jovela

jovela

sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Kuvia remontin keskeltä

Hektinen viikko saatiin hetkeksi katki torstaina, kun suuntasimme taas miehen ja koirien kanssa talolle. Keskiviikkoiltana kävimme myös möksällämme jättämässä paikalle tavallaan hyvästejä. Aika kun ei riitä molempiin paikkoihin. Noudimme sieltä talolle tarpeellista tavaraa. Talolla remppa eteni jälleen. Ohessa kuvastoorina tapahtumia talolta.

Aloitetaan pienemmästä päästä

Talolle rontattiin möksältä pieni jääkaappi ja kaikkea tarpeellista sekä sievää, kuten enkelipuutarhapatsas, joka piteli hetken aurinkolaseja. Istutan tuohon tönteröön ensi kerralla orvokkeja.


Tyynyjä, koreja ja hassut pehmokoirat, joiden kanssa koiramme, eli kakkoset tykkäävät ottaa nokosia. Ystävältä vapuksi saadut pionit jaksavat kukkia edelleen.


Tuvan tulevan ruokailunurkkauksen päätylautaan on saatu ne aiemmin mainitut koukut kiinni. Maalasin ne samalla lautaan sopivalla värillä. Myöhemmin näihin kiinnitetään ne selkänojatyynyt. Nyt koukut saavat kannatella milloin mitäkin.


Möksältä tuodut aurinkokennolyhdyt nostettiin etupihan luuranko-omenapuuhun valaisemaan pimeitä iltoja. Harmiksemme ainakin yksi lyhty on rikki. Toivottavasti näitä Airamin solarilyhtyjä saa vielä ostettua lisää. Haluaisin niitä tuohon puuhun tusinan.


Painava senkki oli ennen leivinuunin muurin edessä, josta johtuen sen takana ollutta paneelointia ei päästy maalaamaan. Nyt senkki siirrettiin tuvan toiseen nurkkaan. Kasasin siihen tuvan kesäkeittiön ja lopuksi pääsin maalaamaan senkin paljastaman paneeloinnin. Jossain vaiheessa leivinuunin kupruileva maalipinta pitää poistaa ja muuri maalata uudelleen. Maalin kupruilua ei kuvasta näe, mutta se on huomattavaa. Väärä maali laitettu pintaan, arvelemme.


Maalari maalaa taloa

Talon räystäslistat piti maalata, jotta kattomies pääsee laittamaan meille sadevesikourut. Ne siis maalattiin. Samalla kattoremontin kesken jäänyt viimeistely saatettiin päätökseen näiden räystäslistojen osalta. Ei enää töksöttäviä päätyjä (vertaa vasen ja oikea kuva).


Isäntä maalaa..


.. edestä ja takaa. Tuo takaseinä uudesta laudoituksesta huolimatta joudutaan purkamaan ja kiinnittämään uudelleen. Se on tehty niin väärin, että melkein kiukuttaa. Väliin tulee huokoleijonaa, eli hengitävää, mutta tuulen estävää tuulisuojalevyä.


Tällainen röttelö on siitä kiva, että jokainen pienikin muutos näkyy heti välittömänä parannuksena. Sama röttelö kuin ennen, räystäslaudat siistittynä ja valkoiseksi maalattuna ja talon yleisilme ryhdistyi heti aiempaan verrattuna. Kunhan päästään ulkoseinien kimppuun, taloa ei enää tunnista.


Ruusukammarin pohjatöitä

Ruusukammarin ikkunoiden reunukset on eristetty uudelleen. Poissa on karsea lasivilla, tilalla hengittävä ekovilla. Hirttä on korjattu ja aukot tilkitty.  Sen jälkeen isäntä kävi seinien kimppuun.  Tässä läntökohtaa. Kammarin hirret ovat talon karseimmat. Itse hirret ovat hyviä, mutta ne on eristetty kaikella mahdollisella ja koko helahoito on epäsiisteyden esikuva.


