jovela

jovela

keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Villa Gerda

Napsimme sunnuntaina oikeen ajatuksen kanssa kuvia Villa Gerdasta, joksi pehtoorin tuvaksi ennen kutsuttu pikkutalo väkisin puheissa muuttuu. Tässä on ihan oma postauksellinen kuvia tuosta pikkutalosta. Sain samalla itsekin tutustua pikkutaloon ajatuksella ja eri vinkkeleistä katsomalla - sisältä ja ulkoa.

Pikkutalo, eli Villa Gerda kuvattuna tieltä.Ikkunoita, varastona toimivaa kuistia ja portaat avoimelle ullakolle. Tavarat ovat talon jäämistöä. Säkeissä ei ole jätettä, vaan ekovillaa.


Ovia, lukkoja, avaimia, ovien ja ikkunoiden leveitä karmeja ja leveitä lautalattioita.


Tupa ja tuvan uunireppana, josta ei enää toimivaa saa. Rakenne jätetään silti. Ikkunat ovat rikki, muoveilla suojattuja. Kalassa on käyty. Joltain on jäänyt verkkojen kerääjiä uunin kylkeen roikkumaan.


Kammarissa on pönttöuuni. Pikkutalossa on paljon vanhojen tapettien jäämiä. Niissä toistuu erilaiset kukat ja lehtikuviot. Seinissä on myös eristeinä käytettyjä wanhoja sanomalehtien sivuja. Joku on liimannut kammarin seinään muutaman postimerkinkin. Postimerkit ovat vuonna 1901-1911 käytettyjä merkkejä.


Villa Gerda hieman joka suunnalta. Rakenteellisesti pikkutalo on ihan kohtuullisen hyvässä kunnossa. Pientä korjausta sieltä ja täältä, kivijalkaa pitää korjata parista kohtaa, ikkunat kunnostaa, lattiaa oikoa ja sellaista, mutta esimerkiksi ulkolaudoitus on hämmästyttävän hyvässä kunnossa ikäisekseen ja katto on ehjä. Maalit ovat rapistuneet vuosien saatossa pois. Talo on ollut keltamultamaalattu joskus.


Kävelin samalla tietä pitkin mutkaan, josta en ole Jovelaa ennen katsellut. Aiemminhan tuosta ei ylipäätään olisi mitään nähnyt, kun aidan kohdalla oli vaan umpeen kasvanutta ryteikköä, mutta tällainen näkymä talolle on tieltä. Mun mielestä näkymä on jotenkin kodikas. Sellainen Vaahteranmäen Eemelin Kissankulmamainen!


Viikko on humpsahtanut ohi hetkessä. Huomenna on jo torstai ja sitten taas lähdetään talolle. Miten mukavaa! Sitä ennen nautiskelen arkisesta aherruksesta. Kivaa hypätä sorvin äärelle jälleen huomenna :)

Lokoisaa iltaa kaikille :)

Jovelan Johanna

40 kommenttia:

 1. Kerrassaan aivan ihana Villa Gerda..kylläpä huolisin kesäpaikakseni...eikä Jovelassakaan mitään moitetta ole:)viehättäviä molemmat:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkutalo on kovin lutuinen. Ihanaa saaa se aikanaan kuntoon :)

   Poista
 2. Voi että, tuosta Villa Gerdasta tulee vielä ihana!! Kuinkas muutenkaan, teidän käsissä :)

  Tuskin malttaa odottaa!

  Eikä hassummalta näytä koko tienookaan, uskomattoman paljon te olette sillä aikaan saaneet. Uskotko, nyt alkaa käydä mielessä näitä kuvia katsellessa, että kohta se Johanna pukee talon jouluasuun :)
  (vaikka mä muuten hannaankin niiiiiiin vastaan vielä koko...j-sanaa)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos en kuitenkaan ihan vielä ;D Jossain vaiheessa kuitenkin perjantainen kyyti vie mennessään laatikoittain joulutavaraa ;D

