jovela

jovela

keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Ruudun takaa

Talossa on ikkunat (11 isoa + 5 kuistin pienempää + 2 ullakolla) ja tässä seuraavien viikkojen aikana pitäisi myös ikkunakarmikehysten päästä paikoilleen. Seuraava juttu onkin sitten verhot. 11 ikkunaa on paljon. Tarvitaan 11 verhot ja verhotangot. Verhotangot onneksi löysin alesta, juuri taloon sopivat. Nyt pitäisi sitten niitä verhoja miettiä.

Ihan helppoahan olisi mennä Ikeaan tai katsella verkkokaupoista sopivia tyykejä tai valmisverhoja, mutta tuon talomme verhoilla on myös muukin kuin sisutuksellinen fuktio. Pitää siis hieman fundeerata.

On nääs yksi asia saada talo lämpiämään (sitten kun ilmat viilenevät) - varsinkin tässä vaiheessa kun (irto)sähköpattereita on 4, pistokepaikkoja ei ole kuin kahdessa paikassa (tuvassa ja eteisessä) ja kaikki neljästä uunista on vielä remontissa. Tuvan leivinuuni toivottavasti saadaan ennen viileitä päiviä laitettua toimintakuntoon. Sitten on se toinen juttu, että se sisään luotu lämpö olisi hyvä saada pysymään sisällä ja se kylmä ulkoilma pysymään ulkona.

Ennen vanhaan ihmiset olivat kaukaa viisaita ja kesän mentyä ikkunoihin vaihdettiin talviverhot, jotka eristivät ja pitivät omalta osaltaan kallisarvoista lämpöä sisällä sekä sen kylmän ulkona. Suuressa, vanhassa hirsitalossa joutuu näitäkin asioita miettimään ja hyvä niin, sillä lämmön suhteen olemme käyneet höveleiksi. Jos viluttaa, ei yleensä mietitä niinkään sitä, miten voisi lämmönhukkaa vähentää, vaan harmitellaan kun patterin termostaatista loppuu asteikko kesken maksimaalista vääntelyä. Tällaisia ratkaisuja olen kehitellyt mielessäni verhojen osalta tuonne rakkaaseen röttelöömme sekä edullisten verhojen, että lämpönäkökulmasta tiirailtuina.

Tupa

Olen jo aiemmin hamstrannut Ikean somia keittiöpyyhkeitä, jotka olen nähnyt silmissäni salusiiniverhoiksi muutettuina. Joku muukin on ajatellut samaa, sillä löysin Pinterestistä yhden kuvan tällaisesta toteutuksesta (sarjan kuva 3). Toivon tupaan juuri tuollaiset puoliverhot, jotka jättävät osan ikkunaa paljaaksi ja antaa valon tulla sisälle, mutta joilla saa näköesteen ajotien suuntaan. Edulliseksi nämä tulevat, 2 verhoa/ikkuna kustantaa kokonaisen euron, mutta se lämpöpuoli sitten..


Tuollaiset ohuet verhot vain puolessa ikkunassa ei mitään lämpöä ja kylmää pidättele suuntaan tai toiseen, mutta antakaas olla, joku pieni ideanpoikanen tähänkin on, vaikkakin malli pysyy edelleen puoli-ikkunaverhoina.. (kuvassa 1 näkyy muuten tilattujen verhotankojen pääty).
Nuo Ikean Polarvide -huovat ovat edullisia, pehmeitä ja niissä on valmiiksi koristeleikattu reuna. Ajattelenkin, että niistä voisi tehdä taustan näille astiapyyhkeille, jotka muuttuvat verhoiksi. Tällöin verhot olisivat paksut ja varmaankin kovin sievät. Mikään ateljeemestari kun en ole, toteutuksen helppouskin miellyttää. Polarviden kangas ei ompelua vaadi. Tällä toteutuksella tuvan 4 ikkunaa verhoontuu 8 eurolla. Ei paha!

