jovela

jovela

maanantai 19. elokuuta 2013

Saunan takaa ja vierestä

Viime viikolla Jovelassa hääräili luotettavat puutarhurit (IS Vihertekniikka, Turku), joiden ansiosta tulevan keittiöpuutarhan takaraja on nyt puska- ja ryteikkövapaata aluetta. Samalla kaatui useampi puu. Jovelan isäntä jatkoi puutarha-alueen raivausta sunnuntaina, sillä talon ja takarajan välinen alue oli ehtinyt kasvaa runsaasti kaikkea alkukesän raivausten jälkeen. Suurin muutos puutarha-alueella on se, että pieni aitta, josta tulee myöhemmin sauna, näkyy nyt! Takaosa on hieman painunut, mutta se nostetaan tässä lähiaikoina takaisin ylös ja tuetaan. Aikas suloinen tölli, eikös vaan?!Ja sanalla näkyy, meinaan konkreettisesti, että aitan ylipäätään näkee! Tässä on kuvat ennen ja jälkeen. Kuvan vasemmassa laidassa molemmissa kuvissa näkyy ohutrunkoinen saarni, jonka edessä aitta oli piilossa puskissa. Saarni on siinä edelleen, mutta nyt aitta on paljastettu puskista. Alemmassä jälkeen -kuvassa näkyy vielä 2 syreeniä hieman reuhkaisina. Se johtuu siitä, että nuo syreenit taivutellaan kaareksi, joten ne muotoillaan vasta muotoon taivuttelun jälkeen. Melkoinen ero puutarha-alueen takarajalla joka tapauksessa!Tässä toinen kuva, jonka näytinkin viime viikolla ennen -kuvana ja sen rinnalla sama paikka nyt. Keskellä näkyy taivuteltavan syreenin toinen puoli, joka ennen -kuvassa näkyy vasemmalla laidalla pöheikkönä.Kevään raivauksissa puutarha-alueelle jätetyt "lohikäärmepuurungot" olivat täysin puskien peitossa. Nyt rungot saatiin taas esille. Ripustimme lyhdyn yhteen oksaan. Yöt talolla ovat mustia kuin kahvi.Arvatkaa, mitä pöheikön takaa pilkottaa?Oikein! Jovelan päätalohan se siellä! Takaseinän lahokorjaukset ovat meneillään ja kivijalka on remontissa. Vasemmalta katsoen 2 ensimmäistä ikkunaa ovat tupaa, 2 seuraavaa kammaria ja 2 viimeistä salia.

Sateesta ja kaivurin telan pettämisestä huolimatta kivijalan korjaus on edistynyt. Uusi antura on valettu ja kiviä on alettu latomaan takaisin. Uskokaa tai älkää, mutta nämä kivet on laitettu paikoilleen lihasvoimin! Kuvassa ei ole mittasuhteita joihin verrata, mutta voin kertoa, että nuo kivet ovat i s o j a!Tällä viikolla kivijalkaremontti jatkuu ja lahoja korjataan. Kivijalan kivet muurataan hyvään pitoon ja haperoa hirttä poistetaan useita metrejä korvaten ne terveellä hirrellä. Perjantaina isännällä alkaa loma ja palaamme talolle toiveikkaina, että remontti on edennyt poissa ollessamme rakennusmiesten käsissä.  Lomaviikolla olisi tarkoituksena saada kuistin sisäosat laitettua ja talon takaseinän tuuli(huoko)levyjä seinille, jonka jälkeen ne suojataan ulkolaudoituksella. Myös julkisivun puolta pitäisi laitella, mutta katsotaan mihin aikataulu riittää. Niin tai näin, taloremontti joka tapauksessa etenee.

Ja pieni oleilun kannalta mukava parannuskin olisi suunnitteilla tupaan ;)

Hauskaa viikon alkua kaikille :)

Jovelan Johanna

44 kommenttia:

 1. Hienosti etenee, olette kyllä niin ahkeria ja motivoituneita.
  Ja saunasta tulee varmasti ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En malta odottaa, että päästäisiin saunan kimppuun!

   Poista
 2. Vau, hienolta näyttää kun maisema avartuu :)

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Se on ihan reppana höppänä :D Hyvä siitä tulee.

   Poista
 4. Ihana aitta!
  Uskomaton muutos kyllä tapahtui tuolla raivaamisella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun mentiin talolle perjantaina, kävelin takapihalle ja tuumasin, että oho, meillä on maisema ;D

   Poista
 5. Makeeta ku näkee kuinka paljon siellä on tapahtunut (kun on ennen ja jälkeen kuvat). Uskomaton määrä työminuutteja, hyviä työminuutteja. :) Meidän pihassa kukaan ei varmaan edes huomaa että ollaan kaadettu puita, aina vaan kun moottorisahaa on saanut käyttöön on kaadettu puu tai kaksi. Yhteensä niitä on kaatunut kuitenkin jo lähemmäs kymmenen tänä kesänä.

