jovela

jovela

maanantai 6. toukokuuta 2013

Suloinen hyyskä ja muut viikonlopun puuhat

Viikonloppu talolla vilahti taas niin nopeasti. Mihin ihmeeseen se meni?! Touhutessa aika juoksee ja taas kerran poistuimme talolta hieman haikeina. Noh, paljon saatiin aikaiseksi ja torstaina takaisin!

Ensinnäkin meillä on nyt kesävessa! Kattoläpivientiä ei vielä saatu laitettua, mutta muuten hyyskä on täysin toimintakuntoinen ja ensikäyttökokemukset ovat olleet miellyttäviä. Tulevaan kylpyhuoneen tilaan laitettiin myös pesupaikka ja pientä tarpeistoa.Alarivin keskimmäisessä kuvassa on pikkuinen älynväläyksemme, huisin kiva wc-paperi- ja pyyheteline, joka on Pehtoorin tuvan ullakolta löytynyt lankavyyhdittäjä. Mietinkin silloin, että jotain käyttöä tuolle telineelle vielä tulee ja nyt se on aivan täydellinen tuossa.Tässä kuvassa pitäisi olla se inhottava katon ja seinän välinen aukko, hämähäkkihotelli. Taisin unohtaa kuvatessa mitä piti kuvata, joten listakohta jäi kuvasta pois :D Joka tapauksessa sitä rakoa ei enää ole, katon ja seinän raja on fyllattu pellavalla ja listoitettu.Ihan pihalla

Lauantaina sää helli meitä sateettomilla tunneilla, joita käytimme etupihan siistimiseen. Lumen armottomasti paljastama etupiha on ollut aivan karsea. Kuvailisin sitä pultsareiden hylkäämäksi kesäleiriksi ja risukoksi, joka oli vallannut suuren osan etupihasta niin, että Pehtoorin tupaa ei kunnolla niiden takaa nähnyt. Saimme apua mainioilta puutarhaihmemiehiltä IS Vihertekniikan Ilkan ja Jussin saavuttua paikalle.  Me harasimme miehen kanssa pihaa ja puutarhaihmemiehet hoitivat risukkoraivausta. Siinä sai villiintyneet puskat, kuolleet pensaat ja kuivuneet korret kyytiä! Kannoimme tiiliä ja pöllejä, revimme maasta omituisia verkkoja, kannoimme pois pihalta sammioittain kaikkea metallijätteestä lasipulloihin ja harasimme pihaa vapaaksi kuolleesta nurmesta, kävyistä, oksista ja kaikesta sellaisesta, mitä nyt voitte hylätyltä pihalta kuvitella löytyvän. 

Lopuksi Vihertekniikan pojat auttoivat ronttaamaan loput pöllit kuivattamoalustalle ja jeesailivat kantamaan pihalle hylätyn kaapin pois. Välillä harvennettujen puskien synnyttämiä valtavia risukasoja vedettiin autolla pois etupihalta, koska nippuja ei enää 2 raavasta miestäkään saanut liikkeelle. Homma olisi muutenkin ollut aivan sietämätön ilman apukäsiä. Nyt kaikki sujui yhteisvoimin mukavalla tavalla ja kohtuullisessa ajassa.

Kuvia ennen


 


 Usean tunnin jälkeen..


 
 

Mikään paratiisi etupiha ei vielä ole, mutta huomattavasti mukavampi. Pihan haraaminen jatkuu vielä myöhemmin ja etupihalle istutetaan 2 kirsikkapuuta. Siistiminen kuitenkin avarsi pihaa ja se on paljon siistimpi. Pöllit ovat kuivatusalustalla, risukot paljastivat kukkivia ja nousevia kukkia, hylätty pikkuhellakin sai jäädä pihalle kesäkeittiötä varten. Sille tehtiin alusta pihalla lojuneista tiilistä.Kunhan kevät etenee puiden lehtimiseen, etupiha on varmasti ihan viehättävä siistittyine syreenipuskineen.Tuvan remontti jatkui

Mies sai purettua sen huonokuntoisen paneloinnin tuvan kulmasta. Homma oli yllättävän haastava ja hidas. Paneelit olivat meinaan niin haperoisia, ettei niitä meinannut saada seinästä irti kuin terävinä tikkuina. Kun lautaa väänsi sorkkaraudalla, se mureni ja naulat tulivat paneelin läpi jääden seinään. Kova homma, mutta mies ei antanut periksi ja lopulta seinä oli purettu. Kuvan oikealla näkyvä tuhru hirren päällä on vanhaa paperia. Kuivaa kuin pöly!Mies teki verstan eteen pihalle tilapäisen sahauspöydän nostamalla vanhan liukuoven pöllien päälle. Siinä oli kätevää sahata lankkuja tuota tuvan nurkkausta varten. Kori on täynnä keräämiäni käpyjä.Ja sitten alkoikin tuvan nurkkaus peittymään vastasahatulla laudalla. Tulevan kaapin tausta on maalausta vaille valmis.Maalauksen hoidin itse. Mies tosin maalasi ihan alimman osan laudoituksesta, koska lauantain pihamaratooni oli saanut selkäni kiukkuuntumaan. Malattuna nurkkaus näyttää nyt tältä ja kuvassa näkyy myös kattolista, joka saatiin pellavanauhan kanssa paikoilleen sen karsean raon päälle.Tämän kaiken aikana kakkoset pitivät linnoitusta tuvan lepopaikassa, jossa nukuimme kaikki makeasti kaksi yötä. Kovasti vielä jaksetaan haukkua naapurin hevosille, joista toinen tulikin lauantaina kyläilemän pihallamme. Naapurin rouva tuli ratsastaen tervehtimään uusia naapureitaan :)Huomenna laitan näytille hieman ideoita etupihaa varten. Ajastan sen postauksen valmiiksi, koska olen suurimman osan tiistaista poissa kotoa ja koneelta työkeikalla. Keskiviikkona pitäisi lähteä hakemaan tavaraa möksältä ja torstaina suuntaamme taas talolle. Teen leipätöitä ensimmäistä kertaa talolta käsin perjantaina. 

