jovela

jovela

maanantai 22. heinäkuuta 2013

Tik, tak tuvassa ja nik, nak pihalla

Lapsuudenkotini seinäkello on saapunut Jovelaan. Kello ei ollut reissusta moksiskaan, vaan lähti tikuttelemaan kodikkaasti heti seinälle päästyään. Komeasti se kumahtelee tasa- ja puolitunnein.


Alemmassa kuvassa näkyy myös KITCHEN-somiste, jonka isäntä osti rouvallensa Ranskasta syntymäpäivälahjaksi pari vuotta sitten. Hassua, miten pieneltä se talon tuvassa näyttää, kun nykykodissamme se oli aina hurjan suuri! Tuo puusta ja liitutauluista tehty somiste sopii hyvin tuvan seinälle ja löysi heti paikkansa remppakeittiömme päätyseinältä.


Tuvan värimaailmassa punainen tuntuu lisääntyvän kuin itsestään. Ensi viikolla toivon mukaan posti kantaa meille vielä suuret 2x3m matot tupaa varten. Punaiset tottakai! Alakuvassa on mammanpeti, eli tuvan vierassänky, jossa äitini nukkuu talokyläillessään. Oviaukosta kurkkii Milo, joka on nokosilla kammarissa.


Tämä aiemmin jo nähty punainen kauneus on talon jäämistöä; täyspuinen, järkyttävän painava pukeutumispöytä, joka on evakossa tuvassa. Mööpeli kaipaa kovasti korjausta. Valitettavasti sen helat on rikottu kun laatikoita on väännetty väkisin auki ja pari osaakin puuttuu, mutta kaunis se silti on. Rempan keskellä on ihanaa, kun saa katsella jotain kaunista, esimerkiksi tuon puhalletun peililasin kautta heijastuvaa kynttilänvaloa.


Pihan puolella

Lauantaina ja sunnuntaina meillä tosiaan pystytettiin aitoja. Ostimme loppuunmyynnistä kaikki varastossa olleet aitapalat, jotka riittivät juuri sinne, minne pitikin. Isäntä veisteli kirveellä aidoille tolpat.


Sateesta huolimatta meillä on nyt etupihalla aitaa Pehtoorin tuvan seinältä takapihan kulmaan saakka. Näissä kuvissa näkyy tuo pehtoorin tuvan kulmausalue. Aidat ovat hieman erisävyisiä keskenään, mutta se ei haittaa, sillä aidat maalataan myöhemmin punamullalla. Kulmauksessa on talon ainoa wanha omenapuu, joka kantaa edelleen hedelmää.


Muistin virkistämiseksi, tässä kuva samasta kohtaa huhtikuun lopussa.

Tämä alati kasvava pöllipino on jo muodostumassa itsessään aidaksi (ja pöllejä on läjäpäin lisää takapihalla odottamassa kantoa), joten pöllipinon kohdalle ei aitaa laitettu. Pöllien kohdalle on tulossa muutenkin pöllikatokset, joten turhaa tuohon on aitaa laittaa. Kuvat 2 ja 3 menivät väärinpäin tuohon kuvakollaasiin, joten kakkoskuvassa on aitaa takapihalle saakka ja kuvassa 3 ei vielä ollut. Aita kuitenkin jatkuu viheralueen päähän saakka.

Isännän nikkaroidessa aitojen kanssa emäntä hääräili söpöstelyasioiden parissa. Wanhan fillarin kohdalle, luuranko-omenapuun yhteyteen kasataan vanhoja lahoja käkkyrärunkoja, joihin voi laittaa lyhtyjä roikkumaan. Kuvia ottaessani oli niin häikäisevää, että eihän noista kuvakulmista mitään tolkkua ota. Oikeasti nuo oksat ovat kaikki kauniita. Keräilin pihalta myös hylättyjä ja kaadetuista puista pudonneita linnunpesiä, jotka koristavat tätä suunnattoman upeaa ja maanläheistä installaatiotani nimeltään keko keloja ;DEnnen kun ajattelette Jovelan emännän oirehtivan oudosti keloineen ja käkkäröineen, niin esitän puolustuksekseni todistusaineisto B:n. Noissa säästetyissä jutuissa on oikeasti joku idea miksi ne jätetään. Tässä vasemmalla on yksi tällainen kaadetun puun pätkä, johon luonto on muovannut sydämen. Tuo "hehkuva" sydän on laho kohta puun sisällä ja se paljastui tuollaisenaan puun kaadon yhteydessä. Myös numero 7 on luonnon tekemä. Oikealla on omenapuun stumppi, jossa rungot ovat kivasti halkilahoja. Noihin lahovakoihin tullaan istuttamaan mehiä tai jotain muuta kaunista ja ne saavat elellä symbioosissa puun kanssa.
Entäs sitten?

