jovela

jovela

sunnuntai 18. elokuuta 2013

Puolivuotiskatsaus, ennen-jälkeen

Välillä tuntuu, että tämä remontti ei etene ja välillä taas iloitsee suunnattomasti ihan pienistäkin asioista. Juuri tällä hetkellä olemme "stand still -tilassa" jossa samaan aikaan on meneillään useampi projekti, pihalla ja sisällä, rakenteissa ja oleskelumukavuuteen liittyvissä pikkujutuissa. Juuri nyt ei ole oikeen mitään näytettävää. Muutaman kuvan laitan huomenissa blogiin kunhan olemme palanneet talolta nykykotiin. Täällä siis istun talon kammarissa ja mietin, että kesän käännyttyä syksyksi on hyvä aika katsoa hieman taaksepäin. Tiedossa siis sarja ennen ja jälkeen kuvia.

Mitä tuli tehtyä? Jovelan 6 ensimmäistä kuukautta

Sen verran pitää tässä vaiheessa sanoa, että on ihan yhden sama, mitä sitä suunnittelee ja millä aikataululla, sillä wanha talo määrää itse tahtinsa. Joissain asioissa ollan valovuoden jäljessä ja toisissa taas saman verran etuajassa. Suunnitelmia on hyvä olla, jotta joku kiitopiste on olemassa ja homma ylipäätään pysyy hanskassa, mutta vattallensa ei kannata käydä parkumaan kun suunnitelmia täytyy muuttaa. 

Tästä se alkoi

6 kuukautta sitten oli vielä talvi. Pääsimme talolle ainoastaan lauantaisin, koska talolla ei voinut yöpyä. Täällä oli kylmä, likaista ja talo oli täynnä entisen omistajan rojua. Täällä ei voinut käydä tarpeillaan, kädet ja jalat palelivat ja tuuli puhalsi seinän aukoista sisälle pakkasilmaa. Ensimmäisen kerran talolla päästiin yöpymään vappuna ja sen jälkeen olemme viettäneet talolla juhannusta lukuun ottamatta kaikki viikonloput sekä vajaan 2 viikon loman.

Ensin talolla revittiin vanhat lasivillat pois ikkunoiden ja seinien välistä. Lasivilla vaihtui ekovillaan. Korjattiin hirsiä lahovaurioilta ikkunoiden alta ja ympäriltä. Rakojen tilkkimisen ja korjaamisen jälkeen hiiret eivät enää päässeet taloon niin helposti ja tupajumit lakkasivat kirmaamasta tuvassa. Nyt tuvassa ja kammarissa on jo verhotangot ja verhoja. 


Tupa oli kaaoksessa. Tavaraa, roskaa ja rojua oli joka nurkan täydeltä. Edellisen omistajan remppamies oli maalannut osan pinnoista kiiltävän keltaisiksi ja mintun vihreiksi. Katossa seilasi omituisia johtoja, Lahossa kaapissa vilisi ötököitä ja hiiriä. Kaikkialla oli nuhjuista ja likaista. Tuuli puhalsi sisälle ja tupajumit maiskuttelivat lahoja. Parhaana päivänä liiskasin niitä puolensataa kipaletta ikkunoista, katosta ja seinistä. Koirien tappamia ei lasketa mukaan.


Nyt tuvasta on purettu ja kannettu rohjoiset pois, nurkat on putsattu, hämähäkinseitit, hiirenkakat ja kuolleet ötökät siivottu, lahoja on korjattu, ikkunat tiivistetty, johtoja siistitty, seinät on huokolevytetty, pinkopahvitettu ja tapetoitu, puupinnat maalattu ja tuvasta on tehty remppa-ajan oleskelutila, joka on kalustettu talon yljäämällä. Tällaiseksi se ei siis jää. Aikanaan muuttokurman myötä yleisilme tulee muuttumaan. Tuvasta puuttuu myös kaikki kiintokalusteet ja ylipäätään "keittiötekniikka".


