jovela

jovela

tiistai 9. huhtikuuta 2013

Vettä ja vaivatonta puutarhanhoitoa


Vesiasiaa

Meillä oli kovat pohdinnot aiheesta oma kaivo vai kunnan vesi. Molemmissa on puolensa. Kunnan vesi on omalla tavallaan varma, ellei sitten jotain satu, joku epähuomiossa puhkaise putkea tai joku vahingossa sekoita veteen jotain, mitä sinne ei kuulu tai lisää liikaa sitä mitä pitäisi kuulua. Näistähän on ollut juttuja viime vuosina ja kuukausina riittämiin. Milloin haetaan vesiä kanistereilla kun vesi on huonoa tai sitä ei saa ollenkaan, milloin nahka savuaa suihkussa kun talousveteen menee vahingossa liikaa lipeää. Ja kuinkas ollakkaan..

Täällä ei ole vettä!

Ja puhun nyt nykykodista!  Eilen päivällä ovikello soi ja saimme käteen lapun, jossa kerrotaan vesiputken menneen rikki ja taloyhtiöiden olevan määrättömän ajan ilman vettä. Että se nykyajan varmuudesta näissä asioissa. Eikä ole ensimmäinen kerta meinaan. Sähköt ja vesi ovat oikutelleet viimeisen reilun vuoden aikana toistuvasti, milloin mistäkin syystä. Netti nyt on ihan oma lukunsa, ei viikkoa vailla jotain tökkimistä. Mutta siitä vedestä nyt piti puhua. Sitä ei ole. Ei hanassa, ei vessassa (=ei voi käyttää pönttöäkään). Ei kunnallista, yksityistä tai taivaallista. Pistää hieman miettimään näitä vesiasioitakin.

Oma kaivo, kullan kallis?

Vesi on kallista. Kallista liittyä, kallista kyntää putkelle uraa, kallista ottaa ja kallista päästä eroon. Aina vaan kalliimpaa, kuten aiemmin kirjoittelinkin. Oman kaivon kuitenkin saa edullisesti. Tontilla pitäisi olla hyvä pohjavesitilanne. Ne saarnit ovat taas hyvä indikaattori. Ilman korkeaa ja jatkuvaa pohjavesivarantoa saarnit eivät kasva. Lisäksi tietenkin oman kaivon vesi on ilmaista käyttää. Ei tule laskua lotratuista litroista. Oma kaivo onkin meillä vahvasti ykkösvaihtoehtona. Nykyään kaivoveden saa kytkettyä ihan normaaliin nykypäivän käyttöön ja jos tekniikka pettää esimerkiksi pidemmän sähkökatkoksen aikana (tosin meille tulee aurinkoenergiaa), vettä saa kaivosta ylös käsivoimin tai polttoainepumpulla. Oma kaivo sopisi omavaraisemman elämämme suunnitelmiin hyvin. Kaivo kaivautetaan tontille  jo tämän kesän aikana. Alueen vesi on kuulema kovin rautapitoista. Tutkimme parhaillaan erilaisten rautasuodattimien valikoimaa. Yhdeksi vaihtoehdoksi on noussut Wetecin järjestelmä.

Puutarhan vesipiste

Ensin meille tulee ulkovesipiste. Olisi turhaa viritellä vesiä sisälle tässä vaiheessa kun emme asu talolla vielä yli vuoteen. Sisälle vedetty vesi tuo lisävaatimuksia sen poiston suhteen. Niin kauan kun vesi kannetaan ulkoa sisälle, eivät uudet tai vanhat jätevesisäädökset kosketa taloa. Kun muutamme talolle, vesi viedään sisälle ja kaikki pumppujärjestelmät ja härpäkkeet kytketään kiinni.