Noh, seuraavaksi pitää tilata raaka-aineita kuistin korjailua varten, jotta saamme kuistin eristettyä ja kuntoon ennen talvea. Tuota eteistä, eli porstuaa pitäisi myös alkaa laittelemaan.Pian meille pitäisi tulla minikaivurimiehetkin vetämään maahan kuoppaa ja valamaan sinne betonia, jotta talon salipääty saa kivijalkansa korjatuksi.

Perjantaina taas suuntaamme talolle, jossa juhlitaan rapukestien merkeissä. Saas nähdä mitä ensi viikolla tapahtuu. Jotain, se on ihan varma!

Mukavaa alkavaa viikkoa kaikille :)

Jovelan Johanna

30 kommenttia:

 1. Te olette saaneet hurjan paljon aikaiseksi! Tosi hienoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Teija :) Näiden etenemisten tallentamisen iso ilo on se, kun voi katsella taaksepäin ja vertailla talon ja pihan eri kohtia ennen ja jälkeen. Tulee sellainen olo, että jotain ollaan tehtykin ;)

   Poista
 2. Tuvassa on tosi kaunista ja kodikasta! Punainen väri tuntuu sopivan sinne hyvin.Seinäkellon raksutus luo myös kodikkuutta.Vuosi sitten ostettiin meille samantapainen seinäkello;minä totutin lyönteihin pian kun lapsuuden kodissa oli seinäkello.Isännällä meni kauemmin :)

  Pihalla näyttää myös hyvältä!Ihana tuo sydän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Ani :) Tykkään tuosta kellon raksutuksesta. Koska se oli lapsuudenkodissani, sen tikutus ja lyönnit ovat tuttuja ja turvallisia. Kello on kuin kotonaan talolla. Se selvästi kuuluu sinne :)

   Se on muuten totta, että niihin kellon lyönteihin tottuu nopeasti. Pian niitä ei huomaakaan.

   Poista
 3. Oi, vaikka mitä olette puuhastelleet ja niin kaunista siellä jo on. On varmasti haikeaa lähteä arjeksi pois, kun kädet syyhyä :) Uskomaton tuo lahosydän puussa! t. Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anna :) Joka sunnuntai haikeus ja joka perjantai iso ilo, kun auton nokka käännetään kohti taloa <3

   Poista
 4. Tiedäks mitä.....mä jatkan sanatonta huokailua täällä :D

  * i i i i s o h u o k a u s *

  VastaaPoista
 5. Paljon olette taas puuhastelleet...tuo punainen väri sopii mainiosti tupaseen...se on minunkin lempivärejäni...

  VastaaPoista
 6. Teillä on kyllä taito tehdä kodista kodikas! En ole noin viihtyisää remppa-asuntoa vielä koskaan nähnyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! Kiitos, Saaristorska :) Miten kivasti sanottu :)

   Poista
 7. Koska on aika muuttaa....ootko sen keertonut ja minulta mennyt ohi, vai eikö ole mitään tarkkaa ajankohtaa mitetittynä...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tuossa oikealla lista tekemättömistä ja tehdyistä hommista, jossa alustava muuttoaika mainitaan, mutta tosiaan alustavasti toivomme muuttokuorman kanssa talolle ensi kesänä. Pitkä matka vielä kuljettavana remppamielessä ennen, kun muuttoa voi suunnitella :)

   Poista
 8. Voi miten IHASTUTTAVALTA teillä näyttää. Missä ihmeen välissä olet saanut kaiken noin kodikkaan ja valmiin oloiseksi sisätiloissa??! Suloinen, rauhallinen ja maalaismiljööseen täydellisesti sopiva tyyli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenta, Pilvi :)Tuvassa ja kammarissa alkaa seinäpinnat olla valmiimpia, lattiat ja viimeistelyt puuttuu ja tuvasta tietenkin kaikki keittiöksi muuttavat jutut, mutta kivaa oleskelualuetta ollaan saatu näihin huoneisiin luotua. Remppa on kuitenkin ihan alussa vasta.

