jovela

jovela

keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Lämpöä, pöntöt!

Hyvää huomenta! Tämä on taas näitä automatisoituja postauksia, jotka putkahtavat blogiuniversumiin ajastettuna. Itse olen jossain hääräämässä puuhissani. Kiireitä piisaa, mutta talohan se mielessä aina kuitenkin on. Tällä hetkellä olemme innoissamme, sillä seuraavan viikon sisällä selvinnee muutamakin asia.

Ensinnäkin soitimme paikalliselle nuohoojamestarille, joka lupautui tulemaan ihmettelemään Jovelan kaakeli-, pönttö- ja leivinuunia. Ehkäpä jo ensi viikolla. Saamme ammatilaisen arvioita hormien ja uunien yleiskunnosta siten, miten asiaa voi nyt tarkastella tilanteessa, jossa hormit eivät jatku savupiippuihin. Savupiippuja kun ei enää talossa ole.

Talon lähellä toimii myös kakluunimestari, jolle soittelin eilen. Hänkin tulee talolle heti kun muilta kiireiltään vaan joutaa ja hän antaa arvionsa talon kahden wanhan kakluunin korjaamisesta. Jännitämme kovasti, saadaanko kumpaakaan toimintakuntoon enää. Uuneja ei ole käytetty kymmeniin vuosiin ja hormeissa on taatusti vaurioita. Eniten toivomme, että salin kellertävä kaaakeliuuni saataisiin vielä toimintakuntoiseksi ilman konkurssia. Jokusen tuhat euroa joka tapauksessa korjaus tulee kirpaisemaan, mutta yritämme ajatella, että näkkileivälläkin voi elää ja että kakluunien käyttöikä on 80-100 vuotta, joten investointi käyttöikään suhteutettuna on hintansa väärti.Missään tapauksessa näitä kaikesta likimain hengissä selviytyneistä kakluuneista ei luovuta. Jos esimerkiksi tämä (alla näkyvä) kammarin pyöreä kakluuni ei koskaan enää kuntoutuisi lämmöntuottokuntoon, se ansaitsee tulla muuten korjatuksi pinnoiltaan. Purkutuomiota ei Jovelan kaakeliuuneille anneta. Kunnostettuina ne ovat kauniita sellaisenaan ja kuuluvat taloon. Tuo mainittu kammarin kakluuni, jonka koristeraidan kuviointi on sama, kuin Louhisaaren linnan pyöreässä kakluunissa, on suloinen. Joku on maalannut pinnan kalustemaalin näköisellä tökötillä. Alunperin kaakelit ovat meripihkamaisia pinnoitukseltaan. Nämä kaikki kuvat ovat ajalta ennen kammarirempan aloitusta, josta johtuu tuo katon vihreys.


Kiireyslistalla ensimmäisenä on kuitenkin tuvan leivinuuni, jota tarvitsisimme pikaisesti talon lämmitykseen. Tämä homma oli buukattuna kadonneelle remppamiehelle, mutta nyt ei enää voi odotella. Soitinkin sunnuntaina talolla käyneen pariskunnan suosituksesta paikalliseen firmaan, joka tuntui ensikontaktin perusteella hyvältä vaihtoehdolta. Sieltä tulee mies talolle katsastamaan tilannetta jo perjantaina tai lauantaina ja ilmeisesti leivinuunin hormi, katon puhkaisu savupiipulle ja savupiipun muuraus olisi mahdollista saada teetetyksi  viimeistään marraskuussa. Mahtavaa!


Sitten olisi vielä se kylppäritilan pönttöuuni. Sen kohtalosta päätetään kun nuohooja on käynyt talolla ja saamme tarjouksen sen vaatimien toimenpiteiden mukaan. Koska kyseessä on pönttöuuni, eikä siinä ole mitään erityistä (paitsi ihanat luukut), tuon pönttöuunin tilalle voidaan yhtälailla tilata uusi, mikäli se on kustannuksiltaan järkevämpää. 


