jovela

jovela

keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Talon historiaa paljastuu

Saimme paikalliselta kirkkoherralta kauan odotetun selvityksen talomme asukkaista, eli entisistä omistajista ja päätalon asukkaista. Heti ensimmäisenä koimme pienoisen yllätyksen, sillä talo ei olekaan rakennettu vuonna 1890 vaan jo vuonna 1868! 

Tilan perusti ja talon rakensi Henrik Reinhold Henrikinpoika (1846-1915) vaimonsa Fredrika Mathilda Jaakontyttären (Jakobsdotter) (1846-1911) kanssa. Heillä oli neljä lasta, joista ensimmäiset Augusta Mathilda ja Johan Gerhard syntyivät kaksosina vuonna 1869, vuosi talon rakentamisen jälkeen. Kolmas lapsi Gerda Alexandra syntyi vuonna 1875 ja viimeinen lapsista Helmi Emilia vuonna 1886. Helmi Emilia eli ainoastaan alle 2-vuotiaaksi kuoltuaan vuonna 1888. Kuolinsyytä selvitys ei anna.
Gerda Alexandran titteliksi on selvityksessä laitettu tilallinen (jo ennen avioliittoa) ja hänen kerrotaan menneen naimisiin maakauppias Nikolai Herbert Wikströmin kanssa. Gerdan aiemmaksi sukunimeksi rippikirjassa mainitaan Alén, mutta syytä tälle varhaiselle sukunimimuutokselle tyttönimestä Aléniksi ei löydy. Joka tapauksessa Gerda muutti pois tilalta Wanhapappilaan vuonna 1925. Kuulostaisi siltä, että Gerda Alexandra peri tilan vanhemmiltaan Henrik Reinholdilta ja Fredrika Mathildalta, sillä hän muutti sieltä pois vasta 4 vuotta sen jälkeen kun seuraava isäntäpari otti tilan haltuunsa.

Talon seuraava isäntäpari (vuodesta 1921 alkaen) oli Jalmar Nikolai vaimonsa Ilma Marian kanssa. Oliko Nikolai alenevaa sukupolvea (poika?) edellä mainittujen Gerda Alexandran ja Nikolai Wikströmin kanssa ja siten Henrik Reinholdin ja Fredrika Mathildan lapsenlapsi, selvitys ei kerro, mutta se kuulostaisi järkevältä ottaen huomioon, että Gerda asui tilalla vielä muutamia vuosia sen jälkeen kun Jalmar Nikolai ja Ilma Maria siirtyivät tilan isännäksi ja emännäksi. Jalmar Nikolailla ja Ilma Marialla oli 6 lasta, jotka syntyivät vuosien 1924 ja 1940 välisenä aikana. Lapset olivat: Aila Maria, Maila Anneli, Anna-Liisa, Matti Nikolai, Soili Sinikka ja Markku Juhani.

Tilan viimeinen isäntä ja asukas oli yksi näistä lapsista; Matti Nikolai, jonka kuolinpesästä vuonna 2003 tila siirtyi naiselle, jolta me taas ostimme tilan taloineen 2013. Tila oli asumattomana yli 10 vuotta viimeisen asukkaan kuoltua.

Hauska yhteensattuma, että tilan alkuperäinen isäntä ja uusi isäntä ovat kaimoja, sillä Jovelan isännän toinen nimi on Henrik.

Selvityksen teettäminen maksoi 11 euroa. Pahuksen hyvä sijoitus, sanoisin!

Tässä lopuksi hapertunut valokuva tilalta vuonna 1927 (päätalo = nro. 2), kuva huhtikuussa 2013 muutamaa viikkoa sen jälkeen kun tila siirtyi meidän hallintaamme ja lopuksi  vielä viikon takainen kuva päätalosta.

Kyllä se, tämä rakas röttelömme, siitä vielä elpyy vanhaan kunniaansa. Päivä kerrallaan, naula naulalta ja sentti sentiltä. Perjantaina taas pääsemme takaisin talolle pariksi päiväksi jatkamaan projektia. naula naulalta, sentti sentiltä..

