jovela

jovela

keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Kiva pieni löytö talolta

Tällaisia nämä talon löydöt usein ovat; joku likainen ja omituinen rypäs rojua, joka pitää tutkia ja putsata, jotta näkee mikä juttu se ylipäätään on. Tällainen löytyi viime sunnuntaina Pehtoorin tuvan ullakolta:


Kun pahimmat linnunkakat, hiirenpapanat, kuolleet ötökät ja tahmeat hämähäkinseitit oli harjattu pois, huomattiin, että tuo ei olekaan vaan joku loota, johon wanhat lankapuolat on sullottu, vaan jonkun tekemä puolateline.


Sitten putsaamaan löytöjä. Jossain puolissa oli wanhat, kiinni imeytyneet langat joiden kanssa sai hieman taistella. Laatikkokin putsattiin kunnolla. Wanhaa lankaa löytyi myös puolaamattomina vyyhteinä hyvässä kunnossa, joten puoliin saadaan myöhemmin aitoa puolattua ompelu-/kirjailulankaa takaisin.Tässä ollaan jo putsattuina ja öljyttyinä. Yhdelle puolalle tuli hieman pitsiä. Sitä oli kotona ennestään.


Omasta mielestäni juuri nämä löydöt ovat niitä parhaita. Näissä on löytämisen ja uudelleen herättelyn makua. Ihastelen taidokasta nikkarointia ja kuvittelen tilan alkuperäisiä asukkaita arkisissa askareissaan käyttämässä näitä. He eivät taitaneet ajatella, että joskus "sadan vuoden" päästä talon uusi emäntä löytää nyt jo unohtuneet ja pölyyntyneet arkiset tavarat ja ilahtuneena pitää niitä aarteina.

Näissä arkisissa tavaroissa on jotain koskettavaa. Ne kertovat ajasta ennen meitä. Arjesta, elämästä ja myös niiden arvosta aikana jolloin asiat tehtiin hyvin, toimiviksi, kestäviksi ja silti niissä haettiin kauneutta.

Mitähän meidän arjestamme jää jäljelle sadan vuoden päähän?

Keskiviikon keskellä pohdiskelee

Jovelan Johanna

29 kommenttia:

 1. Ihana löytö. =)

  Miunkin pittää varmaan kuvata meidän tönön aarteita... =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvaa ihmeessä, Una :) Niitä olisi kivaa saada katsella!

   Poista
 2. Jaa-a, onkos tässä ajassa mitään mainittavaa??
  Mutta nuo ON aarteita !!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota juuri itsekin mietin, Pepi. Onko meillä? Kovin lyhytkäyttöluontoista tavaraa pääasiassa tuotetaan nykyään. Kestääkö ne, jaksaisiko ne kiinnostaa ja olisiko niillä mitään käyttökohdetta ihmisille 100 vuoden kuluttua?

   Jotenkaan en usko ;D

   Poista
 3. Kuvia katsellessa meinasin juuri sanoa, että nuo ovat kuin luodut pitsien säilyttämiseen, mutta olit sen jo toteuttanutkin :-)
  Toivottavasti sadan vuoden päästä meistäkin jää tuleville sukupolville muutakin kun kauhea määrä elektroniikkaromua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sano muuta! Ja se elektroniikkaromu on tosiaan romua. Suunnilleen ajastettu menemään rikki ennen kun seuraava versio tulee saataville ;D

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Joo! Aina jotain kivaa mielenpiristettä sieltä löytyy nurkista :)

   Poista
 5. Ihana löytö. Minulla on muutama tuollainen puinen puola mutta ei noin kaunista puolatelinettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla talolla on yllättävän paljon nimenomaan kangaskäsitöihin viittaavaa jäämistöä. Tai mistä minä tiedän montako rukkia yhdessä talossa tarvittiin jne, mutta kovin paljon niitä ja kaikkea tällaista käsitöihin viittaavaa talosta vieläkin löytyy.

   Ehkä siellä oli käsityöintoita väkeä? :)

   Poista
 6. entiset käyttöesineet on tämän päivän koristeita :) kauniita ovat !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin! Ja miten hyvin ne on tehty, kun niitä voi kaikesta surkeasta säilytyksestä huolimatta vieläkin käyttää.

   Isäntä löysi myös isoja karstoja, joista pienen puhdistuksen jälkeen tulee aivan loistavia koirankarvapoistajia parille matolle ;)

   Poista
 7. Vautsi mikä löytö! Ihana! Tykkään niin kovin noista vanhoista puolista. Sellainen lähti viime viikolla pienestä vanhan tavaran puodista kotiinkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on niin kauniita ja ihailen sitä, että vaikka käyttötarkoitus on arkinen, niihin on kuitenkin tehty kauniita kaiverruksia. Ihania ovat!

