jovela

jovela

maanantai 18. marraskuuta 2013

Selviytyjät Jovelassa

Meillä ei ollut hajuakaan siitä, että viikonlopuksi on odotettavissa hurjia myrskyjä, kun alkuviikosta puhuimme, että pitää sekä varustaa että testata hieman Jovelan kelpoisuutta tilanteessa, jossa ei ole sähköä lämmittämässä paikkaa.

Tällä hetkellä meillä on jo komea ensimmäinen piippu muurattuna, kuten hormikin ja odotusten jännittävät viikot ovat alkaneet. Voiko olemassa olevaa pönttöuunia käyttää? Se jää vielä nähtäväksi, mutta piippu on, hormi on, molemmat kestivät myrskyn ja ne viimeistellään tällä viikolla. Sitten odotellaan.Kiipesin innoissani takapihan isolle kivelle kurkkimaan miltä piippu siltä puolelta taloa näyttää, mutta eihän sitä näy kuin pikkaisen katon harjan takaa (kuva 2). 

Mutta siitä myrskyihin ja erikoistilanteisiin varautumisesta piti höpistä..

Koska talo on iso ja kunnes uuneja saadaan korjattua yksi kerrallaan, savupiiput teetettyä ja hormit muurattua uudelleen, olemme sähkölämmityksen varassa. Jos ja kun sähköt välillä lakkaavat toimimasta, pitää olla se kuuluisa plan b. Sellaista testailimme tänä viikonloppuna sattumalta samaan aikaan kun myrsky todella tuli Suomeen. 

Jovelat preppaa

Ensinnäkin meillä on talolla paljon, todella paljon kynttilöitä. Niitä on reilusti yli 1000 kappaletta tuikkuina, palkkeina ja kruunukynttilöinä laatikoissa, purkeissa ja jopa suurissa pyykkikoreissa. Jokaisen viikonlopun jälkeen tuon poltettujen kynttilöiden nysät mukanamme ja valan niistä isoja kynttilöitä. Eniten meillä on kuitenkin ihan kaupasta ostettuja candeloita.Kynttilät ovat kauniita itsessään ja ne toki lämmittävät, mutta lämmöntuoton suhteen niillä on yksi haitta: lämpö ei pääse sitoutumaan mihinkään. Tämä oli se juttu, jota lähdimme testaamaan. Miten saada kynttilöistä lämpöhyöty talteen? 

Ruukkulämmitin

Selviytymislämmitin, ruukkulämmitin, kynttilälämmitin, näillä on monta nimeä, mutta kyseessä on kuitenkin kynttilöillä toimiva lämmitin. Päätimme testata ruukkulämmittimiä salissa, joka on vielä kylmää tilaa. Lattioissa on aukkoja, tilassa ei ole mitään lämmitystä, seinät on vasta huokolevytetty joten se on näin talven lähestyessä kolea huone. Se on myös suuri, yli 30m2 kokoinen huone, käyttämätön tila, johon ei haluta uhrata sähkölämmityseuroja, joten sali soveltuu testiin oikein hyvin. 

Salin alkulämpö oli hieman vajaa 6C perjantai-iltana n. klo 19:30. Lauantaina salin lämpö oli 16C ja pysyi siinä koko viikonlopun ajan kolmen ruukkulämmittimen ja parin lisäkynttilän avulla. Ruukkulämmitin syntyy tavallisista kukkaruukuista, pulteista, muttereista ja prikoista. Isomman ruukun läpi laitetaan pultti, siihen mutteri, prikka ja tämän jälkeen isomman ruukun sisälle laitetaan 1-2 pienempää ruukkua muttereineen ja prikkoineen, siten että ruukut pysyvät yhdessä. Mitä isompi pultti, mutterit ja prikat, sen paremmin lämpö myöhemmin kehittyy ja varaa.