Huomiseen!

Jovelan Johanna

20 kommenttia:

 1. Olipas mielenkiintoista! Varmasti antoisaa teillekin saada tietää keitä talossa on asunut ennen teitä.
  Hienosti muutokset näkyvät kuvassa.
  Huikeaa työtä olette tehneet myös sisällä, luin samalla edelliset postaukset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseäni kiinnostaa juuri historia, perinteet ja erityisesti se arkinen elämä ja ihmiset, jotka arkista elämää elivät. Kun saimme tuon selvityksen, talo tuntui entistä enemmän omalta. Joku juttu naksahti kohdilleen ja talo personoitui enemmän. Pystyn kuvittelemaan nuo ihmiset taloon, tai ainakin jotkut heistä. Tosi vaikeaa sitä on selittää, miksi siltä tuntuu, mutta ehkä sitä tuntee olevansa osa henkilöjatkumoa sen sijaan, että on vaan vanha talo vailla mitään käsitystä siitä, kuka siellä on ennen elellyt.

   Ja mulla on kovin vilkas mielikuvituskin ;D Nautiskelen mielikuvilla talon asukkaista. Jossain vaiheessa pitää käydä selailemassa paikallisen lehden arkistoa jos sieltä löytyisi jopa kuvia joistain asukkaista.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen selvitys, kiinnitin huomiota siihen miten nimien tyylit muuttuvat eri sukupolvissa :)
  Kuulostaisi minustakin loogiselta, että Nikolait ovat olleet Gerdan mies ja poika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiinnitin ihan samaan huomiota! Talon rakentajien nimissä näkyy Ruotsin vallan jälkeisyys mielestäni. Tämän Henrik Reinholdin ja Fredrika Mathildan omat vanhemmat ovat syntyneet kymmenisen vuotta Ruotsin vallan päättymisen jälkeen ja kun ollaan länsirannikon tuntumassa, ruotsinkieliset nimet olivat yleisiä.

   Sukunimiä alettiin suomalaistamaan suunnilleen 1880-luvuilla ja 1900-luvun alussa oli se suuri maaseudun kapinasta alkanut suomalaistumiskampanja, jolloin pyrittiin hylkäämään vanhat "hienostuneet" sukunimet suomalaistamalla ne. Samalla sitten alettiin (painostettiin) suosimaan etunimissäkin perifennomaanisia nimiä.

   Poista
 3. Niin mielenkiintosia juttuja nää vanhojen asioiden / omistajien selvittämiset. Kiitokset, kun jaoit ne meiän kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Mielelläni, eikä tämä jää tähän. Nyt kun tiedämme ketkä taloa ovat asuttaneet, laitan Sherlockin hattuni päähän ja piipun suupieleen. Meinaan kyllä selvittää lisää näistä ihmisistä, lähinnä niistä ensimmäisistä asukeista. Ihan ensin tutkin paikallisen osuuskauppakirjan 100-vuotisjulkaisun, josta löytyy paljon tietoa paikasta ja sen historiasta. Jospa joku talon asukkaista löytyisi tuosta juhlaopuksesta, jonka kiltti agrimarketin vanhaisäntä meille ojensi ostosten yhteydessä.

   Poista
 4. Voi että miten kiva tietää talon historiasta enemmän! :) Mun mielestä osa vanhojen rakennuksien viehätyksestä on juuri noissa perimätiedoissa! Voi sitten itse miettiä ja fiilistellä, miten joskus siellä on eletty jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin! Musta on valtavan hauskaa kuvitella näitä asukkaita. Erityisesti tuo Gerda Alexandra piirtyy mieleeni kirkkaasti. Kuvittelen hänen olleen persoonallinen, seikkalijaluonteinen ja omapäinen nainen.

