jovela

jovela

tiistai 1. lokakuuta 2013

Olipa kerran, vaan mitä siitä tulee?

Puhe on tästä pikkuaitasta, siitä, josta saunaa mietimme. Pikkuaitta on huolella sään pusuttelema ja sen edessä on mahtava sammaloitunut kivi, kuin astinkiveksi jätetty.


Takaseinän, eli "säänpuoleisen" seinän ulkolaudoitus on tuulien, sateiden ja lumen uuvuttama. Rutikuivaa, haperoitunutta, harmaaksi käynyttä lautaa, mutta sisäpuolella voidaan ihan hyvin. Komeaa on hirsi tuon laudoituksen alla, pintavaurioista huolimatta.


Sunnuntaisen tutkimuskäynnin ja tarkemman tarkistelun tulos kameraan tallennettuna. Oho, siellä allahan on kaikki ihan ok! Tämä on kuva pikkuaitan pohjasta ulkopuolelta. Siltä samaiselta säänpieksemältä seinältä!


Pyörin pikkuaittaa ympäri kuin kuula ruletissa ja nilkkavaurioiden uhalla kiipesin viereiselle kalliollekin tutkailemaan tönöä eri suunnista. Kattokin on hyvä. Ei reikiä, ei ruostetta, ei mitään ei-toivottua. Ainoastaan hieman puusta tippunutta moskaa. Ja vaikka kyseessä on pikkuaitta, ei se ihan puutarhavaja kuitenkaan ole. Se on sisältä mukavan korkea ja neliöitäkin on riittävästi..


Heräsi meinaan ajatus, että mitäpä jos me ei tehdäkään tuosta saunaa, vaan sellainen ikuisen haaveeni kesähuone! Jos vauriot korjattaisiin, hieman laiteltaisiin (mutta ei liikaa), putsattaisiin, jynssättäisiin, kantaisimme nuo päreet (oikealla suojan alla) pois ja puhkaisisimme seinään paikan ikkunalle. Varastossa meinaan taitaa olla yksi päätalon vanha, kohtuukuntoinen ruutuikkuna ikkunarempan jäljiltä. Asuintaloon se ei kävisi, mutta kesähuoneeseen kyllä!

Kesähuone voisi toimia puutarhajuhlien ja saunailtojen oleskelutilana. Helteellä ei ole mukavaa syödä ulkona ja illan tullen on mukavampaa saada hieman suojaa. Pieni sadekaan ei haittaisi. Saunaksi voisi hankkia pienen jalassaunan, jonka kanssa tämä pikkujuhla-aitta soisi viihtyisiä hetkiä puutarhan puolella. Rakennukset voisivat olla suhteellisen lähekkäin ja niiden välissä puuterassialue, jonka keskelle tulisi se puupalju.

Ideakuvia Pinterestistä

Näitä ei kannata katsella liian tarkkaan, mutta fiilistelykuvina pääsette suunnitelman jyvälle.Onneksi on aikaa pohtia oikeita ratkaisuja. Juuri nyt olemme kallistumassa sen suuntaan, että aitasta tuleekin juhla-aitta ja sauna ostetaan jalassaunana. Tämä voisi olla se oikea valinta meille.

Kesäjuhlia, saunailtoja, suojainen vilvoittelupaikka, puutarhajuhlien sydän.

Hei, nyt on lokakuu ja ilmojen sanotaan vaan lämpenevän hetkeksi! Onpa erikoista ja hauskaa! Viivästyneen kevään korvikkeeksi saamme näköjään lempeän syksyn, eikä sateitakaan ole liikaa. Ihanaa!

Laitan tähän loppuun Puusuutarin blogin mainion postauksen yhteydessä olleen runon, joka pysäytti miettimään asioita ja elämää noin ylipäätään. Voiko enää parempia elämänohjeita ollakaan?!

Desiderata (vuodelta 1927)

Kulje tyynenä melun ja kiireen keskellä
ja muista mikä rauha onkaan hiljaisuudessa.
Pysyttele hyvissä väleissä kaikkien kanssa
niin pitkään kuin se alistumatta on mahdollista.
Puhu totuudesta hiljaa ja selkeästi
ja kuuntele toisia, sillä kaikilla on tarinansa.