Marssijärjestys on siis seuraava

Leivinuuni (hormikorjaus, savupiippu, ym): Hetipian, kiitos!
Salin kakluuni (korjaus, hormikorjaus, savupiippu): 2014
Kammarin kakluuuni (korjaus jos mahdollista, ainakin pintakorjaus, hormikorjaus, savupiippu): 2014

Pönttöuuni kylppäritilassa (niin tai näin): 2014

Pyyntö

Te, jotka olette korjauttaneet uunejanne, hormejanne ja teettäneet piippuja, jaattehan kokemuksianne ja kustannusinfoa, jotta on mihin suhteuttaa.

Vielä ehtii!

Muistattehan hyvän mielen arvonnan! Vielä ehtii osallistua. Arvonta on ensi viikolla ;)

Keskellä viikkoa, kuusi rautaa tulessa (ainakin). Näkymisiin siis taas sunnuntaina :)

Jovelan Johanna

Ps. Paikallinen puufirma lupasi toimittaa meille perjantaiksi kylppis-hallitilan paneelit. Päästään laittelemaan sitäkin tilaa. Jei!

45 kommenttia:

 1. Ihania uuneja, toivottavasti hormit olisi mahdollisimman ehjiä :) Meillä vanhassa talossa pöntöt on purettu kauan sitten, mutta olen käsittänyt että ne on olleet ihan pönttöuuneja eikä kaakelista. Tuvassa vielä jälellä takka/leivinuuni ja takkakivi on ihan paras istumapaikka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan varmoja, että näiden kanssa joudutaan varautumaan suureen kunnostamiseen. kaakelinuunin käyttöikä on 80-100 vuotta. Talo on 140 vuotta ja hormit on olleet ainakin 30 vuotta käyttämättömänä ;)

   Poista
  2. Meilläkin oli kakluunit olleet käyttämättä koko talon tyhjilläänoloajan eli n. 40 vuotta ja niin vain toimivat (ja hyvin toimivatkin) ainakin nuo kaksi, joita nyt pari viikkoa ollaan polteltu. Oli se kyllä todellinen yllätys, oltiin ihan varmoja, että tulee kallis remppa siitä(kin). Hormeista meillä muurattiin kattoremontin yhteydessä uudelleen vain piippu-osat. Pidetään siis kovasti peukkuja, että teilläkin kävis tuuri! Terkuin, Revolan emäntä leveän hymyn kera;)

   Poista
  3. Heiiii sinä siellä Revolassa :) Kiva kun tulit ja ihanaa kun kerroit! Viikonloppuna saadaan jotain osviittaa ja ensi viikolla toivottavasti lisää. Nuohooja ei mielellään kuulema tule viikonloppuisin ;D

   Ollaan yhteyksissä :)

   Poista
 2. Hienoa, että nuo orginaalit uunit ovat säilyneet näin pitkälle, toivottavasti ovat siinä kunnossa, että niitä kannataa kunnostaa. Hienoa, jos saatte leivinuunin toimintaan vielä tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidetään peukkuja pystyssä! Leivinuuni olisi kovin tärkeä saada toimimaan :)

   Poista
 3. Moi!
  Toivottavasti saatte korjattua, ovat nimittäin aika makeen oloisia!
  Meillä jouduttiin purkamaan ainutkin jäljellä oleva leivinuuni, vaikkakin 2 nuohoojaa/asiantuntijaa kävi paikan päällä katsastamassa kuntoa ja toimivaksi kehuivat. Savua puski kuitenkin sen verran paljon sisälle uunin takaa, että päätettiin kurkata kuoren alle. Kun kuoret irroitettiin (varovasti) jäljelle ei jäänyt paljon muuta kuin tomukasa, raukka oli niin haurastunut. Tilalle laitoimme uuden pönttöuunin vanhoilla luukuilla. Tilasimme uunin täältä www.tiilirakenne.fi/‎. Muuraus kesti päivän ja uuni oli toimintakuntoinen HETI! Hinnatkaan eivät päätä huimanneet :) Piippu oli kunnossa, mutta laitoimme sen vanhan piipun sisälle uuden, varmuuden vuoksi.....
  Muualle ei sitten laitettu uuneja ollenkaan, koska ne oli poistettu jo aikoja sitten ja huoneet ovat meillä muutoinkin niin turkasen pienet :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä :)

   Jovelaan tulee vähintään 2-3 toimivaa uunia, koska aiomme lämmittää taloa talvisin pääasiassa puulla. Se tarkoittaa ainakin kahden hormin kunnostusta ja savupiippua.

