jovela

jovela

maanantai 15. heinäkuuta 2013

Muutoksia talolla, trilogian osa I

Vanhan talon kanssa voi tehdä vaikka mitä suunnitelmia, mutta pian saa huomata kenen ehdoilla mennään. Talon. Loma on nyt ohi ja sen myötä taloelvytyksen etenemiseen liittyvä marssijärjestys on jouduttu muuttamaan. Kaikkea emme saaneet tehtyä, mutta samalla teimme sellaisia juttuja, jollaisia ei olisi vielä pitänytkään tai edes käynyt mielessä tehdä. Olemme kirjaimellisesti edenneet talon vaatimalla tavalla ja tämä linja jatkuu  jatkossakin. Blogiakaan ei päästy päivittämään. Kameran purkuun tarvittava johto oli jäänyt kotiin, eikä pelkkä sanahöpinä tuntunut järkevältä.  Toisaalta työn puolesta liian usein 12 h päivässä ruutua tuijottavalle netti- ja näyttötauko oli tarpeenkin. Näistä johtuen teen muutostrilogian, jotta postauksista ei tulisi niin pitkiä. Laitan osat julkaisuun perättäisille päiville. Niiden jälkeen tulee jonossa pari muuta juttua, joita talolla puuhailtiin.

Loma on ohi, kesää on vielä jäljellä, arki alkaa aamulla. Ihanaa kaikki kolme!

Aloitetaan salin isosta muutoksesta. Salin seinät on pinkopahvitettu ja tapetoitu. Tuvassa on oikein mukavaa oleskella. Helteellä tupa on mukava viileä ja iltaisin mukavan lämmin. Tuvassa viihtyy jo, vaikka se ei ole kuin osin pinnoiltaan valmis ja se on kalustettu taloon jääneillä enemmän tai vähemmän rispaantuneilla mööpeleillä.

Tästä alkoi tapetointi. Ensin pohjatyöt, sitten pinkopahvitus.


Samaan aikaan pinkopahvitettiin ja tapetoitiin kammaria, josta johtuen elimme muutaman päivän melkoisessa kaaoksessa. Päätös saada remontin keskelle remonttivapaat tilat todettiin hyväksi ideaksi, jonka arvon tajusi hyvin nopeasti sen jälkeen kun nämä ainoat remonttivapaat tilamme olivat myllerryksessä. 4 päivää meni kahden huoneen pohjatöihin, seinien oikomiseen, pohjatöihin, pinkopahvitukseen ja erittäin vaativien tapettien kiinnitykseen.

Muutaman päivän riesa oli vaivan arvoista kun saimme tuvan takaisin käyttöön. Paljon on vielä viimeisteltävää ja lattia pitää hoitaa (sen sinisävy pistää nyt entistä enemmän silmään), mutta tupa saa jäädä tähän vaiheeseen toistaiseksi. Ainoastaan ikkunapuut laitellaan tässä ennen syksyä.


Taloon jäänyt pukeutumispiironki muutti tupaan odottelemaan kunnostusta ja oikeaa paikkaa talossa.


Iltatunnelmissa


Tupaan valittu tapetti miellyttää meitä sitä enemmän, mitä sitä katselee. Sen sävyt ja tuntuma vaihtelee eri valaistuksessa ja se tuo tupaan juuri sellaista lämpöä, jota sinne toivottiin. 

Ja huomenna siis jatkuu muutossaaga. Nakuttelen jutut valmiiksi ennen yöpuuta ;) 

Ps. talon historiaselvitys saatiin viime viikolla ja se sisälsi pienen yllätyksen. Siitäkin kerron myöhemmin.

Lämpimiä terveisiä teille kaikille!

Tärkeä päivitys!