Ensimmäinen kuva esittelee tuota fyllauksen ihmettä siisteimmästä päästä. Muualla on kaikkea lumpuista korsiin ja paperitolloista ampparipesiin. Mutta siitä se sitten taas lähti. Minä poistin höttöä ja hämähäkinseittejä imurilla ja isäntä laitteli ekovillaa ja huokolevyä tilalle.


Ja putsasin megasuuren peilin, jonka kautta kammaria saattoi katsella toisesta heijastumakulmasta. Taustalla näkyvä ovi johtaa tupaan. Peili on muuten niin suuri ja painava, etten jaksanut nostaa sitä yksin edes irti lattiasta. Heijastumassa näkyvä kakluuni kaipaa jossain vaiheessa hellää hoivaa. Karsea kammarin katto saa hyvästellä vihreän värinsä ensi viikolla, kun pääsen sutimaan sen valkoiseksi.


Nyt kun kammaria saatiin siistimpään kuosiin voimme pitää sen ja tuvan välisen oven auki. Ilmojen lämmettyä pidämme myös tuvan porstuakäytävälle johtavaa ovea auki. Se tuntui kovin hienolta. Nyt tuvasta näkee porstuan ja kylppäriaulan kautta saliin ja toisinpäin.

 
Kevättä Jovelassa

Näkymistä puheen ollen, tämä on näkymä yhdestä tuvan ikkunoista takapihan puutarhaan. Tuohon kohtaan on tulossa se aiemmin höpöttelemäni potager, eli keittiöpuutarha istutuslaatikoineen. Taustalle tulee hedelmäpuutarha reunuksena.


Kylläpä kevät on harpponut. Tässä muutama kuva pihalta.

Lehdet aukeavat


Puut puskevat hiirenkorviaan


Maasta nousee köynnöksiä, jotka kiipeävät hurjaa vauhtia kohti valoa. Raparperikin <3 on jo komealla alulla. Raparperilöydöstä olin niin iloinen, että melkein pistin tanssiksi pihalla. Jännää aikaa tämä ensimmäinen kevät. Yhtään ei tiedetä mitä mistäkin putkahtaa esille.


Kaikkialla vuokkoja ja kielokin on tehnyt komeat lehdet. Kieloja on pihalla todella paljon. Ihanaa!


Takapihan luurankopuu odottelee lyhtyjä ja antaa köynnösten kiipeillä sen oksille.


Toinen luurankopuu luo aitaa takapihalle. Pian se osittain peittyy rehevään syreeniin.


Kaikkialla vihertää; nurmikkoa, kasveja, taimia ja sammalta.


Pyrkijä -niminen pyörä on pysähtynyt Pehtoorin tuvan kivijalkaan, jossa kuivuneet heinät pitelevät sitä paikoillaan. Ensi viikolla kaveri pääsee vapauteen. Wanha Herra ei enää jaksa matkustaa, mutta saa kääntää keulansa kohti tietä ja samalla se saa matkustajikseen keulakorillisen kukkia ja pakkarilaatikollisen istutuksia.


Tällaista Jovelassa helatorstain ja lauantain välisenä aikana. Jotta totuus ei unohtuisi, päätän rempparaportin kuvaan salista. Totuus on tuolla, salissa, joka toimii verstaana. Kyllä sitä sotkuakin on ;)


Suloista sunnuntaita ja kivaa ensi viikkoa. Tänään suuntaan äitienpäivän kunniaksi järkkäämälleni yllärireissulle Tallinnaan. Vietämme äitini kanssa kahden 23h sviitissä, sen saunassa ja poreammeessa, muiden laittamien ruokien äärellä, hyvin nukkuen ja kaikenlaisia turisten. Sitten taas kipin kapin töiden pariin, joten tapaamisiin ensi viikonloppuna, ellei sitä ennen :)

Jovelan Johanna

35 kommenttia:

 1. Huomenta! kyllä tulee hyvä :) Ihana talo! Meilläkin on samanlainen hirsiseinien putsausurakka edessä, huh huh.. Ihanat nuo puolipaneelit ja koukut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenta Karoliina

   Hommaa piisaa hirsistä kivijalkaan ;) Vaan on niitä niin mukavaa laitella. Yksi asia kerrallaan.

