jovela

jovela

maanantai 8. huhtikuuta 2013

Oravannahkakauppaa

Talosta talouteen eli tähän väliin ihan jotain muuta..

Tunnustan lukevani ainakin kerran viikossa Taloussanomia ja -uutisia. Usein päädyn näihin julkaisuihin muiden verkkolehtien raflaavien lööppilinkkien kautta. Minut saa aina vedettyä lukijaksi huutamalla "kallistuu" tai "hinnat nousevat" - pöhkö, mikä pöhkö.

Perjantaina huomasin taas lukevani artikkeli kerrallaan aiheesta "kaikki kallistuu", erityisesti ruoka kallistuu. Se ei vaatinut paljoakaan vaivaa. Pelkästään viimeisen kuukauden aikana Taloussanomat on uutisoinut:Kuten olen kertonut, meillä on tarkoituksena suunnata omavaraisempaan talouteen kunhan pääsemme aikanaan muuttamaan taloon, mutta en nyt höpise siitä. Jäin meinaan miettimään vaihtokauppataloutta.

Kuin silloin ennen

Joskus ennenhän naapurit avittivat toisiaan, pieniä hommia tehtiin puolin ja toisin. Leivät ja särpimet vaihtoivat omistajaa rahan vaihtamatta omistajaa ja verottajan olematta käsi ojossa siinä välissä hamuamassa osuuttaan. Talkoovoimin saavutettiin monta asiaa. Tietenkään tällainen ei yhteiskunnallisesti toimisi jos kaikki vaan vaihtaisivat keskenään kaikkea ja lopulta kuitenkin sellaisessakin muodostuisi joku rahavastine, eli vaihtoarvo.Kuitenkin ajatus siitä, että tutut ja paikalliset ruokataloudet voisivat pienimuotoisesti ja yleisemmin harjoittaa vaihtokauppaa, olisi fiksu ajatus. Yhdellä on hunajaa, toisella perunaa. Tomaattisadosta tuli liian suuri, mutta omenapuita ei ole. Miksei keskenään voisi vaihtaa?

Kun ei saa

Niin, jotenkin tämä on omistuista, että tuollainen vaihtokauppa on laitonta. Aikapankkeja on jututettu ja omatuotantotuotteiden vaihdoille on heristelty sormia. Veroja pitäisi näistäkin maksaa ja jos kaksi naapuria sopii keskenään, että auta sinä lumitöissä kun sulla on tuo lumitykki niin minä sitten leikkaan teiltä kesällä pensaat tällä minun pensasleikkurillani, verottaja tulkitsee naapurukset toisiinsa nähden työsuhteessa oleviksi. 

Porsaanreikiä

Jotta tällaisiin hullunkurisiin tilanteisiin ei jouduta, pitää siis sopia, että toinen ei tee mitään tai saa mitään vastalahjaksi. Silloin puhutaan lahjoista tai naapuriavusta, jota ei veroteta. Ei siis saa sanoa, että vaihdetaan vastikkeella. Eikö tämä ole kertakaikkiaan hullunkurista? Liioittelua? Joku järki pitäisi hommassa olla. Tällä hetkellä verottaja pähkäilee miten suhtautua aikapankkilaisiin, jotka ojentelevat tuiki tuntemattomille avustavaa kättänsä ilman korvausvaatimusta.

Oravannahkakauppaa

Minusta olisi hyvä idea, että samanhenkiset ihmiset voisivat omistaan antaa ja toisten omista ottaa samassa hengessä vastaan jotain ilman pelkoa virkavallan puuttumisesta asiaan. Jos minulla olisi se ämpärillinen tomaattia ylimääräisenä ja mieli tekisi omenoita, kompostiinko ne pitäisi heittää puolin ja toisin, jotta lakia ei rikota?

Miten mukavaa olisikaan järjestää oravannahkajuhlia, joissa jokainen toisi jotain ja saisi itselleensä jotain hyödyllistä. Omatuotantotuotteet vihanneksista hunajaan ja kasvien taimista villasukkiin voisi vaihtaa omistajaa kaikkien yhteiseksi iloksi. Joku osaa ommella verhoon saumat ja toinen pesisi mielellään jonkun maton samalla vaivalla omiensa kanssa. Yhdellä olisi antaa polttopuistaan hieman toiselle, jolla taas heiluisi puikot kirvestä rivakammin käsissä. Marja- ja sienimetsässä viihtynyt, kaiken pakkastilansa täyttänyt voisi iloita onkimiehen apajille pääsystä vaikka ei vettä olisi nähnytkään ja kotitekoisesta mansikkahillosta pääsisi nauttimaan innokas kotileipuri, joka ei ole hillon hilloa keitellyt.


