jovela

jovela

tiistai 13. elokuuta 2013

######## (risuaitoja ja suosituksia)

Voi miten jännittää! Talolla mitä ilmeisemmin hääräillään takapihan raivauksen parissa ja me olemme täällä nykykodissa 2,5 tunnin ajomatkan päässä talolta. Niin jännittää, millaiseksi maisema muuttuu kun puutarhan takarajalta lähtee näköesteet. 

Vaan sitten kävi mielessä, että kun meiltä nyt kaadetaan koko ajan puita ja pusikoita (eikä loppua näy), niin alkaapi olla sitä risua ja oksaa komeina kekoina vähän siellä ja täällä. Jotain pitäisi varmaan tehdä.. 

Sain idean mahtavasta BBC:n sarjasta Edwardian Farm, jota muuten suosittelen kaikille hieman erilaisesta elämäntyylistä haaveileville tai kiinnostuneille. Tuossa sarjassa (sekä muissa ko. sarjan osissa; Wartime Farm ja Victorian Farm) joukko historiasta innostuneita ihmisiä kokeilee elää kunkin aikajakson mukaisella farmilla vuoden ajan. Kaikki tehdään "kuten silloin", oih!  ohjelma tarjoaa ihan mielettömiä ahaa -elämyksiä, ideoita ja ylipäätään se on sellainen hyvän mielen sarja (nuo kaikki 3 eri ohjelmaa, joista jokainen sisältää useita jaksoja). Youtubesta löytyy kaikkien mainittujen kaikki jaksot, joten kiinnostuneet suunnatkaa tänne, mutta varoitus! Sarja on äärimmäisen koukuttava kaikkine puutarha-, ruoka-, arkielämä- ja juhlavinkkeineen (joulujaksot <3) ja aikalaiselämäntyylisine kuvauksineen. Olen koukussa, enkä suostu irtoamaan.


  Edwardian Farm (klik!)         Victorian Farm (klik!)       Wartime Farm (klik!)

Mutta niistä risuistahan mun piti..

Niin, niitä on paljon ja meiltä puuttuu aita. Kun nuo kuvassa hymyilevät herrat tekivät eräässä Edwardian Farmin jaksossa risuaidan, olin myyty! Tuopa on ratkaisu meille! Pinterestin kautta blogiin muutama malli mukana. Tällaisia pitää tietysti Jovelaan saada! Ilmaisia aitoja, voi jee! Ja sopivat taatusti miljööseen.

Ongelma ratkaistu! Hyvästi risupinot, tervetuloa luonnonmukaiset ilmaisaidat!

Intoa puhkuen

Jovelan Johanna

40 kommenttia:

 1. Huippu idea ja sopii kyllä hienosti Jovelaan. :)

  VastaaPoista
 2. ihana idea, MUTTA ennen kuin alat puhkua niin voin kertoo jotta tollanen pajuaita on ihan perseestä tehdä :D mie muorin luokse lupasin tehdä ja kolomen päivän pakerruksen tuloksena syntyi neljämetria aitaa jonka korkeus huimat 35 cm XD että sellasta sen teko.

  Toivottavasti sinä saat upeaakin upeamman ilmaisaidan tehtyä loppuun saakka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pajuaita, on, mutta ne risuaidat tehdään hieman erilaisella tekniikalla. Siinä risut (niput) ja oksat (monihaaraiset) vaan vedetään tukipuiden kautta aalloksi tai kasataan puristusläjään sellaisenaan, karsimatta, pätkimättä. Siis periaatteessa esim. kokonainen nuori puu kerralla taivutellaan kiristystolppien väliin ja sitten väleihin laitetaan sekalaista risunippua.

   Epäilemättä sekin on kova homma, mutta ei ihan sellaista, millaista ohuiden yksittäisten pajuvitsojen kanssa taiteilu on ;)

   Poista
 3. Mahtava idea hyötykäyttää risuja. On niin ihanan eläväinen pintakin tuossa aidassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohon tulokseen täälläkin tultiin. Sen sijaan, että maksaa risujen poiskuljetuksesta (ja niitä on nyt ihan pirusti), tamppaa ne tuilla aidaksi. win-win!

   Poista
 4. Tuollaiset risuaidan ovat kyllä kauniita....:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saas nähdä millaista me saadaan aikaiseksi ;D Noh, ainakin luulisin paremman näköistä kuin talon kokoisina läjinä!