Mietin sitten, että ulkovesipisteestä voisi tehdä hieman laajennetumman ratkaisun (yllätys, yllätys). Entäpä jos ulkovesipiste ei olisikaan pelkkä hana seinässä tai putken päässä? Mietimme mihin kaikkeen vettä käytetään ja mihin sitä voisi käyttää ulkona. Käyttökohteita tuli heti useampi.Jos rakentaisimme talon päätyseinälle kunnon ulkolavuaaritason, jossa voisi pestä kädet, huuhdella saappaat (ennen kun lompsii sisälle), huuhtaista työvälineitä, kasvimaalta tulevat vihannekset ja vaikka tiskata tiskejä ulkona kauniina kesäpäivänä? Se kaunis sitruuna-allaskin löytäisi taatusti tuollaisesta oman paikkansa! Ulkolavuaaripiste tuntuu kovin järkevältä ja käytännölliseltä jutulta. 

Seinäsuojaa

Tee itse lehdessä on ratkaistu itseäni pohdituttanut probeema; seinää voisi hieman suojata vedeltä, kaiken varalta. Metallinen suojus suojaa sekä seinää että veden ottajaa maahan osuvan veden aiheuttamilta kuraroiskeilta. Tuollaisen suojan voisi vielä maalata punamullan sävyllä, jolloin se maisemoituisi taloon.


Vaikka lehti on vanha, sen voi ladata itselleen (maksullinen) Tee itse lehden kotisivuilta.Meillä on suunnitteilla kokonainen allaspöytä, mutta laitoin tuon toisenkin idean näytille jos jollain on puutarhan vesipiste suunnitteilla. Tuo alemman kuvan maksullisen artikkelin teko-ohjeineen voi ladata täältä.

Vaivatonta kasvien kastelua

Sitten kun pääsemme tekemään talolle keittiöpuutarhaa, sen suunnittelussa yritetään ottaa huomioon mahdollisimman hyvin erilaiset työtä helpottavat jutut. Tämä on yksi niistä; kuinka kastella kasvit kantamatta vesiä ympäriinsä. Meillehän tulee sadevesikeräyspisteet, joista vesi saadaan liikkeelle polttoainetta syövällä pumpulla. Sellainen on jo olemassa möksällämme ja tuo pumppu tuodaan talolle. Pumppu kytketään puutarhaletkuun, jonka toinen pää on vesiastiassa. Sopivasti rei'itetty letku kiertelee kasvatuslaatikoissa. Kun pumpun napsauttaa päälle, vesi kiertää letkussa ja sen haraosissa suihkien vedet kasveille. Erinomainen, yksinkertainen, selkää, vettä ja aikaa säästävä ratkaisu.


Haaveita


Kun vedestä puhutaan, niin kaksi rapua kaipaavat sitä muutenkin kuin juodakseen. Palju meille tulee varmasti. Ihan puulla lämmitettävä, mutta ehkä jonain päivänä vielä..


  Joo-o, ja sitten takaisin todellisuuteen ;D

Pieni blogivinkki

Villa Päivärinteeseen on tullut lampaita ja Ruskakalliolla odotellaan viiriiäsiä saapuvaksi. Vinkkaan näistä kahdesta mainiosta blogista teille, joita omavaraisempaan elämään suuntautuvat asiat tai eläimet kiinnostavat :) Itseäni kiinnostaa kovasti, sillä haaveilemme lypsyvuohista, kanoista, viiriäisistä ja ehkäpä jopa kalkkunoista ja tarhafasaaneistakin. Ja onhan se toki muutenkin mukavaa saada katsella muiden touhuja eläinten kanssa :)

Vedetönnä pohdiskellen

Jovelan Johanna

Kuvat: Pinterest ja Tee itse -lehti

29 kommenttia:

 1. Hirmuisen hyviä juttuja tässä tuli esille paljon. Minä niin ihailen tuota teidän omavaraisuustulevaisuuttanne. Olette todella miettineet huolella kaikkia vaihtoehtoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenta Susanna :) En edes muista mistä tämä ajatus on alunperin lähtenyt. Varmaan ensin ajateltiin vaan, että olisi se oma tupa ja perunamaa. Nyt ollaan siinä pisteessä, että mietitään ensin miten jonkun jutun voisi tehdä ihan toisin.

