jovela

jovela

maanantai 29. heinäkuuta 2013

Kaltoinkohdellut kaunottaretTilan liiteristä löytyi sinne vuosiksi unohdetut wanhan sängyn päädyt. Niitä on sekä aika, sääolosuhteet, että tupajumit haukanneet. Lauantaina isäntä ronttasi päädyt pihalle, jotta sain ne pestyksi vuosien liasta.


Sadevettä, mäntysuopaa ja reipasta pesua harjalla..


Sitten kuivumaan saliin.. Tässä on sängyn takapääty, jossa on matalat ja kuperat päätynupit.


Kuivaharjauksen jälkeen päädyt ovat suht'koht puhtaita. Vasemmassa kuvassa näkyy etupääty, jossa on korkeammat päätynupit.


Sängynpäätyjen jalat ovat huonossa kunnossa. Ne uusitaan ja samalla päädyistä tulee samankorkuiset. Laitanupit yritetään irroittaa siten, että kummankin päädyn ulkolaidalle tulisi korkeampi nuppi ja sisälaidoille matalat päätynupit. Sen jälkeen näitä päätyjä voi käyttää yhdistettynä parisängyn päätynä.

Hieman rakkautta, kyynärrasvaa, uutta pintaa, korjauksia ja meillä on hieno pääty sänkyyn - sitten aikanaan.

Se olisi sitten maanantai ja arkinen aherrus edessä. 4 yötä ja lähdemme taas talolle. Ajanlasku on muuttunut; on aika talolla ja aika kun odotellaan talolle pääsyä. Ajatukset ovat myös kääntyneet syksyyn ja talveenkin. Vielä en kesästä luovu ajatuksissani, mutta huomaan kuitenkin uhraavani enemmän ja enemmän aikaa ajatuksille, joissa määritellään mitä pitäisi saada valmiiksi ennen syyssateita, ilmojen viilentymistä ja itse talvea.

Ajatus talvisista viikonlopuista talolla on kovasti romantisoitunut mielessäni. Talvella meillä on tietenkin leivinuuni tuvassa käytössä (vaikka sen kunto on täysin mysteeri, eikä talossa ole ainuttakaan savupiippua), lunta sataa kauniisti leijaillen (ja saunatonttu tekee lumityöt, vaikkei saunaakaan ole), sisällä on lämmintä (4 patteria ja 120 m2 on hiukkapikkuisen alimitoitettua), kynttilät palavat, lampaantaljat tuntuvat mukavilta varpaissa ja sängyssä on miellyttävän lämmin kuumavesipullojen myötä. Meillä on ihanaa (tuvan lattialla on uudet matot ja jalassa villasukat - en osaa kutoa sivuhuom.) puuhailemme ja laittelemme kaikkea valmiiksi, eikä mikään mene yhtään mönkään.

Todellisuus voi olla jotain ihan muuta, mutta sen kanssa sitten mennään tilanteen vaatimalla tavalla. Kynttilöitä ainakin on, lampaantaljoja läjäpäin ja ne kuumavesipullotkin odottelevat. Mikä tässä nyt voisi mennä mönkään? ;D

Rispektiä!

Lopuksi mainostan mielestäni järkevää tapahtumaa, jossa nimenomaan käsityöyrittäjät kokoontuvat tuotteineen Helsingin Narinkkatorille. Käykää tykkäämässä ja osoittamassa kannustusta siellä ja täällä.    Unelmarikasta ja huoletonta viikon alkua teille kaikille!

Jovelan Johanna

24 kommenttia:

 1. Ompas komeat sängynpäädyt! Noista tulee kyllä tosi tosi hienot.

  Uskaltaakohan tätä sanoa ääneen, mutta... Tämä kesä on ollut niin kuuma, että mä olen jo alkanut kaipaamaan syksyä. Olin ihan haltioissani kun tuossa oli välillä muutama hassu päivä ihanan viileää :D Meillä taisi jo kesäkuun reissulla muki täyttyä paahteen osalta :)

  VastaaPoista
 2. Sano vaan ääneen, mä en meinaan henk.koht. ollenkaan kestä helteitä. Ne uuvuttaa ja helteillä ei jaksa tehdä mitään. Olen itse niitä varjossa luuhaajia ja välttelen aurinkoa. Mutta kesän toivoisin jatkuvan, lämpö (mukava lämpö) ja valo, pitkät päivät ja mahdollisuus korjailla taloa on nyt nannaa. Sitten kun syyssateet alkavat, ei enää ulkopuolella voi oikeen korjailla ja niin paljon olisi vielä saatava valmiiksi ja suojattua ennen kun syksy ja talvi saapuvat.

