jovela

jovela

perjantai 12. huhtikuuta 2013

Sytykekukat

Kävimme eilen tervehtimässä ystäväpariskuntaamme, joista toinen osapuoli on leikkauksesta toipuva työparini. Siinä kotiin ajellessamme mietin sytykkeitä ja niiden eri muotoja. Millaisia kaikenlaisia sytykkeitä voisi tehdä ihan omaksi iloksi. Ruusuja on tehty, käpyjä myös ja niitä muiden hauskasti nimeämiä sytykesipsejäkin on jo useampi sata. Mutta miten voisi tehdä sytykkeestä kukan muotoisen? Tässä on oma ideointini.Kotiin päästyämme tekotapa oli jo testausta vaille valmiiksi pohdittu. Muutamia parannuksia kehittelin tekemisen aikana. Näin syntyivät sytykekukat:

Vanulappu kastetaan sulaan steariiniin, se painetaan pihdeillä tyhjään tuikkukuppiin. Syntyy kukan muoto.Kukat odottelevat keskiöitä, jotka on tehty pumpulipalloista. Keskiöt nostetaan kuppiin, palloa painetaan hieman, jotta se ottaa kunnolla kiinni.Tässä vaiheessa paljastan tuotekehittelyn flopit! Ensin ajattelin, että laittaisin sulassa steariinissa kastetut vanulaput tuikkukuppien päälle samaan tapaan kuten tehdään keksikuppeja. Se ei toimi. Lappu on liian pieni suhteessa tuikkukuppiin. Toinen ongelmakohta oli vanupallot, eli kukkien keskiöt. Kuivin käsin niistä tuli huonoja ja pallot eivät pysyneet kasassa. Päätin kokeilla vanupalan dippaamista steariiniin. Ihan mahdotonta, yhtä sotkua. Palloa niistä ei saanut pyöriteltyä millään. Kumihanskat vaan jäivät kiinni toisiinsa. Lopulta päätin kokeilla hyväksi osoittautuvaa keinoa; kasta vanupala veteen, purista vesi pois, pyörittele märkä vanu palloksi kämmenissä ja laita kaikki pallot kerralla sulaan steariiniin kattilaan. Se toimi ja on helppoa! Eikä tarvitse pelätä, että kostea vanupallo räiskyttäisi steariinia. Vanupallo ja sula steariini eivät riidelleet lainkaan.Noin! Siinä ne sitten olivat. Ensin hetki parvekkeella jähmettymässä, sitten kukat irti kupeista. Ne jopa lähtivät yllättävän helposti irti. Lopuksi dippasin kukat vielä kertaalleen sulaan steariiniin. Se ei ole tarpeellista, mutta halusin testata miten hyvin kukka- ja keskiöosa ovat yhdessä.Sytykemalli 4 on kukka. Eiköhän täällä vielä muutama muukin malli synny testattavaksi iltojemme ratoksi. Näytän viimeistään maanantaina toisen sytykekukkamallin (neilikka/ruusu), jollaisia tein tällä tekniikalla, mutta yksinkertaisemmin. Ne ovat mielestäni näitä ensimmäisiä kauniimpia ja muistuttavat lähinnä sytykeruusuja, mutta ovat äärimmäisen helppoja ja nopeita tehdä. Näiden ensimmäisen mallin 40 kukkasytykkeen tekoon meni alle tunti kaikkine välifloppeineen ja vaikeusasteikko on melko tarkalleen sytykeruusun ja sytykesipsin välissä. Helppo ja yksinkertainen joka tapauksessa! Jatkoa siis seuraa!

Tulipahan samalla keksittyä jotain fiksua uusiokäyttöä tuikkukynttilöiden foliokupeille. Olenkin usein harmitellut, ettei niille keksi oikeen mitään fiksua jälkikäyttöä. Niitä kuitenkin syntyy meillä roskiksen täytteeksi syksystä kevääseen pilvin pimein. Ainakin tähän pikkunäpertelyyn ne ovat mitä mainioimmat.