   Me ei tosiaan haeta omavaraista tulevaiuutta, mutta omavaraisempaa kyllä vahvasti. Yritetään ainakin mihin meistä on ja jos se sitten osoittautuu liian vaikeaksi tai hankalaksi, kipitellään nöyrinä maksullisten palveluiden pariin.

   Poista
 2. Ottaisin oman kaivon heti, jos sellainen olisi mahdollista (asun vuokralla kunnan rivitalossa). Nyt jo kolmatta kertaa seitsemän vuoden aikana olemme ilman vettä. Kahdella ensimmäisellä kerralla ongelma koski koko kunnan vesihuoltoa ja nyt paikallisesti taloyhtiömme kahta taloa. Kaikilla kerroilla vedenkäyttökielto on kestänyt ainakin viikon, nyt jo toista viikkoa eikä tietoakaan milloin taas toimii. Ei ole herkkua lapsiperheessä...

  Joten onnea omalle kaivolle ja muutoinkin ihanalle projektillenne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenta Marjaana :)

   Täällä vesi tuli takaisin, mutta joku ei vieläkään ole ihan kohdillaan. Putkiston paineet on oudot. Vesi tulee laiskalla lorolla ja välillä tykittää niin, että meinasin saada ylimääräisen reiän kallooni suihkussa.

   Vedettömyys pistää polvilleen nopeasti, vaikka juomavettä olisikin saatavilla. Meidän kodit on tehty sellaisiksi, että jos vesi ei tule putkesta, elämä hankaloituu kovasti. Ei siinä tarvitse montaa tuntia olla ilman vessaa, kun alkaa ajattelemaan, että tämä systeemi ei ole erityisen hyvä ;D

   Poista
 3. Voih, halju juttu tuo vesiputki! Tiedän valitettavan hyvin tuon vedettömän tunteen, se ei ole kiva. Ainakaan pitemmän päälle.

  Meillä on oma porakaivo, mutta sieltä tulee niin vaihtelevan laatuista vettä ettei sitä arvaa juoda, tai käyttää edes talousvetenä. Sama vitsaus on täällä päin muillakin porakaivolaisilla. Kyllä puhdas vesi on (tai siis olisi) suuri rikkaus!

  Kiitos noista ulkovesipistevinkeistä! Meidän ulkohana on rikki ja sille pitäisikin korjauksen lisäksi tehdä jotain "kivaa". Seinän piikkaamisen vastapainoksi olisikin kiva saada jotain nättiä, niinku palkinnoksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenta Taru :)

   Siellä teillä pohjavesitilanne ja sen saavuttaminen ylipäätään ei taatusti ole mikään muutaman metrin päässä odotteleva autuus! Meilläkään ei muuten vesi maistu hyvälle, vaikka muuten kemikaaleilla puhtaaksi tehtyä onkin, mutta kyllä sillä aina vessan voi huuhtoa ;D

   Musta noi ulkovesipisteet on niin kivoja ja jos ylipäätään jostain arkisesta jutusta voi tehdä jollain tavalla kauniimman ja kivemman, se kannattaa :)

   Poista
 4. Kiitos blogilinkityksestä :) Oma kaivo on kyllä todella tärkeä. Hyvä kun mainitsit rautaisuudesta, meillä myös hieman liian rautapitoista vettä. Pitäisi muutenkin tutkia tuo veden laatu. Sitä suositellaan tehtäväksi kolmen vuoden välein ja meillä kulunut jo kymmenen..
  Itse suunnittelin ulkovesipistettä tulevan kanalan/puutarhavajan viereen. Siinä on vanha kaivo, jota ei ole käytetty vuosiin. Toivottavasti se olisi käyttökelpoista ainakin puutarhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenta Teija :)

   Ei siitä raudasta kai muuta haittaa maun lisäksi ole kun että se värjää kaiken? Muuten tietty kandee vesi tutkituttaa. Saako nykyään muuten jotain tutki-itse-alustavasti settejä kaupoista tai apteekeista? Ihan kun olisin jossain yhteydessö törmännyt kirjoitukseen sellaisesta.