Aurinkoista ja mukavaa alkanutta viikkoa kaikille :)

Jovelan Johanna

33 kommenttia:

 1. Vau, tosi hyvältä näyttää! Teillä on niin siistiäkin tuolla työmaalla :)

  Paneelien irrotus on muuten yllättävän hidasta ja inhottavaa puuhaa. Muistan hyvin meidän pohjakerroksen puolipaneelit. Vaikkei olleet kuin vajaat 20v vanhoja, niin kävi juurikin noin että hajosivat päreiksi vaikka miten päin yritti nätisti irrottaa. Argh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii, siistiä? Musta tuntuu, että kaikki tuvan ulkopuolella, seinien molemmin puolin on hyrskynmyrskyn :D

   Ne paneelit oli painajaiset, vaikka itse vaan katselin homman etenemistä. Nooh, nyt ne ovat poissa, jibii!

   Poista
 2. Vautsi, todella paljon olette saaneet aikaan. Ihan hävettää, kun meilläkin olisi pihan raivausta, mutta käytin vapaat ihan kaikkeen muuhun kuin pihatöiden tekoon.. Hauska idea tuo puuhella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tuolla talolla puuhaaminen edustaa juuri sitä "kaikkea muuta" joten älä ole moksiskaan. Vapaa-aikaa pitää käyttää vapaa-aikana, että jaksaa taapertaa arjessa. Meillä se vapaa-aika on tällä hetkellä remppaa. Ihan kreisiä, mutta me tykätään ;D

   Poista
 3. Te olette sitten tehokkaita! Iso hatunnosto! Ja tuo vessan sisustus on aivan ihastuttava. :)

  VastaaPoista
 4. En osaa sanoakkaan miten TYKKÄÄN tuosta ihanasta talovanhuksesta ja miten se saa uuden elämän käsissänne...:) Niin kauniilta jo näyttää se minkä olette saaneet tehtyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Mä tykkään joka kerta vaan enemmän. Hirmuinen voittajafiilis kun saa jonkun pienekin jutun tehtyä siellä. Ja niitähän piisaa :D

   Poista
 5. WAU! WAU! Ja vielä kerran WAU!
  Mä niin nautin ruudun tälläkin puolen :D
  Ja saatan kuvitella kuinka kivaa siellä on, selän kipuiluista huolimatta!

  Hyvä te!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi pihajuttu oli tosi iso uurastus, vaikka sitä ei kuvista tietenkään niin selkeästi näe. Mulla on selkäsairaus, joten kipuja on melkein aina, mutta niihin on tottunut. Huomaan toisaalta tuolla talolla puuhaillessa, että rasituskynnys on kasvanut hieman. Se on hyvä homma, kunhan malttaa olla kokeilematta rajoja liikaa.

   Torstaina takaisin! Talon päätylaudat pitää maalata ennen kun kouruttaja tulee laittamaan sadekouruja ja nyt siirrytään remppahommissa jo kammarin puolelle! Ihan huikeaa! Me saadaan kemmaria oleskelusiisteystasolle. Jee!

   Poista
 6. siellähän on paiskittu hommia urakalla! mukavaa seurattavaa ja hyyssikkä on kyllä tosi sulonen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikonloppu oli oikein onnistunut! Lisäapukädet mahdollistivat vielä sellaiset hommat, joihin me ei millään oltaisi itse ehditty ennen kun puskat ovat taas lehdessä ja silloin niiden harventaminen on huomattavasti työläämpää.

   Hyyskä ajaa asiansa. Sen kytkentä oli helpotus kirjaimellisesti ;D

   Poista
 7. V-A-U! Uskomaton miten nopeasti ootte saanu noin paljon näkyvää jälkeä!

  VastaaPoista
 8. vitsi millä vauhdilla teillä tuo urakka edistyy..ihan mahtavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä suunnitelma jokaiselle kerralle tuntuu toimivan meillä. Ollaan tavallaan kartalla hommien kanssa jo ennen kun saavutaan talolle.