   Poista
 4. Yritän tällä älyluurillani kirjoittaa.älyttömän kauniit uunit teillä.meil aikanaan romahtanu palomuuri piikattiin auki ja vanhojen peltien tilalle tuli saneerauspellit.kustannukset pysy alhasina eli n.100 e per tulisija,tosgn nyt takka on saanu tappotuomion.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! Olipa edullista! Meillä puhutaan tuhansista euroista per uuni ;D Talossa kun ei ole edes savupiippuja!

   Poista
  2. meillä on piippi ihan huippukunnossa onneksi. tai noh. 6 ylintä varvia purettiin viime kesänä ja muurattiin uudelleen. lisäksi piippu pellitettiin ja hatutettiin, mutta sekin saatiin edullisesti. tais maksaa kaikkine töineen 230€

   Poista
 5. Oi mitä uuneja....siis tulo ekakin...tykkään...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se salin uuni on niin <3. Onhan se hieman rapistunut, mutta ei pahasti. Kammarin kaakeliuuni on muuten pintaehjä, mutta kruunusta puuttuu pala.

   Koska kammarin kaakeliuuni on niin törkeässä maalissa, en malta odottaa miltä se näyttää kun saamme ne maalit poistettua ja alkuperäisen kaakelin näkyviin kokonaan.

   Poista
 6. Ihanat kakluunit!!! :D Toivottavasti ne saadaan vielä toimiviksi. Toki ovat kauniit ihan vaan koristeuuneinakin, henkivät mennyttä aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, niitä ei hävitetä, vaikka ei enää toimintakuntoon saisikaan. Salin kaakeliuuni kuitenkin pitää saada kuntoon, vaikka kalliiksihan se tulee jos pitää purkaa, muurata uudelleen, tehdä uusi hormi.. Sali on iso huone ja sijaitsee talon toisessa päädyssä, joten sinne pitää saada puulämmityslähde :)

   Poista
 7. Minuakin kiinnostaa tuon piipun ja hormin teon hinnat.. Onko eroa peltipiipulla verrattuna muurattuun / harkkopiippuun.. hinnoissa siis. Työssä kylläkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohon osaan vastata minkäkin! Hinnassa ei juurikaan ole eroa. Peltipiipussa materiaalit ovat kalliita, työ halvempaa, koska sen laitossa ei mene niin kauaa. Muuratussa savupiipussa taas materiaalit ovat tosi halpoja, mutta työhön menee enemmän aikaa. Jos käyttää kotitalousvhennystä peltipiippu tulee selkeästi kalliimmaksi ja muurattu halvemmaksi, koska työn voi vähentää, mutta materiaaleja ei ;)

   Poista
 8. Minun kokemuksen mukaan paras hyötykäyttösyhde on nimenomaan pönttöuunilla. Kakluunit ovat kauniita, mutta antavat lämpöä hitaasti ja meillä ainakin niissä on pienet tulipesät, vaativat siis tiukempaa silmälläpitoa pidempään. Yhdellä keskikokoisella pönttöuunilla ollaan lämmitetty n. 60m2 jo reilu kymmenen vuotta ilman lisäsähköä. Kakluuni on kyllä sitten jatkuvalämmitteisenä hyvä ja varsinkin, jos voi kotona lämmitellä päivän aikana.

