jälkeensä avautuneen takapihan sekä röykkiöittäin oksia, jotka kuitenkin katoavat pihalta kuin taikasauvan komentamana meidän koskaan näkemättä asian suhteen vaivaa.

Olemme onnekkaita. Ystävän vinkin kautta aineellistuneet IS Vihertekniikan kundit ovat todellisia lahjoja. Olen hehkuttanut heitä aikaisemminkin ja vakuutan, että kyseessä ei ole mikään sponsorifirma. Kiitettävä palaute on vilpitöntä. Siellä he taas olivat ja saimme kotoa käsin nähdä tilalla tapahtuneen muutoksen meiliin ilmestyneistä kuvista.

Takapihaa ennen (ihmemiesten viime käynnillä otettu kuva) - ja tuonne pitäisi sitten se pihan sydän, keittiöpuutarha saada? Hieman näyttää epätodelliselta ;DVaan mikäs se ihmemiehille olisi mahdotonta? Eipä aikaakaan, kun..Homma on vielä kesken. Tästä jatkavat seuraavalla kerralla, mutta kylläpä takapiha aukeni! Tuosta ei ennen ollut mitään mahdollisuuksia nähdä edes läpi kunnolla kaikkien kuolleiden omppupuiden ja muiden härpäkkeiden läpi!

Halkoläjät vaan kasvoivat ja etupihalla oksataksia odottelee..Missä lumi? Kyllä sitä lauantaina vielä oli! Tuolla etupihalla näkyy niin vähän lunta, ettei uskoisi meidän olleen poissa talolta vain 3 päivää. Siellä näyttäisi olevan vaan entinen jättikinos, jonne on puskettu lunta pitkin talvea ja sekin on tuollainen nysä enää. Kevät siis sittenkin tulee?

Sitten lopuksi kertakaikkiaan mahtava yllätys meille!

Is Vihertekniikan kundit kertoivat tehneensä "hetken mielijohteesta sammaleisista omenapuun pätkistä pienen kaksoispenkin varjokasveille tai vaikka sienille", kuten Ilkka asian meilissä ilmaisi. Valmis kasvualusta vaan täytteeksi ja siitä se lähtee.

Aivan loistava idea ja sinällään hassua, että me ollaan puhuttu miehen kanssa sienistä, mutta ei olla viety asiaa pohdintoja pidemmälle, koska ne "kasvata-itse-sieniä" klapit on aika pieniä ja siinä mielessä tulevat hintaviksi. Ne eivät oikeen ole napanneet. Ollaan luettu myös korvasienien kasvattamisesta, mutta jotenkin ajatus kuoppien kaivelusta sinne ja tänne ja sanomalehtien kuoppiin tuuppaaminen ei ole oikein tuntunut meidän jutulta. 


Sienipohdinnoista ei kuitenkaan olla Vihertekniikan kundeille mainttu missään vaiheessa! Noh, nyt sitten meillä on sienikasvatuspenkit takapihalla. Sanat loppuu kesken kun pitäisi noita Vihertekniikan kundeja kehua. Aivan käsittämättömän hyvää ja huomaavaista palvelua alusta saakka. Sitäpaitsi tykkään aivan mielettömästi sammaleisista oksista ja sammaleesta yleensä. Olisin varmaan hieman surrut jos olisin kuullut, että sammalpäälysteiset lahoavat rungot olisivat päätyneet oksien kanssa biojätteeksi jonnekin, minne ne tilalta lähtevät kun niiden noutajat tulevat. Minusta sammaleiset kivet ja puunrungot ovat kauniita. Olen aivan ihastunut tuohon "hetken mielijohteen" toteutukseen, jonka kundit tekivät.  Tästä pääsenkin jouhevasti aasinsiltaa pitkin aiheeseen, josta olisin joka tapauksessa jossain vaiheessa blogiini kirjoittanut.