Entäs sitten kammari? Huh, huh! Kun ostimme talon, makuuhuoneeseen ei edes kunnolla päässyt sisälle, sillä se oli täynnä tavaraa kattoon saakka! Näissä kuvissa on tila jo melkein tyhjä. Kammarin muutos on ollut omasta mielestäni se suurin. Tällä hetkellä ollaan siinä "remppa-ajan käyttötila" -vaiheessa, mutta se mistä lähdettiin, oli ahdas, matalan oloinen, tunkkainen ja likainen.. tällainen:


Ja nyt remppamakkarivaiheessa:


Itse taloa ollaan paikattu, korjattu, rakastettu, aneltu, pakotettu ja puunattu kuntoon sieltä ja täältä. Talo vaatii korjailua katosta kivijalkaan, joka on parhaillaan työn alla. Lahoa ollaan korjattu kymmeniä hirsimetrejä ja sitä korjataan edelleen kymmeniä hirsimetrejä, joka ei liene edes paha mittana tällaisessa suuressa talossa. Pientä sieltä ja suurempaa täältä. Kouruja, sahaa, maalia, nauloja, pesuvettä ja hikeä. Tässä muutama selkeästi silmällä nähtävä ero ennen ja jälkeen:


Ja se piha sitten.. Talolla on kaadettu toistakymmentä puuta, raivattu monta aaria ryteikköä, pusikkoa ja umpeen kasvanutta syreenikköä, kannettu jätettä ja roskaa.. kaikkea vanhoista pihalle jätetyistä kaapeista tiililäjiin, rontattu pihalle heitettyjä pulloja, kääreitä, lasinsiruja, muoviriekaleita ja lumppuja säkeittäin roskiin, eikä loppua vieläkään näy, mutta jotain näkyy sentään:


Pihaa on raivattu monta kertaa, viimeisin nyt tällä viikolla (josta kuvia myöhemmin). Etupihalla alkaa raivaukset olla jo loppusuoralla. Ehkäpä sen näkee jo kuvista, ennen ja jälkeen?


Tässä on läpileikkaus siitä, mitä talolla saatiin aikaiseksi ensimmäisen puolen vuoden aikana viikonloppuisin ja kahden viikon loman aikana. Työ etenee silmällä katsoen hitaasti. Ennen ja jälkeen -kuvia katsoessani käyn läpi kaikkia työvaiheita, joita on tehty, jotta joku kohta on saatu tähän vaiheeseen. Ajankäyttö on suunnilleen 10:1. Ensin kymmenen tuntia korjausta ja pohjatyötä, jotta saa jonkun yksittäisen pienen homman "nätti-vaiheeseen", joka sitten vie sen tunnin.

Vuoden loppuun on 4,5 kuukautta aikaa. Siihen mennessä meillä pitäisi olla yksi savupiippu (ei aloitettu), puolen talon kivijalka (vaiheessa) tehtynä ja saman alueen seinät korjattuna lahosta (vaiheessa), kuistin sisäosat ja osa ulkopuolestakin korjattuna (vaiheessa), sali huokolevytettynä (ei aloitettu), pieniä mukavuuslisiä tehtynä (vaiheessa) ja ensimmäiset joulupyhät vietettynä talolla. Jouluaattoa vietetään perinteiseen tapaan äitini luona, mutta pyhiksi ja uudeksi vuodeksi tulemme talolle rakentamaan kylpyhuoneen runkoa. Sinne tuntuu olevan vielä ikuisuuden matka taivallettavana, mutta toisaalta, onhan tämä puoli vuotta mennyt ihan hyvin ja paljon ollaan saatu aikaiseksi. Tästä on hyvä jatkaa :)

Ensi perjantaina isännällä alkaa viikon loma. Saamme olla talolla kokonaisen viikon <3. Isäntä jatkaa remonttia ja itse teen leipätyötä talolta käsin autellen remppahommissa minkä töiltäni joudan. 

Ps. Jos haluat katsoa tarkempaa listaa mitä on tehty ja mitä tekemättä, lista löytyy tuosta oikeasta sivukaistasta.

Suloista sunnuntaita kaikille!