  Aika suloinen aitta. Toivottavasti lahohirsiä ei ole paljon ja pääsisitte esimerkiksi ovea hiukan suurentamalla. Tietenkin nyt kun höpöttelen "helposta korjauksesta" niin itse olet jo suunnitellut kaikenmaailman saunaterassit ja hienot istutusalueet ympärille. :)

  Kivaa alkanutta viikkoa teille ja huippua että pääsette pian koko viikoksi hääräilemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On siinä korjattavaa tuossakin, mutta ei mahdottomuuksia. Ihan pikkaisen olen vaan suunnitellut.. terassia, paljua ja sellaista ;D

   Poista
  2. Hmmm, no jotenkin ei yllättänyt vastauksesi "ihan pikkaisen olen vaan suunnitellut.." ;) Katsoin kuvasta hirsien kuntoa ja ajattelinkin et saattanee jonku verran teettää työtä, mutta toivotaan ettei tule yllätyksiä, korjataanko lause näin!:)

   Poista
  3. Silleen Jovela Spa -vähän ;D

   Nuo hirret on yllättävän hyvässä kunnossa. Säänpieksemää hirttä, muutamia lahovaurioita, pinta kulunut. Vähemmän kuin luulisi. Suurilta osin pelkällä punamullalla hoidettava juttu.

   Poista
  4. Jovela Spa!!!:D Hötskylän tätiki tahtoo. :D Hyvä juttu.

   Poista
  5. Spa Jovela - Vesikauhuisten vesupuisto ;D

   Täällä kun kannettu vesi = kanna vesi myös tontille. Ei ole edes kaivoa :D

   Poista
 6. "pikku" puuhaa riittää :) aitta on symppis ! oikeesti teän projekti ois ollut tosi tv:n paikka! mielenkiintoisempi kuin kardashianit sun muut ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui! Muahan ei telkkariin saisi. Se on itse asiassa aika huvittavaa, koska työn puolesta olen sielläkin ollut, mutta syöksynyt aina kameraa karkuun, kun se on uhkaavasti kääntynyt mun suuntaan. Ihan viimeinen asia, jota elämässä haluaisin, olisi olla "TV:stä tuttu" hui! Se on niin raadollista nykyään.

   Poista
 7. Ihmeitä saa aikaan "vain" risuja ja puita kaatamalla! :)
  Pieni aitta on ihastuttava, tuleeko siitä ihan savusauna?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä ei olla päätetty millainen siitä tulee. Ehkä ihan tavallinen. Kunhan se projekti alkaa, tehdään sitten millainen tulee ;D

   Poista
 8. Voi miten suloinen sauna :)

  Arvostan tuota kärsivällisyyttä millä teette noin isoa projektia.
  Hurjasti hommia, mutta mahtavasti edistyy ja lopputulos <3

  VastaaPoista
 9. On kyllä hurmaava pieni tupanen!

  VastaaPoista
 10. Mietinkin, että miten ihmeessä ehditte saada noin valtavasti aikaan näin lyhyessä ajassa, mutta nyt tajusin, että teillähän on työmiehiä käytössä. Upea tulee teidän talosta!

  Ulla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Ulla :)

   Meillä on tosiaan ollut puiden kaatajat, koska emme uskalla kaadella isoja puita ja nyt kun tuota kivijalkaa tehdään, siihen tarvittiin apuja, joiden kautta hoituu kaivuut ja valuut. Samalla sitten korjaavat hieman hirsiäkin, jotta homma etenee :)

   Poista
 11. Aitta on kerrassaan suloinen!! Ja vieläpä kauniissa lehdossa, tai siltä ainakin se nyt näyttää, kun saitte raivattua näkymän sinne. Samalla varmasti aitta kiittää, kun ei enää kiinni tai liian lähellä kasvavat puut pääse vahingossakaan lahottamaan sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenta, Pilvi :) Nuo pintahaperot aitan seinässä ovat syntyneet ihan sen vuoksi, että aitta on tosiaan ollut puskien saartamana. Nyt tölli pääsee hengittämään. Tuo sijaintikin on mukava. Siinä lähellä on noin satavuotias saarni (jota ei kaadeta), sammaleista kalliota ja takaa alkaa peltomaisema. Oikein kiva paikka tulevalle saunalle :)

   Poista
 12. Tosi hieno pikkumökki siellä pöheikössä ja saunaksi aivan loistava. Mahtavia muutoksia olette tehneet aikaisemmastakin katsauksesta päätellen. Tyttärenikin (8v) on saanut minulta tartunnan ja on kanssani aina niin onnellinen, kun näkee, että joku huolehtii vanhasta talosta ja taas päin vastoin surullinen, kun joku talo on jätetty hoitamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhoihin taloihin tulee himo jos on sitä sorttia. Itsekin olen rakastanut kaikkea vanhaa, vanhoja rakennuksia, museoita, linnoja ja raunioita ihan pikkutytöstä alkaen. Sun tytöllä on vanhan talon taju <3

   Poista
 13. Kyllä valo ja aurinko van tekevät ihmeitä! Nythän teidän tiluksia jo hahmottaakin :-)
  Hieno pikku-spa teille tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös vaan :) Juuri sopiva!Tuon kun saa kunnostettua, siihen eteen pieni terassi ja terassiin upotettu puulämmitteinen palju.. Oih, jonain päivänä!