Ruukut asetetaan kynttilöiden yläpuolelle palamattomille tuille. Näissä kuvissa on käytetty tiiltä, mutta huomasimme heti, että tiilet tulee laittaa lappeelleen, jotta lämpö ohjautuu ruukkujen sisälle. Ruukkulautasten alla on kaakelilaatat. Laitoimme myös ensitestauksessa nuo palkkikynttilät ruukkulautasille, mutta sekin oli huono idea. Lämpö sulatti palkkikynttilän liian nopeasti ja niitä ympäröineet tuikut uivat sulassa steariinissa. Tämän ensimmäisen testin jälkeen käytimme lautasilla ainoastaan tuikkuja, pieniä sekä 9h palavia, jotta lämmitys ei keskeytyisi yöllä kynttilöiden palaessa loppuun.

Vajaasta 6 asteesta 16 asteeseen on mielestäni hyvä saavutus, joten voin suositella tekemään varalle muutaman tällaisen jos asustelette pelkän sähkölämmön varassa. Pienemmässä ja tiiviimmässä huoneessa näillä olisi tainnut tulla jo kuumakin. Meillä ei olisi ollut tarvetta lämmittää näillä, sillä myrsky onneksemme tiputteli vain oksia puista ja sähköt toimivat koko viikonlopun. Jatkossa on kuitenkin hyvä tietää, että meillä on hätälämmittimiä jos sähköt katkeavat ja salin lämmittimenä nämä toimivat hyvin viikonloppuisin.

Mitäs muuta?!

Porstuan muovinen toimistolamppu on otettu pois. Tällainen nykyhienous oli talojäämistöä ja vaikka se jonkun mielestä onkin sopinut 140 vuotta vanhaan taloon..


Me päätimme korvata lampun ja sen kupuun kuolleet kärpäsraadot tällaisella.... joka meidän mielestä sopii taloon paremmin.Salissa häärättiin

16 asteen miellyttävyydessä salin huokolevytys on saatettu päätökseen. Salia, joka on toiminut yhdistettynä verstaana ja säilytystilana myös siistitty rankasti. Pieni makupala ennen ja jälkeen (ja voitte uskoa, että tuo on vielä pientä kaaosta. Koko sali oli täynnä jos mitä).Isännällä on iltaviikko, joten palasimme nykykotiin vasta aamupäivällä. Eilen illalla Jovelassa vielä saunottiin kuutamon valossa. Talolla oli lämmintä ja kotoisaa. Paluu arkielämään käy kerta kerralta vaikeammaksi ja haikeammaksi. Siinä mielessä olen kiitollinen siitä että arkipäivät tällä hetkellä, aina tuonne joulun lähelle saakka ovat niin kiireisiä aamusta iltamyöhään, että perjantai saapuu nopeasti. Ei riittävän, mutta kuitenkin.

Perjantaita jo odotellen ja ihanaa viikkoa teille toivotellen

Jovelan Johanna

61 kommenttia:

 1. Noista teidän kynttilävarastoista voi jo sanoa, että onpahan melkoisen massiiviset :). Mutta vitsit miten kivoilta ne näyttää suurina määrinä ihan noin vaan siististi varastoituina. Saati että niillä voi vielä lämmittääkin.
  Ootte kyllä melkoisen kekseliäs kaksikko :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kynttilät myös tuoksuu ihanalle mun mielestä. Siis ihan peruskynttilät, steariinikruunukynttilät :)

   Poista
 2. Nerokas keksintö toi ruukkulämmitin, pitää ottaa heti kokeiluun! Meiltä katkesi kanssa sähköt Torpalta reiluksi 6 tunniksi, ja sinä aikana ehdin mm. keittää sulavasta pakastimesta pelastetusta 2 kg lohesta keittoa, puuhellalla kynttilän valossa :D Huomattiin myös, että kynttilävarastoja voisi ehkä kasvattaa niin, ettei olla kourallisen tuikkuja varassa...

  Toi haikeus ja ikävä, mä niin tiedän tuon tunteen! Nimim. "tänään aamulla tippa linssissä kohti stadia."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletpa ollut ahkera! Puuhella olisi aivan ihana meilläkin, mutta vielä ei sellaiseen ole mahdollisuuksia, kun vanhat hormit pitää purkaa ja tehdä uudelleen yksi kerrallaan.