Porstua

Kuistin ja porstuan välissä on kaksoisovi. Siitä vetää aivan taatusti. Ennen vanhaan tällainen vetokohta peitettiin talveksi paksulla kankaalla, jota verhomaisesti saattoi siirtää syrjään tarpeen mukaan. Ihan selvä kuin pläkki, että mekin laitamme tuohon kohtaan taloa väliverhon talveksi. Ensimmäisessä kuvassa on hyödynnetty kaunista huopaa. Pidän ideasta. Meillä on pari sopivaa huopaa tähän käyttöön ja jos niihin ommellaan tiivis kangas vuoreksi, verhot ovat valmiit.Sali

Salin ikkunoihin (4 kpl) saisi tulla muhkean paksut verhot, joihin ommellaan vielä vuoret ja ne voisivat olla jopa tuollaisia 2-kerroksisia verhoja. Verhotangot tulevat meillä ihan katon rajaan tilantunnun lisäämiseksi. Sävymaailma liikkuu maanläheisissä väreissä; valkoista tai hiekkaa. Lisäksi toivoisin kunnollisia verhopitimiä, jotta verhoja voi asetella kauniisti.Kammari

Kun siitä ei tullutkaan ruusukammaria sen himskutin järjettömän kalliin tapetin vuoksi, niin olen katkeruuksissani haudannut koko ruusuidean. Sen verran koville pettymys otti ainakin toistaiseksi. Tuo makuuhuone on kuitenkin todella valoisa huone ja haluaisin, että siellä olisi tavallaan aina kesä läsnä. Lisäksi olen ajatellut, etten haluaisi sinne verhoja, jotka peittävät kahden ikkunan kautta avautuvaa näkymää puutarhaan/kuutamoon/talvimaisemaan/syysmyrskyyn/kevätihmeisiin ja niin edelleen. Nämä voivat olla nappi tai huti, mutta koska kyseessä on naurettavan hintaiset aleverhot (2,75) ja samaan sarjaan pussilakanasetit (5,90) rahallisesti huti ei ole merkittävä jos se niikseen menee.  Nuo laskosverhot voi vuorettaa samalla Polarvide -huovalla, jota ajattelin tuvan verhojen vahvikkeeksi, jolloin alaslaskettuna verhot eristävät koko ikkunan. Pussilakanat ajattelin ommella yhteen. Niiden sisälle voi sujauttaa ohuen kesäpeiton, jollaisia meillä on läjä -  syntyy päiväpeitto mukavan edullisesti.


Tämä verhoasia on pohdituttanut kovasti mieltä. Verhot tarvitaan pian talolle käytännön syistä, mutta salin verhoja lukuun ottamatta emme halua upottaa niihin isoja rahoja, sillä meillä on paljon verhoja nykykodissa. Niitä ei kuitenkaan voi viedä talolle täältä, joten joku ratkaisu piti kehitellä.

Tähän olen tyytyväinen. Jos noita salin verhoja ei lasketa mukaan, saamme talolle verhot kovin edullisesti, käytännössä parilla kympillä! Sitten kun muutamme talolle, meillä on valmiina kesä- ja talviverhot. Se on hyvä se!

Joko on keskiviikko? Miten ihanan nopeasti tämä viikko kipittää kohti perjantaita. Sitä ennen pitää jatkaa arkista taaperrusta arkisten asioiden parissa, joten hauskaa päivää tahoillenne siellä :)

Jovelan Johanna

Kuvat: Pinterest, Ikea, Jotex

24 kommenttia:

 1. Nuo Ikea pyyhkeet salusiineina on niin hyvännäköiset, että tuollaiset haluan kyllä meillekin! Ihanan perinteiset ja hieman romanttiset, muttei kuitenkaan liian. Meillä ei kylmyydestä pitäisi olla huolta kun talon pitää olla uusien energiamääräysten mukainen, joten ulkonäkö ja näkösuoja on ainoat kriteerit.

  Hollannissa taas veti talvisaikaan ikkunoista kunnolla, siellä olikin useimmissa ikkunoissa paksut samettiverhot, oli yllättävää miten hyvin paksut ja pitkät verhot estivät kylmän pääsyä sisään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on talolla uudet ikkunat ja ne on ekoeristetty nyt, mutta ensimmäinen talvi näyttää kuinka hyvin ;D

   Se eteisen ja kuistin välinen ovi on kuitenkin satavarma vetopaikka.