Sammaltaide, sammalgraffiti

Nuo sammaleiset rungot avaavat tien suunnittelemalleni sammaltaiteelle. Takapihalla on myös paljon kiviä ja haluan niitä sinne lisää. Lisäksi haluaisin jonkun suurehkon hautakivityyppisen kiven pihalle. Ei tietenkään hautakiveksi, vaan koristeeksi. Sellaisen rouhean betonisen järkäleen. Siihen ja luonnonkiviin, sekä nyt tuohon sienipenkin sammaleettomaan osaan runkoa meinaan testata sammaltaidetta. Se näyttää esimerkiksi tältä (Kuva: Pinterest)


Ideana on siis tehdä sammalmössöä, jota maalataan ja töpötellään kuvan tai tekstin muotoon haluamalleen kivi-, tiili-, puu- tai betonipinnalle. Mallin voi tehdä vapaalla kädellä tai töpöttää sabloonan avulla, kuten maalaisi kuvioita seinään tai huonekaluun.

Sammalpohjaa kosteutetaan suihkepullolla (mikäli pinnalle ei pääse luonnonvettä kunnolla) ja sen annetaan kasvaa. Sammalpohja  muodostaa halutun kuvion kasvaessaan. Kostutusta kannattaa jatkaa säännöllisesti, jotta sammal ei kuivu ja kuole. Pystypinnoilla tuo kosteutus on erityisen tärkeää, sillä sadevesi ei pysy kauaa kasvatuspohjassa.Tässä vielä ohje sammalmössölle. Kuvat ja ohje on Pinterestistä. 

- 3 kourallista sammalta
- 7 dl kädenlämpöistä vettä
- 2 rkl kastelugeelirakeita

-1,2 dl kirnupiimää.

Aineet laitetaan tehosekoittimeen ja mössöä surautellaan 2-5 minuuttia kunnes geeli muodostuu.

Mössö kaadetaan sopivaan kippoon, josta sitä "maalataan" haluttuun muotoon valitulle pohjamateriaalille.

Sammalkuviota kosteutetaan suihkepullolla viikottain. Kovin kuumalla useamminkin

Kuulostaa aika helpolta mielestäni. Lopputulos on sitten esimerkiksi tällainen (Kuvat: pinterest)Jää nähtäväksi millaista jälkeä tuolla saamme aikaiseksi, mutta tätä taatusti testataan. Muutama sana ja pari koukeroista kuviota on ainakin suunnitelmissa. Tällainen sammaltaide sopisi meidän puutarhaan oikein hyvin. Lumotussa puutarhassa pitää olla monimuotoisuutta ja luonnon elinkaaren kaikkia vaiheita, myös lahoavia puita ja sammalta. Se sammal taas voi olla itsessään osa sitä lumoavaa puutarhaa, tällaisella lumoavalla tavalla. Sammaltaidetta, sammalrunoutta! Lumoavaa!

Lopuksi vielä kiitos Periferian Riikalle, jonka blogista Jovela sai tunnustuksen.

Periferiassa puuhaillaan vaikka mitä, pihalla ja sisällä, joten kannattaapi kurkata Riikan blogiin ja sen moniin puuhiin :)

Koska olen jakanut tätä tunnustusta aikaisemminkin, omistan tunnustuksen kaikille blogilistallani näkyville blogeille. Olette siellä syystä. Ottakaa haltuunne vaikka nimellä ei mainita ja antakaa edelleen sellaisiin blogeihin, joista on teille iloa. Ehkäpä löydän itsekin taas uusia blogimaailmoita sen kautta :) Samalla haluan toivottaa tervetulleiksi kokonaisen läjän uusia lukijoita. Ihmettelen kovasti, mistä teitä tänne oikein tulee! Tuntuu ihan mielettömältä, että meidän hassun röttelömme tarina tuntuu kiinnostavan niin monia jo, yleensä! Tämä uusi blogi ei ole kuin rapian 2 kuukautta ollut eetterissä. Ja miten kivoja kommentteja saammekaan; hauskoja, kannustavia ja neuvovia. Kiitos ihan hirmuisesti teille kaikille. Tällä viikolla olen kovin kiireisenä töiden vuoksi, mutta yritän tasapuolisesti vierailla kaikkien blogeissa ja teen sitä oikein mielelläni. Niin hauskoja, oivaltavia ja idearikkaita bloggaajia olemme saaneet lukijoiksemme!