  Nämäpä ei vastannut kysymyksiisi lainkaan...Meillä on pönttöuuni (siis tämä nykykodissa) noin vuodelta 1926, ei sisältä korjattu Lämmityksessä huomaa, että ulkokuori kuumuu nopeammin ja tiilet varaa vähemmän aikaa, mutta meille tuo on vielä mennyt. Olen noin 15 vuotta sitten pinnan maalannut ja se on vielä ihan ok, ainoastaan luukun ympärystö vähän hilseillyt. Jos päädytte sen suhteen uuteen, säilyttäkää kuori ainakin tulevaisuutta varten (ehkä kesähuoneeseen).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillähän tuo lämmitysajankohta ei ole merkityksellinen, koska sitten kun muutamme talolle, olemme siellä likimain 24/7. Työ muuttaa mukana ;)

   Olen kuullut tuota samaa, että pönttöuuni tuottaa lämpöä erityisen hyvin. Jovelassa pönttöuuni sijaitsee keskellä taloa, joka lienee hyvä asia. Muutenkn nuo uunit on sijoitettu taloon mielestäni henosti. Molemmissa päädyissä on 1 uuni (tuvassa leivinuuni ja salissa kaakeliuuni) ja niiden välissä talon keskellä on kammarin kaakeliuuni sekä keskiön pönttöuuni.

   Pönttöuuneihin saa ostaa pelkkiä kuoriakin nykyään.Meillä tosin ne todennäköiset ongelmat sijaitsevat uunien sisällä. 30v käyttämättömnä olleet hormit ja aiikanaan vuotanut katto ei taatusti ole jättänyt hormeja vaille vaurioita ;)

   Poista
 9. Ihania uuneja teillä! Toivottavasti ne saadaan edes osittain pelastettua. Meillä Tyynelässä ei ole vielä tarvetta tällaiselle remontille. Talon pönttöuuni, leivinuuni ja kaksi muuta uunia toimivat moitteetta. Yhdestä yläkerran huoneesta puuttuu vielä. Se on otettava työnalle jossain välissä. Mielenkiinnolla siis seuraan tätä keskustelua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivomme niin.. Ihanaa kun teillä toimii uunit hyvin. Puun lämpö on niin kodikasta :)

   Raportoin tavalliseen tapaan uunien elvytyksestä ja kohtaloista sitä mukaa kun homma etenee ;)

   Poista
 10. Tjänare! Siellä on rouva taas laittanut tuulemaan vähän joka saralla :)

  Isot peukut pystyssä, että kakluunit saataisiin vielä toimimaan! Upeat niistä tulee joka tapauksessa <3

  Tosi kiva idea tuo kesähuone-rakennus. Voin melkein jo kuvitella, miten viihtyisän tunnelman saat sinne aikaiseksi :)

  Ja se "remppavessa". Olen sanaton. Siitä(kin) tuli mahdottoman kaunis <3

  Iloa viikkoon, ja tietysti viikonlopun odotukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No Hej Skärgårdian Taru ;) Täällä on nelikätinen liekkitossu vauhdissa ;D Kiitos kovasti ja hauskaa viikkoa sinne saariston sydämeen :)

   Poista
 11. Upeat uunit! Meni ihan kylmät väreet kun näin kuvat, esim. salin uunin elävä, mutta silti todella herkkä väritys on vain niin KAUNIS. Toivotan todella menestystä näiden uunien kanssa, että ne saataisiin kohtuullisin kustannuksin käyttöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se salin kaakeliuuni on livenä vielä kauniimpi ja se on pinnaltaan vielä aika likainen. Ei olla pesty sitä, joten kaakelien pinnat on jähmettynyttä pölyä ja jos mitä tahraa. Silti sen pinta on elävä ja hempeä nimenomaan. Se on sellainen sitruunakiisselinen. Kermainen sitruunakiisseli!

   Poista
 12. Ihanat uunit!!!! Pikkutalon emäntä hyrisee tyytyväisyyttään sun lauseesta: "Kun verrataan käyttöikään, ei ole paha kustanus." Se on just niin! Ja kaunis kiitos siitä että ette ole purkamassa.

  Meistä ei ole tässä asiantuntija-apua kun 2 kakluunia on olleet toimintakunnossa aina, meilläkin jo 20 v. ja ainoastaan pohjakerroksen kiertoilmauuni on hankittu aikoinaan kuivattamaan pyykki- ja saunakerrosta.