   Poista
 2. Mietin ihan samaa juuri tällä hetkellä! Mutta onneksi ei tarvitse ihan lopullista tuvan verhoilmettä päättää, vaan rantamökin osalta vain. Oletpa ison päätöksen äärellä! Ihme juttu, että verhojen valinta tuntuukin niin vaikealta, kun on juuri nuo mainitsemasi tyyli ja funktio molemmat mietittävänä. Suosittelisin teille kuitenkin tuota verhojen vaihtoa kesän ja talven mukaan. Jos nimittäin haluat eristävyyttä, voivat paksut verhot olla kesäkäyttöön aivan liian raskaat sekä ilmavuuden että ulkonäön näkökulmasta. Sellaiset keveät hulmuavat ja vaaleat kesäverhot sopivat hirsitaloon kesäisin ihanasti... Mutta joo, se talviajan verhovalinta onkin sitten vaikeampi homma! Sorry, ei taida olla meikäläisestä mitään apua :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen taas löperrellyt niin vuolaasti, että asian ydin on ilmeisesti mennyt piiloon ;D Mmeinaan se on juuri se idea tässä, että talvisin on talviverhot ja kesällä kesäverhot. Nyt pitää nuo talviverhot hommata, koska ne kesäverhot on meillä nykykodissa ja muuttavat talolla sitten kanssamme vasta ensi kesäksi ;)


   Poista
 3. Kivoja verhosuunnitelmia sinulla...ja edullisia...tykkään noista ikean pyyhkeistä verhoina,mutta itse ompelisin tankokujan niin,että yläreinaan jää sellainen rypppyosa...ne näyttäisi vielä huolitellummalta ja enemmän verhoilta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaa vaan, onko musta sellaiseen. Mä olen tavattoman surkea ompelukoneen kanssa. Suoraa osaan ommella aina siihen saakka kun aluslanka loppuu. Siihen yleensä tyssää ompelukin. En siis ikinä, koskaan, inuttakaan kertaa osaa vaihtaa sitä himskutin alalankaa ;D

   Poista
 4. Tuollaiset saluusiinit (puoliverhot) minullakin on keittiön ikkunassa...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. OOOOoo! Vaan ne ovatkin vallan ihania. Kotoisia!

   Poista
 5. Muistan vielä hyvin kun meillä kotona aina kesäksi otettiin tuplaikkunat pois ja laitettiin ohuet kesäverhot. Oli niin ihanan valoisaa ja raikasta. Syksyllä sitten aina tuplaikkunat takaisin paikoilleen ja semmoset "ihanat" 70/80 luvun paksut ja räikeän väriset verhot takaisin.. :) Syksyn tullen myös kaikkia väliovia alettiin pitämään kiinni.

  Sellainen vetostoppari / ovimakkara voisi myös olla hauska sisustusidea ja toki ihan käytännöllinenkin vanhassa talossa :) esimerkkinä tämä: http://www.sisustakotia.fi/uploads/news/id624/isokuva_solei.jpg

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä! Ikkunatkin! Onpas siinä ollut melkoinen homma joka vuosi!

   Vtostoppareitakin olen miettinyt, mutta meillä ei ole väliovia talossa montaakaan. Siihen eteisen ja kuistin väliseen oveen voisi sellaisen tehdä ja toivoa, ettei meidän kakkoset luule sitä koiraleluksi ;D

   Poista
 6. Vuoritetut verhot on hyvä idea, sellaiset olisi meilläkin jos ikkunoita ei olisi joskus uusittu. Tosin tuntuu, että noista 1980-luvun ruuduista vetää enemmän kuin vanhoista.
  Meillä ongelmakohta on väliovi eteisestä lasikuistille joka on täysin kylmää tilaa eteisen ollessa kevyesti lämmitetty. Ovi on tavallienn puinen peiliovi, ei mitään eristeitä. Osassa karmia on tiiviste, mutta en koe että siitä olisi mitään hyötyä. Rakennusperintöystävien lehdessä, Tuumassa oli juttua verhosta joka ommeltiin juuri tuollaisen oven eteen. Olen kehitellyt suunnitelmaa jopa niin, että ostan villakankaan jonka kirjailen, ja sitten vuoritan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Tuuma on ihan uusi juttu mulle! Kiva kun vinkkasit, täytyy ehdottomasti tutkailla mikä homma se on!

   Meillä, luulen, juuri tuo kuisti ja eteinen tulee olemaan yksi ongelakohdista talolla. Kuisti eristetään nyt syksyllä, mutta ei se silti ilmoja lämmitä ja siitä rampataan tämän tästä. Siinä on siis myös juuri kuvailemasi kaltainen ovi, jossa osa peileistä on puuta ja osa lasia.

   Ihana idea tuo kirjailu! Muista laittaa kuvia blogiisi sitten!