   Poista
 2. Aimo harppauksin etenette! Ihanan palkitsevaa, kun muutos näkyy heti. Ai hitsi, kun sormet syyhyävät ulkomaalaukseen, niin kuin sanoit, siitten talo saa juhlapuvun ylleen :-)
  Huikeaa!

  VastaaPoista
 3. Olette saaneet taas paljon tehtyä, pieninä suurina palasina se etenee. Upea peili!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivä päivältä, homma hommalta :) Peili oli talon lahjoja meille :)

   Poista
 4. Paljon on taas remontti edennyt. Hienoja kuvia. :-)Mukavaa äitienpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin, Mervi :) Meillä itsellä ei ole lapsia, mutta saamme nauttia äitienpäivästä äitiemme seurassa. Päivästä tulee taatusti mukava :)

   Poista
 5. Tätä menoa ei mene kuin pieni hetki ja te jo katselette somia unia ruusukammarissa :D
  Mä vaan tylsästi toistan itseäni kun sanon taas kerran, että tuosta talosta tulee hurmaava!!!
  Ja kiva nähdä mitä muita yllätyksiä piha tarjoaa kuin raparperin. Todennäköisesti siellä puskee vanhaa perennaa - ainakin siinä vaiheessa kun voimia vievää kasvustoa on karsittu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kun sanot, Pepi! Sanoilla on oikeasti paljon merkitystä. Hommaa on paljon, se on välillä kovaa ja kaikki kannustukset siihen suuntaan, että talosta tulee vielä jotain, on meille ihan helmiä <3

   Vanhaa perennaa siellä näyttäisi olevan tulossa siellä ja täällä. Mitään käsitystä mitä mahtavat olla, mutta onneksi meillä on puutarhaihmemiehet ja floristiystäväni, jolta voi kysellä tunnistuksia :D

   Ruusukammarin tapetointi muuten on ajoitettu juhannuksen jälkeiselle viikolle. Silloin tapetoidaan kammari ja tupa. Saimme mainiot talorestaurointioppilaat tuohon työhön. Itse emme ala perinnetapeteilla leikkimään;)

   Poista
 6. AAARG, miten ihanaa teillä siellä on ja nuo pionitkin vielä, miten ihmeessä ootte kerinny noin paljon saada aikaiseks. Niin ihania vaalean hempeitä värejä, kyl tuloo hienoa jälkeä!!! Mukavaa äitienpäivää sinne!

  VastaaPoista
 7. Kiitos, Brikcsu! Hyvää äitienpäivää myös sinulle :)

  Pionit olivat lahja ystävältä vapuksi :) Tosi kestäviä siis, kun vielä jaksavat olla kukassa varistelematta.

  VastaaPoista
 8. Te saatte kyllä aivan hirveästi aikaan muutamassa päivässä...ehkäpä se remonttijärjestys saa sen aikaan...ei tule poukkoiltua joka suuntaan....kaunista tulee...ja kateeks käy,hih,hih:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että se auttaa kovasti asiaan, kun on selvät sävelet jo ennen kun lähdetään talolle :)

   Poista
 9. Kyllä nuo kaikki hommat kuntoon saatte kun yhden kerrallaan vaan tekee. Ihanan näköistä , nuo kaikki puut ja sammalet, ah ja voih!

  VastaaPoista
 10. Mukavaa reissua Tallinnaan! Paljonhan saitte taas aikaiseksi. Räystäyslautojen maalaus on vielä mitä inhottavinta puuhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Katja :) Tallinan 23h reissu oli ihana ja tarpeen.