Huomaan jättäneeni tästä öisestä postauksesta pois oleellisen krediitin. Me emme itse pinkopahvittaneet, oikoneet ja hioneet tai tapetoineet. Mainitsin joskus aikaisemmin, että meillä kävi tuuri, kun restaurointiopiskelija otti meihin yhteyttä, sillä saamme nämä hankalat ja hintavat materiaalit huomioiden riskaabelit hommat teetettyä heillä. Tässä postauksessa unohdin sitten uudelleen mainita asiasta. Hyvin noloa, joten korjataan asia heti! Meillä siis oli muutaman päivän apuna restaurointiopiskelijat Jenni ja Risto, joiden käsialaa kammarin ja tuvan pinkopahvitukset ja tapetoinnit ovat. Molemmat ovat valmistumassa alalle ja voimme suositella heitä mitä lämpimimmin. Harvemmin näkee sellaista huolellisuutta, sinnikkyyttä ja viitsimistä, mitä nuo kaksi  osoittivat töitä tehdessään. Jos joku kaipaa omaan projektiinsa hyviä tekijöitä, voin välittää yhteystietoja. He ovat kerrassaan mahtavia persoonina ja tekijöinä.

Jovelan Johanna

32 kommenttia:

 1. Kivalta näyttää! Nopeastippa teidän loma meni! Ja hyvä että sait pidettyä nettitaukoa... todella laiskasti tulee itsekin näin kesäällä koneella oltua ja se tekee niin hyvää. Ei vitsi, en jaksa odottaa tuota talohistoriaa... pitääkö sitä odottaa kolme yötä?? äääähhh.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saaristorska! Sanos muuta. Nettitauko tekee välillä hyvää. Malta torstaille saakka talohistorian odottelua. Nakuttelin sen jo viime yönä valmiiksi ;)

   Poista
 2. Kaunista tulee! Asutteko tuolla samaan aikaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenta Matkatar :)

   Emme asu. Taloa ja tilaa elvytetään viikonloppuisin ja lomapäivinä. Meillä on n. 2,5h ajomatka talolle nykykodistamme. Muutamme talolle aikaisintaan kesällä 2014, riippuen missä vaiheessa elvytys on silloin.

   Poista
 3. voi miten ihanaa tuo tapetti onkaan. Sopii kyllä todella hyvin teille..

  VastaaPoista
 4. Oi vitsit, tosi hyvältä näyttää! Kiva kuulla myös että ootte kaiken hääräämisen keskeltä "ehjin nahoin selvinneet". Jännityksellä odotan taas lisäää infoa sinulta talon etenemisestä. Yleensähän siinä niin käy, että talon ehdoilla todellakin mennään. Kivaa alkanutta viikkoa ja arkea teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenta Helinä :)

   Talon ehdoilla on mentävä kun koskaan ei tiedä mitä tule vastaan. Nyt tuli sellainen vastaan, että edellisen omistajan remppamies oli purkanut salin pohjan tukia siten, että osa talosta on seissyt tahdon voimalla j peittänyt sitten tekosensa niin, ettei sitä huomannut. Seinien sijaan piti alkaa tekemään pohjakorjauksia kiireellä ja ne jatkuvat vielä usean viikon ajan.

   Poista
 5. Voi vitsi, että on kaunista!
  Tuo tapetti on tuohon juuri sopiva...tykkään...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Irmastiina. Pidän itse tuosta tapetista kovasti ja se sopii aikalaistuotteena taloon kovin hyvin. Harmillista vaan, että kuvat ovat hieman hämäriä. Aina kun on kirkas päivä, tuvassa on ihan mahdotonta yrittää saada tuolla mun kameralla mitään asiallisia kuvia ;)

   Poista
 6. Olen kovasti odotellut uutta postausta Jovelasta ja tämä oli kyllä odotuksen arvoista. Todella kaunista ja rauhallista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi! Miten ihanaa, että muistat meitä, vaikka olemme olleet hetken hiljaa. Kiitos kovasti :) Tällä viikolla postauksia tulee solkenaan, jotta saamme lomapuuhat vihdoin puretuksi blogiin :)

   Poista
 7. Uskomattoman ihanaa!!! levollista, tunnelmallista, entisajan siipien havinaa , onnellisuutta ...