   Poista
 7. Tosi hyviä ideoita!! En jälleen kerran voi kun ihmetellä! Mistä löytäisi vielä sopivan muhkeat ja lämpimät verhot, joihin ei tartu koirankarvat :D Meillä fuskaa aikalailla vanhat ikkunat, enkä ollut tällaista vaihtoehtoa edes miettinyt, että verhoilla voisi asiaan jotenkin vaikuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. .. johon ei tartu koirankarvat! Niinpä! Onko sellaisia? :D Eilen juuri mies haki tuvan uudet matot postista ja kun avattiin paketti ja katsottiin millaiset matot livenä ovat, eipä aikaakaan kun oli jo karvaa siellä ja täällä.

   Koiraomistajan iloja ;D

   Poista
 8. oU NOU tuo verhojen laittaminen ja suunnittelu. Mistä tehdä verhot ja minkälaiset jne...APUA sanon mä mut hyviä IDEOITA sinulla ainakin on ja varmasti niistä toteutatkin jotakin. Ei muuta kuin verhokaupoille ja vinkkinä Hobby Hallissa oli poistona kasa verhoja ainakii ja kohtahan noita muissa kaupoissakin poistetaan syksyn uusien tavaroiden alta.
  p.s. huopa toimisi muuten mutta se on ikävä kyllä kuin mangeetti kaikille pölyille ja karvoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On muuten totta, tuo huopahomma. Ne eteiseen tulevat huovat meillä on konekudottuja. Meinasin jos ne tekisi sellaisiksi, että se vuori tulee hieman reunojen yli, niin ei ihan niin hurjasti tarttuisi lattiasta karvaa.

   Poista
 9. Hienot ja käytännöllisen tuntuiset suunnitelmat. Salusiineista tulee söpöt! Itse inhoan verhojen ompelua ja ripustamista ylikaiken. Olenkin varsin laiska vaihtelemaan verhoja ja verhoratkaisuni ovat varsin simppelisti toteutettuja. Mukavaa keskiviikko iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun tässä olisi sellainen tekstikokovalintamahdollisuus, niin kirjoittaisin oikein pienellä.

   Inhoan ompelua, enkä osaa ommella. Olen laiska oppimaan sitä ;D

   Mulle siis tuo simppelisti toteuttaminen kangasasioissa on justiinsa fakta. Tai sitten marssin kangaskauppaan ja pyydän heitä tekemään ompelukset

   Poista
 10. Hyvä idis!
  Kävin muuten ostamassa juuri noita fleecejä mökille, joskaan ihan perinteisesti hartianlämmikkeiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on niitä myös ihan huopakäytössä kotona, talolla, puutarhassa ja autossa (koirille). Ne ovat niin edullisia, että niitä on tullut haalittua nurkkaan jos toiseen ;)

   Poista
 11. Hyvin olet kyllä tasapainoillut käytännön ja estetiikan välillä noiden verhojen kanssa. Tulee varmasti kivat. :)

  Vaan olisipa se ruusutapetti toteutunut. Sen näkemistä odotin kovin. Onko se nyt kokonaan haudattu vai voisivatko ruusut tehdä vielä paluun muodossa tai toisessa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusutapetti on valitettavasti haudattu per ikuisuus näillä näkymin. Se tapetti maksaa meinaan n. 270 euroa rulla :O 15 neliön huoneessa se meinaa kohtuutonta sijoitusta, varsinkin kun tuossa tapetissa kohdistushukka on suuri.

   Niisk!

   Ps. pieni ääni sisälläni vinkuu, että ruusutapettia saattaa kuitenkin talolle tulla pienessä määrin jonnekin ;D

   Huomatkaa päättäväisyyteni määrä ;D

   Poista
 12. Moi! Itse juuri unelmoin vanhan kotitilani (kartano savossa) entisöimisestä ja omavaraisuudessa elämisestä. Kaikki alkoi vaikuttaa selkeämmälle nyt kun löysin blogisi. Sanon vaan, että blogisi ovat täydellisiä :)
  Sitten vielä mietin pinterest-nimeäsi, jotta voisin seurata sinua sielläkin. Joten jos vaan millään voisit mainita sen niin thanks :)
  Ja vielä kerran ihana blogi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten hauskaa! Kivaa kun löysit tänne :)

   Mulla ei ole Pinterestissä mitään kuvia, joita olisin itse sinne laitellut, joten käytän Pinskua ainoastaan lainaamalla muiden postaamia kuvia omien ideoideni tueksi :)

   Poista

Kiitos kun kommentoit!