jovela

jovela

torstai 16. tammikuuta 2014

Kylmästä lämpimään

Sesongin vahvin korvamato soi nyt ihan uudessa sävellajissa, sillä Jovelassa on:


ja..... Saimme tänään nuohoojalta luvan polttaa pönttöuunia! Huomenna kun pääsemme Jovelaan, siellä palaa tuli uunissa ensimmäistä kertaa noin 20 vuoteen. Hormi on uusi, piippu on muurattu ja se on kuivunut. Nuohooja sanoi, että pötköä pesään vaan.

Huomenna, huomenna! Pienillä tulilla kokeillaan vetääkö hormi ja hiljalleen poltellaan pikkutikkua pönttöuunissa, joka ei ole saanut kokea lämpöä ikuisuuteen. Voi jee!

Että voi ihminen olla iloinen!

Jovelan Johanna

45 kommenttia:

 1. Hienoa! Nyt pääset testailemaan sytykkeitäkin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Justiinsa niin! Sytykkeetkin pääsevät käyttöön! :)

   Poista
 2. Onnittelut! Elävää tulta ja kakluunin lämmintä poskea ei voita mikään ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä ensimmäisenä käyttöön otettava on pönttöuuni, mutta ihana sekin :)

   Poista
 3. Voi vitsi, onpa ihana. Voin kyllä kuvitella riemua, itselläkin vanha hirsitalo pihapiirissä ja voi sitä riemua kun pinkopahvien alta paljastui kauniit hirret :) Palkitsee kaiken vaivan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi! Tuo on upea tunne! Meillä paljastui sekä ihanaa hirttä että lahoa, kuten odotettavissa oli :)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Tämän viikon ilonaiheeni, toistaiseksi :) Koskaanhan ei tiedä millaisia ilonaiheita viikonloppu tuo tullessaan :)

   Poista
 5. Nauttikaahan viikonlopusta ja pikkupuiden poltosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nautimme :) nauti sinäkin! Tiedossa on kirpeän kuulas talviviikonloppu. Ei sada vettä!

   Poista
 6. Jei! Nyt on onnittelut paikallaan :)))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä tämä oli ilouutinen. Vaikka savu puskisi sisälle, ainakin ollaan polttoluvallisia. Vikoja voi aina korjata jos sellaisia on.

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Miten hauskaa! Kiitos, nautimme! Hyvää viikonloppua sinulle :)

   Poista
 8. Oi, se tulee olemana juhlallinen hetki! Kohottakaa maljat :) Pönttöuunien sytyttäminen on yksi niistä rutiineista joita rakastan joka aamu uudestaan ja uudestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisipa melkein kohottaakin! On tää sellainen juttu, kun ensin uunien piti olla aika ok, sitten mentiin siihen, että saako niistä mitään käyttää ilman kokonaan purkua ja uudelleen muurauksia lattiasta piippuun saakka ja piiputkin, niin on tämä ihana, ihana uutinen!

   Poista
 9. Upee juttu!! Ihana tehdä tuli takkaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakastan itsekin tulen tekemistä ja tietysti sitä puun tuomaa lämpöä, tuoksuakin!

   Poista
 10. Voi Jovela! Ei parempaa kun tulen ritinä! Viimeinkin! Hengessä mukana yks pönttö jolla 3 tulisijaa kovassa käytössä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi! Kiitos! Nautihan siellä uuniesi lämmöstä, joka tuntuu varmasti erityisen ihanalle näin kireiden pakkasten aikaan :)

   Poista
 11. Se on semmosta vanha pirtin kans. Itsellä 1800-luvun alussa rakennettu vanha rivi, mutta vain kesäkäytössä, joten näitä lämmittämisjuttuja ei ole. Toki viikko sitten käytiin ja lyötiin muureihin tulet. Ihan koemielessä. Hyvin veti! Vointeja ja kiva tutustua blogiisi. Taidanpa tulla uudemmankin kerran :) Poikkea Sinäkin meillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa vaan tänne ja tulen kyllä vastavierailulle heti kun joudan. Mulla on meneillään kiireinen työkausi ja nytkin ehdin vaan piipahtaa tässä kun odotan kyytiä palsuun ;) Hyvää viikonloppua sinne :)

   Poista
 12. Puilla lämmittäminen on minusta yksi mukavimmista kotitöistä ja oikeastaan samalla yksi hyödyllisimmistäkin, kun saa samalla lämpöä tupaan, valmistettua ruokaa ja samalla tukea luonnonmukaista ilmanvaihtoa. Mukavaa, että tekin saatte nauttia siitä, sillä elävän tulen luomaa tunnelmaa ei voita mikään<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Ja vaikka nyt mediassa oli taas höpöhöpöä puun polttamisesta, niin fakta on, että puu on ekologinen lämmitysmuoto, joka ei kuormita luontoa sen enempää kuin lahoava puu. Ymmärrän, ettei kaupungissa voi olla tuhat piippua rivissä, mutta pitääkö asit aina kärjistää ja esittää sellaisessa valossa, että totuus katoaa ;) Hauskaa viikonloppua sinne :)