Tällaista tällä kertaa

Jovelan Johanna

21 kommenttia:

 1. Oi miten kivat noi sammaloituneet puunpalat! Ja toi sammaltaide! Oooooh! Ja kiitos tunnustuksesta! <3

  Kellarimäellä on muuten kaulakoru arvonnassa, että tulehhan osallistumaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollos hyvä, Teea :) Ihanaa kun otit sen! Ihmiset ei oikeen kehtaa ottaa jos ei nimellä sanota, mutta tarkoitin ihan tosissaan, että jokainen kenellä sitä ei ole, ottaisi tunnustuksen, joka on vilpitön.

   Häh, enkö mä ole osallistunut siihen? Luulin osallistuneeni! Hyvä kun sanoit! Tulen asap!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Eikö olekin mainio?! Tuollaista graffitia saisi mun mielestä "sutata" vähän joka seinään betonikolhooseissa ;)

   Poista
 3. Onpas teillä todellakin super-hyvää palvelua talollanne!
  Ja mahtava määrä oksia, onneksi lähtevät "automaattisesti" tuosta jatkoon :-)
  Kuvassa näkyi, kuinka kaunis on sisääntulo tai jo tuo "tie" teidän ovelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne oksaläjät on ihan järkyttävän isoja, vaan on siellä tontilla puita kaadettukin. Paljon sinne jää omille kätösille hommaa, sillä pihalla on myös sahanpurudyynejä ja käpymiinoja, eli kaikkea sellaista, mitä puiden kaato aiheuttaa. Me ollaan niin ikionnellisia, että kaveri samoilta suunnilta vinkkasi tästä firmasta.

   Mäolen ihan lötkönä noihin tuplaoviin. Saimme edelliseltä omistajalta talon mukana aivan uuden modernin oven, mutta halutaan pitää nuo vanhat, vaikka rumassa kunnossa ovatkin - vielä. Eiköhän niistä vielä komeat ovet saada ja se uusi ovi voidaan laittaa myyntiin jollekin, joka rakentaa uutta taloa tai remppaa sellaista taloa, johon se ovi paremmin sopisi.

   Poista
 4. Ihanan näköinen pihapiiri!

  Vanhoissa ja puissa ja "ryteiköissä" on jotakin mua suuresti viehättävää, mutta ymmärrän kyllä, että ei sellainen täysin villiintynyt piha oikein toimi jos talossa eletään :)

  Olen kanssa katsellut kuvia noista sammalkirjoituksista, sammaloin kerran yhden terrakotta-ruukun niin, että levitin siihen maitoa ja upotin pihamaahan joksinkin aikaa, jotain sammalta siihen pintaan tarttuikin ja tuli kiva vanhannäköinen lopputulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei sellainen pystykuollut ryteikkö mikään kaunistus ole ja pimentääkin kaiken takapihan puolella.

   Noi sammaljutut on tosi kivoja, myös ruukuissa! :)

   Poista
 5. Hienosti teille tulikin tkapiha...:)
  JA mikä läjä oksia...jos olisitte itse tuota ryteikköä alkaneet perata, olisi siinä mennyt monta päivää...ammattilaisilta homma käy...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta! Jotkut asiat kannattaa antaa niille tehtäväksi, joilta ne paremmin luonnistuu. Jos me asuttais talolla, silloin olisi aikaa tuollaisellekin hommalle, mutta talolla vietettävät tunnit on niin arvokkaita ihan muussa puuhassa, että nämä puunkaadot ja riipimiset on parempi antaa heille, joilta se sujuu ja joilla on oikeat työvälineet hommaan.

   Poista
 6. Mä kattelen kyllä kateellisena noita oksaläjiä - ne sais mielellään tuoda tänne meille, ellei olis niin pitkä matka :-) Oksasilppurilla noista sais niin hyvää katetta. Meillä kaadettiin viime vuonna neljä isoa koivua, eikä niiden oksista saanut kuin viinimarjapensaille katteen. Ja katetta tarvitaan puutarhassa aina.