   Poista
 5. Kiitos noista blogivinkeistä. Ihanilta tuntuivat, liityin lukijaksi! Meillä ei hanaa ulkona ole mutta sadeveden keräysvesiastia rännin alla. Siinä huuhtelen kasvit ennen sisälle tuloa. Tunnelmallisia kuvia olet löytänyt pohdinnoillesi. Itse tunnustaudun myös omavaraistaloutta ihailevaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenta Lezzie

   Meidän pitäisi nuo sadevesikeräyspaikat laittaa mahdollisimman pian talolle. Näin aluksi varmaan vaan siihen liiterin reunaan kourutusta, koska päätalon kattoremontin viimeistelyt on kesken. Sinne ei ihan vielä kouruja voi laittaa. Mutta jos siitä liiterin katolta sen verran saisi, että olisi kesäpesuvettä remppaviikonlopuiksi :)

   Poista
 6. Mä taaaas täällä ihailen teidän ajatuksen juoksua ja toiminnallisuutta. :D

  Meillä lapsuuden kodissa on käytössä edelleen oma kaivo ja sen myötä oma vesi. Muistaakseni se on jaettu vielä pariin talouteen. Itse lämmitetään vesi puilla ja senkö muistaa tehdä niin ei tarvitse pelätä jääkylmää vettä niskaansa suihkussa käydessä. Monesti kyllä tuli kiire suihkuun, mutta myös kiire pois suihkusta. ;)

  Tuo ulkovesipiste on hyvä idea, vielä parempi toi kasvimaan kastelu homma. Mulla on kaksi isompaa vesipistettä pihalla. Toinen on saavin puolikas, toinen taas varmaan 100litran säiliö hanalla, jonka ensi keväänä yhdistä "rännijärjestelmään". Näin saan käyttää ulkona kaiken sadeveden hyödyksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos, Helinä :)

   Meillä olisi sellaista ajatusta tuon lämpimän veden osalta, että (jos mahdollista) meille tulisi puulämmitteinen vesivaraaja ja sen tueksi pieni sähköllä toimiva vesivaraaja. Rajoituksena on se, että saadaanko me olemassa oleviin hormeihin laitettua kätevästi se puulla lämpiävä vesivaraaja.

   Mietin eilen sellaistakin, että miten noi kampaamot pärjää jos ja kun vesi katseaa yllättäen? Onko niillä joku varavesijuttu? Asiakas pää aineissa, vesi katkeaa..

   Poista
  2. Meillä kotona taitaa olla samaiset varaajat käytössä. Mutta kun meit oli sillon kaik kotona vielä niin se joka jäi viimeiseksi saunareissulle jäi ilman lämmintä vettä. hihih. Se oli hauskaa...

   Poista
  3. Sellainen ei olisi kivaa!

   Me ollaan ajateltu, että olisi 2 eri systeemiä. 80 litrainen Puu Like http://www.virtasenkauppa.fi/tuote/58781/lamminvesivaraajat/lamminvesivaraaja-80l-puu-like joka siis lämmittää puulla ja sitten sähköllä toimiva toinen varaaja vaihtoehtona.

   Kahden hengen taloudessa riittänee hyvin ;)

   Poista
 7. Meillä on oma kaivo. Mutta viime vuosina on kyllä ollut välillä niin huono pohjavesitilanne, että koko kyläkuntamme kaivot kuivuivat kaikki. Paitsi porakaivot, mutta niissä taas on osassa sellainen radon-ongelma, ettei niiden vettä saa koskaan käyttää juomiseen eikä löylyvetenä.

