jovela

jovela

tiistai 3. joulukuuta 2013

Ratkaisuja & oivalluksia!

Tuolla Jovelan tuvassa on komea leivinuuni, mutta sen kuntotarkistuksen myötä kävi ilmi, että se reppana pitää käytännössä purkaa alas saakka, koko uuni hormeineen siis purkaa ja muurata uudelleen. Toisaalta tuvasta on edellisen omistajan toimesta poistettu siellä ollut puuliesi, jollaisen eniten haluaisin tupaan. Olemme nyt pähkäilleet tämän asian kanssa ja ratkaisu on löytynyt.

Puramme leivinuunin hormin ja koko uunin sen julkisivun takaa pois. Tupaan jää siis pelkästään leivinuunin tuvanpuoleiset seinät. Tilalle laitamme uunillisen puulieden sille paikalle, jossa sellainen on alunperinkin ollut (klik!). Puulieden betonivalu on olemassa edelleen tuvan lattiassa, joten se vaan korjataan murtumien osalta ja laitetaan uuteen uskoon noin muutenkin. Suunnittelemme, että puuliesi saisi olla vapaasti seisovaa mallia ja siitä lähtisi hormiputki suoraan välikaton läpi ullakolle ja siitä edelleen katolle, jonne tietysti pitää saada hormille pieni piippu. Toinen vaihtoehto olisi viedä hormiputki ulkoseinän läpi ja sitä kautta katolle. Mallikuvat: Pinterest.Tämä vaihtoehto luokin sitten ihan uuden ulottuvuuden tupaan. Olen koko ajan suunnitellut isännän kanssa, että tupaan tulee pantry, eli skafferi, eli pikkuhuonemainen ruokakaappi, jossa voidaan pitää ruokavarastoa ja säilyttää puutarhasta tulevia herkkuja. 

Tuvan leivinuunilla on oma pieni huoneensa siellä julkisivun takana. Se on arviolta 5m2 ja siten siis erinomaisen kiva tila moiseen käyttöön. Kun leivinuunin hormi ja uunihuoneen puoleinen uuni on purettu, tila paneloidaan, katto umpeutetaan (nyt siinä on suora aukko ullakolle) ja seinille laitetaan lattiasta kattoon säilytyshyllyjä. Joku kätevä laskutasokin sinne on hyvä saada ja kippilaarit juureksille. Myös pakastin mahtuisi mukavasti uunihuoneesta pantryksi muuttuvaan tilaan.Ideakuvat: Pinterest

Leivinuunin ulkorunko siis jäisi muistuttamaan menneestä elämästä talossa, mutta uunihuoneesta tulisi ruokavarastohuone. Toiveeni puuliedestä toteutuisi ja sen myötä myös puu-uunikin olisi käytössä. Mitä mieltä olette tästä ideasta?

Mukavaa tiistaita toivottelee

Jovelan Johanna

40 kommenttia:

 1. Oijoijoijoi, mun unelma! En ole koskaan kuullutkaan skafferi-nimitystä, mutta mä kutsun tuota pentteriksi, ja yritin kovasti saada sellaista mahdutettua meidän tulevan remppatalon pohjapiirustukseen. Loistavan suunnitelman sain aikaan ja olin innoissani et saan kunnon kokoisen keittiön ja tilavan pentterin... Kunnes rakas siippani kysyi että mihis se arkikylpyhuone laitetaan... Olin unohtanut sen kokonaan, ja se suunnitelma meni sit silppuriin, ei pysty saamaan samaan rakennukseen molempia, nyyh... :'(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainiin, piti vielä tuosta puuhellasta. Tuollainen seisova on kyllä ihana, ja sopii Jovelaan kauniisti! Puuhella sentään on meilläkin, eikä missään tapauksessa olla purkamassa sitä pois, onneksi miehenikin tajuaa sen käytännöllisyyden ja tunnelma-arvon :)

   Poista
  2. No voi harmi, miten sulla kävi oman suunnitelman kanssa. Täällä meidän nykykodissa tuollaisen ruokasäilömön virkaa toimittaa lasikaapillinen vaatekaappi, joka muunneltiin sopivaan käyttöön. Jovelaan muuttaessamme siitä tulee astiakaappi.