   Poista
 8. Vanhat puolat on kauniita! Lähellä meitä on joskus toiminut iso rulla/puolatehdas. Ne pari puolaa jotka meidän vintiltä löytyivät voisivat olla juuri sen tehtaan tekemiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kun sen tehtaan varastoja olisi päässyt tonkimaan silloin kun siellä toiminta oli lakannut!

   Poista
 9. En kestä. Miten voi olla, että teidän talo on tuollainen aarreaitta, oikea runsaudensarvi! Olen aika kateellinen. Jos adoptoin sinut, pääsenkö osalliseksi kaikista noista arteista? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa! Ilman muuta! Täytyyhän kapioita tull mukana ;D

   Tuolta talolta löytyy varmaan sen vuoksi kaikenlaista kun talossa viimeksi asunut ei tehnyt talolla loppuaikoina mitään. Kaikenlaista vaan jätettiin milloin minnekin, eikä nainen, joka talon osti, ollut kiinnostunut näistä penkomisista. Rakennuksia on myös monta, joten kaikissa on jotain; päätalo, pehtoorin tupa, verstas, liiteri, kiesitalli, kanala/lampola ja pari outoa tilaa, joista toisen "ylätilaan" ei olla vielä edes menty. Se on niin täynnä rojua vanhoista fillareista alkaen. Sinne on vaikeaa päästä ja se on tilana hieman huolestuttava, uskaltaako siellä edes kävellä, ettei välikatto-lattia romahda ;D

   Poista
 10. Ai että, miten upeita! Varmasti ihanaa, kun löydätte kaikenlaisia aarteita talostanne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on joka kerta yhtä jännää ja ilahduttavaa :)

   Poista
 11. Tosi mukavan yllätyksen olet löytänyt..."nuo ovat aivan oikeita aartteita"...ja luulenpa,että nyt ne pääsee taas kunniapaikalle talollanne:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Jokainen löytö löytää paikkansa. Nuo ovat vielä käytännöllisiäkin. Töissä tulee usein käytettyä erilaisia nauhoja :)

   Poista
 12. Kylläpäs täällä on kerennyt tulla tekstiä mun lomareissun aikana. Piti tässä "aamutuimaan" lueskella kaik heti. :) Makeita löytöjä ootte tehny taas ja kiva se aita. En enää muista mitä kaikkee mun pitikään kehuu.. Jatketaan seuraavalla kerralla taas. :) Kivaa viikonloppua teil.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa viikonloppua myös sinne, Helinä :) Täällä ollaan jo kassit eteisessä odottelemassa, että isäntä pääsee töistä. Sitten taas talolle <3

   Poista
 13. No aika kiva löytö tosiaan! Olen samaa mieltä, että kaikki tällaiset arkiset jutut, joista voi päätellä jotain talolla tapahtuneesta ja ihmisten elämänmenosta, ovat ihan parhaita!

  VastaaPoista
 14. Juuri niin :) Ollaan parhaillaan täällä talolla ja ollaan äitini kanssa kierretty nurkkia kuin pikkukakarat. Paras löyty kyllä oli omenapuu, joka oli jäänyt kaiken muun kasvuston piiloon. Ainoa tilan omenapuu, joka kantaa omenaa ihan kunnolla. Ihanaa!

  VastaaPoista
 15. Hei, löysin blogisi vasta vähän aikaa sitten ja sen myötä blogimaailman, josta en ollut tiennyt mitään. Ja olen jo aivan koukussa: joka päivä on pakko tarkistaa oletko laittanut päivityksiä. Arvostan kovasti tekemisiänne! Tsemppiä!!

  - Merja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Merja :) Lämpimästi tervetuloa mukaan virtuaalimatkalle Jovelaan :)

   Poista
  2. Hei,
   olen vasta lukemassa läpi koukuttavaa blogiasi ja törmäsin tähän tekstiin vasta nyt. Löytämäsi rullat ovat rukin puolia. Tuota puolatelinettä on varmaan käytetty kehrätyn langan kertaamiseen.
   Vanhojen rukkien omistajilla on aina pulaa omiin rukkeihin sopivista puolista, joten aarteita siis olet todella löytänyt.
   Ihana blogi sinulla! Meillä on myös työn alla vanhan talon remontointi, mutta se on paljon nuorempi kuin teidän talo, 1940-luvulta, mutta silti kiehtova.
   t. Helena

   Poista

Kiitos kun kommentoit!