  Ei ole ihanampaa lämpöä, toivottavasti saatte kuntoon kaikki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän talon kohdalla ajatusmaailma on entisestä kovasti erilainen. Entisissä kodeissa ja nykykodissakin on helposti lähdetty ajattelumallista, että ratkaisut eivät ole pysyviä välttämättä. Voihan ne aina vaihtaa. maalia saa ja tapettia voi vaihtaa. Jovelan kohdalla taas ajatellaan kestäviä ratkaisuja. Tapetin (118,-/rulla) pitää jaksaa miellyttää silmää vielä vuosien kuluttuakin ja tällaiset tuhansien eurojen investoinnit pitää nähdä meidän ja seuraavankin asukkaan elikaaren mittaisena investointina. Maalämpöpumppuihin ja vastaaviin upotetaan samoja summia, enemmänkin ja niiden käyttöikä on viidenneksen kaakeliuunin käyttöiästä. Suhteutettuna siis hyvä investointi kaikin puolin ja kotitalousvähennyksellä saa sitä kaikista kalleinta, eli työn osuutta inhimillisemmäksi.

   Puun lämpö, ei ihanampaa lämpöä minustakaan ole. Meillä on jo nyt vuosikausiksi polttopuuta ja tarvittaessa metsätontiltamme saa sitä lisää eläkevuosiin saakka (mihin mennessä sitä on kasvanut lisää), joten nämä uunijutut on meille iso juttu tulevaisuuttakin ajatellen.

   Poista
 13. Meidän kaakeliuuni on muurattu 93 vuotta sitten ja sillä pääosin lämmitetään oma makuuhuone. Nuohooja ei ole vielä toistaiseksi löytänyt siitä kummempia vikoja. Joskus pitää luulun päältä korjata murenema, mutta silläkään ei ole kiire. Tuota käyttöikää kun miettii, niin uudelleen muuraus tai kunnostus ei ole kallis lysti. Mikä nykyaikana kestää sata vuotta, ei mikään.

  Pönttöuunissakin suosittelen miettimään vanhan uudelleen muuraamista. Vanhoissa on yleensä paksut hyvät pellit, sellaisia ei enää uusina saa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vits kun te osaatte tarttua juuri niihin oikeisiin asioihin! Mahtavaa! Mikä nykyään tosiaan kestää sata vuotta?! Rakennusmaailmassa ei nyt tule mieleen mitään. Nuo uunit ovat ehkä jo sen sata vuotta. Kukaan ei tiedä koska ne on kasattu tuohon 140-vuotiaaseen taloon. Nyt jos saamme uunit korjattua, ne voivat toimia toisen sata vuotta. Pelkkä ajatus on jotenkin huikea!

   Poista
 14. Kauniit on uunit. Meillä on sekä 50-luvun talosta että kesäpaikaksi kunnostettavasta 20-luvun talosta valitettavasti molemmista kaikki alkuperäiset tulisijat purettu. Tosin 20-lukulaisessakin oli "vain" pönttöuuni, ei kakluunia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on niin murheellista, kuinka meillä purettiin ja tuhottiin kaakeliuuneja 50- ja 60-luvulla. Upeita taidonnäytteitä pistettiin surutta lekalla palasiksi. Nyt niistä vanhoista saa purettunakin pulittaa tuhansia!

   Poista
 15. Joo kyllä uuneihin kannattaa aina vähän kurkkia sisään jos ne eivät kunnolla toimi. Meillä on omassa talovanhuksessa 4 pönttöuunia ja 3 niistä käytössä. Halusimme sitten neljännenkin mukaan lämmitykseen. Myyjä kertoi että on aina vetänyt jotenkin laskasti että turhaan savustatte sisätilaa sillä... nooh, ukkoni päätti kurkata sisälle... tähtiventtiilin tausta oli ruutattu täyteen pinkkiä uretaania!!! ou my!!!! nyt sitten ootellaan muurarisetääni että tehdään vähän isompi kurkistus josko sieltä löytyis vielä jotain muutakin:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei toimi lainkaan. Uuneja ei ole käytetty ainakaan 30 vuoteen, katto on vuotanut ja talossa ei ole ainuttakaan savupiippua jäljellä;D

   Luin alan kirjasta, että vetämättömän/savuttavan vanhan uunin ongelmat voivat olla myös poskiin kertynyt höttöä. Sitä ei välttämättä eden nuohooja huomaa.