   Meille ei muuten tule kylppäriä talolle ainakaan kahteen vuoteen vielä ja sittenkään ei sellaista, mihin ollaan totuttu. Jovelassa plutataan arkipölyt saunassa pois.

   Poista
 2. Kokemukseni mukaan leivinuuni on ihan mahtava lämmöntuottaja, pesällisellä teet leivonnaiset, sapuskat, uunin päällä kuivata mm sienet. Kaiken tämän ihanuuden lisäksi talo lämpiää pariksikin vuorokoudeksi talvisaikaanakin. Itse suosittelen leivinuunin korjausta ja sen yhteyteen puuhellan hankkimista. Hella ei varaa lämpöä ollenkaan, tokia lämpö tulee nopeasti kun pistät klipit palamaan.

  Terveisin Riitta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Riitta

   Asiaa puhut, oikeassa olet, mutta meillä kun tuota leivinuunia ei voi korjata, vaan se on saanut purkutuomion. Se siis pitäisi purkaa ja tilalle muurata kokonaan uusi leivinuuni hormeineen. Jos sitten olisi vielä erillinen puuliesi, se tarkoittaisi kokonaisuudessaan sitä, että yksi seinä pitäisi osin purkaa, lattiaa avata isolta alueelta, nykyinen uuni ja sen hormi purkaa kokonaan ja sen jälkeen muurauttaa kokonaan uusi muuri ja uuni, pitäisi tehdä 2 hormia ja piippua jne, jotta nykyiset määräykset täyttyisivät. Sen vaiva ja kustannukset ovat sitä luokkaa, että se ei kertakaikkiaan maksa vaivaa.

   Poista
 3. Nythän on niin että moisen ruokavaraston rakentamisen jälkeen teiltä puuttuu yksi erinomaisen oleellinen asia: sisäkkö!
  Onhan se selvää, että Jovelasta on tulossa Kartano. Eikä emännän passaa ylenaikaa liata käsiään jokaisessa huushollihommassa, vaan on opittava komentelemaan piikoja ja kulkemaan avaimet uumalla. Onhan se sitten somaa antaa ordeeriksi: ”Hidur kattaa sitten saliin ne paremmat astiat!” kun vieraat saapuvat.
  -Olen käytettävissä sisäkön paikkaa täytettäessä, tulkoon mainituksi ;)
  Ihaillen, intoanne ja osaamistanne suuresti kunnioittaen Keekeläinen

  VastaaPoista
 4. Korjaus tuohon edelliseen, sisäkön nimi on tietenkin Hildur, jäi ällä pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaaa! Olen nyt raapustanut Hildurin nimen ylös ja heti kun Jovelaan valitaan sisäkköjä, Hildur on ihan kärkipäässä rekryykmentissä ;D

   Poista
 5. Harmi, että joudutte leivinuunista luopumaan, mutta hineoa, että jätätte edes sen pystyyn minkä voitte...ja tuollainen ruokakomero ..huah...ihana!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se harmi kieltämättä, mutta kun se ei ole enää muuta kuin haperoitunutta vanhaa tiiltä, joka pysyy kasassa tahdon voimalla, ei sitä voi enää pelastaa. Tehdään siis se, mikä parhaaksi on ja ideoidaan jotain sen ympärille :)

   Poista
 6. Kuullostaa hyvälle! Pikkuruinen hellanen on aina symppis ja huippu hyvä kokkaukseen. Käytännöllinen ja kaunis. Ruokakomerokin on jo valmiina, joten sattuipas sopivasti. :)
  Harmillista on aina, kun vanhoja uunia joudutaan purkamaan, mutta täytyy ajatella myös järjellä. :)
  Mikaihän muuten vanha hella joutui puretuksi? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ei tiedetä millainen puuliesi siinä on ollut. Lumen alta paljastui silloin keväällä tällainen http://1.bp.blogspot.com/-UOpNf5NT9Hw/UYa7_nvR8II/AAAAAAAABmg/ukXbVfkyJKg/s1600/etupihaennen_2.jpg
   mutta se tuntuu kovin pieneltä ollakseen tuosta tuvasta. Voi toki ollakin tuvan vanha, mutta enemmänkin arvelen sen olleen Gerdasta, eli pikkutalosta.