  Ja sitten kyllä se omakin pumppu reistailee :-) Meillä on katkennut vedentulo sisälle ainakin kolmeen kertaan, kun pumppu on rikkoutunut niin perusteellisesti, ettei sitä kätevä mieskään korjattua, vaan piti vaihtaa. Paineita pitää myös säätää epäsäännöllisen säännöllisesti. Ruostetilanne kannattaa todella tutkia ja hankkia hyvä suodatin. Meillä on sellainen pumppuhuone, että suodattimen hankkiminen olisi kohtuuttoman hankalaa, joten käytämme vain sitä ruosteista vettä. Kaiken ruskottuminen haittaa esteettistä silmää, mutta hankalampia ovat ruostepalaset, jotka tukkivat johdot. Olemme joutuneet rakentamaan muutamaan paikkaan uudet vesijohdot, kun tukkeutunutta kohtaa ei ole saanut selvitetyksi ja puhdistetuksi.

  Naapurilla on tuollainen kasvienkastelujärjestelmä. Minäkin hankin viime kesänä tihkuletkua, mutta pumppumme teho oli sen verran huono, että vesi ei tihkunut läpi :-) Mutta eipä viime vuonna kastelua tarvittukaan yhtään sen lisäksi, mitä taivaalta tuli. Tänä vuonna aion rei'ittää tihkuletkuun vähän lisäreikiä, jos vaikka olisi aurinkoisempi kesä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sori, tuli virhe, radonia täällä on mittailtu talojen huoneilmasta - kaivoissa sen sijaan on arseenia. Kovin on luonto luonnostaan myrkyllinen paikkapaikoin :-(

   Poista
  2. Luonnossa on tosiaan jos mitä myrkkyä. Toisaalta se kunnan vesikin tulee luonnosta, se vaan puhdistetaan ja pistetään kuriin kemikaaleilla, joita sitten menee oikeassa tai väärässä suhteessa veteen ;D

   Mitä nyt ollaan tutkailtu asiaa, niin nykyään saa jos mitä apuvekottimia joka ongelmaan. Lisäksi on ne vanhat hyväksi käytetyt keinot. Me yritetään järjestää vesiasia siten, että se toimisi mahdollisimman hyvin ja olisi tietysti terveyden kannalta moitteetonta, mutta että tekniikan pettäessä veden saa käyttöön vaikka käsipelillä, kunnes vika on korjattu.

   Tuolla alueella, jonne muutamme, pohjavesi on korkealla ja runsasuomaisesti. Veden saaminen ei meidän tietojen mukaan pitäisi olla ongelma ja sitä on ollut kuivimpinakin aikoina enemmän kuin riittävästi. Katselemme kuitenkin asiaa tarkasti sitten kun saadaan alueen kaivontekijät paikalle. Sieltä saadaan varmaankin hyvät tiedot siitä, mitä kaikkea tulee ottaa huomioon. Tuolla nimenomaisella talolla on asuttu yli sata vuotta ilman kunnallista vettä, joten olemme vesiasian suhteen kovasti toiveikkaita.

   Saapi sitten nähdä miten tämänkin asian kanssa käy ;)

   Poista
  3. Kaksi aikuista pärjää tarvittaessa hyvin vähällä vedellä. Sata vuotta sitten pärjäsi iso perhekin muutamalla litralla ruuanlaitossa. Viikollahan kukaan ei pessyt itseään koskaan, vaan kerran viikossa saunottiin. Ja alusvaatteetkin vaihdettiin korkeintaan kerran viikossa, talven villaiset päälivaatteet saatettiin pestä ehkä kerran vuodessa jos sitäkään. Lakanat (jos sellaisia käytettiin) vaihdettiin pari kertaa vuodessa. Hyvin siinä kaivovesi riitti!

   Poista
  4. Totta, ennen pärjättiin vähemmällä. Nykyään tuollaista ei oikeen voisi ajatellakaan. Ei me ainakaan ;D

   Poista
 8. Meillä on vähän samoja, ei toimi ja aina arvoja mittaamassa kokemukset. Mutta eiköhän hyvällä suunnittelulla pääse pitkälle, loppupeleissä kun tuo vesi on tosiaan aika kallista. Onko naapurustossa paljon toimivia porakaivoja? Vielä kun muistaa sellaiset eristeet ettei putket pääse jäätymään, sekös vasta potuttaakin sitten ;) mutta onneks teillä on hallussa puoli jos toinenkin. :)

  VastaaPoista
 9. Tuolla ei ole porakaivoja suosittu, kun pohjavesi on niin korkealla. Ei ole ollut tarvetta porailla syvälle. Talolla on ollut kaivo käytössä vuodesta 1890, mutta se täytettiin joskus 15 vuotta sitten kun viimeinen asukas lähti. Ihan kunnon rengaskaivo siis ja sellaisen mekin mielellään haluausimme, toki nykytekniikalla tehtynä ja varusteltuna.

