jovela

jovela

lauantai 14. joulukuuta 2013

Terveisiä Jovelasta!

Hei vaan kaikki siellä! Tässä onkin taas ollut sellaista tohinaa, etten ole täällä blogimaailmassa ehtinyt suutani avaamaan, mutta kaikki täällä on hyvin :) Talo ja tila on selvinnyt kolmesta myrskystä muutaman risun lennätyksellä, sähköt on pysyneet päällä ainakin näin viikonloppuisin, puita ei ole kaatunut ja katto on pysynyt päällä.  

Viime viikonloppu otettiin rauhallisesti lepäillen, joten rempan osalta ei ole uutisia, mutta Jovelaan on tehty porakaivo! Rapian 40 metriä olivat poranneet kun vettä alkoi tulla ja sitä tulee runsaasti. Tuolla pihalla on vasta sellainen puhdistuspumppu, jonka tilalle sitten laittavat ns. ankankaulahanan josta saadaan kannettua vedet taloon. 

Ja mitä nyt tässä viimeisten viikkojen aikana ollaan uutisia luettu, niin tämän Jovelan asumissuunnitelmat alkavat tuntua aina vaan järkevimmiltä ja paremmilta.  Oma vesi, omaa sähköä niin paljon kun saadaan kerättyä, jätteiden  lajittelua ja kierrätystä, oma lämmitys niin kauan kun puulla saadaan syntymään, ei viemäröintejä kunnan putkiin ja osa ruoasta itse kasvattaen. Oma tupa, oma lupa. "Off the grid" ei olla kokonaan menossa, mutta tähän maailman aikaan pyrkimys selvitä mahdollisimman pitkälle omin valinnoin tuntuu hyvältä vaihtoehdolta.

Ensi viikon perjantaina tulee kunnon tauko tähän arkiseen aherrukseen. Tulemme tänne talolle perjantaina ja palaamme nykykotiin sunnuntaina. Maanantaina suuntaamme sitten äitini luo, jossa vietämme jouluaattoa, kunnes sitten jouluaattoiltana lähdemme kohti Jovelaa, josta tulemme takaisin sivilisaatioon vasta vajaan kahden viikon jälkeen. Siitä alkaakin sitten reilun kuukauden mittainen työputki, joka tulee taatusti viemään viimeisetkin pisarat energiasta, mutta suuntaankin nyt katsetta kohti maaliskuuta.

Maaliskuussa alkaa meinaan se aika, jolloin elämänmuutoksemme itselleni haastavin osuus käynnistyy. Downshiftaus. Yritän puolittaa aluksi työtunnit. Tämän maailman Sarasvuot voivat nukkua edelleen yönsä sen ajatuksen turvin, että Jovelaskan downshiftaus ei aja kansantaloutta yksinteoin konkurssiin. Itselläni se tarkoittaa sitä, että en enää tee arkisin kuin 6, maksimissaan 8 tuntia töitä, eli puolet vähemmän mitä nyt.

Täällä tehdään hiljaista muuttoa. Joka perjantai nykykodista lähtee jotain tänne Jovelaan. Laatikko tai pari, nyssäkkä jos toinen. Eilen matkassa tuli pieni pöytä jo. Näin se etenee. Hiljalleen.

Tänään heräsin maailman kauneimpaan aamuun. Taivaanranta oli yhtä oranssin ja punaisen aallokkoa auringon kivutessa tälle puolelle maailmaa. Pihalla puut, heinät ja risut ovat pakkasen huurruttamia ja kaikkialla oli oikea postikorttimaisema, jota sain ihailla sängystä käsin isännän ja vällyissä tuhisevien koirien seasta.

Täällä siis ollaan, Jovelassa. Kaikki on hyvin! Toivottavasti myös teillä siellä :)

Rauhallista viikonloppua ja joulunalusaikaa sinne jokaiseen tupaan ja kotiin! Täällä aletaan laittelemaan kammarin lattiaa :)

Jovelan Johanna

18 kommenttia:

 1. Heipat sinne kans :) Kuulostaa aikas hyvälle jos vettä tulee, ei tartte enää kanisteris raahata vettä ja mukavaa vkloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heipä hei! Jonkin aikaa vielä pitää juomavedet kanisterilla viedä, kun vettä ei voi vielä tutkituttaa pariin viikkoon, mutta ainakin sitä tulee sieltä ;) Hieman yli 1200 litraa oli tuntimittaus ollut vedentuotolla.

   Poista
 2. Voin kuvitella teidän tunnelmat Jovelassanne. varmasti aivan ihanaa aikaa teille!

  VastaaPoista
 3. Hej vaan ja ihana kuulla että siellä on kaikki hyvin <3 Mahtavaa, että olette saaneet porakaivonkin!

  Hyvää viikonloppua Jovelaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Taru <3 Ihanaa viikkoa sinne ihanaan saaristoon!

   Poista
 4. Suunnitelmanne kuulostaa hyvälle, varsinkin tuon työtuntien vähennys tai normitus :-)
  Antoisaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Normitus todellakin. Ei tällainen riuhtominen ole oikeasti järkevää, mutta kun ei osaa sanoa ei, nniin tässä sitä ollaan ;D

   Poista
 5. Kuulostaa niin hyvältä nuo suunnitelmat. Peukku ylös downshiftaukselle! :)

  VastaaPoista
 6. Hyvin tuntuu suunnitelmat etenevän :) Tsemppiä työrutistukseen!!

  VastaaPoista
 7. Saas nähdä miten onnistut tuossa hidastamisessa. :D Tässähän tuntee itsensä jo todella hitaaksi näillä 17 työtunnilla viikossa. ;) Ihan näännyin kun jouduin tällä viikolla tekemään melkein 30 h töitä... uuh. Täytyy myöntää, ettei minusta varmaan olisi liian aktiiviseen elämään enää ollenkaan. Taisi se yksi loppuunpalaminen riittää.

  Tsemppiä rentoutumiseen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin, saa nähdä! Todennäköisesti ainakin alussa siirrän vaan tekemisen kohteen toiseen, mutta samat tuntimäärät rullaavat kuitenkin. Sekin tosin olisi jo muutos parempaan. Pyrkimys on kuitenkin mitä vahvin. Leipätyön osalta pitää pärjätä vähemmälläkin ja osata olla tekemättä töitä koko ajan.

   Poista
 8. Taas kerran voin yhtyä näihin ajatuksiin. Tosin olen oman työnteon rajoittanut (kantapään ja vakavan sairastelun kautta) siihen 8 tuntiin päivässä, mistä mulle maksetaankin (unohdetaan se, että saatan vahingossa joskus näin viikonloppuisinkin avata työsähköpostin. Minkäs sille voi, kun tekee nykyisin duunia, josta tykkää.) Leppoisaa viikonloppua Jovelaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tykkään myös omasta työstäni, mutta siihen leipääntyy eikä uusia ideoita synny kun koko ajan tekee töitä liikaa. Höllääminen parhaimmillaan lisää tehoa jos se nyt ylipäätään on mikään todellinen mittari millekään tärkeälle.

   Poista
 9. Joskus on pakko höllätä vaikkei millään malttaisikaan... :) Mukavat suunnitelmat teillä.

  VastaaPoista
 10. There is a chance you're eligible for a complimentary $300 Ikea Gift Card.

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!