   Tuon Gerdan kuva on ihan pakko löytää jostain ;D

   Poista
 5. Kyllä on iso remontti teillä. Kaikki näyttää niin kodikkaalta. Talostanne tulee upea.
  Mukavaa, että olette selvittäneet talon historiaa ja saaneet tietää enemmän edeltäjistänne:)

  VastaaPoista
 6. Olipa edullinen selvitys, pitääkin miettiä jos tilaisi itsekin. Osa on saatu selville, mutta pikkaisen kauemmaksi olisi mukava tietää.
  Oli onni etä tila tuli juuri teidän kohdalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Oli kyllä edullinen! Hinnoittelu on kuitenkin 33,-/h, mutta meidän talon kohdalla ei tarvinnut ilmeisesti tonkia syviä vesiä, kun saivat (5kk:n odottelun) jälkeen homman tehtyä 20 minuutissa ;)

   Kirkonkirjoja voi tutkia muuten myös netissä itse!
   http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/arkisto/paikkakunnittain.htm

   ja

   http://digihakemisto.appspot.com

   Poista
 7. On se mukava kun saa omasta talostaa tuollaisen historiikkiselvityksen...siinä on tuleville sukupolville paljon tietoa...ja mikä lisä isäntien nimistä....:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, talon "exä ja nyxä" ovat Henrikkejä molemmat. Ja jos nyt vielä tarkemmin katsotaan, niin talon "exä" ja "nyxä" ovat myös molemmat Henrikinpoikia ;D

   Alkuperäinen isäntä Henrik Reinhold Henrikinpoika
   Uusi isäntä xxx Henrik "Henrikinpoika", sillä myös appiukkoni on Henrik toiselta nimeltään.

   Poista
 8. Mie menen jo ihan sanattomaksi tän teidän ihanan projektin matkassa :D
  Tai sit mun aivot vaan on jotain lomasoossia, ne ei anna yhteyttä sormenpäihin : /

  Mutta kivvaa aherrusta kuitenkin :)

  VastaaPoista
 9. NO nyt meni jauhot suuhun tälläkin emännällä. WAU mäkin alan kyllä kaivelemaan tuollaisia historiallisia juttuja tästä talosta. Elän siinä toivossa etteivät tiedot ole palanneet esim. sodan aikana...Kun entisten asukkaiden mukaan tästä meidän talosta ei ole papereita mutta jahka tuollaisia tietoja olisi. Se lämmittäisi minunkin sydäntäni sillä totta vie minuakin kiinnostaa talomme historia. Tulee talolle enemmän arvokkuutta kun saa lisää tietoa..HIENOA ETTÄ teidän torpasta löytyi, toi on niin hieno juttu !!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän talosta ei ole niin mitään papereita myöskään. Ota yhteyttä omaan kirkkokerranvirastoon ja kysy heiltä selvitystä talon osoitteen perusteella. Kurkkaa kauppakirjaa, josta löytyy talon/kiinteistön nimi yleensä. Seurakunnat tekevät näitä selvityksiä sukuselvitysnimikkeellä, eli katsovat ketkä ko. talossa ovat asuneet.

   Monen seurakunnan kirkonkirjat löytyvät digitaalisesti 1800-luvulta saakka. Tässä meidän talon seurakunnan kirkonkirjat ovat rekisteröitynä vuodesta 1860 eteenpäin.

   Poista
 10. Näköjään olen jäänyt miettimään tätä historian kirjoitusta, sillä mielestäni kommentoin tänne.. Hmmm. :D Toi on ihan parasta saada selville talon historiaa ja historian saatossa asuneet asukkaat.

  Toista se on meidän talossa jossa asukkaat on vaihtunut kenties turhan tiheään. Jäi minulle ikuinen muisto heistä, repiessäni jokaisen asukkaan laittamaa tapettia.. Luku jäi kuitenkin alle kymmenen tapettikerroksen, mutta oli siinä työ. :D Heh

  VastaaPoista
 11. Aika monta kerrosta tuollakin on ollut tapettia, mutta ei sentään kymmentä ;D Me ei olla poistettu kerroksia, ne oli revitty jo ostovaiheessa pois melkein kokonaan.

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!