  VastaaPoista
 8. Kiitos, Riikka :) Talo alkaa tuntua hiljallen omalta, vaikka tilat tulevatkin muuttumaan myöhemmin. Tässä vaiheessa näin on hyvä :)

  VastaaPoista
 9. Jätit niin kivan kommentin blogiini - kiitos<3 Kyllä vaan niin kiva oli taas tulla tänne lemppariblogiin! Pinkopahvijutut toivat omia epätoivoisia kupruilevia katastrofimuistoja mieleen:D Ihailen kovasti, jos osasitte tehdä senkin homman itse.
  Olisipa oman remonttimme alkuaikoina tullut otettua enemmän kuvia..nämä teidän otokset ovat tosi aarteita ja joskus myöhemmin on ihana palata katsomaan, mitä kaikkea tulikaan tehtyä<3
  Tulen taas visiitille seuraavan postauksen aikoihin:D
  Hymyt ja halit♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oooo :) Hymyt ja halit myös sinne <3

   Pinkopahvituksesta tai tapetoinnista emme voi ottaa krediittiä. Kaikki kunnia menee kahdelle restaurointiopiskelijalle, jotka tulivat hoitamaan hankalat osuudet puolestamme. Itse emme uskaltaneet lähteä leikkimään arvokkailla matskuilla :)

   Kuvien ottaminen on osoittautunut tosi tärkeäksi jutuksi. Välillä tuntuu, että niitä tulee otettua ihan liikaa, mutta eipä aikaakaan, kun jo etsin oisko jostain nurkan kulmasta tullut otettua kuvaa. Auttaa myös matkan takaa hommien hahmoittelua.

   Poista
 10. Onpa kaunis tapetti, seinällä vielä kauniimpi kuin mallikuvissa. Nostan kyllä hattua tuosta pinkopahvituksesta, olen ymmärtänyt ettei ole välttämättä niitä helpompia puuhia.

  VastaaPoista
 11. Kiitos, Katja :) Tosiaan, pinkopahvituksen meillä teki restaurointiopiskelijat Jenni ja Risto, joiden työn jälki oli moitteetonta. Itse emme olisi niitä ikinä paikoilleen saaneet. Wanhat seinät ovat mutkikkaita ja niiden kanssa olisimme vaipuneet epätoivoon. Huomaan, etten maininnut pinkopahvittajia ollenkaan tuossa postauksessa :( Mainitsin ohimennen aikaisemmin, että saimme tällaiset helmet avuksemme, mutta itse postauksesta maininta sitten unohtui.

  He olivat loistavia. Jenni entisöi myös kuistin ikkunamme syksymmällä, joten olemme niin kovin iloisia ja onnellisia, että polkumme kohtasivat heidän kanssaan.

  VastaaPoista
 12. Tapetti on tosi onnistunut ! Ja hienoa, että olette löytäneet hyvää apua. Emme itse uskalla pinkopahvittaa emmekä tiedä ketään, jonka saisimme homman tekemään. Niinpä päädyimme yhdistelmään huokolevy+makulatuuripaperi+varsinainen tapetti.

  Jatkoa odotellessa ! :)))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollenkaan huono ratkaisu tuokaan! Me pohdittiin, että tuohon meidän taloon pinkopahvi on paras ratkaisu, koska paksuna materiaalina se pinkis eristää lisää. Meillä on siis huokoleijona+pinkopahvi+tapetti. Lämmitysasiat on kovasti meillä mielessä, kun talo on iso ja sitten kun saadaan uunit kuntoon, talvella olisi tarkoitus lämmittää pitkälti puulla.

   Poista
 13. Jo tässä on odoteltukin postausta talokuulumisista :)
  Ja kannatti odotellakin, toooooosi kauniilta näyttää! Postaus tosin oli ihan surkean lyhyt, mä niin olisin fiilistellyt enemmänkin teidän nurkissa :D että annapa palaa vaan, ei me täällä pitkiä juttuja karsasteta, päinvastoin.