   Sinäkin tänä aamuna :( Mulla ihan sama. Ei yhtään ilahduttanut istua autossa motarilla kohti sivilisaatiota ;D

   Poista
 3. Tuota ruukkujuttua pitää kokeilla. Meillä on onneksi pienempi talo lämmitettävänä ja hyvin onnistuu ilman sähköä ja eiköhän ruokaakin saada aikaiseksi puuliedellä tarvittaessa. Hienosäätöä se tosin vielä vaatii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puuliesi <3 Kun on puuliesi ja puuta polttavia uuneja, ei tarvitse miettiä muita vaihtoehtoja. Kunpa meilläkin olisi pian sellainen tilanne :)

   Poista
 4. Tähän asti olin luullut olevani ainoa sodanjälkeisen sukupolven edustaja, jolla on vastaavan suuruiset kynttilävarastot. Omista jämistä tosin tuunaan munakennojen kanssa niitä sytykekukkasia.

  Toi ruukkulämmitys vaikuttaa kokeilemisen arvoiselta. Hyvä myös, että sullä on lueteltuna muutama huonosti toimiva säätöversio.
  Mistä tällainen idea on kotoisin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruukkulämmittimiä on monia erilaisia, jopa ihan myytävänä. Tämä idea jäi "taskuun" joskus muutama vuosi sitten kun tutkailin vaihtoehtoista elämää havittelevien keskustelu- ja ideafoorumeita. Survivalistien keskuudessa nämä lienevät ihan jopa yleisiä.

   Poista
 5. En ole koskaan kuullutkaan tuollaisesta ruukkulämmittimestä...hienolta kuullostaa...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän se mikään kaunotar ole, eikä siitä ole sisustukselliseksi ilahduttajaksi, mutta kun kylmä hiipii nurkkiin, se on hyödyllinen ;)

   Poista
 6. Ruukkulämmitin on mullekin ihan uusi tuttavuus...kaikkea sitä kuuleekin...tuollainen pitää kyllä tekasta,ihan mielenkiinnosta.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Mielestäni näppärä, edullinen ja yksinkertainen apulämmitin.

   Poista
 7. Ruukkulämmitin vois olla hyvä myös keväällä ja syksyllä kasvihuoneessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Hyvä huomio ja pistänkin sen itselleni muistiin!

   Poista
 8. Oi mikä vinkki tuo ruukkulämmitin. Täytyypä pistää korvan taa. Lamppu on huisin kaunis. Voi kumpa minullakin. :)
  Mukavaa viikkoa sinne! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Jonna ja sitä samaa sinne :)

   Tuo lamppu on niinkin hienosta liikkeestä kun Bauhaus ;D Siinä oli yksi prisma rikki (nyt korjattu) jonka vuoksi lamppu oli laitettu poistohinnalla myytävien hyllyy. Pakko se oli mukaan ottaa.

   Poista
 9. Siis ruukkulämmitin - onko se Jovelan omaa ideatuotantoa vai ihan muutenkin tiedossa oleva systeemi?:D Joka tapauksessa hyvä idea.
  Meillä on vielä onnistuttu lämmittämään kylppäriä ja wc:tä lukuunottamatta pelkästään puilla, koska marraskuu on ollut täällä niin leuto. Ruukkulämmitin voisi olla hyvä pieni lisä tähän sähkönkäyttöönottoviivyttelyyn:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ruukku- ja kynttilälämmittimet on ihan yleisiä kaikenlaisten survivalistien ja pahan varalle varautuvien keskuudessa. Ei siis alunperin meidän idea, mutta tulipas testattua ja hyväksi todettua.

   Meillä on aikanaan tarkoitus lämmittää talo pääasiassa puulla. Tuo ruukkulämmitin (1 kpl) riittää taatusti teillä vessan lämmittämiseen ellei teillä ole yksiön kokoista vessaa ;D

   Poista
 10. Olen aina luullut, että meillä on paljon kynttilöitä! Häviän Jovelalle 6-0 :-)
  Pelkästään kynttilätkin lämmittävät, mutta tuo oli mielenkiintoinen lisä. Saviruukkuja on siis sisäkkäin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee, vuoden kynttilähamstraajien kultaitali siis Jovelaan ;D

   Ihan perusruukkuja tosiaan sisäkkäin 2-3 kpl. Tässä näet läpileikkauskuvan moisesta:
   http://hackedgadgets.com/wp-content/2/_Terra_Cotta_Pot_Heater_1.jpg