  VastaaPoista
 7. No hitsi! Ilman muuta sieltä saisi hakea oksia jos matka ei olisi esteenä. Meillä itsellä ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta niitä megaläjiä tuolla tontilla pitää tai katteeksi muuttaa. Puutarhahommia meillä varsinaisesti tehdään vasta ensi vuoden kesällä, jota ennen kaikki aika menee itse talon kunnostamiseen. Sitä ennen piha-aluee pitää saada perussiistittyä ja siinä itsessään saadaan kulumaan tovi jos toinen.

  VastaaPoista
 8. Kuulostaa kyllä huippufirmalta tuo Vihertekniikka :) Hauska idea tuo sammaltaide! mua huvittaisi kokeilla sellaista pajuaitaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat aivan voittamattomia!

   pajuaita on täälläkin haaveissa. juuri sellainen ristikkomalli, mistä silloin postailin ;)

   Poista
 9. Vau, on hienoa saada hyvää palvelua! Vaikuttaa hauskalta tuo sammaljuttu! Laitetaampa korvan taakse! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö ole ihmeellistä, miten sellainen hämmästyttää nykypäivänä, että saa jotenkin eri tavalla hyvää palvelua?

   Poista
 10. Hei Johanna :)

  Itse olen erittäin laiska blogien lukija, yleensä seuraan yhtä tai kahta blogia hetken ja sitten innostukseni lopahtaa. Mutta kiitos sinulle, olen seurannut blogiasi nyt päivittäin yli kuukauden ja se on jo paljon minulle ;) Meillä on mieheni kanssa muutto maalle edessä ja etsin remontointi-inspiraatiota netistä, jolloin löysin tämän sinun ihanan blogisi. Mahtavaa, että kaikilta kiireiltäsi ehdit vielä päivittää tarinoitasi, tekemiänne asioita sekä suunnitelmianne kaikkien nähtäväksi. Rakastan itse askartelua ja käsilläni näpertämistä, joten tulen myös varmasti toteuttamaan usean sinun blogissasi julkaisemasi askarteluvinkin. Kuukausi yhden blogin seuraamista saattaa kuullostaa vähäiseltä, mutta voit uskoa, että seuraan blogiasi aina talonne valmistumiseen asti, niin mahtavasti ja kiinnostavasti osaat kirjoittaa ja ottaa kirjoitustasi tukevia kuvia. Kiitos siis päivieni piristyksestä ja inspiraatiosta.

  Terveisin Maija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Maija kun laitoit kommenttia. Se lämmittää mieltä kovasti :)

   Mukavaa jos pysyt matkassamme koti taloa ja kerro ihmeessä hieman omista suunnitelmistannekin. Niitä on aina mukava saada lukea :)

   Poista
 11. No niin, taas maisema avartui ja valostui! Vau mitä palvelua.

  Tuosta sammalsössöhommasta en ollut ikinä kuullutkaan. Tosi mielenkiintoinen keksintö! Minulta vaan jäisi tuo "kerran viikossa tai useammin suihkutus-kastelu" unholaan ja se olis sitten siinä :D Mutta kivan näköistä on kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en meinaa tunnistaa koko takapihaa enää kuvista! Ihan kun se olisi kasvanutkin jotenkin. ennen se näytti niin pieneltä ja nyt kovin suurelta.

   Tuossa sammalmössössä arvelen käytettävän geelirakeita (se on sellaista sokerimaista jauhetta, joka turpoaa vedessä rakeiksi), jotta sammaleella olisi vesivarantoa. Niitä kiteitähän käytetään erityisesti kasteluapuna sitomaan vettä kasvien ja kukkien juurille, joista kasvi sitten saa vettä kuivana aikana. Käteviä esimerkiksi lomia ajatellen. Sun pitää kokeilla miten muisti toimii. Ajasta kännykkään häläri kerran viikossa ;D Sammalsuihkeaika, kun kännykkä rääkäisee, niin ei tarvitse olla oman muistin varassa ;D

   Poista
 12. Hieno homma kun risukko lähti noin vain! Varmaan aurinkokin pääsee paremmin tupaa lämmittämään kun kuolleet puut on poissa edestä.

  Kaunis on tuo sammalkehysteinen penkki.Tuota ideaa voisikin käyttää, löytyy liiterin takaa sammalpuita :) Sammal on kaunista, siksiköhän sitä meidänkin nurmikolla viljellään ... ;)

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!