jovela

jovela

maanantai 7. lokakuuta 2013

Uuneja, piippuja ja panelointia

Välillä käy mielessä, että nämä postaukset ovat aika hassuja ja käy mielessä sekin, että osa kuuluu ostastolle kiviäkin kiinnostaa ;) Noh, tämä on kuitenkin talopäiväkirja, jonka tarkoituksena on dokumentoida talon muutoksia, siihen liittyviä suunnitelmia ja ajatuksiakin matkamme varrella. 

Talolla tapahtunutta ja tapahtuvaa

Paikallisen rakennusfirman edustaja kävi talolla sunnuntaina ja antoi itsestään asiallisen ja asiantuntevan kuvan. Pidin henkilökohtaisesti paljon siitä, että hän teki aikataulut heti selväksi. Ymmärrätte varmaan, että se on meille nyt tärkeä asia. Yhtään emme jaksaisi sellaista "tulen ensi viikolla, vaan enpäs tullutkaan" pettymyksiä ja huolia. Tämä edustaja sanoi suoraan, että heillä on niin paljon kiireitä nyt, että alustavasti pääsevät piipuntekijäisiin marraskuun puolivälissä. Odottelemme mielummin marraskuun puoliväliin että työ alkaa, kun kestämme marraskuun puoliväliin saakka viikottaisia pettymyksiä siitä, että mitään ei olekaan tapahtunut, vaikka niin on sovittu.

Paikallinen firma tulee siis tekemään leivinuunille savupiipun ja katsoo hormin kuntoon. Samalta firmalta pyydettiin myös muita tarjouksia, joihin palaan myöhemmin. He mm. tekevät sitten ne muutkin piiput aikanaan kun uunien kohtalot selviävät ja edetään sinne saakka. Nuohoojakin vierailee talolla tällä viikolla.

Otin muutaman kuvan leivinuunista ennen kun se saadaan käyttöön. Viimeisissä kuvissa näkyy uunin "takahuone" jonne pääsee uunin oikealla laidalla olevasta ovesta. Talolla käynyt muurari oli noin ylimalkaisesti tyytyväinen näkemäänsä, eikä nähnyt mitään pintapuolisesti huolestuttavaa, mutta nuohoojan käynti sitten avaa asiaa edemmäs.


Lauantain projektina sen kaakeliuunin maalinpoiston lisäksi oli aloittaa tämän tulevan kylppäritilan ja sen viereisen käytävän panelointi. Tila on hieman nuhjuinen, siellä roikkuu johtoja ja hirsien saumoista karisee kuivaa sammalta kaikkialle. Ulkoseinän puoli huokolevytetään ja koko tila paneloidaan.


Ideana olisi paneloida seinää reiluun kahteen metriin saakka ja tehdä yläosaan vaakalevytys, joka pinkopahvitetaan. Paneelin yläpuolelle tulee lista,  pinkopahvin keskiosaan saattaa tulla kapea koristelista ja kattolistasta tulee leveä, ehkä hieman koristeellinen. Myös lattialistasta tulee korkea. Paneelit maalataan valkoisiksi.


Panelointi on aloitettu. Kuvia otin vähän joka suuntaan, jotta on mitä ihmetellä sitten kun jonain päivänä tuo on valmis, maalattu ja viimeistelty.


Jollain saattaa käydä mielessä, että eihän kylpyhuoneeseen voi/saa laittaa puupaneelia. Se on totta. Meille ei kuitenkaan tule normaalia nykykylpyhuonetta, vaan jotain ihan muuta. Vessakin on vedetön. Sitten joskus, kun tilaan tulee tassuamme, se saa ympärilleen irrallisen rakennelman, todennäköisesti lasista, eli vesitoiminnot tulevat täysin irti kaikista ympäröivistä pinnoista. Luulemme kuitenkin, että varsinainen kylpyhuoneosio Jovelaan tulee vasta muutaman vuoden kuluttua. Pärjäämme saunalla sitten kun talolle muutamme. Jovelasta tulee noin ylipäätään kovin erilainen koti nykyasumiseen verrattuna.

Tällä viikolla on taas tohinaa. On messua ja jos jonkinlaista kiirusta siihen malliin, että emme pääse talolle ollenkaan. Nyyh! Pakollinen tauko siis Jovelan puuhissa. 

Oikein mukavaa alkanutta viikkoa kaikille siellä :)

Jovelan Johanna

25 kommenttia:

 1. Odotan kovasti kuvia uudesta kylpytilastanne...siis valmiista...:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, niin minäkin! ;D Jokainen pienikin edistysaskel on aina niin käsittämättömän huikeaa!

   Poista
 2. Upea toi leivinuuni.... tuli heti mieleen saisikohan Tyynelänkin uunin joskus valkoiseksi punatiilen sijaan...

  Mä muuten aloitan sun sukkia tällä viikolla, kun saan edelliset postiin :)

  Mukavaa viikkoa sulle myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en kestä! Ne sukat! Saaristohuvlan ihana Taru lähetti mulle pari viikkoa sitten ihanat kudotut töppöskät ja nyt saan sulta tilattuna ihanat pitkät sukat.

   Olen niin iloinen teistä blogiystävistä, ihan jokaisesta <3

   Tyynelään saatte taatusti valkoisen uunin. Tuo Jovelan leivinuunikin on muurattu valkoiseksi-beigeki-alempaa maalikerrosta en tiedä ;D Ei muuta kun muurari paikalle ja rapaten!