  Lämmityskaapelointi ajateltiin laittaa juuri tuon jäätymisen vuoksi. Lisäksi kaivo tulee katoksen alle, ettei sadevesi pääse kaivoon. Voi olla, että koko kaivolle rakennetaan pieni suoja. Ei pääse elukat, roskat ja muut likaistajat veteen.

  VastaaPoista
 10. Ihania ideoita ja mahtava tuo kastelusysteemi!

  VastaaPoista
 11. Ja jos pohjavesitilanne on hyvä, mikäs estäisi kaivamasta pientä lampea pihapiiriin ankoille ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, paitsi että ei ankoille. Ei me ankkoja taidet voida ottaa. Niihin kiintyy. Kalkkunat on eri juttu. Ne on äkäisiä ja epäsosiaalisia. Niitä voi antaa paistitettavaksi ;)

   Poista
 12. Voi kuinka hyödyllinen ja innostava postaus! Siis kiitos kovasti : )
  Me ei haluttu kurasyöppöä arkieteiseen, mutta sen sijaan suunniteltiin
  just tuollaista saappaiden huuhtomispaikkaa ulko-oven lähistölle.
  Mutta että ajatusta voisikin vähän laajentaa...hmmm ; )näytänkin
  tämän päivityksen miehelleni myös.

  Lapsuudenkodissani ei ollut kunnan vettä, vaan porakaivo. Sitten
  jossain vaiheessa veden tulo tyrehtyi (en muista syytä) ja ongelmat
  alkoivat. Muistan sen vanhempien huolen, ei niinkään meidän ihmisten
  vuoksi, mutta maatilan eläinten. Pitkän aikaa isä haki juoma- ja muun
  käyttöveden lähimetsässä sijaitsevasta lähteestä, mutta sitä en muista
  miten navetan vesiongelmat ratkaistiin. Sitten pitkän odottelun jälkeen
  viimein liityttiin kunnan vesijohtoverkostoon. Kyllä se vesi vaan on
  iso asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eläimet, varsinkin karjaeläimet käyttää vettä ihan mielettömät määrät. Kyllä siinä on saatu kannella vesiä hurjat määrät kun kaivo on ehtynyt!

   Tuolla alueella on kuulema ollut aina hyvä vesitilanne, mutta pitää jutella vanhojen naapureiden kanssa kesällä ja kuulla mitä he ovat mieltä. Siellä on samoja sukuja asunut niin kauan, että parhaat vinkit varmaan saadaan sieltä.

   Kunnallisen ja oman hintaero on kyllä valtava. Noin kevyellä arviolla me voisimme kaivauttaa ja laitattaa 6 kaivoa samalla hinnalla, mitä kunnalliseen liittyminen kokonaiskuluina maksaa ;D

   Poista
 13. Mietin vain, että onko tuollainen seinän viereen vetensä laskeva hana+allas paras ratkaisu. Ainahan neuvotaan ohjaamaan vedet pois seinän läheltä. Tuli vain mieleeni kun olen paininut sellaisen ongelman kanssa, että kellariin valuu jostain vettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa talossa se ei ole ongelma. Ei ole kellaria ;)

   Mutta haaste on todellinen. Vettä ei saisi päästää seinän kanssa jatkuvaan yhteyteen. Siihen on yksi ratkaisu tuo mainittu seinäsuoja ja poistoveden ohjaaminen pois talolta.

   Poista

Kiitos kun kommentoit!