   Poista
 7. Puuliesi on ihana meilläkin käytössä päivittäin laitan ruuat talvisin ,niinä päivinä milloin ei lämmitetä leivinuunia ,eipä haittaa sähkökatkot.ja liesiä on monenlaisia jopa uunikin samassa ja kokoja on vaikka millä mitalla ennen oli lämminvesisäiliökin kyljessä jolla sai tiskiveden samalla (voi olla nykyäänkin )en tiedä joten oiva valinta ja kaunis koti tulee teille

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyään saa aivan ihania puuliesiä, sekä vanhoja kunnostettuina, moderneja että uusvanhoja ja joissain malleissa on edelleenkin se vesivaraaja.

   Puuliedet on niin <3 ja meille luontainen valinta, koska yritämme välttää sähköisiä juttuja aina kun se on mahdollista ja järkevää. Se ei tarkoita etteikö sähköllä toimivia juttuja olisi lainkaan, mutta päävaihtoehtonamme on kuitenkin jokin muu kuin sähkö, eikä viimeiseksi ollenkaan tuosta mainitsemastasi syystä. Sähkökatkoja ja ongelmia sähkön suhteen on jatkuvasti enemmän ja sen käyttöhinta alkaa olla sellaisen bisneksen sanelemaa, ettei miellytä meitä.

   Poista
 8. Näyttää hyvälle, kaikkinensa!
  Oi että, kun on ihanaa, kun suunnittelet kaiken noin hyvin etukäteen :-D

  VastaaPoista
 9. Ihan parhaita puolia siinä, ettei kaikki valmistu hetkessä on juuri se, että ehtii miettimään erilaisia ratkaisuja. Tässäkin alkuperäinen suunnitelma ruokakomerosta muuttui, kun huomattiin, että sen voi toteuttaa toisella tavalla :)

  Vaikka tämä muuton odottelu onkin välillä riipivää, niin on tässä hyviäkin puolia kunhan vaan muistaisi ajatella niin :)

  VastaaPoista
 10. Hyvä idea jos leivinuuni pitää muutenkin purkaa pois. Puulieden tekisin silti tiilestä muurattuna, varaa uskomattoman paljon enemmän lämpöä kuin jaloilla seisova. Meillä lämpenee iso tupa pelkästään puulieden avulla, leivinuuniakin kyllä käytetään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo varaavuus ei meillä ole kovinkaan oleellinen juttu, sillä kun muutamme Jovelaan, elämme talolla likimain 24/7. Varaavuus ei muutenkaan ole silloin erityisen hyvä juttu jos puuliettä on tarkoitus käyttää myös kesäisin.

   Poista
 11. Kuulostaa jälleen kerran mahtavalta. Ja nuo ideakuvat vasta hienot onkin. Toteutusta odotellessa. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Toteutuksen kanssa saataanee mennä taas tovi, mutta aikanaan, aikanaan ;)

   Poista
 12. Itse rakennuttaisin uuden leivinuunin tai tekisin kuten Katja ehdottaa juurikin tuon lämmittämisen vuoksi. Jaloilla seisova liesi ei juurikaan lämmitä esim lattiaa leivinuuniin verrattuna. Kesäisin puuhella saattaa olla kinkkinen kaveri minkä vuoksi sähköliettä ehkä ajautuu kuitenkin harkitsemaan.

  Päivi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Päivi

   Tuo kesäkäyttö onkin yksi niistä syistä, jonka vuoksi varaavuus tuvassa ei ole pelkästään hyvä asia. Kesäaikaan ei varaavaa oikeen viitsi käyttää kun jatkuva lisälämpö on epämukavaa. Olen viettänyt vuosikausia kesiä talossa, jossa oli varaavat leivinuunit ja puuliedet. Kesäisin ei niitä voitu käyttää, koska helteellä ulkona oli viileämpää kuin sisällä.. Me tosiaan asumme talolla sitten aikanaan 24/7, joten se lämpövaraavuus, joka puulieden rauta tuottaa, riittänee meille, sillä olemme kotosalla lisäämässä tarvittaessa pötköä pesään.

   Meille on kyllä tulossa sähköliesikin, eli 3-pisteinen kokkiliesi, mutta puulieden toivomme olevan pääasillinen käytöltään.