Kyllä on tehty elämä vaikeaksi. Hallitus hillitsee hinnoittelua kilpailulain lisäyksillä. Kesko ja SOK vastaavat uhkaamalla nostaa kuluttajahintoja 10%. Me kuluttajat maksamme taas kiltisti, vaikka hieman mutisten. Niiden väliin jää verottajaa harmittava harmaahko alue, jolla voidaan vaihtaa hyödykkeitä ja palveluksia, kunhan emme vaan sano vaihtavamme.

Suomessa on upea talkoohistoria. Se jää hiljalleen unholaan. Olisipa hienoa jos yhteisöllisyys, talkoo- ja vaihtokauppaperinne elpyisi järkevällä tavalla. Tuskin talous siihen kaatuisi. Jotain hyvää siitä saattaisi syntyä. Sellaista kuin silloin ennen.

Sakon ja vapauden menetyksen uhalla

Koska minusta tämä asia ei ole oikein, muhin mielessäni ajatusta, että joskus saattaisin tällaiset sadonkorjuukestit järjestää, lällällää :P Jokainen tekisi kunnon satsin jotain mitä omissa käsissä tavalla tai toisella syntyy tai mitä oma maa/metsä antaa satona ja jakaisi sen muiden kanssa, jotka taas jakaisivat omistaan takaisin jotain muuta. Naureskelen jo mielessäni kuvitteelliselle sähköpostikierrolle, jossa "nyyttäriläiset" kestien jälkeen ihmettelevät omaa hoopouttaan. "Miten ihmeessä sitä tuli ajatelleeksi, että mitenkään saisimme syötyä 12 purkkia puolukkahilloa? Onneksi jaoitte ne keskenänne. Mitenkään ei olisi kotiin jaksanut niitä takaisin kantaa.."


Syvissä mietteissä, pilke silmäkulmassa ;)

Jovelan Johanna 


Kuvat: Taloussanomat (kuvakaappaukset) ja Pinterest (ideakuvat)

25 kommenttia:

 1. Oravannahka-bileet! Miten loistava keksintö!
  Olen pyöritellyt mielessä, että jos kehtaisi järjestää kesällä jotkin kinkerit ja tuossa olisi kyllä hyvä idea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nii-in! Kyllä tällaisia täytyy saada pitää, himskutti ;D

   Poista
  2. juuh ehrottomsti !!! Mä edelleenkin olen aikas surkimus keittiössä eli joskos niitä villasukkia ja pipoja jo tulevalle talvelle sitten toisin :D ja vaihtaisin maukkaaseen juustoon tai hilloon <3

   Poista
  3. Zussu :D Kunhan sellaista ei sano ääneen! Kaikille iskee vaan autuas antamisen ilo ja miten sattuukaan olemaan kyydissä just sopivasti ylimääräistä.. ;D On se hullua, että ihmisten pitäisi salamyhkäisesti hillojaan ojennella kuin kieltolain aikana :D

   Poista
 2. Vahinko kun Lillassa ei omppuja vielä 8.6, siitä olis hyvä alkaa....viime vuonna selvisin vähällä kun omppuja ei käytännössä tullut ollenkaan, edellisenä syksynä meinasin hukkua niihin!!

  Pari päivää sitten katselin, että kuinkas paljon pitäis leikata ettei tulis nytkään...

  Tottapa turiset tuossa asiassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi hitsi! Mä kun täällä tahoillani suren niitä tilan omppupuita. Voipi olla, ettei ainuttakaan saada pelastettua. Ovat jo niin mahdottoman vanhoja, että oksat on kuivuneet pystyyn. Puutarhanisset katovat parhaansa mukaan, jos edes jossain niisttä olisi elonmerkkejä.

   Poista
 3. Idea on mainio!
  Olen kova sienestämään, mutta harmikseni perheeni ei sienistä tykkää.
  Nyt kaikki tutut (ja tuntemattomat) saavat aina halutessaan meiltä sieniä -ilman vastapalvelua ;-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä just aajoin takaa! Moni viihtyy sieni- ja marjametsällä, mutta kerätyille ei ole itsellä käyttöä. Joku toinen, toisen tekemä tuot taas maistuisi vaihtarina.