   Poista
 5. Uskallankohan mä ollenkaan katsoa noita sun linkkejä... Jää vielä yökausiksi niiden pariin koneelle roikkumaan. :D No mutta nuo aidat on kyllä ihan huippukauniita. Kelpaisi omaankin pihaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on _hyvin_ addiktoivia jos yhtään aihealue kiinnostaa. Mulla ne pyörii töitä tehdessä taustalla koko ajan. Niitä on kiva kuunnellakin.

   Poista
 6. Siitä tulee hieno :)

  Ja kiitos ohjelmavinkistä... kutimet käteen, läppäri eteen ja sohvan nurkkaan.

  VastaaPoista
 7. Olisihohan ollut just samainen ohjelma,kun ihaistuin juuri noihin risuaitoihin....helpoa ja luonnonmukaista kierrätystä...sopii Jovelaan TOOOOOSI hyvin...suosittelen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Justiinsa niin! Tätä testataan jo pikkuisen viikonloppuna. Ihan pakko ;)

   Poista
 8. Ei voi olla totta, juuri tänään mietin ohimennen, että haluan meidän pihaan tuollaista risuaitaa... ja huomenna meen puutarhasuunnittelijan kanssa katsomaan tonttia ja kertomaan toiveista. Laitanpa nyt heti listaan isoilla kirjaimilla RISUAITA :D

  VastaaPoista
 9. Hyvä idis!
  Taidan kokeilla tuota meille tänne kotiasuntoon. Meiltä jouduttiin juuri tekemään pensasaitaan aukko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä! Tuskaillaan ja ihmetellään sitten porukassa tahoillamme miten noiden kanssa käy. Me meinataan sellaista hyvin helppoa, rustiikkista ja luonnonmukaista toteutusta. Ei siis mitään pikkupipertelyä ja asettelua. Ronskilla otteella kasaan ;D

   Poista
 10. Noihin saaupotettua risun poikineen, ei muuta kuin aitaa tekemään :))
  Meillä yritetään saada aikaiseksi kiviaitaa tontilta löytyneistä kivistä, mutta on niin älyttömän hidasta puuhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiviaita olisi niin <3 mutta meillä ei ole niin paljoa kiveä tilalla ja se mikä on, menee kivijalan korjaukseen. Risua, oksaa ja pikkurunkoa taas on pilvin pimein.

   Poista
 11. No voi helvata! Olispa ollut tuo aitaidea viime kesänä tiedossa kun mä hukkasin sen juuuuuuumalattoman syreenin! Olis meinaan tänä kesänä saanut jo lisämateriaalia! Ja ens kesänä lisää...

  Mutta Jovelaan tulee makee aita! Varmasti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on just syreeniä kirjaimellisesti satoja puskia ja taimia. Tänään on koko tulevan keittiöpuutarhan takarajan verran kaadettu puskaa ja puuta talolla. Niitä sitten viikonloppuna vois alkaa laittaa aidaksi. Ainakin pienen pätkän verran pitää testata.

   Poista
 12. Upeita aitoja! Olin muutama kuukausi sitten yhdessä koulutuksessa, jossa näin, kuinka lapset olivat tehneet siirreltäviä risuaitoja päiväkotiin. Oli tosi hienoja!

  Mä laitoin tänään tilaukseen kirjan nimeltä Luonnonmukainen puutarha. Luulen, että se on ainoa vaihtoehto meille. Sitten joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi kirja kuulostaa hyvältä. Pitääkin katsoa löytyisikö meidän kirjastosta sitä. Kiitos vinkistä :)

   Poista
 13. Tosi kivan näköisiä toteutuksia! Varmasti tulee hienot jos teette! :)

  Me ollaan muodostettu sellasta "ei niin justiinsa" -risuaitaversiota :D Aina kun risuja on tullut, on kasattu niitä pötkömäiseen muotoon tontin reunoja pitkin. Ei läheskään yhtä loppuunvietyä kuin noissa kuvissa, mutta mettänreunoille on mun mielestä maisemoitunut ihan hyvin :) Tai sanotaan niin että ihmeen hyvin, kun ei tarkastele liian läheltä ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävikin sun blogissa kyselemässä lisätietoja risupötkylöistä ;D

   Poista
 14. Hienoja aitoja tosiaan! Varmasti sopii teille vallan mainiosti :)
  Ja tuo sarja vaikuttaa niin mielenkiintoiselta! Lasten nukkuessa tulee aina käsitöiden lomassa seurailtua koneelta jotain sarjaa ja nämä täytyy kyllä katsastaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tykkäät noista sarjoista :) Itse pidän eniten ehkäpä siitä Edwardian tai Wartime Farmista, mutta on se Victorian Farm myöskin kiva.

