jovela

jovela

maanantai 13. tammikuuta 2014

Maailmanloppu tulee, oletko valmis?

Raflaavalla otsikolla vähemmän raflaavaan aiheeseen ruoka ja kotitalous!

Preppaus on ollut kovasti tapetilla ja se on saanut aika omituisen leiman kuviteelliseen otsaansa lähinnä jenkkisarjojen vuoksi. Tiedätte varmaan kyseiset sarjat, joissa casting on mennyt taatusti samaan tyyliin kuin BB:ssä: erikoisimmat ja puheita eniten aiheuttavat tyypit jonon etupään kautta kameroiden eteen kauhistuttamaan katsojia. Preppaajista luotu mielikuva stereotypioi preppaajat tyypeiksi, jotka ostavat juuri kävelemään oppineille lapsilleen joululahjaksi konepistoolin ja perheen isä kaivaa takapihalla perheelleen bunkkeria, sillä jos maailmanloppu ei muuten tule, niin ainakin alkaa zombie-apokalyptinen aikakausi, joka vääjäämättä johtaa samaan lopputulokseen hieman sotkuisemmalla tavalla.

Onhan heitä, suljetulle osastolle kelpaavaa asiakasmateriaalia preppaajissakin, mutta loppujen lopuksi kyseessä ei ole sen ihmeellisempi asia kuin ennenkään, jos siis kuoritaan tuo äärimateriaali peruspreppauksesta pois. Preppaus on valmistautumista, sitä, että yllättävässä tilanteessa ei ole ihan sormi suussa, maha nälästä kurnien katsomassa kun viimeiseksi juodun kahvikupin pohjalle jäänyt liru jäätyy hiljalleen tiskipöydällä. 

Preppaamalla on eletty aina ennen, vaan ei enää. Ennen ruokaa säilöttiin, varauduttiin tulevaan, tehtiin puhteita ja oltiin omavaraisempia ja valmistautuneempia, koska se oli normaalia elämistä. Nykyään kaikki on niin valmista, helppoa ja saatavilla, että pieninkin muutos vallitsevaan olotilaan luo melkoisen paniikin. Eikä ne ääripreppaajienkaan kauhuskenaariot ihan laidastaan tuulesta temmattuja ole, sillä mikä tahansa hiemankin pidempi sähkökatkos, luonnon aiheuttama poikkeustila tai vaikkapa tavallista ärhäkämpi edpideminen nuha-aalto lakoista puhumattakaan aiheuttaa aina suuria ongelmia yhteiskunnan toimivuuden kannalta. Kauppojen hyllyt tyhjenevät, ihmisistä tuleee äkäisiä ja jos vaan tilinauha katkeaa yllättäen, ollaan pulassa. Viime sähkökatkojen aikaan kaupoissa oli patterit, kynttilät, lähdevesi ja erilaiset korvauspolttoaineet tyhjinä tiloina hyllyissään monessa paikassa. Ei se muuta vaadi.

Jovelat preppaavat, tai siis meinaavat prepata kun muutamme talolle. Mitään bunkkereita ei meillä kaiveta, emme istu pelkäämässä katastrofeja tai invaasioita, eikä tuloja muunneta suoraan käypään hyödykevarastointiin siltä varalta, että globaali rahatalous kaatuu kaataen pankit, mutta preppaus on oiva tapa säästää rahaa ja olla hieman omavaraisempi jos tilanne sen vaatii. Pitkä sähkatkos, kuljetus- tai kauppa-alan lakko, oman taloudellisen tilanteen tilapäinen muutos tai muu vastaava tilanne ei heilauttele meitä suuntaan tai toiseen erityisen rajusti, kun perusvalmius on olemassa. Jovela on aivan loistavan oiva paikka preppailla hieman. Tämä tarkoittaa sitä, että Jovelassa olisi perustarvikevalmius aina. Ei siten, että meiltä löytyy pienen kaupan varasto jostain jemmasta maailmanlopun varalta, vaan että kaikkia tarpeellisia perustarvikkeita on olemassa siten, että edellisen loppuessa on muutama satsi samaa tavaraa omassa hyllyssä, eikä sen vuoksi tarvitse lähteä kauppaan ja jos sitten tosiaan joku poikkeusolosuhde syntyisi, pärjäämme tovin omillamme.

Kuvat: Pinterest

Uskon tämän jutun tuovan myös taloudellisen edun, sillä minä ainakaan en osaa olla ostamatta kauppakäynnillä sellaista, josta osa jää aina syömättä ja mitä ilmankin pärjäisimme oikein hyvin. Liian usein kaupassa käydään myös hakemassa ainoastaan sille päivälle tarvittavia tuotteita teemalla mitäs tänään syötäisiin. Kun kaupassa käydään harkitummin ja harvemmin hakemassa lähinnä täydennystä olemassa olevaan varastoon, ruoka- ja talousmenot pienenevät. Ne rahat taas voi sitten suunnata Jovelan remonttiin. 