   Poista
 4. Olen nauranut itselleni, hyötykasvien kasvattamiselleni.. Koko lapsuuden asuin maatilalla. Maanviljely ja eläintenhoito kuului joka päiväiseen touhuun. Nyt kun kasvatan itse omassa pihassa, saan aikaan vain kourallisen pieniä "naposteltavia". Ahhahaaa. Siitä ei ihan koko poppoolle olisi tarjota, kun yhdellä kertaa söin omatkin eväät. Tänä kesänä aijon parantaa tapani ja keväällä heti rakennan uuden kasvimaa-alueen, isomman ja paremman. :) Potut jätän kuitenkin vielä toisen viljelijän tehtäväksi ja ostan suoraan pottufarmilta sillä siitä työmäärästä en ole edelleenkään 'päässyt eroon'. Heiii, no raparperi on ollut kyllä antoisa edellisvuosina, niitä olen jakanut pitkin kylää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raparperia <3 Yritin sitä möksällä kasvattaa, mutta ei onnistunut. Lienee liian kuivaa ja ravintoköyhää maata ja kun kuumina aikoina ei ole kukaan kastelemassa, sato oli sellainen 3 lyijäriä ;D

   Poista
  2. Okei, jos raparperi kelpaa niin mäki voin olla messissä sit vaihtojuhlissa. ;D

   Poista
 5. Mun täytyy kyllä sanoa, että tällaista meillä on jatkuvasti ilman mitään, että olis koskaan edes ymmärretty pelätä verottajaa. Meille esim tulee kasvihuonekurkkua satokaudella niin paljon, että ei sitä millään ehdi syödä. Eikä sitä voi oikein säilöäkään. Eikä kesäkurpitsaa. Perunaa, sipulia ja valkosipulia tulee niin paljon, että aina viemme viemisiksi - sukulaisille. Samoin pidämme suvun mustaviinimarjamehussa. Porkkanat ja punajuuret syömme itse kevääseen mennessä. Siemenperunan oton jälkeen lopuista perunoista tehdään janssoninkiusauksia pakastimeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan! Tätä on tehty ja tehdään. Mun pointtini oli se, että tällaista tulisikin saada tehdä. Miksi moinen on laitonta, ihan älytöntä! Lahjoittaahan tiettyyn rajaan saakka saa, mutta jos sovitaan, että anna sä mulle perunaa, niin mä annan sulle tomaatteja, homma on laitonta - ellei makseta siitä veroja. Se on tällaisessa pienimuotoisessa tuttavien välisessä oravannahkakaupanteossa ihan hoopoa, että lain mukaan tulisi toimia toisin.

   Poista
 6. Tuntuu että verottajalle tärkeämpää on tavallisten ihmisten nappikauppa kuin osintulot yms. Miten vain on mahdollista kiusata pientä ihmistä, niin se kyllä tehdään, vaikka sitten rankaisemalla talkoista.

  Sanon, että ei tässäkään kylässä yksikään hirsitalo, aitta tai navetta olisi tullut rakennetuksi ilman talkoita tai pientä vaihtokauppaa. Yhdellä on ollut saha, toisella sopivaa puutavaraa, yhdellä päreitä jne. Ei olisi millään onnistunut tehdä kaikkea itse, eikä rahaa millä ostaa. Ja ny tuo kaikki on kiellettyä, mikä sääli.

  Mutta nyyttärikestit kuulostaa oikein hyvältä, ainahan sitä nyt voi käydä kömmähdys ja tulee arvoitua syöjien määrä väärin :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin ;D Miten sitä kiireessä voikaan ihminen laskea väärin ja laiskoja kun ollaan, ei jaksa kotiin takaisin raahata ;D Naapuriavusta ja tuttavalahjoistahan tässä vaan on kyse.

   Jos musta ei kuulu kohta mitään, olen jossain verottajan kellarissa kuulusteltavana ;D

   Poista
 7. Käykö myös supinnahkat, kun meidän verenhimoiselle sylikoiralle sattui pieni insidentti?

