jovela

jovela

tiistai 7. toukokuuta 2013

Etupihan ennelumossa

Lauantaina meillä tosiaan alkoi etupihasavotta, jonka vuoksi postailen hieman ideoita ja haaveita tuota aluetta koskien.
 
Niitä haaveita (kuvat: Pinterest)

Etupihan tulisi olla helppohoitoinen, selkeästi rajattuja alueita, siis soraa, haketta, kiviä sekä hieman nurmikkoa. Etupihan helppohoitoisuus on tärkeää, koska varsinainen puutarha keittiöpuutarhoineen tulee talon taakse ja se vie aikanaan meiltä kyllä kaiken ajan. Koska emme asu talolla vielä vuoteen, sinne ei muutenkaan haluta mitään sellaista, joka kupsahtaa vailla päivittäistä huolenpitoa. Etupihalla saisi pääosa olla kasveilla, jotka ovat monivuotisia.

Näissä kuvissa pidän erityisesti noista upotetuista ruukuista, joiden sisällä kasvit voivat kasvaa sisäruukuissa. Mahdolliset vaihdot ovat siis helppoja. Kakkoskuvassa pidän soran ja nurmen yhdistelmästä, lyhdyistä ja tikkaista sekä kivireunuksista. Niitä pitäisi vaan olla enemmän ja korkeampana!Haluaisin, että etupihalla käytetään tilalta löytyviä elementtejä; lahoavia puita, käppyräisiä runkoja, kiviä ja kantoja. Niistä sitten ideoidaan luonnonmukaisia ja kestäviä kaunistuksia, jotka jatkossa hoitavat melkein itse itsensä.Haluaisin myös, että kaikkia muitakin tilalta löytyneitä juttuja, kuten ruosteisia työvälineitä ja koneitakin käytettäisiin hyväksi. Rustiikkia siis!Pihalta löytyy myös ikivanhaa hirttä, joka on maannut maassa vuosia. Hirret ovat kuitenkin paksuja ja jämäköitä, joten niistä voisi tehdä etupihalle muutaman korkean istutuslaatikon. Pidän myös kovasti tiipii-mallisista oksarakennelmista..


.. sekä paju- ja risukaartioista.Myös pientä söpöstelyä rustiikkisissa ämpäreissä on haaveissani. Valkoiset pelargoniat ja miniruusut tuntuvat sopivan kovin hyvin tuonne talolle. Niitä voisi olla puutarhapenkin lähellä. Täytyyhän etupihalla toki olla paikka, jossa voi istuskella kaikkea ihailemassa. Tuollaiset ämpärit sopisivat siihen käyttöön muutenkin, sillä puutarhapenkkimme on kitin harmaata puuta.Kärhö- tai köynnöskaari (meillä on kaaria möksällä parikin kappaletta valkoisena) olisi kaunis kujana ja luuranko-omenapuussa voisi olla muutama asetelmahäkki aiemmin tehtyjen häkkivalojen kaverina.Kun talon seinät on korjattu, ulkolaudoitus uusittu, talo maalattu ja kivijalka korjattu, ajattelin tehdä julkisivun puolelle taloa mukulakivireunuksen, jotta kivijalan vieressä ei kasva mitään kosteutta tuovaa. Mukulakiviä olen ajatellut myös muutaman puun rungon ympärille.Haluaisin myös tehdä pihatien päähän talon eteen mukulakiviympyrän ja sen päälle haluaisin jonkinlaisen rustiikkisen uurna-asetelman tai vesialtaan linnuille. Tuossa kohtaa asetelma voisi olla sellainen, että siinä voi talvella pitää talvista asetelmaa lyhdyn kera.Suurimmat puutarhan kaunistajat etupihalta jo löytyvätkin; valtaisia syreenipuskia, joita tässä etupihasavotassa karsittiin. Meillä on vielä kokematta ne ensimmäiset syreenin kukat omalla pihalla, mutta sen aika koittaa jo pian!Tällaisia suunnitelmia meillä on Jovelan etupihalle. Nyt ollaan vasta savottavaiheessa, mutta suunta on näitä kohti :)

Kesäisiä päiviä ja vihreyttä odotellessa

Jovelan Johanna

31 kommenttia:

 1. Huikaisevan kauniita kuvia!

  Erityisesti pidin niistä missä oli käytetty vanhoja tavaroita ja teillähän niitä riittää!
  Ne tuntuvat jotenkin sopivan suomalaiseen maalaismaisemaan hyvin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota ajatellen olenkin rontannut noista varastoista jos mitä suppiloa ja purnukkaa. Joku presentaatio niistä tehdään ;)

   Poista
 2. Todella makeita suunnitelmia! Meillä kasvaa myös sekä pihatien varrella että koko tontin ympärillä syreenejä (joista kaksi sivua edelliset omistajat tosin ehtivät leikata alas, joten katsotaan milloin alkavat kukkia) ja voin sanoa, että kesäkuussa tuoksu etenkin iltaisin on huumaava. Rakastan sitä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä ainakin syreenit vaan villiintyvät leikkaamisesta :D Edellinen omistaja yritti niitä hillitä, mutta ana vaan puskee entistä enemmän uutta tilalle. Suurimmat syreenit on täällä valtavia, pienen talon korkuisia monstereita. Tai siis olivat.. ;D

   Poista
 3. Ihania inspiraatiokuvia. Ja mitä enemmän voi jo hyödyntää olemassaolevaa sen parempi miusta. Ja syreenien tuoksu on ihana - sitä odotellessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syreenien tuoksu on ihana. Oi, kun ne voisivat kukkia koko kesän sen lyhyen ajan sijaan!