   Poista
 14. Eksyin tänne toiseen blogiin jättämäsi kommentin perusteella. Miten mahtava projekti teillä on menossa! Mekin tarvitsemme apua pihan puuston kuntotarkastuksessa ja raivauksessa, ja jäin miettimään tuota mainitsemaasi turkulaista IS Vihertekniikkaa. Olette olleet tyytyväisiä heidän palveluunsa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Suvi!

   Voin aivan täydestä sydämestäni suositella heitä. He eivät ole meille mitään sukulaisia tai kavereita, eli ihan ostopalveluna ovat miehet meillä puunkaato- ja raivaushommia tehneet. Tulevat aina sovitusti ja ajallaan, hoitavat kaiken täysin moitteettomasti, ripeästi ja siististi. On ollut ihan uskomatonta tulla talolle sen jälkeen kun puutarhatyypit ovat siellä hommia tehneet. Ei ole tarvinnut jälkiä siivota, jopa pöllit on laitettu sopivaan klapimittaan säntillisiin pinoihin tai läjiin. Meidän mielestä hankalassa paikassa sijainneet ja siten pelottavat puut kaatomielessä ovat kaatuneet pihalle kuin taskuparkkiin vedettynä. Koska puutarhurit tietävät meidän olevan täällä matkan takana, ovat jopa ilahduttaneet meitä sähköpostitse keikan jälkeen laittamalla ennen ja jälkeen kuvia tehdystä työstä. Joten tosiaan, voimme suositella heitä TODELLA lämpimästi! IS Vihertekniikan puh. on 050 487 6695 (Ilkka).

   Poista
 15. On teillä siellä mahtavasti tekemistä! Hienosti avartuu piha!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on niin erilaista, kun tuo takapiha on auki <3 Kuukin näkee kurkkia kammariin.

   Poista
 16. Moista lihasvoimaa kaipaisin kiviaitaa rakentamaan!
  Ja ihmeitä saa kyllä aikaan noiden pusikoiden karsiminen. Tykkään lohikäärmepuista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiviaita <3 Oi, kunpa joskus.. Ne on jumalaisen upeita!

   Poista
 17. Ihana ja hyödyllinen blogi sinulla! Onneksi löysin tänne, sillä olemme juuri löytäneet unelmiemme torpan (toivottavasti kaupat toteutuvat) ja sitten meillä onkin samanlainen savotta edessä kuin teillä... Tuskin maltan odottaa! Terveisin, Leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Leena :) Toivottavasti onnistaa! Meillä meni 4 vuotta löytää oikea talo, joten voin hyvin kuvitella, millaisissa tunnelmissa siellä ollaan ;) Tulethan kertomaan sitten, miten kauppojen kanssa kävi ja jos perustat blogin tai sinulla on sellainen, laita linkkiä tulemaan :)

   Poista
 18. Hei!

  Ihana löytö puskien keskellä! Meillä oli ennen mökillä vanha sauna, jossa oli aivan samanlainen ovi. Kyseinen sauna on surukseni purettu, mutta se ovi on edelleen tallessa; tällä hetkellä meidän terassilla "tuulensuojana ja koristeena". Sen vieressä minulla on puinen sohva, jonka taakse kaidetta vasten olen oven laittanut nojaamaan. Ovi oli siis näin matala, ja siitä sitten nöyrästi kumartaen saunaan kuljettiin. Taisi siinä muutama vieras kyllä päänsä epähuomiosssa ovenkarmiin kopsauttaakin.

  lukijasi Sanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Sanna

   Nuo matalat ovet ovat jotenkin suloisia. Tilatonttujen uksia ;) Täällä Jovelassa on sisälläkin elellyt lyhyitä ihmisiä, sillä tuvan ja kammarin oviaukot (ja ovet) ovat nykystandardilla mitattuna suloisen matalia.

   Paitsi heistä, jotka kopauttavat päänsä tupaan astuessaan, mutta itselleni alle 160 senttisenä moista haittaa ei ole ;D

   Poista
 19. Moi!
  Eksyin (onneksi) tänne toisen blogin kautta....
  Ompas teillä mieletön projekti menossa ja ilolla jään odottelemaan jo seuraavaa postausta :)

  VastaaPoista
 20. No kylläpä siellä on puskaa kaatunut!! Ja nuo kivet, ne voi olla niin uskomattoman painavia! On siinä ollut hommaa!!
  Mukavaa alkavaa viikkoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on kivijalkahommat hyvässä vaiheessa. Urat on valettu, kiviä ladottu ja niitä rapattu siihen malliin, että isännällä jo selkää pakottaa. Onneksi täällä on apumies paikalla. Yksin tuo olisi ihan mahdotonta.

   Poista

Kiitos kun kommentoit!