Jovelan Johanna

29 kommenttia:

 1. Oikea kaunotar sieltä paljastuu!
  Kuvia katsellessa huomaa muutoksen, paljon olette saaneet aikaiseksi, näin lyhyessä ajassa :-)
  Kiva nähdä mitä miehesi lomaviikon aikana ehdittekään tekemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika on outo juttu. Tuntuu, että toisaalta se on mennyt niin nopeasti ja toisaalta tuntuu pieneltä ikuisuudelta. Eikä muutoksiakaan oikeen ymmärrä, kun itse on siinä mukana. Edistytty ollaan. Ihan puistatti, kun muistelin sitä ihan alkuaikaa.

   Poista
 2. Hurjasti olette saaneet tehtyä puolen vuoden aikana ja talosta tulee kyllä upea!

  VastaaPoista
 3. Kyllä olette saaneet paljon aikaiseksi puolen vuoden aikana!!

  VastaaPoista
 4. Hyvältä näyttää ja kuullostaa! :) tuo mitään ei tapahdu- vaihe kuullostaa hyvinkin tutulle! Meillä eletty puolivuotta sitä ja nyt asutaan ja chillaillaan parisen vuotta vielä näin. Mies piirtelee laajennusta mitä leipätyöltä eli muilta piirrustuksilta joutaa. :(
  Varmasti kiitän kyllä sitten myöhemmin, että kuuntelin ja maltoin odottaa, muttakun oisi niin ihana jo olla valmiilla!
  Tsemppiä viikkoon, kyllä se loma sieltä tulee. Ja minulla loppuu sitten. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me kun ei asuta talolla, koko ajan tapahtuu jotain. Juuri nyt ei vaan tapahdu sellaista, jota voisi varsinaisti esitellä, kun muutamakin homma on vaiheessa. Samaan aikaan korjataan kivijalkaa, lahovaurioita ja kuistia, riippuen missä voimissa ollaan ja millainen ilma on ulkona.

   Poista
 5. Ihan valtavasti teillä on tapahtunut vain puolessa vuodessa! Kuvista sen tosiaan näkee, silloin jos/kun itsestä tuntuu ettei mikään oikein etene. Mua harmittaa, ettei meillä ole juurikaan kuvia kahden ensimmäisen vuoden ajalta. Kovalevy poksahti ja kaikki meni taivaan tuuliin :/ Noh, oma vika kun ei muka ikinä ollut aikaa backuppeihin.

  Tuo on niin totta, että aivan sama kuinka suunnittelee, osa tai suuri osa muuttuu kuitenkin ihan väkisinkin. Meidän talo ei sinänsä ole wanha, mutta on se parikymppinenkin ihan kiitettävästi laittanut hanttiin (ja laittaa edelleen). Pirulainen. Niin oli tainnut kenkkuilla alkuperäiselle asukkaallekin, kun ei hänkään saanut 16 vuodessa tehtyä kuin nipinnapin keskimmäisen kerroksen melkein valmiiksi :D Tosin talon sijasta syyttelen usein kohtaloa, pahaa onnea, kirousta, tai mitä milloinkin. Ja lopuksi itseäni. Että mitäs läksin moiseen hommaan. Aina löytyy sama syyllinen ;D

  Mutta kikkeliskokkelis vaan kaikille hidasteille, periksi ei anneta, ei siellä eikä täällä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakentamisen kanssa on juuri noin, oli uutta tai vanhaa. Vanhan kanssa ne jutut vaan on erilaisia, joskus yllättäviä. Eniten ärsyttää se, kun joutuu odottamaan jotain juttua päästäkseen seuraavaan hommaan kiinni.

   Kai näistä valmis joskus tulee, ehkä ;D

   Poista
 6. Isoja muutoksia, huh! Mutta niiiin hienolta näyttää tuo valmis <3 On kyllä sen suuren työn arvoinen.