Karta äänekkäitä ja riidanhaluisia,
sillä he ovat kiusana hengellesi.
Jos vertaat itseäsi muihin,
niin älä tule turhamaiseksi tai katkeraksi,
sillä aina on ja tulee olemaan suurempia,
ja pienempiä persoonallisuuksia kuin sinä.

Iloitse suorituksistasi
samoin kuin suunnitelmistasi.
Ole kiinnostunut omasta urastasi,
vaikka se olisi vähäpätöinenkin.
Se on kuitenkin vankka kiinnekohta
ajan vaihtelevissa kohtaloissa.

Ole varovainen liikeasioissa,
sillä maailma on kieroutta täynnä.
Älä silti sulje silmiäsi hyveiltä.
Monet ponnistelevat korkeisiin päämääriin
ja elämä on täynnä sankaruutta.

Ole oma itsesi, äläkä pelkää olla hellä.
Älä suhtaudu kyynisesti rakkauteen,
sillä kaikkien arkipäiväisen roudan keskeltä
se nousee kuin ruoho - tuoreena joka kevät.

Ota opiksesi vuosien neuvot
ja luovu sopuisasti nuoruuden leikeistä.
Paljon turhaa pelkoa syntyy väsymyksessä
ja yksinäisyydessä.

Ole sovussa luojasi kanssa,
millaiseksi hänet sitten kuvitteletkin.
Ole sovussa sielusi kanssa,
olkoot ponnistelusi ja toiveesi mitkä tahansa.

Maailmassa on paljon petosta, riistoa
ja särkyneitä unelmia,
mutta se on sittenkin Kaunis Maailma.


- Max Ehrmann -


Lempeää lokakuuta kaikille!

Jovelan Johanna

46 kommenttia:

 1. Huvittavaa, ennekuin olin pidemmälle lukenut niin jo heräsin tyrmäämään sauna-ajatuksen ja suunnittelin täyttä häkää siitä kesämajaa. Hi, sitten itsekin samaa suunnittelit. On niin kauniit hirret siinä että siitä tulee kuin satumökki kunnostettunaTeette kyllä tosi arvokasta pelastustyötä vanhoissa paikoissa.
  Ihanaa lokakuuta teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Kun ei ole kiire, ehtii pohtimaan ja monet asiat löytävät sen oikean käyttöfunktionsa ajan kanssa. Tämäkin on vasta ensi kevään projekteja. Kesähuone tuosta tulee :)

   Poista
 2. Juuri pari päivää sitten kävin Puusuutarin blogissa ollutta runoa tippa silmässä toistelemassa. Tällä runolla kun aloittaisi jokaisen aamunsa niin asiat saisi perspektiiviä.

  Kesähuone ihana idea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo runo on iätön ja sisältää elämisen perusarvoja neutralisti esitettynä. Ei ihme, että se säilyy tuoreena ajasta huolimatta.

   Poista
 3. Oij, oij! Sieluni silmin olen jo leppeän lämpimässä syysillassa istumassa tunnelmallisessa kesähuoneessa. Kynttilät luovat valoa pimenevään syysiltaan, jostain soi hiljalleen tunnelmallinen musiikki. Ihanaa unelmointia! Kiitos ihanista kuvista ja kauniista runosta jonka jaoit kanssamme. Rakennus herää taitavissa käsissänne varmasti arvoiseensa elämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. .. lampaantaljoja, kynttilöitä.. Juuri niin! Sellainen siitä tulee!

   Poista
 4. Aivan ihastuttava pikkuaitta ja taipuu varmasti upeaksi kesähuoneeksi! Samankaltaisia suunnitelmia kesähuoneen kanssa joten jään innolla seuraamaan projektin etenemistä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! Voidaankin sitten vaihdella kokemuksia aiheesta kesähuone! :)

   Poista
 5. Mahtava toi kesähuone-idea! Ihanat fiilistelykuvat. Siitä tulis kyllä upea tollasena vähän rosoisena country-tyyppisenä huoneena. Syksy on ollut ihanan kuiva, näin rempan keskeltä on tervetullutta lämpö ja kuivuus... ;) Mukavaa alkanutta lokakuuta teille! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rosoinen on just passeli sana! Sellainen ei liian tyylitelty ja fiinistelty!