   Poista
 3. Sievä pikku talo. Ja näkyy olevan hyvässä ryhdissä. Onkohan koko taloollut keltainen, joskus maalattiin yläosat (päätykolmiot) keltamullalla ja alaosat punamullalla.
  Leivinuuniraknnelma on muuten todella kaunis, ajatuksella tehty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Tuo pikkutalo kuitenkin on ollut kauttaaltaan keltamultamaalattuna. Maalijämiä näkee kaikilla korkeuksilla ja leveyksillä :)

   Poista
 4. Gerdasta(kin) tulee aivan ihana! Nuo ikkunat <3
  Mähän varmaan voi muuttaa sinne sitten asumaan ;)

  On muuten ihan samanlaiset lukot+avaimet nuo oikean puoleiset, kun meillä on täällä kaupunkikodissa. Noissa lukuisissa pikkukomeroissa. (Kurkkaa blogista heinäkuussa kirjoitettu "Kotona", jos ehdit).

  Antoisaa viikonloppua talolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi! Pitää tulla vilkuilemaan :)

   Mun äitini on siihen malliin silitellyt pikkutalon seiniä, että arvelen uusasukaspuolen olevan jo täysvarauksessa ;D

   Poista
 5. Nuo kuistin ikkunat... *huokailee huokailee huokailee*
  Touhukasta viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on ihania ja huonossa kunnossa, mutta eiköhän ne siitä vielä ikkunoiksi aikanaan muutu :9

   Poista
 6. Aivan upea koko talo aarteineen ja hienosti vanhentunut on talo-Herra. Siitä saa vielä mahottoman upean!!! (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä talo on feminiini. Ihan tyttö pohjasta kattoon ;D

   Poista
 7. Villa Gerda on aivan hurmaava, olen aivan myyty!! Minulla tulee mieleen sellainen vanha harmaahapsinen rouva, joka on ylväs mutta ystävällinen tunnelma välittyy rouvan silmistä ja hymynkareesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. .. jolla on pitsihanskat, kaupunkikengät ja -laukku? Näen mielessäni saman tyypin ;)

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Supersymppis ja siinä on tosi hyvä henki sisällä. Lämmin ja ystävällinen.

   Poista
 9. Villa Gerda on vallan hurmaava. Voi kunpa seinät voisivat kertoa ...
  Romanttiset tapetit villassa ainakin on ollut. Mukavaa viikonloppua teille sinne Jovelaan :)

  VastaaPoista
 10. Siis tuosta tulee vielä niiin hieno! Voitkin alkaa pitää sitten sellaista bed and breakfast-palvelua siinä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. B&B ihmisille, jotka haluavat kokea autenttisia hetkiä 1800-luvun asumismukavuuksilla (ei vessaa, vettä tai sähköä) ;D Tosin moni varmaan haluaisikin elää hetken menneessä. Ei mahdoton ajatus :)

   Poista
  2. Tulen heti yöpymään menneisyyteen kun mahdollistatte asian.. ;D Heheh.

   Poista
 11. En taas voi muuta tehdä kuin huokaillen katsoa kuvia, ihanasti piha avartunut! Varmasti ihanaa nähdä työnsä tuloksia! Toivotaan hyviä syyskuun kelejä, niin päästään pihalla puuhailemaan vielä pitkään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Teija :) Toivotaan hyvien säiden jatkuvan. Syksy on nyt näyttänyt parhauttaan. Voi kun se jatkuisi pitkälle alkutalveen saakka :)

   Poista
 12. Oi ihana Villa Gerda! Kyllä hän on sitten suloinen <3 Tosi kiva että säästätte uuninreppanankin, vaikkei enää toimikaan. Olisi tosi sääli purkaa tuollaista ihanuutta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi todella sääli purkaa moinen. Joku on nähnyt vaivaa yhksityiskohtien kanssa. Tuosta varmaan puretaan vaan se puhkisyöpynyt liesiosa, mutta itse rakenne ja huuva korjataan. Siihenhän saa sitten myöhemmin kytkettyä ehjän puulieden jos hormi vaan saadaan kuntoon :)

   Poista
 13. Ai että pieni?? No, minun mittakaavani on ehkä vähän eri kuin teillä siellä, kun päätalonnekin on melkoisen iso :) Nimittäin tuo herttainen Gerda näyttää minusta ihan oikean talon kokoiselta.