   Ja kolmas juttu on sitten ihan sellainen, että meillä ei ole mahdollisuuksia laittaa 15 000 euroa siihen, että saan kokkailla ruokia ja sen se tulisi tässä nimenomaisessa kohteessa kustantamaan, jos lähtisimme toteuttamaan hommaa jollain muulla tavalla, nykyaikaiset säädökset täyttäen.

   Poista
 13. No tosi hyvältähän ideat kuullostaa! Te osaatte kyllä niin hyvin kääntää suunnan ja suunnitelmien muutokset voitoksi! Niinhän se pitää ollakin. Pantrystakin tulee varmasti aivan ihana <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä Jovelassa hiiviskelen mittanauha kädessä tutkimassa pantrymahdollisuuksia ;)

   Poista
 14. Hei Jovelan Johanna,

  minusta teidän suunnitelmat ovat kovin järkeviä. Niinhän se pitää tehdä mikä itselle tuntuu parhaalta ratkaisulta. Jaloillaan seisova hella on aivan ihanan näköinen <3 Toki ei varaa varmastikaan lämpöä, mutta taisi teillä olla muitakin lämmöntuottajia ; ) Ja varmaan tupa lämpiää myös hellan lämmityksestä ainakin jonkin verran ja lämminhän siinä tulee jo äärellä kokkaillessa :D Ruokakomero idea kuvat olivat jo niin herkullisia että!

  Olen seurannut tv:stä Suomen kaunein koti ohjelmaa. Viimeksi tuli isännälle tokaistua, että "Kunpa Jovelan Johannan koti olisi jo valmis ja mukana ohjelmassa". Olisi jo niin ihana ihastella valmista kotia. Vaan taitaapa se niin olla, että aina on jotain laittamista, eikä koskaan valmista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii! Vai telkkariin vielä Jovelan kanssa :) Ehkä enemmän sellaiseen suomalaieen versioon hulluista kodinlaittajista.Sellaiseen vastaavaan kuin briteissä pyörii.Ne pöhköt, kuten me, jotka ostavat jonkun hurjan röttelön ja yrittävät sitten sen pelastaa asumalla pahvilaatikossa viisi vuotta ;D

   Poista
 15. Ihana idea, aivan huippu!! Siitä vaan haaveilun kautta toteutukseen, sitten jossain vaiheessa;)

  VastaaPoista
 16. Meilläkin on kuuleman mukaan (plus pohjapiirustuksen) ollut puuhella. Olisi kiva joskus nähdä jostain miltä se on näyttänyt.. :) Nykyään siinä töröttää se valkoinen varaavatakka jonka me teetätimme tänne muuattessa. Hiukan harmittaa kun siihen olisi voinut kehitellä vaikka ja mitä, mutta päädyimme 'möhkäleeseen'. On siinä plussana se että teimme takasta semmoisen että siinä voi tarvittaessa tehdä pataruokaa tai vaikka paistaa ritilällä makkarat. ;) Ainiin ja toki lämpö ja onhan se ihan nätti. Hihih. Kiva suunnitelma teillä, kuulostaa järkevältä ratkaisulta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Möhkäle tuo leivinuuni täälläkin on, mutta se möhkälepuoli on tuolla uunihuoneen puolella. Melkoinen jötkäle onkin!

   Poista
 17. Ensimmäistä kertaa löysin tieni tänne blogiisi ja täällähän toteutellaan & suunnitellaan aivan ihania unelmia :-) Oikein mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
 18. Itselläni on leivinuuni sekä siinä kyljessä puuhella. Kumpaakaan en antaisi pois. Kun naapurissa kärvistellään sähkökatkon kourissa niin meillä lisätään klapeja uuniin ja keitetään hellalla. Pelkkä leivinuuni pystyy lämmittämään noin puolet talostamme eli noin160 m2. Jos meillä olisi tuollainen talo kun teillä on niin ehdottomasti sinne haluaisin jaloillaan seisovan hellan ja siihen vielä leivinuunin. Ja tuo ruokakomero!!!!! Se on niiiiin hieno että itsekkin haluaisin sellaisen...täällä Porin kupeessa sen nimi on "laskettava".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mistähän tuo "laskettava" juontaa juurensa?! On tosi mielenkiintoinen nimitys, joten joutunen hieman nuuskimaan sen perään. Tuollaiset jutut kiinnostavat itseäni kovasti :)

   Poista
  2. Voihan tuo laskettava olla ihan vaan oman perheen keksimä nimitys. Olen syntyjäni maatalosta ja siellä muistan kuinka ruokia vietiin välikuistille ja ulkokuistilta menevään kellarin portaikkoon. Aina ne vietiin laskettavaan. Vieläkin nykyään isäni puhuu ( heillä nykykodissaan on keittiön vieressä pikkuinen huone joka on viileä tila) että juomat on laskettavassa. Munkin pitää alkaa nuuskimaan että onko se omakeksimä nimi vai vaan paikkakuntakohtainen nimitys.