   Poista
 11. Tässä kans yks kynttilä viritelmä, vaikuttaa tosi toimivalta!
  http://www.youtube.com/watch?v=brHqBcZqNzE

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olenkin tuon videon nähnyt ja se oli yksi innoittajista testaamaan tällaisia ruukkulämmittimiä :)

   Poista
 12. Mahtavat kynttilävarastot ja ihanat säilytyspaikat niille <3

  VastaaPoista
 13. Huimat kynttilävarastot! Omani jää jälkeen ja pahasti :) Ruukkulämmitin on kiva idea, meillä sellaista tarvittaisiin kodinhoitohuoneessa jos tulisi pidempi sähkökatkos, kaikki muut tilat saadaan pidettyä lämpiminä tulisijoilla. Eikä meillä ole patterit vielä päällä kuin lastenhuoneissa, helpompaa niin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt pitäisi vielä keksiä joku jälkikäyttö niile kaikille tuikkukupeille, joita meillä syntyy viikonloppuisin ;D

   Poista
 14. Kerrostaloissa sitä vasta purjeissa oltais jos täältä menis sähköt pidemmäksi aikaa! Pakasteet sulais ja biojätteet haisis :(
  Tee siinä sitten soppaa tuikulla ja taskulampulla :D
  Mistä tulikin mieleeni, että tuikkuja, tuikkuja!! Iiiiiso satsi jo poltettu (- ja paaaljon hengitetty kaikenlaisia vaarallisia pienhiukkasia) ja tuppaa loppumaan! Kaupoille....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asunnoissa ongelma onkin ihan eri luokkaa, kun ei ole mahdollisuuksia vaikutta asioihin samalla tavalla. Meillä on muistissa vielä se 2 vuoden takainen sähkökatkos, jolloin taloyhtiön vesikin lakkasi tulemasta kun sähkö oli olleet poissa vuorokauden. Siitä viisastueena meillä on nykyään myös nykykodissa retkikeitin. Nykyaikaa, jee (ei) ;D

   Poista
  2. retkikeittimessä vois ollakin ideaa ☺

   mutta sitä minä vaan, että mulla olis yksi haaste..jos ehdit!

   Poista
  3. Mä tulen! Ehtiminen on toinen juttu, mutta täältä rynnitään silti!

   Poista
 15. Hieno lämmitinidea! Tuota pitää testata!! Kiitos kun kerroit tästä;)
  Levollinen oli mieli eilen, kun monen tunnin sähkökatko ei haitannut laisinkaan...uunit oli vielä edelliseltä päivältä lämpimiä ja sai sitäkin suuremmalla syyllä laittaa vieläkin enemmän kynttilöitä;)
  Toivotaan, että nämä työviikot menee aina nopsaan!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei sitten tullutkaan sähkökatkoa Jovelassa. Oltiin ihan varmoja, että jäädään sähköttä, mutta toisin kävi. Uunit on niin ihania <3 En malta odottaa, että meillä olisi Jovelassa edes yksi toimiva uuni!

   Poista
 16. Tuo lämmitinidea on mulle ihan täysin uusi. Hienoa tietää, että se toimii! Kiva, että teillä on intoa ja energiaa testailla myös tällaisia juttuja. Proaktiivisuus on aina hyvä juttu.

  Ja tuo uusi valaisin on aivan uskomattoman kaunis. :)

  VastaaPoista
 17. Hei, hieno idea tuo lämmitin, mutta pieni varoituksen sana tuikun leimahduksen kokeneena. Tuikkujen välin tulisi olla 10 cm, tuikkujen uiminen steariinissa kuulosta hurjalta....no on kyllä
  palamatonta matskua ympärillä, mutta silti....en jättäisi vartioimatta yöllä yksin palamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Steariinin kaasuuntuminen on asiallinen huoli, jonka vuoksi kerroin näistä muutamista epäonnistumisista. Sinälläänhän ei ole merkitystä onko se sula steariini tuikkukipon sisä- vai ulkopuolella, mutta itsekin huomasimme ongelman ja alkulämmityksen jälkeen siirryimme 9h tuikkuihin. Tuota usean tuikun samanaikaista polttamista käytettiin alkukuumennukseen. Steariini kaasuuntuu silloin, kun se on umpiossa, joten tuon happiaukon tulee olla riittävä ja tosiaan lämmittimen ja kynttilän tulee tulee olla palamattomalla alustalla. Koska lämmitimme 9h tuikulla ruukkulämmitintä yön yli, meillä oli myös 2 palo- ja häkävaroitinta ruukkulämmittimien välittömässä läheisyydessä. Paloturvallisuus siis ilman muuta tulee ottaa huomioon aina kun poltetaan jotain :)

