jovela

jovela

keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Väliaikatietoja nuohoojalta

Nuohooja oli käynyt Jovelassa eilen ja saimme lisäinfoa uunien kunnosta. On se niin jännää, että tässä projektissa usein arvelee yhden olevan toista paremmassa kunnossa ja sitten se onkin juuri toisinpäin! Uuniasiassa on käynyt juuri niin. Yritin nakutella yhdellä sormella koneelle ylös puhelimitse saatuja nuohoojan tuomioita, jotka ovat seuraavat sikäli mikäli ymmärsin asian oikein

Pönttöuuni & salin kaakeliuuni

Kh-tilan ja salin yhteinen hormi, johon salin kaakeliuuni yhtyy, tarvitsee vintin puolella hormin niskan korjauksen. Kh-tilan pönttöuunista puuttuu nuohousluukkuja, jotka pitää ostaa käytettyinä jostain tai vaihtoehtoisesti teettää. Pönttöuuni on käyttökelpoinen pienillä fixauksilla kunhan hormin niska on korjattu. Salin kaakeliuunikaan ei noin ylimalkaisesti ole missään huonossa kunnossa.
Kammarin kaakeliuuni

Tulipesän (sulun?) puolella on murentumaa, mutta ei pahasti. Kohtuullisella työllä saa kaakeliuunin käyttöön. Pientä hormifiksausta. Nuohousluukku puuttuu.Leivinuuni (vaatii paljon muurausta kauttaaltaan)

Uunin holvi on romahtanut, sisäosat ja hormi pitää muurata kauttaaltaan.  Kaikkien uunien edustalta puuttuu suojapellit, jotka pitää hommata.

Luulimme siis leivinuunin olevan se parhaassa kunnossa oleva ja kammarin tai salin uunin olevan heikoimmassa kunnossa. Parhaassa kunnossa onkin kammarin kaakeliuuni ja välitilan pönttöuuni, heikoimmassa tuvan leivinuuni.

Onneksi paikallisen rakennusfirman edustaja (muurari) soittaa nuohoojalle ja käy kaikki ilmi tulleet asiat hänen kanssaan läpi. Katsomme sitten yhdessä jokaiselle hormille kunnostussuunnitelman ja -aikataulun. Nuohoojillakin on oma ammattikielensä ja uuniuntuvikoille, kuten minä, ei niskat, posket ja sulut ihan heti aukene ymmärryksen puolelle kunnostus- tai kustannusarvioiksi. Nuohooja kuitenkin antoi selkeitä vastauksia kysyttäessä, joten ihan pihalla ei sentään olla. Hänen mielestään vähiten työtä vaatii pönttöuunin ja kammarin kaakeliuuni.

Tämä on taas näitä kauheeta tohinaa aamusta yöhön viikkoja, joten toivottelen teille kaikille hyviä arkipäiviä ja lähettelen samalla lämpimiä terveisiä itse kullekin. Tällä viikolla tulee ensimmäinen postaus siihen perinnekeittokirjaan liittyen ja sunnuntaina viimeistään arvotaan se hyvän mielen huopajuttu :) Tulen blogikierrokselle taas teidän blogeihin kunhan saan hetken omaa aikaa tässä tohinassa :) Tällä viikollahan emme pääse talolle lainkaan näiden työkiireiden vuoksi.

Jovelan Johanna

26 kommenttia:

 1. Eihän tämä lopen ollut huonokaan juttu, pahimmassa tapauksessa kaikki olisi pitänyt laittaa uusiksi ja näin ei onneksi käynyt. :) Vaatii se silti työtä ja tarmoa mutta lopen se palkitsee ruhtinaalisesti. ;D

  VastaaPoista
 2. Kuule, kun lähdet metsästämään varaosia, ei kannata sivuttaa jos ei oo ennestään tuttu: Wanhan Wallankumous Turku.
  Googleta (tai kaiva mun blogin sivupalkista) ja soita Tommille tai Karoliinalle, iloista apua tarjolla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wanhan Wallankumous onkin jo tuttu paikka ja sijaitsee mukavasti samalla alueella kun Jovela :)

   Poista
 3. Yllätyksiä, mutta mahtavaa, että asiat etenevät. Puulämpöä Jovelaan siis saatavilla jossain vaiheessa. Meillä Janne muuten tyrmäsi valkoisen leivinuunin välittömästi. Saan siis tyytyä punatiiliseen. Tällaista.