   Poista
 6. Minäkin jo eka kuvia katsellessa ajattelin, että tuosta saisi ihanan tunnelmallisen illanviettopaikan :)
  Ne on nyt maailmankaikkeuden voimat kuule kesähuoneen puolella ihan selvästi !
  Siitä vaan, antakaa palaa ja hyödyntäkää ikkunat ja suunnitelmat - siitä tulee ihan varmasti hurmaava paikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on nyt päätetty selvästi! Kesähuone siitä tulee!

   Poista
 7. Aika hauska, sillä aikaisemmin kun esittelit saunaideaa kävi mielessä että tostahan tulis kiva kesähuone.. :) Iiiik, siitä tulee varmasti ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monella on käynyt sama mielessä! Pikkuaitalla on kesähuoneen sielu varmaankin!

   Poista
 8. Mahtavan makeita suunnitelmia! Ja tuo lopun runo oli niin mahtava, että se on pakko laittaa jakoon. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saas nähdä mitä siitä sitten meidän käsissä syntyy. Lopputulos päätyy sitten aikanaan tänne ihmeteltäväksi ;D

   Poista
 9. Kiitos runosta. Se sopi minullekin juuri tähän hetkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Toisaalta tuo runo sopii varmaan likimain kaikille, jokaiseen tilanteeseen :)

   Poista
 10. mielenkiinnolla seuraan,mitä ikinä sitten tuosta kehkeytyykään:)

  VastaaPoista
 11. Tämmöistä vanhaa vähän huvittaa, miten jotkut asiat putkahtaa muotiin aika ajoin - niin kuin nyt näyttää tuo runo olevan ilmassa. Kun minä olin nuori, tuo runo soi Esa Saarion lausumana laulelmana (siis takana musiikkia ja sit aika paatoksellinen lausunta päällä) radiossa niin paljon, että alkoi ällöttää. Meidän nuorten mielestä se oli kohtalaisen teatraalinen juttu ja aika tekofilosofinen... Mutta jotain siinä näyttää olevan, kun vieläkin elää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä onkin erinomainen esimerkki siitä, miten tulkinta vaikuttaa jonkun asian mieltämiseen. 1920-luvulla kirjoitetusta, hyvin neutraalista ja sallivasta tekstistä on jäänyt mieleen paatoksellinen tulkinta. Tosin itse en tuota Saarisen tulkintakaan pidä erityisen paatoksellisena, kasariteininä olisin ehkäpä tuntenut silloin aikanaan samoin. Se löytyy muuten netistä, jos joku haluaa kuunnella tuota vinyylilevyajan versiona http://www.youtube.com/watch?v=woADw53nbpI

   Jotkut asiat ovat aina ajankohtaisia ja vanhoinakin joillekin uusia. Hyvin tehdyt asiat ovat iättömiä. Mielestäni Desiderata edustaa tällaista ajattomuutta ja ajankohtaisuutta erinomaisesti. Se käsittelee sellaisia ihmisen elämisen perusasioita, jotka ovat ehkä nykypäivänä tekoaikaansa oleellisempia muistaa.

   Joskus kyllä tietyt uudelleen löytämiset hymyilyttävät. Nykyteini saattaa hypettää esimerkiksi jotain biisiä uutena tietämättä, että kyseessä on vain uudelleen lämmiittely. Niin se menee ja on aina mennyt. Jokainen sukupolvi löytää jotkut asiat uudelleen ja kokee ne uusiksi, koska ne ovat itselleen uusia. Nuoremmat, vanhemmat, me kaikki olemme siinä suhteessa ihan samanlaisia.

