jovela

jovela

torstai 18. huhtikuuta 2013

Kasvihuone keittiössä

Kylläpä on tohinaa ja kiirusta täällä! Työn puolesta on enemmän kuin liikaa hommia juuri nyt, joka sitten haittaa teidän muiden blogeissa vierailua. Yritän nauttia teidän muiden jutuista aina kun on sopiva tauon paikka, mutta tällä viikolla on melkoista haipakkaa Jovelassa ja pakosta jää vierailut vähemmälle.  

Mutta, me ollaan tuon miehen kanssa mietitty mahdollisuutta kasvattaa jotain salaattiaineksia myös talvella. Etelä-Euroopan kyseenalaisilla vesillä imeytetyt talvivihannekset harmittavat ja kotimaisilla on talvisin ymmärrettävästi korkeat hinnat. Olemme suunnitelleet pientä kasvatuskaappia tupaan, sellaista, jossa voisi pitää paria tomaattia, yrttejä ja salaatteja.

Joku muukin on sellaista ajatellut oikeen insinöörien ja suunnittelijoiden kanssa, sillä Hyundai on esitellyt viime vuonna melkoisen hulppeaa keittiökasvihuonejärjestelmäänsä maailmalle. Tällaiseen meinaan törmäsin viime viikolla:Noh, ihan tuollaista ei kyllä olla suunniteltu. Voisin arvata, että tuollainen "liiasta ja liian vähästä valosta, ravinne- ja kosteustilanteesta ilmoittava" tulevaisuuden avaruuskolonnien keittiöihin kuuluva itsekasvatuskeskus, jolla voi jopa säädellä kasvien kasvunopeutta haluamalleen tasolle, maksaa maltaita. Meillä on ajatuksena tehdä pieni kaappi, eli keittiökasvihuone, jossa on reunatasot ja keskellä vapaata tilaa paria tomaattia varten, ylös kasvilamppu ja alas vetolevy. Kasvulamppu saa kytkeytyä aurinkopaneeliin, jotta kasvatus olisi mahdollisimman edullista.

Täällä on myös harjoiteltu talvikasvatusta, kuten tammikuussa vanhassa blogissa uhittelin. Ikkunalaudan 3 tomaattia ovat nyt täynnä nuppuja, osa kukista on jo auki. Joulukuussa siemenestä kasvamaan laitetut tomaatit ovat noin 70cm korkeita, mutta varret ovat aika huterat. Latvominenkin on ollut jotenkin virheellistä. Rontit vaan jakautuvat kuin meduusat latvotun osan ympärillä ;D Seuraava talvikasvatustestierä menee multiin heinäkuussa pyrkimyksenä saada muutama oman kasvin tomaatti keskellä talvea. 

Hyviä tomaatinlatvomisohjeita otetaan vastaan nöyrän iloisina!

Jokohan kylähullun maine alkaa olla saavutettuna?

Jovelan Johanna

16 kommenttia:

 1. Hei tuotahan voisi kokelilla...hienoa oli napsia salaattia omasta "maasta" joulukuussa...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laittelen sitten kuvia ja "näin se valmistui" -juttuja blogiin kun meillä on rakennettu tuollainen. Se tapahtunee vasta syksymmällä :)

   Mutta idea on juuri tuo; pienellä vaivalla salaattia, yrttejä ja jotain muuta pientä ympäri vuoden.

   Poista
 2. Kuule, ainakin kylän ahkerimman ja kekseliäimmän maine on varmasti jo saavutettu! :)

  VastaaPoista
 3. Kylläpähän on aikamoinen viritys. Ei välttämättä kovin tyylikäs sisustuselementti:)

  Sinulle on myös tunnustus blogissani :) http://mybeautifulreallife1.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 4. Mun mielestä tuo on ihan hirveä ;D Mutta idea itsessään on hyvä.

  Kiitos paljon :) Tulen heti kun vaan ehdin :)

  VastaaPoista
 5. Jos noilla toimilla saa kylähullun maineen, niin sen mainenn kyllä haluaa jokainen :D

  VastaaPoista
 6. Kevätpuutarha-messuilla oli esillä tällainen hiukan sirompi ratkaisu.Tosin melko hintava sekin.

  http://www.luminum.fi/epages/luminum.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/20120109-11092-78506-1/Categories/Products/Laehi_ja_kaupunkiviljelytuotteet

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä on saatu hintaa mööpelille. Kiva kuitenkin nähdä muitakin variaatioita. Niistä jää aina jotain ideaa omaa toteutusta ajatellen :)

   Poista
 7. Keinoja talviviljelyyn kyllä näillä ruuan hinnoilla kannattaa miettiä ihan vakavissaan, vaikka muuten hullu olisikin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta. Se ei kuitenkaan vaadi mahdottomia ponnisteluita.

   Poista
  2. Mistähän johtuu, että suomalaiset kasvihuoneviljelijät eivät ole ymmärtäneet viljellä edullisemmin, kun se ei vaadi mahdottomia ponnisteluja? Teidän täytyy sitten ruveta konsulteiksi suomalaisiin kasvihuoneyrityksiin ;-D

   Poista
  3. Tuohon en osaa sanoa mitään, kun vasta kasvatan itselleni vihreämpää peukaloa ;) Kyllähän talvikasvatus vaatii isoissa tiloissa sitä kallista sähköä ja lämmitystä ja jos ajattelee talouspuole uutisia, joiden mukaan sähkön hinta on noussut järjettömillä prosentikertoimilla, niin ei se halpaa liene. Nyt arvioivat sähkön hinnan tuplaantuvan vielä. Sitten kun ihmiset kuitenkin ostavat niitä halpoja saastevesitomaatteja halvemman hinnan vuoksi, niin soppa on valmis. Mistä sitten todella kenkä puristaa, niin mulla ei ole aavistustakaan.

   Poista
 8. Tietääpä sitten ainakin millä aineella on kasvatettu ja lannoitettu. Mietimme muuten juuri naapurin kanssa, että montakohan kesää pitää itse uudelleen siemenistä kasvattaa taimia, että voi kutsua niitä luomuksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Itseäni tuo puoli ruoassa on alkanut kiinnostaa. Vihannesten syöminen ei mene ihan yhtä suurella ilolla, jos samaan aikaan miettii mitä niihin lykätään ja millä niitä kastellaan. Jätevesillä, saastuneilla liemillä. Aika ihanaa ;D

   Tuosta luomuasiasta mulla ei ole hajuakaan. Joku määritys sillekin tietenkin on. Luomu on mun mielestä yksi ruoan arvo, mutta ei ehkä kuitenkaan ihan niin kirkas, mitä ensin ajattelin. Moni asia on luomua, vaikka sellaiseksi sitä ei saa kutsua. Esimerkiksi ikänsä metsässä ruokaillut hirvi ei ole paistina luomua, koska ei voida näyttää toteen, ettei hirvi ole syönyt muuta kuin luomua ;D Lähiruoka on omalla kohdallani järkevimmältä kuullostava juttu.

   Poista

Kiitos kun kommentoit!