  Ihanaa sunnuntaita Jovelaan <3

  VastaaPoista
 7. Hurjasti olette saaneet tehtyä puolessa vuodessa. Melkoinen työmaahan tuo hurmaava talovanhus on. Ihanan tunnelman olette saaneet luotua noihin rempatuihin huoneisiin.
  Voimia remonttihommiin jatkossakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anni :) Tuo on valtava työmaa tosiaan, mutta se ei sinällään meitä yllätä. Homma kerrallaan se siitä valmistuu, eikä siinä etenemisessä meinaa tajutakaan, että jotain on saatu aikaiseksikin :D

   Poista
 8. On se ihan uskomaton työmäärä mitä siellä on jo tehty!
  Meinasin jossain vaiheessa jo pyytääkin, että laitapa katsaus kuluneeseen, mutta ajattelin sitten kuitenkin, että talo tulee ajallaan - ja postaukset myös :)

  Itse vissiin tulee ihan ympäristösokeaksi jossain kohden, ei enää tajua edes mitä kaikkea on tehty - huomasin sen tänään kun kirpparipäivänä Lillassakin kävi niin pihassa kuin sisälläkin sellaisia ihmisiä jotka tietävät "entisen mökin" ja pihan jollain lailla ja nyt äimistelivät, että olekko sää kaiken tämän tehnyt tässä ajassa....ai minkäkö?? kun en minä mielestäni enää pitkään aikaan mitään ( - ainahan tämä on tämmöi ollut...vai eiks vai)
  Ja teillä sentään puhutaan hommista ihan toisessa mittakaavassa!! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tulee! Ihan sokeaksi. Tottuu niin kaikkeen valmiimpaan, ettei näe kun sen keskeneräisen. Ainakin välillä. Kyllä me iloitaan kaikesta valmiista :)

   Poista
 9. Tekevissä käsissä on talo vanhus...ja siitä on jo NYT kuoriutunut oikea HELMI ellei ihan jopa TIMANTTI...mukava on ollut seurata teidän kunnostusprojektia....on se vain ihan että te nuoret jaksatte ruveta tälläisiin projekteihin...kiitos siita,että kunnioitatte vanhaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Bertta, mutta hieman hilpeydeellä tuon kommentin loppuosan otan vastaan. Nuoruus on tietysti makuasia, mutta me ei taideta olla ihan niin nuoria, millaiseksi tuossa taidan ajatuksesi mieltää. Olen meinaan yli nelikymppinen ;D

   Poista
 10. Ihan mahdottoman paljon olette saaneet aikaiseksi talossa ja puutarhassa!

  Meillä ei isoja jumilöydöksiä ole, mutta joskus on joku öttiäinen sisällä ja joka kerta pelkään, että no niin, nyt ne syö koko taloa. Mutta ilmeisesti niin ei käy kun vielä tässä ollaan, on seinät ja katto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Ei ne taida kuivaa puuta syödä. Meillä on salissa yksi pieni lahokohta, joka on pinnalta pelkkää puujauhoa. Se tietty kohta on mutusteltu niin reikäiseksi, että se on melkein hieno ;D

   Poista
 11. On teidän talo kokenus kyllä hurjan muutoksen puolessa vuodessa! Tuvan ja kammarin muutos on ihan huima! :) Kovan homman olette jo tehneet. Talosta tulee tosi upea!

  VastaaPoista
 12. Kyllä teillä on tulossa upea ja kodikas koti!

  VastaaPoista
 13. Tuosta tulee niin mahtava!

  Tää oli kiva päivitys... pääsee tällaiset myöhemmin mukaan tuleet kivasti kärryille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laura :) Tuossa ennen ja jälkeen tai remntti -kategoriassa valikosta pääsee halutessaan seuraamaan matkaamme aikajanana :)

   Poista
  2. Kappas. Hyvä :)

   Ja tästä lähtien mä taidan ollankin ajantasalla aina uuden postauksen ilmestyessä ;)

   Poista
 14. Tosta talosta tulee niiiin upea!! Itsekkin olisin halunnut ostaa vanhan talon, mut mies ei suostunu. Tehdään siis kokonaan uus. Todella hieno projekti teillä!

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!