   Poista
 18. hieno idea tuo lämmitin tosiaankin! Ja tuo uusi lamppu katossa,paljo parempi ku entinen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän siitä lampusta itsekin kovasti. Ja sen muodostamista valon ja varjojen kuvioinneista katossa ja seinissä :) Yksi tuollainen lamppu vielä löytyy Jovelasta, siis tuollainen karsea muovirötkäle. Tulevan kylppärin katosta se muistuttelee olemassaolostaan joa viikonloppu. Yök ;D

   Poista
 19. Aika mielenkiintoinen toi tuikkulämmitin... En ole myöskään ennen törmännyt asiaan. :) Aikasta kivaa että teillä siellä jo savupiippua näkyy, toivotaan että pääsette jo tämän talven aikana lämmitämään takoilla. Pikkasen niinkö sopii paremmin noi teidän valaisimet tohon tilaan mitä entiset, oottete vaan kyllä aikamoisia keksijöitä!!:) Kivaa viikonjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hööötrskyli :) Taitaapi olla, että 7-8 viikkoa sen muurauksen pitää kuivua, eikä vielä ole siis varmuutta, voiko pönttöuunia sittenkään käyttää vai pitääkö vanha urkaa pois ja uusi laittaa tilalle = toiset 7-8 viikkoa ;D

   Karseeta tällainen tiedottomuus ja odottelu ;D

   Poista
  2. Öh, no onhan se vielä tätä talvea sittenkin.. Lopputalvea!!;) Hmmmm. Luulen että loppupelissä kaikki odottelu on vaivan arvoista!

   Poista
  3. Jos ei, niin tuleepi lämmin kevät ja kuuma kesä. Kun Jovelan akka pääsee ensimmäistä kertaa elämässään polttamaan omaa uunia, se on ihan sama onko talvi vai kesä ;DD

   Poista
 20. Enpä ole ennen kuullutkaan moisista ruukkulämmittimistä! Kiitos vinkistä, tosi mielenkiintoista että noilla saa lämpöä noinkin paljon. En ole törmännyt myöskään vastaaviin kynttilävarastoihin, jestas sentään! Ei teillä ainakaan valo lopu, vaikka olisi sähköt poikki koko talven :) Hih.

  Btw, satuin viikonloppuna bongaamaan Facebookin Sisustushullut -ryhmästä (yli 12 tuhatta jäsentä) teikäläisen blogin linkitettynä, ainakin kahteen otteeseen :) Kovasti oli positiivisia kommentteja, mitä kerkesin näkemään :) Joku unelmoi jopa että voisipa viettää joulunsa siellä Jovelassa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi! Mä kun itse en fb:ssä ole, tuo on tosiaan uutinen :) Onpa mukavaa ja samalla hieman hassuakin, kun Jovelassa likimain kaikki on remppatilapäistä rekvisiittaa, talon jäämistöä, josta ollaan vaan tehty rempan ajaksi oleskelumukavuutta.

   Ja kyllä mäkin unelmoin joulusta Jovelassa, oih! Tänä vuonna saadaan kokea sitä joulupäivästä alkaen uudenvuoden päivään saakka. Ihanaa!

   Poista
 21. Melkoinen kynttilävarasto :D Mä oon kuvitellut, että meillä Tyynelässä se yksi kaapin puolikas on paljon, mutta todistetusti olen ollut väärässä.