  Paitsi että Villa Gerda sai kauniin nimen, minkä totesin jo aiemminkin, se tosissaan ON KAUNIS. Suorastaan pakahduttavan kaunis kaikkine noine vanhoine pieniruutuisine ikkunoineen. Ja aivan mieletön juttu teille, että tuo rakennus on noin hyvin säilynyt. Kuulostaa melkeinpä lottovoitolta, sillä paljon huonomminkin voisi asia olla jolloin ei tarvitse ihan vaikeimman kautta mennä sitä entisöitäessä! Vaikka laudoituksen patina sinänsä on kaunis ja kertoo omaa aikatarinaansa, varmaan ehkä olette aikeissa maalata sen rakennuksen suojaamiseksi? Hienoa vielä sekin, että teillä on tieto alkuperäisestä väristä. Ei muuta kuin onnittelut, tuli ihan semmoinen olo, että tästä pitää jo oikein onnitella!! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on pienin rakennus Jovelass, ellei sitä pikkuaittaa lasketa, mutta joo, ei se ihan pikkuruinen tuokaa ole. Päätalo on vaan niin iso, että se tuntuu pieneltä.

   Me meinataan maalata molemmat talot punamullalla :)

   Poista
 14. ihana tönö ja nuo ikkunat on ihan mahtavat! älä vaan nitä hävitä..todella kauniit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiii! Ei ikinä! Ne on ihan alkuperäiset ja puhallettua lasia. Ne entisöidään :)

   Poista
 15. Kaunis talo, paljon hienoja yksityiskohtia.

  VastaaPoista
 16. Pesunkestävää Astrid Lindgreniä. Tykkään valtavasti tuosta pihapiiristä. Mikä on tuo puu Gerdan edessä? Se, jossa on kiviä juurella?

  Kauniit ikkunat kuistissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on saarni, kuten 90% kaikista tilan puista. Tykkään saarneista kovasti. Hienoja jalolehtipuita. Tuon pikkutalon ja päätalon välissä olevassa saarnissa on hassu runkokuhmu. Isäntä kutsuu sitä apinaistuimeksi ja kiipeää välillä istuskelemaan siihen :D

   Poista
 17. Ihanaa että kotopitäjän yksi pihapiiri tulee taas kuntoon ( ks se kirkkopostaus!) . Hyvä ettet ole julkaissut tarkempia maamerkkejä, muuten saattaisin siellä päin käydessäni notkua siinä nurkalla alvariinsa:). Kaunista jo nyt!

  VastaaPoista
 18. Hei Sari :)

  Tämä meidän ostama on ollut raukka jo vuosia ilman huolenpitoa. Ei sinun tarvitse kovin pitkälle kirkolta ajella, kun ajat jo Jovelan ohi ja tunnistat sen taatusti. Vilkuta ohi ajellessa ;D Mun mielestä kyläläiset ovat olleet aivan ihania. Moni hidastaa ja katselee kiinnostuneena talolle. Meidän röttelöparan kohdalla on aina sellainen uteliaisuushidastin, että autot etenevät kävelyvauhtia hitaammin ;D Eikä meitä haittaa. Jos olisimme itse asuneet pienellä paikalla ja ajaisimme oman kylän tiellä talon ohi, joka on ollut kauan asumattomana ja sitä alettaisiin remppaamaan, ihan taatusti olisimme uteliaita hieman katsomaan, että millaiset siellä häärää ja mitä tekevät.

  Tässä muutama viikko sitten oli joku lähitalon vanhempi herra käynyt miehelleni kehaisemassa, että kovasti on muutoksia tullut ja hyvältä hänestä näyttää muutokset. Sellainen on mukavaa :)

  VastaaPoista
 19. Jos haluat "tuvan uunireppanan" käyttökuntoon, tiedän muurarin, joka sen pystyy tekemään. Erittäin mukava, osaava ja kohtuuhintainen kaveri.
  Renni Sihvola 050 3250900
  Meille hän on tehnyt vuosien varrella n. 10 eri uutta uunia ja korjannut lisäksi useita, joita moni olisi luullut käyttökelvottomiksi.
  T: Liisa

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!