   Poista
 13. Jippiiii. Kivoja hetkiä teille pönttärin lämmittämiseen!!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jei! Me niin poltetaan koko risukasa viikonloppuna ;) vaan mistäs sitten se 20 metrinen risuaita tehdään ;D Hauskaa viikonloppua sinne, hötskyli. Soitellaan ensi viikolla taas :)

   Poista
 14. Kuulostaa ihanalta! Mutta tosiaankin kannattaa lämmitellä hormia hiljalleen ja varovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin varoen! Ei se olisi kiva juttu pistää juuri muurattua uutta hormia liian kovalle koetukselle innoissaan. Varoen, varoen. Ja tosiaan kun itse uunia ei ole kukaan käyttänyt 20 vuoteen, saapi muutenkin olla hellä sen kanssa :)

   Poista
 15. Oi onnea!
  Kiitos Johanna blogistasi - koko sen rauhallinen henki on auttanut, kun oman elämäni palaset olivat leviämässä. Asioilla on kuitenkin tapana järjestyä, niin nytkin. Odottelenkin valoisalla mielellä kuvia ja päivityksiä teidän muutostanne!
  t: vakivierailija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! Onpa ihanaa kuulla, että tämä meidän blogi on tuonut sulle iloa :) Itselläni on myös blogeja, joiden maailmaan pakenen hetkeksi karkuun oman arkielämän stressiä ja ne tarjoavat aina kaivatun hetken vailla omia huolia.

   Kuten itse sanoit, asioilla on tapana järjestyä, niin se on, vaikka silloin kun tilanne on päällä, siltä ei tunnukaan. Toivon siis sinulle kaikkia niitä mahdollisuuksia ja ilon hetkiä, joiden avulla saat palaset taas kasaan :)

   Poista
 16. Hei jeeeee! Onnea ja mielihyvää :)

  (Jos otsikko ei ollut vain sopiva otsikko, vaan Jukka Poika joskus soi, niin kuuntele vanhempaa tuotantoa oleva kappale "Hän haluaa huussin")

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa! Hän täällä ei ainakaan konkreettisesti halua nyt huussiin ;DD Melkein pussasin eilen tuota meidän Separettia, kun ei tarvitse mennä ulkolaan hoitamaan lirujaan ja löröjään.

   Mutta tuo kipale täytyy kyllä kuunnella. Yllytyshullu! Se on sitten sun syytä jos se jää korvamadoksi ja saatte koko ensi viikon lukea vaan kakka-asiaa ;D

   Poista
  2. Ei meilläkään huussi käytössä ole, vaikka sellainen löytyykin. Sisällä on parempi :) Mut tuossa laulussa on mukavaa maalaistunnelmaa. Kasvimaata ja lampaitakin. Korvamatovaroitus tosiaan ;)

   Poista
 17. Wuhuu!
  Älä unohda vanhan kansan uskomusta laittaa kolme "suolanjyvää" tulipesään kodin suojaamiseksi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hitsi! Minäpä menen suolaamaan! Hauska ajatus, varsinkin kun en ole moista ennen kuullut. Suolaa siis uuniin vaan!

   Poista
 18. Voi jee ! todellakin ! voin melkein ;) samaistua sun fiilikseen !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja testi meni loistavasti! Pelko savujen puskemisesta sisälle oli täysin aiheeton, onneksi!

   Poista
 19. Ihania odotuksen tuulia täällä! Itse jään odottamaan intopiukeassa sitä postausta, jossa tulet loimottaa uunin pesästä.. ja miten tuo kaikki teillä vaikuttaa talon lämpötiloihin..
  Täytyy sanoa, että jos teillä on ollut huippuvuosi niin bloginne on tehnyt tehtävänsä myös lukijaan. Jo miehenikin kysyy, että onko sieltä talosta mitään uusia uutisia. :) Jatkakaa, ja varmasti jatkattekin samaan malliin, Jovela on yksi aamu- ja iltarutiinejani <3
  Tw. Cressu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan uskomatonta! Voi huisi! Miehellesikin terveisiä vaan täältä Jovelasta! Tuli palaa uunissa ja ehdinkin jo laittaa uuden postauksen eetteriin :) Hauskaa viikonloppua teille molemille siellä :)

   Poista

Kiitos kun kommentoit!