  Mutta tykkään kyllä itse syksystä ja hieman talvestakin. Ensimmäinen muuttuu kurjaksi kun saapuu se synkkyys ja toinen alkaa olla tuskaa jo tammikuussa. Syksyn kuulaat päivät on ihania, ensilumi virkistää, mutta talvi tuntuu kovin pitkältä. Tänä vuonna otti oikeen kunnolla luonnolle kun kevään tulo kesti ja kesti.

  Lämmintä ja pitkää syksyä ennustavat. Saas nähdä miten menee. Se lämmin, nopea ja aikainen kevät kun ei ihan mennyt ennustuksena nappiin ;D Luonto yllättää.

  VastaaPoista
 3. Miten ihanat! Miten ajattelitte pinnan käsitellä? Tuo tumma ja ajan kuluttama sävy on niin kaunis, että toivottavasti sama henki säilyy. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pinnat ovat valitettavan huonossa kunnossa ja päätyihin joutuu tekemään korjauksia/kokonaan uusia korvausosia ihan huolella, joten lopullinen ulkonäö ei ole vielä päätetty. Kaikki kammariin tuleva mööpeli on valkoista. Voi siis olla, että näistäkin tulee valkoiset patinoinnilla, jotta uusi ja vanha puu ei erotu :)

   Poista
 4. Miten meinasitten onnistua hellan lämmityksessä, jos ei ole piippua? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Tämä on juuri niitä elämän suuria dilemmoja, saati se, ettei ole mitään tietoa missä kunnossa kattoo tyssäävä hormi tai edes itse uuni ovat ;D

   Ajateltiin tilata nokikolari tuijottamaan savupiiputonta hormia ja sitten pyydetään Raksa-Antti katolle tekemään reikä, johon se voisi tuupata savupiipun ;D

   Saisi sitten mahdollisesti nauttia puulämmöstä talon sisäpuolella, sen sijaan että yrittää painaa naamaansa ikkunalasiin pihan puolelta ja yrittää erottaa savun seasta joko tupa on liekeissä :O

   Poista
 5. Aika makeet päädyt. Harmillisesti taas tupajumi päässyt käymään kylässä, mutta eiköhän niistä hyvä tule taas teidän käsittelyssä. :) Mä en kuule (halua) ajatella talvea, vaikka pidänkin lumiukkojen teosta. Pimenevät lämpimät illat ovat kyllä kauniita ja houkuttelevia mutta jooo jos nyt sais tän päivän askareet tehtyä eikä vaan istua röhönöttää täs koneel niiii ois hyvä. ;) Hihih. Kivaa alkanutta viikkoa teil.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tupajumien pikkureiät on aika vaatimattomia, mutta ne jalat ovat ihan pulverilahot ja pitää vaihtaa. Pikkasen listaa repsottaa ja nurkkaa irvistää, eikä pitokaan enää ole hyvä, mutta joku (talvinen tai syksyinen) viikonloppu me näperrellään nuo kuntoon.

   Mulla menee tänään hommat selvästi siten, että teen töitä, katselen blogeja, teen töitä, paijaan sairasteleva koiraa, katselen blogeja ja teen töitä. Yöllä oli sen verran monta herätystä tuon sairastelevan MaiMain taholta, että maanantai on käynnistynyt vetkuttelevasti.

   Onneksi tänään on niitä päiviä, että voin hoitaa työt pois illallakin jos nyt ei ihan kaikki luonnistu.

   Poista
 6. Voi, eihän kesä olisi mitään, jos ei välillä olisi syksy ja talvi ja kevät! Nautitaan täysin rinnoin kaikista ihanista vuodenajoistamme!!!

  Kauniit sängynpäädyt! Tulee varmasti komea sänky teille - sitten aikanaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on totta, Jaana! Olen asunut poissa Suomesta puoli vuosikymmentä kertaalleen ja silloin kaipasin kovasti meidän upeaa vuodenaikavaihtelua. Vuoroin kutakin, vaikka se ei aina olisikaan enää niin kivaa, kun ehtii tympääntymään edellisen kauden loppusuorlla.