Pyrimme myös kasvattamaan osan ruokatarpeista itse, meille on tulossa kanoja (munia varten) sekä pari vuohta (vuohenmaitoa juustoa varten), aiomme hyödyntää kalastusmahdollisuuksia ja pitää säännöllisiä leivonta-, koiranruoka- ja satsiruokapäiviä pakastaen ruokia. Tämä harkitun ostamisen, omatuotannon, isompien satsien kokkailupäivien ja tietynlaisen preppaamisen yhdistelmä on todennäköisesti sekä taloudellisesti, että muutenkin fiksu juttu. Eikä tosiaan tarvitse ajaa kauppaan vain hakeakseen hammastahnaa, leivinjauhetta, ketsuppia tai muuta sellaista, jota ei meinaa koskaan muistaa ennen kun edellinen on loppu. Tässä voi tietenkin sitten pohtia, että jääkö tavara käyttämättömänä vanhaksi, mutta siitä selviää käyttämällä tavaraa järjestyksessä ja ostamalla lisää (tarjouksien) ja kulutuksen mukaan sopivin aikavälein.

Jovelan Johannasta on tulossa nyt tarjousbongari. Olemme tehneet listan, jota varten alamme haalimaan tavaraa omaa pikkuvarastoamme varten. Tulevaa Pantry/Skafferi/ruokavarastoa varten suunniteltu listamme on:

HYGIENIA & TALOUSTARVIKKEET

WC-paperi (100 rll)
Hammastahna
Hammasharjoja
Kosteuspyyhkeitä
Parranajovälineitä ja -aineita
Käsirasvaa
Tiskiainetta
Shampoota
Hoitoainetta
Desifiointiainetta
Pesuaineita
Saippuaa
Kuukautissuojia
Foliorullia
Leivinpaperia
Kelmua
Pakastepusseja
Jätesäkkejä

Tulitikkuja
Petroolia (varalämmittimeen)
Lamppuöljyä
Biopolttoainetta (biotakkaan)
Pattereita
Tuikkukynttilöitä
Kruunukynttilöitä
Muita kynttilöitä
Klapeja (hyvä varasto)

Särkylääkkeitä
Allergialääkkeitä
Vatsalääkkeitä (imodium)
Vitamiineja
Laastareita
Sidontatarvikkeita

RUOKAVARASTO

Kaakao, kahvi, tee, mixerimehu, sitruunamehu
Sokeri, hunaja, siirappi, makeutusaine
Suola, merisuola, soija
Maustepussit (täyttöpussit), ruokasooda, leivinjauhe, kuivahiiva
Jauhot, ruisjauhot, korppujauho, maizena, maitojauhe, perunajauho
Ryynit (manna-, kaura-, ohra-)
Riisi, tumma riisi, puuroriisi, sushi-riisi
Pastat, spaghetti
Ketsuppi, sinappi
Etikka, balsamicot
Näkkileipä, hapankorppu
Liemikuutiot, sipulikeittoaines
Öljy, majoneesi
Herkut, kakkosten puruluut
Säilykkeet (omatuotanto, tonnikala yms)
Hillot, marmeladit, pikkelssit (itse tehtyjä)

Lähdevesipullot (hätävara pumppuvian varalta) 10 litran pulloissa 

Pakasteet: lihaa, vihanneksia, juureksia, marjoja, kalaa, leipiä, koirien ruokaa, yrttikuutioita jne
Perunat, juurekset, sipulit: satosäilytys
Pieni yrtti- & salaattikasvatuspaikka tuvassa ympäri vuoden kasvilampun avulla (on jo ollut käytössä viimeisen vuoden)


Pari tarkennusta

Lihat ostetaan noin 3 kk:n tarpeen mukaan kerralla suoraan lihatilalta ja pakastetaan.

Me aiomme pitää parisuhdeterapiaistunnot järven/meren rannalla suut supussa tuijotellen ongen kohoa kalan toivossa. Parikin kertaa viikossa voisi käydä ahvenapajilla kesäaikaan. Jos saalis on ilahduttava, syödään osa ja loput perataan pakkaseen.

Vihannekset, juurekset, marjat, yrtit jne. on tarkoitus pyrkiä saamaan omasta maasta. Osa pakastetaan, osa säilötään ja osa säilytetään muuten.


Täydennyksiä hankitaan säännöllisesti hyödyntäen tarjoukset.

Arkku- vai kaappipakastin?  


Itse olen sitä mieltä, että arkkupakastin olisi parempi vaihtoehto. Niihin saa mahtumaan enemmän tavaraa. Niiden käyttö ei vaan ole yhtä yksinkertaista kuin kaappimalleissa, mutta olen miettinyt siihenkin ratkaisua. Voisimme hankkia ostoskoreja ja laittaa pakasteet koreihin. Korithan ovat pinottavia. Kun koriin (reunaan) on merkitty mitä siinä on sisällä, on helppoa nostaa päällä olevat korit pois tieltä ja sen halutun korin saa nostettua lopuksi kahvasta ylös. Koreja voisi ehkä merkitä jollain selkeällä tavalla kirjoituksen lisäksi, jotta nostovaiheessa ei tarvitse lueskella lappusia. Ehkäpä ostaa suoraan eriväriset korit eri tuoteryhmille?