   Poista
 3. vautsi,mielenkiintoinen projekti tuo kylppäri :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on vaan ihania, mielenkiintoisia tai ja usein epätoivoisia projekteja ;D

   Poista
 4. Huoh, ihanaa, että tuli varmuus piippuunkin teille! :) en nyt enää aivan muista, millä kohin kylppärinne on, mutta muistin virkistykseksi palaan julkaisemiisi pohjakuviin. Mitä olette kaavailleet uunin taukselle, tuolle pienelle huoneelle? :)
  Puhtia viikkoonne ja tsemppiä taasen odotukseen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on siellä keskellä taloa, kammarin vastapäätä käytävn erottamana. Jovela on kaksio!! Tupa-kammari/eteinen/kylppäri-sali. Ensin tupa, sitten eteinen, kammari ja kylppäritila, lopuksi sali.

   Siihen uunintaustilaan ei olla vielä ihmeempiä mietitty, kun ei tiedä miten se kuumenee, mutta jos ei kovin paljoa kuumene, se olisi mielestäni tosi kiva siivoustarviikekaappi.

   Poista
 5. Kyllä on ihana seurata remonttinne edistymistä. upea leivinuuni teille on tulossa kunhan pööset käyttämään sitä.
  kaikkea hyvää jatkoonkin työssänne.

  VastaaPoista
 6. Kiva näitä postauksia on lueskella. :D Mielenkiintoinen toi kylppäriratkaisu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä ratkaisu tuntuu nyt oikealta. Ennenhän ei märkätiloja tehty taloon, vaan lisärakennukseen, joten jotain siltä väliltä voisi toimia hyvin.

   Poista
 7. Myös suihkukaapit nykyään mahdollistaa paneelin käytön kylppäreissä (tällöin ei vaadita edes kosteuseristystä), mutta sanoisin että tassuamme on aika hitsin paljon tyylikkäämpi valinta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin ;) Siitä tämäkin idea lähti ja tassuamme on niin pitkäaikainen unelmani, että se taitaa olla nyt tässä talossa ihan pakollinen - sitten aikanaan ;)

   Poista
 8. Onpa hauska tila tuo uunintauskoppero :) Aika makea olisi siivouskomerona. Kylppäri kuulostaa mielenkiintoiselta - noh, niin tekee itse asiassa koko projektinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se koppero on aika jännä siinäkin mielessä, että siellä uunin takaosan päällä on tyhjää tilaa. Siellä voisi siis kuivattaa pikkupyykkiä, yrttejä tms :)

   Poista
 9. Minua ainakin kiinnostaa ihan kaikki! :)

  Tosi kivat kylppärisuunnitelmat! Tassuamme tulee sopimaan sinne kuin nakutettu <3

  VastaaPoista
 10. Mielenkiintoista luettavaa, Johanna. Minulla on hyvä mututuntuma teidän suunnitelmistanne... Toivottavasti kodistanne tulee osittain ekologinen ja mitä kylppäriin tulee; sehän kuulostaa aivan mainiolta näin alkuunsa. :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jovela on jo oikeasttaan niin ekologinen, mitä talo voi olla, se on rakennettu 1868, jolloin kaikki oli kovin ekologista, eikä talolle sen jälkeen ole juurikaan mitään modernisointeja tehty. Ainoastaan sähköt vedetty 2000-luvun alussa, ;)

   Talo on täyshirttä, pohja luonnonkiveä, siellä ei ole muovia missään, eristeet on sammalta ja lumppua (uudet eristet pellavaa), maalit perinnemaaleja, ulkouoli tulee punamullalla, tapetit on tehty vanhaan tapaan valkaisemattomalle ja hengittävälle paperille perinnepainoväreillä, ei ole juoksevaa vettä ja taloa tullaan lämmittämään pääasiassa puulla, joka lämmönlähteenä kuormittaa ilmakehää saman verran mitä sama puu lahoavana aiheuttaisi. Myös vettä tullaan pääasiassa lämmittämään puulla, Puu-Like puulämmitysjärjestelmällä, joka muistuttaa pönttöuunia. Puutarhaan tulee sadevesijärjestelmä. Talolle tulee oma kaivo. Vessa on täysin vedetön (Separett).

   Jovelan talo on hifistelemättä ekologinen, koska se ei ole koskaan muuta ollutkaan. Se on välttynyt modernisoinnin hömpötyksiltä ja uusimmilta helppo-nopea-muovi-höttöä-halpaa villityksiltä ;)

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Olet kyllä suuri idolini tuossa asiassa! Olen pohtinut usein samaa "nykyistämisen" vouhotuksesta ja mikä sääli, että hienoihin vanhoihin puutaloihin aletaan tosiaan rämppiä sitä muovia, halpis laminaattia, IKEA-huonekaluja sekameteli soppaa.... Ja kaiken huipuksi ruvetaan huudattamaan taloa sähköenergialla jne. Ihanaa kuulla, että kunnioitatte wanhaa ja tiedätte hyvän päälle. Makunsa on toki monella ja siitä ei voi kiistellä. ;)

   Poista
 11. Kylppärisuunnitelmat kuulostaa hyvälle. Osaan jo kuvitella sen tassuammeen sinne.. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin! Tassuammeen aineellistumiseen menee tosin sen verran aikaa sen jälkeenkin kun talolle ollaan muutettu, että siitä joutuukin lähinnä haaveilemaan toistaiseksi ;)

   Poista

Kiitos kun kommentoit!