  Eikun oikeesti: hieno ja kannatettava ajatus! Oletettavasti olemme maantieteellisesti turhan etäällä, mutta hengessä muuten ehdottomasti mukana. Ideasi otamme ainakin kierrätykseen! Hienoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erinomaisen hyvin käy, Parauls ;D meillä Otus (Siperian maaoravamme) onkin ollut hieman huolissaan tänään. Ehkä sillä on pikkupesässään nettiyhteys ja sieltä käsin on käynyt lukemassa, että ihmisorjat meinaavat hänet valuutaksi muuttaa ;)

   Meillä on itselläkin 2 verenhimoista sylikoiraa. Andaluzian rottaterrierit ovat kovin hanakoita jahtaamaan kaikkea alle karhun kokoista. Tämä on syytä pitää mielessä, kun sitten aikanaan teemme niitä kanalintutiloja uusille asukkaille valmiiksi. Ettei tulisi pikapaisteja liian nopeasti ;D

   Poista
 8. Juu kylläpä taas on vain asiaa jutustelusi. Kiukustun kovasti, kun joku kerran viihtii pulloroskat kerätä ojilta, siitä veroitettaisi. Kun joku antaisi ylimääräisiään hyvää hyvyyttään niin jo sitäkin verotettaisi.
  Minun ja naapurissa asuvan äitini suhde se vasta kyseenalainen verottajan näkökulmasta olisikin. Toinen pitää hyvässä ruuassa ja toinen ahertaa toisen puupinolla. Tuskimpa YYA sopimukseen vedoten säästyisi veropetosepäilyltä.. ;D
  Kuinka tässä onkaan jouduttu tilanteeseen, jossa kannustetaan erakoitumaan ja olemaan auttamatta lähimmäistä tai vähän etäämpääkin ihmistä. Minusta ainakin on täysin erakoitumiseen rinnastettavissa, ettei talkoita enää olisi. Meidän pienessä kylässä sillä on suuret perinteet.
  Äh, kylläpäs taas ärsyttää, mutta sitäkin suuremmalla syyllä aion lähetellä talkookutsuja savusaunan suutarointiin ja viljellä maatani ja jakaa antimia pitkin kyliä! ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kun muitakin ärsyttää nämä asiat! Ei tule niin pahasti nipottajafiilis itselleen ;D

   Aika kultaa muistot ja moni asia on hyvä tai parempi, mutta kyllä nykyaikana vaan asiat mättävät melkein laidastaan. Ystäväni juuri laitteli tuossa alkuiltapäivästä viestiä, että oli yrittänyt hoitaa kahta asiaa tänään puhelimitse. Jonoja ja vastaajia (valtion numeroissa), päivittäin 3h soittoajat ja ilmeisesti vähimmällä mahdollisella miehityksellä hoidetaan koko maan ja puolisoiden asiat. NOT. Ketään ei saa kiinni ja ainoa, joka vastaa, on automaattinen äänitys.

   Toinen ystävä teki talletuksen. Rahat saattavat näkyä tilillä jopa viikossa. Mahtavaa! Oi tietotekniikan ihmeaika! Miten me ikinä pärjättiinkään ennen tätä; ;D

   Poista
 9. Minulta on mennyt ian ohi tuo verottajan kiinnostuminen aikapankkitoimintaan, ihmettelen miten sitten siitä voisi verottaa. Tuleeko joku arvioitu tunnin hinta? Sen miettimiseen voikin sitten sitoa isohkon selvitysryhmän ja paljon kahvia ja viinereitä. En ole kateellinen, inhoan viinereitä.
  Muutama vuosi sitten tuli luumuhilloa yli tarpeen, olisin voinut vaihtaa vaikka kananmuniin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovasti hämmästelin asiaa minäkin. Tässä pari linkkiä aiheesta:

   http://yle.fi/uutiset/aikapankin_ongelmana_veronkierto/6459981

   https://www.facebook.com/notes/%CF%86-turun-aikapankki-%CF%86/aikapankit-ja-verottaja-s%C3%A4hk%C3%B6postista-poimittua/214616451893262

   Poista
 10. Kannatetaan vaihtojuhlintaa ja ilmoittaudutaan mukaan!! :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noniin! Hyvä, Pilvi! Kyllä mä vielä joku päivä sellaiset erikoisnyyttärit järjestän isännän kanssa ;D

   Poista
 11. Suomi ja byrokratia... En ole tiennyt että vaihdantatalous on kiellettyä! Aivan järkyttävää. No, onpa taas vain lisää lakeja mitä rikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin! Tosin ei se kiellettyä ole suoranaisesti, mutta laitonta jos ei maksa vaihdettavasta riippuen Tyelliä, Yelliä, Alvia ja muita mukavia pikkujuttuja ;)

   Poista

Kiitos kun kommentoit!