   Tykkäsin sen verran, että tilasin ko. sarjat boxina Play.comista ;)

   Poista
 15. Kieli pitkänä ja sydän pakahtuneena seurailen sun blogiasi Jovelasta. Itse en tule milloinkaan saamaan mitään tämän kaltaista. Uusioheppuni on niin urbaani kaupunki-ihminen kuin vaan voi olla. Niinhän se on, että kaikkea ei vaan voi saada elämässään. Jos joskus olisin saanut toteuttaa kaiken sen mihin minun sydämeni vetää, se olisi maalla asuminen ja mahdollisimman luonnonmukaisesti, olisin ottanut sijoituslapsia ja paljon eläimiä -> lampaita, kanoja, kissoja, koiria, metsänreunalla mehiläisiä ym ym. Vaikka ei mun elämä nyt niin synkkää nytkään ole, on vaan toisenlaiset kuviot. Nautin blogistasi ja ennenkaikkea siitä huokuu ihana innostus, toivon superihanaa elämääteille sinne Jovelaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos anonyymi siellä :) Mukavaa, että viihdyt täällä, mutta sääli, kun et voi toteuttaa omaa haavettasi. Olisiko mahdoton ajatus hommata kesäpaikka, jossa voisi toteuttaa maalaishaaveita? Tiedä vaikka heppusikin siitä innostuisi, kun pääsee omaa maata kopsuttelemaan. Itsekin olen paljasjalkainen stadilainen ;)

   Poista
 16. Vastaukset
  1. Saapi nähdä miten loistavana ideana pidän tätä älynväläystäni sitten, kun tramppaan risua ja oksaa ruotuunsa isännän kanssa ;)

   Syntyy joko aita tai myöhäinen kokko ;D

   Poista
 17. Taas mahtava idea! Risut saavat uuden elämän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillista kun ei tänä viikonloppuna yhtään päästy testaamaan tällaisen väkertelyä. Täällä talolla on satanut vettä enemmän ja vähemmän koko viikonlopun.

   Poista
 18. No katsopas vaan! Kiva blogi löytyi ja sen kautta juuri se, mitä sään pakottamana sisälle jumiutumiseen kaipaan eli tuo sarja. Eilen juuri googlasin "tv homestead livig", enkä saanut mitään irti. Ja tuo risuaita - erittäin hyvä (Tanskalainen maajussi myös teki vastaavaa". Me ollaan tehty riukuaitaa vähän samalla periaatteella, että samalla tulee metsää siistittyä. Työlästä, mutta palkitsevaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Tessa :) Toivottavasti tykkäät sarjoista :) Täällä talollakin ollaan oltu sisähommissa. Sen verran on vettä sadellut, ettei ole ollut asiaa ulkohommiin.

   Tervetuloa tänne Jovelan blogiin :)

   Poista
 19. Huippu blogi! Itsellä kesälampaat ja -kanat pihamaalla jo...takana tosin huomattamasti kevyempi uudisrakennusprojekti. Tsemppiä urakkaan ja kiitos ilostuttavista viesteistä, ajatusmaailmamme kohtaavat monin paikoin :) ps. risuaitaa syntyy vikkelään, kun materiaalia on mielin määrin, eikä tekeminen ole niin sentin- tai edes tuumantarkkaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei anonyymi ja kiitos viestistäsi :) Tällä viikolla pääsemme varmankin testaamaan risuaitaa. Materiaalia on tosiaan mielin määrin, eikä tarkoituksena ole tehdä mitäään finesseä. Saapi nähdä mitä pihan puolella syntyy ;D

   Tsemppiä omaan projektiinne!

   Poista
 20. Edwardian farm osui ja upposi täällä kyllä todellakin! Suosittelen tutustumaan Hugh Fearnley-Whittingstalin River Cottage sarjaan, aivan uskomattoman koukuttava sarja ja upea elämän asenne! https://www.youtube.com/watch?v=yH22wq5G3rw

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. River Cottage on aivan ihana. Katselin sarjaa ihan alusta saakka silloin kun se alkoi aikoinaan :)

   Poista

Kiitos kun kommentoit!