   Poista
 12. Tosta saa taatusti upean kesähuoneen! Wow <3

  20 kilsaa etelään Ugista - jepjep! Taidanpas tietää paikan. Ihana projekti teillä tosiaan ja kaunista jälkeä tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vaan :) Tässä ehtii vielä kehittelemään tuonne vaikka mitä. Lumet tulevat, suunnitelmat muotoutuvat ja kevään myötä sitten hommiin :)

   Poista
 13. Mulla samanlaiset suunnitelmat oman aitan kanssa. Tänä kesänä ei ehditty aittaa tyhjentämään, jospa ensi kesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hirmuisen mukavaa, että muillakin on kesähuonesunnitelmia! Kerrothan sitten millaiset suunnitelmat teillä on :)

   Poista
 14. Oi vitsi, siitä tulee hieno. Hyvä idis tuo kesähuone. Uudessa saunassa on varmasti makoisat löylyt, mutta tuollaista tunnelmaa, mikä on tulevassa kesähuoneessa, ei uuteen rakennukseen saa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me meinattiin sellaista vanhaa uutta saunaa, siis käytettyä. Jonkun sauna, joka pitää saada omalta tontilta pois. Sellaisia "baukkari-saunoja" ei olla ajateltu. Toivottavasti en pahoita kenenkään mieltä jos jollain sellainen on, mutta meistä on tuntunut, että uussaunoissa on usein kovin huterat matskut. Saas nähdä sitten millainen me löydetään. Ei kuitenkaan mitään pyöröhirsisaunaakaan ensisijaisesti haeta.

   Poista
 15. Ihania kuvia jälleen, maalaisromanttisen rustiikkia tunnelmaa. ♥ Kesähuone idea on aivan upea! Onnea saunan johdosta! :)

  VastaaPoista
 16. Ymmärrän fiilistelyt ja onhan se niin, että kesähuoneesta voi myöhemmin muuntaa saunan mutta saunasta ei niin helpolla tehdä kesähuonetta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuopa on totta! Ja näiden projektin kanssa on myös vähän silleen, että saas nähdä kuin käy ;D Suunnitelmat muuttuu tai vahvistuu.

   Poista
 17. Kauniita kuvia, tunnelman voi aistia. Runo on kyllä mainoa, juuri näin.

  Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anna :) Mun mielestä tuo pikkuaitta on symppis ja ahavoituneisuus kaunista. Liikaa sitä ei pidä korjata, ettei mene pilalle, mutta kuitenkin riittävästi, ettei se tuhoudu. Siinäpä on meille sarkaa kerrassaan!

   Poista
 18. Tuostahan tulee aivan mieletön kesähuone! Ei teiltä onneksi puuhat kesken lopu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei lopu, ei :) Tässä ei tarvitse muutamaan vuoteen pohtia mitä tehdään vapaa-ajalla ;D

   Poista
 19. No siitähän tulee unelmien kesähuone :) Hyvä mielenmuutos.

  VastaaPoista
 20. Jos tuo olisi minun tontilla, niin ehdottomasti tekisin kesähuoneen minäkin! Jalasmökki sitten saunaksi. Seinälle pieni ikkuna, hirsille pesu ja se on siinä. Alahirret näkyy olevan erinomaisessa kunnossa. Joskus peltikatto on myös pelastus kuten tuolla rakennuksella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieni sauna, puupalju ja terassi. Se kaivokin pitäisi saada aineellistumaan jossain vaiheessa. Oh, my!

   Poista
 21. Ihania inspiskuvia ja toistan aikaisempia sanoessani, että tuosta tulee toden totta ihana kesähuone.

  VastaaPoista
 22. Ihana Johanna, kun sä niin kauniisti puhut noista talovanhuksista ♥ Ne saa selvästi teillä sitä rakkautta mitä niiden arvolle kuuluu. Onneksi ehditte ennen jotain pilalle remontoijaa!

  Kivalle kuulostaa kesähuonesuunnitelmat ja runo myös. Täyttä asiaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se onkin tuon Jovelan isoja iloja, että vaikka se on jätetty oman onnensa nojaan, sitä ei ainakaan ole pilattu väärillä rempoilla. Ei ole muovia sinissä tai pohjissa. Kukaan ei ole tehnyt vesieristeitä tai maalannut aittaparkaakaan lateksilla :)

   Poista

Kiitos kun kommentoit!