   Poista
 19. Upealta kuulostaa :)
  Ihan mielettömiä mahdollisuuksia aukeaa vaikeuksien kautta.

  Kun pääsette muuttamaan, niin teitä ei taida saada enää kotoota lähtemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ollaan molemmat aikamoisia kotihiiriä noin muutenkin, vaikka tykätäänkin tutkia eri paikkakuntien tarjontaa, joten väittäisin sun olevan oikeassa ;)

   Poista
 20. Asumme 1924 rakennettua taloa.. Teen kaikki ruuat puuhellalla tai hellan uunissa. Leivonnaiset paistan sähköuunissa, ettei tarvitse nostaa hellan lämpöä niin korkealle. Säästän vanhusta. Vieressä on liesitaso, joka toimii vain laskualueena, mutta on varalla. Kun hellaa jaksaa nuohota säännöllisesti, niin vetää hyvin. Pieniä ongelmia kesähelteillä, mutta olemme silti polttaneet siinä ainakin pesällisen joka päivä, että hormi pysyy kuivana ja veto säilyy paremmin. Meillä on myös oikein vanhan hellan paikalle tehty leivinuuni tuvan puolella. Siinä olen pari kertaa paistanut ruisleipää, mutta lähinnä toimii lämmön lähteenä.
  Jo innostusta riittäisi, niin voisitte ehkä muurata piipun ja uunin itse. Torissa on välillä halvalla tai ilmaiseksi tiiliä. Sillä saisi kustannuksia minimoitua. Muurauksessa eniten maksavaa taitaa olla aika ja sitähän siihen menee.

  Talossamme on kolme isoa piippua ja pääasiallisena lämmönlähteenä on vihaamani öljy, mutta saa olla siinä kunhan korvaava lämmönlähde löytyy. Ei jaksa leivinuuni ja puuhella lämmittää 200 m2 tilaa, varsinkaan kun sijaitsevat samassa päässä taloa.
  Mieheni korjasi öljylämmityspiipun katon päällisen muurauksen kesällä ja aloitti talon eteläpään piipun kunnostusta. Piippu on ollut käyttämättä siitä asti kun joku aikaisempi asukas on purkanut pönttöuunit pois. Hävytön teko :(. Hankimme väliaikaisesti torista Porin matin makuuhuonetta varten, että olisi lämmönlähde siinäkin päässä taloa. Piippu vain osoittautui välikattoon asti kelvottomaksi, joten on nyt purettu ja muurattu ulkokattoon asti uudestaan. Katon yläpuolelle mennään ilmeisesti vasta keväällä. Kun rahatilanne antaa myöten, niin hankin pönttöuuneja vanhoille paikoille. Se on kuitenkin kalliimpi juttu, kun niiden perustukset on varmaan uusittava, eikä tuo uunikaan ole ilmainen.

  Näin muuten yhdellä kesämökillä kuinka yksi pönttöuuni lämmitti kahta huonetta. Oli tehty huoneita jakavaan seinään. Ainoana ongelmana oli, että huoneiden pitäisi olla saman kokoisia. Oli kuulemma toinen huone kuuma ja toinen kylmä.

  On hienoa kuinka vanhoja rakennuksia herätellään henkiin.

  Mukavaa joulun alusta ja hetkiä rakennuksen parissa.

  t: Maija

  VastaaPoista
 21. Upealta kuulostaa ja ihania kuvia! Voi kun olis itsellekin mahdollisuus saada tuollainen "komero" :)

  VastaaPoista
 22. Jos laitatte teräshormin, olkaa tarkkoja palosuojauksen kanssa. Jatkuvassa käytössä kuumuu helposti ja sytyttää ylä/välipohjan. Tiilimuurattu hormi on huomattavasti paloturvallisempi.

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!