   Sen jälkeen olenkin mennyt tukka putkella töiden kanssa 24/7 ;D Nytkin ehdin vaan piipahtaa täällä omassa blogissa, nyyh.

   Poista
 11. HERTTI LEIJAA teidän talo on PIITKÄÄÄÄÄ... siinä on ikkunoiden pesua koko suvulle. On se vaan kaunis rakennus (huokasu) Ja näyttää siltä, että siellä päin EI pyöritellä tosiaankaan peukaloita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On sillä pituutta ja remppapituus on oudosti ainakin tuplat ;D Ikkunoita lienee.. (*ynnää päässä*)18 kipaletta.

   Okei, mä irtisanoudun välittömästi ikkunapesutalkoista... ihan kun olisin niihin innokkaimpana ennenkään rynninyt ;D

   Poista
 12. tuo on ihan huikeeta miten jo tässä vaiheessa näät talon niin valmiina että voi suunnitella tyynyjenkin paikat! ei voi kuin ihailla !
  mieki kyllä sieluni silmin nään orvokit kasvamassa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on aika hassua tavallaan, mutta ne tyynypaikat kuuluu ruokailunurkkauksen kokonaisuuteen, joten koukkendaalit tuli ruuvattua paikoilleen samoin tein :)

   Poista
 13. Mä en vaan pääse yli siitä, miten aikaansaavia ja ahkeria olette. Koko ajan jotain uutta ja kivaa! Hienoa! (Muistakaa kuitenkin välillä hengähtääkin.) Ja nauti keväästä uudella tontilla! Yllätyksiä varmasti tulee kesän aikana kasvamaan maasta useampaankin otteeseen, kuten uuden kodin puutarhassa usein tapahtuu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tällä hetkellä tuo talo edustaa rentoa vapaa-aikaa ja työt taasitä, mistä tarvitsisi saada hengähdystaukoja ;D

   Saas nähdä millaista siellä huomenna on. Tai ei sitä huomenna näe, koska saavumme talolle vasta lähemmäs puolenyön maissa, kun mies on päässyt töistä. Lauantaina aamusta meinaan heti hipsiä katsomaan mitä ihmeitä puutarhassa on tapahtunut.

   Poista
 14. Oih. Kauniita yksityiskohtia aina vaan lisää, ja paljon tuntuisesti kaikkea edistystä! Kyllä etenee tosi hienosti! :)

  VastaaPoista
 15. Pelastusoperaatio etenee vauhdilla!Pienet asiat, kuten räystäiden siistiminen ja maalaaminen tosiaan tekevät paljon!

  Mahtipeili,oliko se talossa valmiina?

  Leppoisaa ja virkistävää matkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Ani :) Tuo peili oli tosiaan talon jäämistöä. Aivan ihana!

   Poista
 16. Teillä on niin hurjan siistiä tuolla :) Meidän rempat on aina ihan täysi kaaos. Ootte niin aikaansaaviakin, että tuntuu hommat etenevän ihan kunnon harppauksin! Toi luurankopuu on niin symppis <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko olla, kun mä hajoan siihen sotkuun ja samalla on ärsyttävää puuhailla jos koko ajan saa siirrellä ja etsiä tavaroita ;D

   Poista
 17. Sulle ois haaste mun blogissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi! Kiitos, Miia :) Olen ihan järkyttävän kiireinen töiden vuoksi 6 viikkoa vielä ja unohtelen kaikkea ei-töihin liittyvää, joten yritän ottaa haasteen vastaan heti kun kykenen. :)

   Poista
 18. Hejsanit sinne rempan keskelle! Sulle on pieni viesti :) http://saaristohuvila.wordpress.com/2013/05/19/i-love-blogs/

  VastaaPoista
 19. Kiitos, Taru :)

  Kuten huomaat, työkiireet ovat nielaisseet mut, enkä ole ehtinyt yhtään bloggailla :( Muuten ihan superia, mutta alkaa olla jo blogi-ikävä ;)

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!