   Poista
 9. Tuo punainen väri niin sointuu teidän tupahan...ihania tulevia Rapujuhlia teille ja silloinhan on lupa hengähtää jotta jaksaa taas ahertaa :)

  VastaaPoista
 10. Voi että miten ihanaa, kaunista.
  Kyllä se vaan on palkitsevaa tehdä käsillään töitä ja nähdä noin huikea muutos!
  Olen käkkyrä, kivi ja käpy -friikki, joten kollaasisi näytti kauniilta juuri tuollaisenaan!
  Oih ja voih tuota Pehtoorin tupaa, jos se on joku päivä siitä hävinnyt niin syyllinen olen minä :-) nappaan sen taskuun :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa! Täytyy pistää vähän hommaan haastetta ja raahata verstaalta sellaisia jättiketjuja Pehtoorin tuvan kivijalkaan, ettei ihan helpolla mukaan lähde ;D

   Poista
 11. Ihanaa ja niin kaunista! Teillä on niin rauhallinen tunnelma, että tekisi mieli kylään tulla. :) Ja tiedätkö, en ole ennen juuri välittänyt punaisesta, mutta näiden kuvien jälkeen iskee itsellekin melkein punaisen himo. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ollut viimeisen 6 vuoden aikana melkein aina joku punaisempi huone kodeissa ja tuolla talolla se punainen tuli luontevasti tupaan niiden tapettien myötä :)

   Poista
 12. Herranjestas kun ootte siellä ahkeroineet. Muutama postaus jäänyt lukematta lomailun vuoksi ja siellä on tapahtunut hurjasti edistystä. Niin kaunista on teillä siellä. Mukavaa viikonjatkoa sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa viikkoa, AnniK sinne :) Perjantaina taas jatkuu puuhat talolla.

   Poista
 13. Kaunis kello, sopii hyvin tupaan. Ehdottomasti olen sitä mieltä että kelot ja lahot puut pitää säilyttää pihassa, ne on kauniita ja kertoo vainb pihan iästä ja ajankulusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta ne on kauniita ja eri vuodenaikoina keloihin saa eri juttuja laiteltua. Talvet ovat tuolla pimeitä, kun ei ole katuvaloja, joten luuranko-omenapuu lisäosineen saanee jotkut valot päällensä tuomaan etupihalle valoa :)

   Poista
 14. Wau!! <3 Täytyy sanoa minunkin, että en tosiaan ole ikinä nähnyt näin viihtyisää ja siistiä remppa-asuntoa! Itse en viitsi edes muistella millainen kaatopaikka tämä talo oli silloin kun meillä oli kaikissa asumistiloissa remppa kesken :D Silloin ei aikaa "tuhlattu" siivouksiin, vaikka olisi kyllä oman viihtyvyyden takia pitänyt edes yrittää… Huh.

  Kyllä teillä on ihanan näköistä. Ei voi kuin hattua nostaa, että kaiken keskellä jaksatte vielä laitella keskeneräisiä paikkoja noin nätiksi! :)

  VastaaPoista
 15. Hihii! Mitäs tuohon nyt sitten vastaisi ;D Kiitos :) Me ollaan edetty sillä "osa ja juttu kerrallaan" -periaatteella, jonka ajateltiin olevan meille toimiva juttu ennen kun leikkiin ryhdyttiin ja se on osoittautunut kivaksi tavaksi rempata.

  Me kun ei asuta tuolla, mun arkityö on hyvin usein kiireistä, miehen kolmivuorotyö ei sekään ole kevyimmästä päästä, niin elämä kävisi ankeaksi jos viikonloput ja lomat vietettäisiin sitten remppakaaoksessa. Alkuinnostuksen jälkeen taitaisi perjantain innokas odottaminen muuttua kurttuotsisemmaksi olotilaksi aina loppuviikon lähestyessä ;)

  Talosta on rempattu kokonaisuutena varmaan 20% nyt, vaikka se valmiimmalta näyttää, mutta siellä voi olla ja rentoutuakin. Se on musta tosi tärkeää :) Jaksaa sitten arjen haasteita ja itse remppaakin paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih, yhtä paikkaa kerrallaan mekin ollaan pyritty (vaikka harvemmin se käytännössä onnistuu), mutta ei siivottu siitä huolimatta :D On tuntunut, että jää remppahommat tekemättä jos panostaa järjestelyyn. Mutta näistä teidän kuvista ja tunnelmista päätellen sellainen panostus kannattaa. Ehdottomasti :)

   Poista
 16. Se on varmaan sekin, kun asuu sitä remppaa. Sitä tottuu jotenkin kaaokseen, vaikka se ärsyttäisikin. Tänne kun tullaan työviikon jälkeen, sitä jotenkin haluaa ensin hetken hengähtää ja relata ennen kun aletaan puuhaamaan :)

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!