   Sitten aikanaan on lohdullinen ilmaisu ja käytän sitä itsekin. Se antaa ymmärtää, että jotain on yhtälilla odotettavissa kuin tapahtumassa, vaikka juuri nyt ei siinä olisikaan. Sellaisella "sitten aikanaan" -metaliteetilla tämän talon kanssa joutuu etenemään ja hyvä niin :)

   Poista
 7. Näyttääpä hyville nuo päädyt ja valkoisina varmasti pukevat! Ja haaveillahan sitä saa ja pitää! Suunnitelmasi talvesta kuulostivat hyviltä, mitä se haittaa jos muutama "pikku" sivuseikka on vielä vähän vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ollaan kuin oravat, jotka valmistautuu talveen. Pienet listat alkavat muodostautua. Pitää hommata ja hoitaa sitä ja tätä ;D

   Poista
 8. Voi mikä kaunotar!!
  On se hienoa kun isoissa taloissa on aina ollut joku nurkka, vintti, varasto tai aitta johon on voinut lykätä tavaraa jemmaan. Toista se on tänä päivänä kun ei oikein voi jemmata pientäkään määrää kun ei mahdu edes kääntymään sen jälkeen varastoissaan : /

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo päädyt ovat odottaneet kauan poispääsyä liiteristä. Nyt ovat jo päässeet takaisin taloon, eli saliin odottamaan korjausta. Hienot niistä tulee, kun ovat hienoja nytkin :)

   Ja totta turiset. Ennen oli tavaraa vähän ja tilaa oli paljon. Nykyään on tilaa vähän ja tavaraa paljon. Jossain ollaan menty kehityksessä metikköön ;D

   Poista
 9. Miten kaunista!

  Minulla on ihan samanlaisia kuvitelmia aina tulevista vuodenajoista, ja olen jo alkanut fiilistelemään syksyäkin asettelemalla punaisia omenoita kulhoihin ja sytyttämällä kynttilöitä jo aamulla. Minusta unelmat on tärkeitä, ne on se voima, joka laittaa tekemään ja ahkeroimaan tulevaisuuden eteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fiilistelyitähän ne pitkälti ovatkin, kun ajattelee tulevia aikoja. Varsinkin nyt ja varmaan ensi vuonnakin nämä vuodenajat ovat saaneet spesiaalimman merkityksen. Nyt saadaan seurata taloa eri vuodenaikoina ensimmäistä kertaa ja saadaan toteuttaa sellaisia asioita, joista ollaan vaan haaveiltu. Ensi vuonna sitten saatetaan päästä kokemaan ensimmäinen kesä ja syksy talossa asuen. Se on jännää!

   Ja asiat menevät omalla painollaan. Kaikkea on edessä, siitä olen ihan varma, mutta niiden suhteen sitten toimitaan kuten pitää. Tämä talvi on vielä harjoittelua, kun asumme nykykodissa. Hyvä mahdollisuus varustautua ja todeta millaiset asiat vaativat erityishuomiota asumista ajatellen.

   Poista
 10. Aivan ihanat sängynpäädyt...vanhan talon ostajilla se on aarreaitta ihan omasta takaa...mahtavaa,että kunnostatte kaikkea talolta löytyvää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se jotenkin kuuluu tämän talon kanssa asiaan, siis sellainen mentaliteetti, ettei tee mieli ostaa ihan kaikkea uutta, vaan ensin katsotaan mitä on saatavilla ja osataanko me hyödyntää ne. Sängynpäätyä meillä ei nykykodissa olekaan, mutta noiden löydyttyä talolta, sellaiset sitten haluaa.

   Ja muutenkin on jotenkin ihana fiilis, että tämä talo pelastuu tässä meidän käsissä, jotka joko tekevät tai ostavat palveluita, joilla talo elpyy ja samalla kunnostamme taloon takaisin asioita, jotka sinne ovat kuuluneet.

   Poista
 11. voi jösses miten ihanat päädyt. siis apua..mie maksasin hunajaa jotta saisin tuollaset ihanuudet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Kivaa kun muutkin tykkäävät näistä meidän taloaarteista :)

   Poista
 12. Oi, onpa todelliset kaunottaret! Onneksi ette heittäneet pois vaan näitte pölyn ja lian alle. Uudet jalat on helppo tehdä.

  VastaaPoista
 13. Hurmaavat sängynpäädyt! Mukavaa työviikkoa :)

  VastaaPoista
 14. Eivätkö ne aarteet koskaan lopu! :D
  Kerta toisensa jälkeen yhä upeampia juttuja kaivautuu esiin talonne uumenista.

  Ja kiitos mainostamisesta!

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!