Hauskaa perjantaita toivottelee

Jovelan Johanna

24 kommenttia:

 1. Voi ristus, nyt on sytykkeitä joka lähtöön! On ne kyllä tosi kauniita, ja kekseliäitä :)

  Minen ole koskaan tehnyt, edes niitä paljon puhuttuja ruusuja. Laiskuuttani. Ja koskapa veikkaisin sotkevani noin koko talon sen steariinin kanssa :D

  VastaaPoista
 2. Eikä tuossa vielä kaikki ;D Just napsin kuvia toisesta satsista, joka on ihan eri näköistä. Nuo oli harjoittelumalleja ;)

  Kokeile niitä sytykesipsejä jos mielit. Niiden kanssa ei sotkuja synny!

  VastaaPoista
 3. Nyt olis ideat!
  Ei puutu kuin se takka! PÖH! Täytyykö mun etsiä jostain pihagrillin muuraaja kun kohta vois olla koivuklapejakin omasta takaa.....ai juu, mä törsäsin eilen nekin rahat millä olis saanut sen grillin ja katoksen ja rännit ja ties mitä muuta ....PÖHPöh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Törsyri! Ei kun nuotiota kasaamaan ;D

   Poista
  2. Avotulen teko kielletty koko alueella :/
   Mutta ehkä se vielä joku päivä on se takkagillikin seillä pihalla...ja sitä mä ostelen koivuklapeja ABCilta?

   Poista
  3. Ai pahus! Noh, grilliä odotellessa voit käydä kaatamassa naapurilta pari omenapuuta, niin vältyty Abcin keikalta ;D

   Poista
 4. Ihania!! Noita sytykesipsejä tekee mieli kans kokeilla, kun vaan sais itestään irti... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä, Mervi. Ne sipsit on tosi helppotekoisia!

   Poista
 5. Mainiota tuotekehittelyä :) Tosi kauniita kukanmuotoja sait näin. Hyvin keksitty :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Peppi :) Lisää seuraa. (mun mielestä mageempia sytykekukkia) ;)

   Poista
 6. uuuh miten ihania..siis noitahan on tosiaanki ihan pakko testata..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Testaa ihmeessä :) Maanantaina laitan kuvia toisesta mallista. Se on mun mielestä kivempi sytykekukka :)

   Poista
 7. Mukavaan blogiin päädyin. Laitoin sulle omaan blogiini haasteen ja toivon, että tänne eksyy joku muukin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Korianteri ja tervetuloa tänne :) Tulen vstavierailulle asap!

   Poista
 8. Oho! Sadan lukijan raja mennä rätkähti rikki tänään. Kiitos kovasti kaikille mielenkiinnosta ja tervetuloa uudet lukijat :)

  VastaaPoista
 9. Kauniita, jälleen kerran. Minunkin piti noita kokeilla, mutta teini kommentoi, että tuohan on tuhlausta kun ostat vanulapu noihin ihan uusina, eri asia on sytykeruusut, missä on hyödynnetty jo kertaalleen käytetyt munakennot....
  En keksinyt mitään viisasta, kaikentyhjentävää vastausta, joten meillä on sipsit vielä tekemättä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käyttäkää käytettyjä lappuja! ;D

   Poista
  2. Hitsi, tuo ei tullut mieleen.....
   Jotenkin ei ehkä sitten kuitenkaan....

   Poista
 10. Minusta alkaa tuntumaan, että kevät voisi nyt tulla lopullisesti, pääsisit purkamaan energiaa "kunnon hommiin" :))) ihanaa sytyke innokkuutta!! Mulla tulee noista mieleen viineri :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa! Nooh, ne kunnon hommat alkaa per tänään. Ollaan juuri lähdössä :)

   Poista
 11. On täällä kyllä niin kiva käydä:) Vaikka kommentteja en aina saakaan aikaiseksi, nautin täällä pulppuavasta luovuudesta ja ideoistasi<3

  VastaaPoista
 12. Vaikka luin otsikon, ajattelin ensiksi että ovatko nämä jotain syötävää. Tuo keskiö kun näyttää aivan taffelin nachopallo-sipsiltä! ;) Onpa suloinen idea sytykeruusujen rinnalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle tulee noista mieleen torttutaikinasta tehty leivos ;D

   Poista

Kiitos kun kommentoit!