  Oikea apu tuollaisissa projekteissa on aivan varmasti kulla arvoista, hieno homma kun teillä lykästi.
  Nyt sitten taas jatkoa odotellaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenta Duracella ;D Kiitos kovasti! Ajattelin laitella nuo erissä, kun yhtenä postauksena ne olisivat menneet sellaiseksi, etten varmaan itsekään olisi enää jaksanut niitä läpi kahlata ;D

   Poista
 14. Tuvasta tuli upea. Tapetti on aivan hirmuisen kaunis ja sopii hyvin hirsiseinien kaveriksi. Ja tuo piironki!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Susanna :) Tuo piironki on talon jäämistöä, umpipuuta ja ihan hurjan painava. Se on julmetun iso! Kolhujakin se on ottanut, eli vaatii hieman kunnostusta, kun joku älypää on esimerkiksi vääntänyt kaikki helat rikki pyrkiessään avaamaan laatikoita ilman avainta *kiukkua*.

   Piirongin väri on alkuperäinen, livenä vielä kauniimpi ruusuteen värinen ja peiliosa on wanha. Siihen katsellessa katselija itse ja koko maailma näyttää hieman hullunkuriselta.

   Kutsun peiliä totuuden peiliksi ;D

   Poista
 15. Kyllä teidän tupa näyttää niin kutsuvalta ja kokonaisuus aivan ihana.
  Kaikki tavarat sopivat tupaan ja tuovat ympärille kodikkuutta. Melkein iski tähän aikaan vielä sisustuskärpänen minulle kun katselin kuviasi.
  Ja hienoa että opiskelijat ovat saanneet tilaisuuden tulla teidän taloa laittamaan. HIENOLTA NÄYTTÄÄ !!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, Sara :) Sunnuntaina oli tosi haikeaa lähteä pois talolta ja loikoilinkin tovin koirien kanssa tuvan vierassängyllä katsellen kaikkea ihan rauhassa. Miehelle sitten sanoin, että sydän olisi valmis jo jäämään ja kohtaamaan hampaat irvessä tulevan talven kylmyyden, sen ettei taloon tule vettä, ettei siellä ole kuin muutama pistokepaikka tuvassa ja yksi eteisessä, että taloon ihan kesken ja että siellä olisi täysin mahdotonta asua.

   Tupa tulee muuttumaan vielä kovasti sitten aikanaan, kun siitä aletaan rakentamaan keittiötä ja omat huonekalumme siirretään taloon. Toivottavasti ei menetetä tuota tunnelmaa sitten.

   Poista
 16. Mäkin oon jo hetken odotellut kuulumisia ja ajattelinkin, että siellä ollaan tosi kiireisiä :) Aivan upealta näyttää!! Teille tulee niin ihana talo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miia! :) Tosi puuhaavia ollaan oltu ja kun en saanut kuvia koneelle siirrettyä, ei sitten tullut pelkkiä sanoja nakuteltua.

   Kivaa kun olet ajatellut meitä :)

   Poista
 17. Voi miten kaunis tupa! Tapetti sopii justiin eikä melekeen! Muutenkin olet sisustanut tuvan niin yhteen sopivilla väreillä, huonekaluilla ja esineillä <3 Voi kun minäkin pääsisin jo omaa kotia sisustamaan.

  VastaaPoista
 18. Kiitos, Mari, mutta arvaa vaan onko juuri mikään noista pysyviä ratkaisuja ;) Ne (mööpelit) on laidastaan talon jäämistöä tai omaa ylijäämäkamaa ja tuvassa vaan, koska muualle eivät nyt mahdu tai ylipäätään ovat tilapäisratkaisuja olemisen mukavuuden vuoksi rempan aikana.

  Ainuttakaan mööpeliä ei olla hankittu talolle ja omat mööpelit ovat täällä nykykodissa. Saapi nähdä miltä sitten näyttää kun aikanaan muuttokuorma on tyhjennetty talolle ;)

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!