   Poista
 16. Täällä oli niin paljon kommentteja jo, etten alkanut niitä kaikkia lukemaan. Mieleeni tuli vaan, että jos ei kakluuni enää kelpaa lämmön lähteeksi, niin entäpä jos laittais puitten tilalle kynttilöitä? Kaunis tunnelmanluoja ( kun luukkuja pitäisi auki ) :)

  VastaaPoista
 17. ihanat lämmitys-pelit,nostalgiset..toivotaan,että toimivat!

  VastaaPoista
 18. Vau! en ollut aikaisemmin huomannutkaan mistään päivityksestäsi, että teillä on näin monta uunia siellä säilynyt. Se on tosi hienoa. Nyt peukut pystyyn, että saatte kaikista vielä ihan oikeasti käyttökelpoiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä uuneista ei ole ollut omaa postausta, vaan ne ovat näkyneet kuvissa satunnaisesti jos ovat. Nyt kun uuniasiaa aletaan kartoittamaan ja hoitamaan, ajattelin, että pitää tehdä aiheesta ihan oma postaus :)

   Poista
 19. Meillä oli vanhaan kakluuniin laitettu sähkövastus sisään. Sitä oli sitten yöaikaan hehkutettu ja uunin massa luovutti lämmön pikkuhiljaa päivällä. (Onko sähkö edelleen yöllä edullisempaa? En tiedä.) Meillä on työlistalla sähkövastuksen poisto, kun kerran hormi ja piippukin on kunnossa, mutta teillä homma voisi toimia juuri päinvastoin, jos ette saa kaikkia uuneja/hormeja/piippuja kuntoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on yksi mahdollisuus ja hyvä ideakin monelle, mutta ei meille. Meillä kun yhtenä tavoitteena on osittainen omavaraisuus, niin pyrimme nimenomaan siihen, että lämmitämme sähköllä ainoastaan pakosta. Sellaisia olisi esimerkiksi pidempi poissaolo talolta, sairastuminen tai niin hirmuiset pakkaset, ettei toimivilla uuneilla pärjätä.

   Meille on myös suunnitteilla osittainen aurinkosähkötys ;)

   Poista
 20. Kaikki tykkää kakluuuneista!! Minäki haluaisin ja kävinkin tänään salaa ihastelemassa yhtä vanhusta. Hihih. Mulla on vain vähän vinksahtanut ajatus niiden meille tulosta, sillä haluaisin sen jonku ihmeellisen värisenä että se sopisi mein talon (tai ehkä mun) tyyliin. No sitten kun seuraava iso remontti tiedossa niin mietitään uudelleen tätä asiaa. Pidetään peukkuja tein tarkastukselle.

  Käys ny muutes kattoo mitä ideaa mä sulta kekkasin täs yks päivä..
  http://hexunblogi.blogspot.fi/2013/10/eteinen-talvikuntoon-ja-hullu-lupaus.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi! Tuossa alla juuri sopivasta vasta vinkkaa tehtaasta, josta voi tilata kaakeleita! Yksi vaihtis voisi siis olla ihan omanlaisen kaakeliuunin teettäminen ;)

   Käyty ;)

   Poista
 21. Hei! Olen jonkin aikaa seurannut blogiasi ja ihana seurata miten talovanhusta kohdellaan sen ansaitsemalla kunnioituksellai! Hienoa työtä! :)
  Teillä on jo uunit ja aikalailla näytti kaakelitkin olevan ehjiä, mutta jos joku kaakeliuunia kaipaava tai korjaava hyötyisi vinkkauksesta: Hattulan kaakelitehdas valmistaa sekä ihan uusia oikeita kaakeliuuneja, mutta lisäksi yksittäisiä korjauskaakeleita rikkoutuneiden tilalle! Lisää tietoja ja yhteystiedot löytyvät http://www.kaakelitehdas.fi/

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!