   Poista
 9. Ilo seurata kun hommat etenee vauhdilla. Minulle oli tärkeää silloin heti alussa siivota pihaa ja ympäristöä, antoi mielelle paljon, ja toi hyvää vaihtelua sisällä puurtamiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tuo etupiha ensin vaan ärsytti lumen kadottua, sitten se alkoi nolottamaan. Ihan hirveä sotku meinaan näkyi ekana kun saavuttiin talolle. Nyt on parempi.

   Poista
 10. Huh, olettepas olleet taas ahkeria!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiina :) Jotenkin talolla sitä jaksaa tehdä ilolla. Mutta ei me liika paineta. Levätään myös mukavasti :)

   Poista
 11. Hienoa jälkeä sisällä ja ulkona!
  Maalaushommiin, huikeaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Rva Kivitikka :) Pientä maalailua ollaan jo tehty ja tällä viikolla pitäisi maalata ulkoa katon reunalaudat ennen kun kouruttaja tulee. Toivottavasti sen verran olisi poutaa to-la.

   Poista
 12. NO SISSUS kun siellä tapahtuu ja niin pitääkin jotta joskus valmista tulloo :D kiva tuo "paperiteline" Jään odottelemaan etupihan postaustasi jo mielenkiinnolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just niin, kädet taskussa ja ajatukset paperilla ei synny valmista. Nyt mennään einä meinata!

   Poista
 13. Mahtavan tunnelmallinen vessa! Olette taas saaneet hurjasti kaikkea tehtyä. Ihan nolottaa ajatella kuinka vähän itse viikonloppuna lopulta tein sellaisia tarpeellisia kotitöitä jotka odottavat rästissä.
  Mukavaa viikonalkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin, AnniK! Meillä kotityöt tehdään viikolla kun ehditään ja kotia tehdään sitten viikonloopuisin. Kaksi osoitetta, kahdet hommat ;D

   Poista
 14. Nyt on niin paljon kommentoitavaa, että sallinet brutaalin listauksen! :)

  - wc-paperintelineestä sain kopioitavan mahtavan idean - jee
  - mistä ihmeestä on löytynyt tuollaiset posliini-ihanuus-wc-tarpeistot?
  - kauneinkin piha tähän vuodenaikaan näyttää aivan karsealta, odota kun vihreys alkaa puskea läpi, niin kaikki on kauniimpaa!
  - teillä on jo tosi idyllistä. Miten ihmeessä olette saaneet näin nopeasti aikaan tämän?
  - eikö ole ihanaa, kun jättää paikan haikeana taakseen ja on joka päivä tunne, että odottaa taas seuraavaa 'jälleennäkemistä!'

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä listaus, helpompi itselläkin kommentoida silmät ristissä ;D

   Mä tykkään tuosta vyyhtimen uusiokäytöstä tosi paljon. Se on niin kätevä. Vessatilan lattialle ei oikeen viitsi laittaa edes koria kun siell köpöttelee jos mitä hämpyä ja lämpötilavaihtelut tekee wc-paperista inhottavaa.

   Se posliininen pesuvati ja-kannu ovat viime kesän tuliaisia Tanskalaiselta kirppikseltä. Maksettiin setistä huikeat 15 euroa :D Se on myös vanha, n. 100-vuotias brittisetti.

   Odotan sitä vihreyttä kovasti. Talon piha näytti karseelta ja nyt se on siistimpi karseus ;D Kyllä se vielä siitä..

   Me tehdään suunnitelman mukaan hommia talolla. Päätetään aina etukäteen mitkä jutut halutaan hoitaa pois ja sitten ne vaan tehdään yksi kerrallaan. Jotenkin se toimii meillä paremmin kuin sellainen, "mennään jatkamaan" eteneminen, jossa ei ole välietappeja ollenkaan. Nyt esmes to-la ollaan ajateltu, että saisimme talon katon päätylaudat maalattua ennen kun kourumies tulee kiinnittämään niihin vesikourut. Sitten hoidetaan kammarissa ikkunapielien eristys (lasivilla pois, ekovilla tilalle), korjataan paria hirttä ja huokolevytetään seinäpinnat. Se on enemmän kuin riittävästi to-la hommiksi.

   On, mielummin lähdön haikeus kun remppaa tietävän menon ahdistus ;) Joka kerta sitä vaan odottaa talolle lähtöä, vaikka takaisin tullessa on ihan puhkiväsy.

   Poista
  2. Meillä on ihan samat fiilikset tuon laittamisen ja rempan kanssa - toistaiseksi ei ole aihdistusta ollenkaan vaan LIIAN VÄHÄN remppaa :)))

   No arvasinhan, että nuo posliinit on saavuttamattomat!

   Poista
 15. Oi kuinka valmiilta viellä jo näyttää,vaikka paljon on varmalla vielä tekemättä...mut hiljaa hyvä tulee:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii, suunnilleen koko talo pohjasta kattoon on kesken. Tuvan oleskeluvalmius hämää ;)

   Poista
 16. Huh, kylläpä piha muuttui ihan hurjasti! Ja ihana idea vessaan tuo paperiteline :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenta, Miia :) Nyt kun vielä alkaisi vihertää ja piha heräisi talviunestaan <3

   Poista

Kiitos kun kommentoit!