  Ihan käsittämättömän hieno homma tuo ruukkulämmitys. Ihmeellistä. Luin pariin kertaan ja huusin vielä Jannenkin katsomaan. Mistä tuo edes tuli teillä mieleen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on sellainen juttu, johon törmäsin pari vuotta sitten sen tapanin myrskyn aikaan, eli on ihan selviytymisjuttuja. Kovin kätevä siis :)

   Poista
  2. Näistä ihanista ideoista johtuen… oot varmaan huomannut tästä kommenttienkin määrästä miten montaa ihmistä inspiroit ♥ Mä sain tuossa menneellä viikolla tunnustuksen ja nyt halusin muistaa sua sillä. Löytyy siis mun blogista. Leppoisaa sunnuntaita!

   Poista
 22. Heippa, tuttava vinkkasi blogistasi ja silmäilin nopeasti. Kivalta vaikuttaa. Luen tarkemmin kun on enemmän aikaa, ehkä itsenäisyyspäivän tienoolla. Silmiini sattui savupiippusi joka ei ole pellitetty. Mulla oli samanlainen projekti omalla työmaalla. En enää yksityiskohtia muista mutta ole tarkka etteivät tiilet ole liian märkiä kun otatte käyttöön keväällää, ellette ehdi pellittää nyt. Oma blogini ja aika samanikäinen talo www. vanhantalonkorjaaminen.blogspot.com. Blogisi on niin fiksusti rakennettu, voi jospa joku auttaisi minua saamaan omani kuntoon. Onnea , proejkti on huikea , tahtinne mahtava, etenen itse ihan eri vauhtia..

  VastaaPoista
 23. enkä vieläkään s
  aa kirjaimet oikeaan järjestykseen vaikka kuinka yritän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Titte, kiva kun tulit käymään :)

   Jovelan savupiippu ei ollut kuvassa pellitetty, koska se oli vasta tehty kuvanottohetkellä, mutta se taitaa olla nyt pellitetty (ei aavistustakaan onko). Meidän piipun nääs muuraa ja tekee firma, joka häärää Jovelassa meidän ollessa täällä nykykodissa :)

   Olen muuten joskus käynyt blogissasi silloin, kun vasta etsimme taloa (4 vuotta) ja ihailleeni projektiasi ;) Ihanaa kun meitä vanhoihn taloihin hullaantuneita on monia.

   Poista
 24. Ensimmäistä kertaa blogissasi. Todella kiva idea tuo ruukunlämmitin, sitä on ehdottomasti kokeiltava. Olen myös etsinyt vuoden verran talo maalta, ensin Virosta ja nyt keväästä lähtien Suomesta. Viime viikolla teimme tarjouksen talosta, joka on rakennettu 1902 ja nyt odotamme jännittyneenä miten käy. Jos se tulee meille, alkaa pitkäjänteinen remontointi. Mukavaa seurata, mitä vanhoissa taloissa saadaan aikaan ja perehdyn paremmin tähän sinunkin blogiisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten jännää teillä onkaan siellä! Toivottavasti tarjous menee läpi ja pääsette uuteen projektiin käsiksi :) Tsemppiä tuleviin haasteisiin :)

   Poista
 25. Upee idea toi ruukunlämmitin, varsinkin tälläisessä talossa missä poltetaan paljon kynttilöitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kätevä juttu! Huomenna taas pistetään ruukut lämpiämään kun joskus alkuyön vaiheilla saavumme Jovelaan :)

   Poista
 26. Todella ihana blogi. Ihana talo ja pihapiiri. Oma lapsuudenkoti hirsitalo on juuri purettu ja se mitä siitä jäi jäljelle, toimii nyt kotana. On varmaan harvinaista enää löytää suht tervettä vanhaa hirsitaloa. Mielenkiinnolla seuraan projektianne:)

  VastaaPoista
 27. Nerokasta, Johanna, nerokasta! Toi lämmitin siis :) Seuraan niin innolla teidän piippuproggista! Mä rakastan meidän 3 uunia, parasta talvessa, ja toivon niin kovin että saatte toimimaan kauniit uuninne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sanna :) Piippu se siellä tönöttää katolla ja odottaa peltejä. Olivat jo saaneet välikatonkin umpeen. Saas nähdä mitä nuohooja sanoo, kun kutsutaan paikalle!

   Poista
 28. Halusin vaan kiittää kaikesta inspiraatiosta ja ideoista, joista voi meillekin omassa urakassamme olla vielä paljon iloa.

  Vaahteramäen emäntä Nurkalla vaahtera -blogista

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!