   Poista
 4. Toivottavasti teillä ei ole lehtokotiloita.....ettei tarvitse pistää suunnitelmia uusiksi!
  Hurmaavia juttuja sulla on suunnitelmissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos on, otan aseeksi keitettyjen kananmunien kuorimurskeen ;D Hähää!

   Poista
 5. Voi maalima, miten ihania kuvia! Heti tuli itsellekin muutama uusi idea piiitkän työlistan jatkoksi!

  VastaaPoista
 6. Valloittavia ideoita. Kiitos kuvien postauksesta. Otan tästä paljon inspiraatiota omalle haaveilulistalle.

  VastaaPoista
 7. Eilen sain Juju-kirjakerhosta kirjan, jonka nimi on Kierrätyspuutarha. Hieman sitä selailin jo ja siinä oli paljon samankaltaisia ideoita kun tässä postauksessasi. Sun kannattaa ehkä lukea se, mikäli semmosen jostain saat käsiisi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvästä vinkistä! Kuulostaa kirjalta, jonka haluan käsiini!

   Poista
 8. Kiitos, näistä sain monta ihanaa ideaa myös omaan pieneen pihaani :)

  VastaaPoista
 9. Samaa mieltä täällä, ihanat suunnitelmat. Rustiikki rules.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just niin, Pilvi! Ja sitä on tarjolla ihan omasta takaa ;D

   Poista
 10. Ihania inspiskuvia, meillä myös pihamietteitä, uuden kodin pihalle, haluisin niin sen pikku lasimökin. Saatiin ikkuna pokia ja ihana ukkini tekemä ovi tädiltäni, ikkunaremontin jaloista. Niistä vois saada kivan mökin aikaseks. Aurinkoisia päiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi jummijammi, Bricksu! Tehkää sellainen ja sitten paljon kuvia blogiin! Mahtava suunnitelma!

   Poista
 11. Huh mulla pukkas ihan hiki otsaan noissa pihasuunnitelmissasi :)
  Mutta mä ainakin liputan vanhojen ruosteisten tavaroiden puolesta ja niiden esille laitosta...Kaikki vanha vain näkyviin ja koristeeksi :)
  Ja tuo mukulakivi idea JOO luonnonkivi ideat kaikki on kivoja !!
  AURINKOA teillekin ja ei muuta kun suunnitelmat käyttöön.HUH.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on sellainen onnellinen tilanne, että meillä on ne puutarhaihmemiehet avustamassa aina tarpeen mukaan ja nyt viime viikolla armas floristiystäväni ilmoitti, että hän ja hänen innokas harrastelijapuutarhuriveljensä tulevat tänne ja veli haluaa upottaa sormensa Jovelan multaan. Ihania ihmisiä! Saamme siis vetoapua pihan suhteen.

   Olenkin ideoinut sillä tavalla, että kun ihmiset tulevat ensimmäistä kertaa talolle ja yleensä sitten, ainakin meidän piirissä on tapana pohtia jotain pientä tuliaista, niin meillä kyläilevät toisivat sitten jotain sellaista, jonka voi laittaa multiin kaunistukseksi. Jokainen saa istuttaa jotain, jota voimme muistella sitten myöhemmin. Etupihasta tulee ystävyyspuutarha!

   Poista
 12. Onpa kivat piha suunnitelmat...ja paljoooooon töitä.mut kyllä nuorena jaksaa ja sit vanhana saa vain ihailla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaisena nuorena nelikymppisenä sitä vasta jaksaakin ;D

   Poista
 13. Niin upeita kuvia ja hyvät suunnitelmat!:)
  Toivotaan aurinkoisten säiden jatkuvan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marikki :) Pieniä sadekuuroja ollaan saatu talollakin, mutta ne saavat luonnon virkistymään :)

   Poista
 14. No johan siellä on taas tapahtunut sitten viime pistäytymiseni! Ja saako ihan kysyä, että millä hakusanoilla sä aina löydät pinterestistä noin osuvia kuvia ja erikoisiakin asioita kuin esim. nuo kiinteät penkit? Sulla mahtaa olla hyvä tuo enkkutaito vai käännätkö jollain sanakirjalla itsellesi nuo erikoiset hakusanat? Sillä ei sieltä mun kokemusten mukaan suomeksi niin kovin monia asioita löydy....? Mä myös karsin juuri syreenipuskia ja odotan hillittömästi niiden kukkaanpuhkeamista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt en muista millä nimenomaisilla hakusanoilla nuo löysin, mutta varmaan jotain kitchen bench seating/ kitchen nook/ kitchen nook bench/ kitchen bench/ window seat/ built in benches/ jne..

   Puhun neljää kieltä, joista englanti oli pääpuhekielenäni n. 10 vuoden ajan, joten haen niillä :)

   Täällä on syreeneissä jo ihan kunnon hiirenkorvat auki <3

   Poista
  2. No ilmankos ;D! Mutta kiitti vinkeistä!

   Poista

Kiitos kun kommentoit!