  Mukavaa viikkoa ja kuulemisiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terveisiä Barcelonasta... Haastoin sut mun blogissa. Tee jos siltä tuntuu, jos ei niin älä ota paineita :)

   Poista
  2. Kiitos, Laura :) Yritän tulla haastee pariin. Ihan törkeä kiire vaan koko ajan, ettei ehdi oikeen mihinkään suuntaan. Haaveilen ihan yhdestä vapaapäivästä ;D

   Poista
 4. On ne mahtavan upeat nuo teidän uunit. Ja tietenkin varsinkin sitten kun lämpöäkin pukkaavat : ) Hyvä, että teillä on siellä osaavat tekijät laittamassa tulisijat kuntoon. Tuo sun ruokakirja/kokkausprojekti on huisin jännä! Mielenkiinnolla odotan, millaista 1850-luvun ruokaa laitat tänne blogiin nähtäville : ) Kivaa viikkoa toivottelee täältä toinen kiireinen : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän laittaa huomenna ekan jutun :) Kivaa kun pikku projektni kiinnostaa muitakin :)

   Poista
 5. Onneksi uutiset olla setään pääosin hyvä...eikö...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne sitä olivat. Itseä vaan yllättää aina jos kuvittelee jonkun olevan ok-kunnossa, niin se ei välttämättä ole ja sitten taas yhtälailla voi ajatella jonkun vaativan paljon työtä ja se onkin suhteellisen iisi juttu.

   Poista
 6. Onneksi on ammattimiehiä jotka osaavat laittaa asiat kuntoon. Onhan se aina hankalaa kun kaikkea tulee mutta sitten on turvallista lämmittää kun kaikki on tutkittu ja korjattu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uunien kanssa ei tosiaan sovi hötkyillä. Tuli on kuitenkin hengenvaarallinen jos se pääsee hutiloinnin vuoksi valloilleen.

   Poista
 7. Työtä varmasti riittää mutta ammattimiesten käsittelyn jälkeen upeat uuninne pääsevät varmasti taas lämmityspuuhiin :) Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi kerrallaan laitetaan ne kuntoon. Meille piti tulla kaakeliuuniexpertti eilen Jovelaan arviointikäynnille, mutta kun ei itse päästy talolle, se nyt siirtyi.Nyyh!

   Poista
 8. Onpas Jovelassa komeita uuneja...toivottavasti saatte ne kaikki käyttökuntoon...se on huomenna jo torstai...ja ens viikolla loma...ihanaa....
  Kivaa loppuviikkoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hassua toivotella hauskaa viikonloppua tässä kun viestisi on jo viikon vanha, mutta mitäs olen taas ollut sukat liekeissä hääräämässä ties missä, joten mukavaa tätä viikonloppua sinne Bertta :)

   Poista
 9. Paljon hyvää ja vähän huonoa! Hyvä niin päin.

  VastaaPoista
 10. kyllä nuo uunit on vaan niin komeita ja kauniita ! kyllä tartteekin tarkkana olla ! ihania nuo pinterest otoksetkin ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, uunit on tulipesiä ja ennen kun tulitikkuakaan raapaistaan, pitää olla varmaa, että tuli pysyy pesässään ;)

   Poista
 11. Onneksi ei sentään tarvi purkaa ja tehdä uusiksi :)

  VastaaPoista
 12. Niillä sitten lämmittääkin taas jokunen sukupolvi eteenpäin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota juuri itse ajattelen. Talolla toivottavasti on monta talosukupolvea meidänkin jälkeen.

   Poista
 13. On kyllä todella kauniita vanhoja uunia ja pönttiksiä teillä! Meilläkin on onneksi tämä yksi, nyt jo uudessa komeassa asussaan!

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!