Tällaisia mietteitä kirjailee ylös maanantaina

Jovelan Johanna (tv-ohjemista vähemmän tutumpi ja hullumpi tuleva preppaaja)

56 kommenttia:

 1. Olen itsekin näitä asioita vähän pyöritellyt mielessäni, mutta en ole päässyt ihan noin pitkälle suunnitelmissani. Muutaman googlehaun tein ja aika hihhulisivuille ja keskusteluihin jouduin. Enpäs tosin tuotta preppaaja sanaa tiennyt. En ehkä niinkään ajattele sähkökatkoja ja muita, mutta omavaraisuus kiehtoo jollain tavalla. Kanat ja vuohet ovat ykkössijalla, lihaa emme syö. Kanat ehkä vielä onnistuisivat, mutta vuohia varten emme asua tarpeeksi maalla. Tuntuu vain, että tietyt asiat ja perustiedot ovat jotenkin kadonneet ihmismuistista. Olen yrittänyt etsiä neuvoja maakellarimme kunnostamiseen ja siellä vihanneksien säilömiseen, mutta huonoin tuloksin.

  VastaaPoista
 2. Näissä asioissa päätyy usein sivustoille ja keskustelualueille, joissa aihetta käsitellään fanaattisuuteen rinnastettavalla tavalla kuin riivattuina ja se saa ainakin itseltäni karvat pystyyn. Oletko katsonut Marttojen puoleta tuohon maakellariin liittyviä vinkkejä? Nopealla katselulla ainakin http://www.martat.fi/puutarha/puutarhanurkka/2012-04-20-10-17-07maakellari-kuntoon tuntui sisältävän vinkkejä ja ohjauksia asiasivustoille.

  Jos ei-niin fanaattinen preppaus kiinnostaa, kannattaa kurkata esim survivalisti -foorumille, josta löytyy ihan asiallisiakin aiheketjuja mm. omavaraisuudesta, puutarhasta ja poikkeustilanteisiin varautumisesta/niiden aikana toimimisesta. Toki sielläkin lienee mukana joku hieman asiaan liian syvälle uppoutunut tyyppi, mutta noin pääsääntöisesti ko. sivustolta löytyy paljon hyvödyllistä ideaa.

  VastaaPoista
 3. Ihan samoilla fiiliksillä täälläkin. Lista oli erinomainen, samoin arkkupakastin-vinkki, sitäpä kokeilenkin pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ehdit kokeilla ennen meitä, kerrothan miten se toimii! :)

   Poista
 4. Eikäääääääääääää ihan huippua!!!:D Jovelan preppaaja. Käytännössä todella järkevää.

  Itse pyrin ja pääsinkin aika hyvin tavoitteeseen että kerran viikkoon kaupassa (kun ei ole mahdollista ostaa lähitilalta kaikkea lihaa). Ruokalistat suunnitellaan ja ostokset kirjoitetaan, mikä on loppu ja mitä tarvitaan pian. Kävimme myös esim äitini kanssa yhdessä ostamassa ruoat, joten siinä säästimme matkakustannuksissa. Noooh, se on lipsunut hiukan ja ajattelinkin päästä taas takaisin kyseiseen rytmiin.. Voinkin ottaa piirun verran mallia listastasi, katson mitä puuttuu ja mitä pitäisi ostaa. Oman maan perunat, hillot jne säilytettään vanhempien kellarissa ja sieltä haetaan. Tätä keskustelua voisin jatkaa varmaan loputtomiin taas.... :) Pidähän meidät välillä ajan tasalla, miten homma edistyy ja mihin tarvittaisiin esimerkiksi parannuksia.

  Kivaa alkanutta viikkoa teil!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi kerran viikossa kauppaan onkin tosi hyvä juttu! Siihen mekin pyritään Jovelassa. Sekin koskee sitten jotain sellaisia tuotteita, joita tarvitaan lisää tai muuten, kuten maitoa jne.

   Poista
 5. Mielenkiintoinen aihe ja samansuuntaisia ajatuksia täälläkin. Jonkinlaista varastoa meillä maalla jo onkin, ihan vaan siitä syystä, että lähikauppaan 12 km päähän ei viitsisi ajaa yhden hammastahnan takia. Odotan jo innolla, että pääsen tekemään istutuksia ja hyödyntämään tonttimme kasvatuspotentiaalia ja tietty kunnostamaan maakellaria käyttökuntoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa päästä sinne seuraamaan, miten teillä tuo kasvatusjuttu menee :) Teillä onkin ihan kunnolla matkaa kauppaan. Jovelassa kauppaan on vaan rapian 2km.

   Poista
 6. Mistä tuo sana preppaaja on tähän yhteyteen tullut? Mielestäni sana tarkoittaa tutkintoon tms. valmistautumista, ikään kuin valmentautumista. Olisiko tässä yhteydessä varustautuminen parempi sanavalinta. Muuta huomautettavaa ei ole :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Preppaaja tarkoittaa ylipäätään henkilöä, joka valmistautuu johonkin ja sanaa käytetään monessa muussakin yhteydessä, joista yksi on toki abien preppauskurssit jne. Preppaaja on suomenkielinen vastine englanninkieliselle sanalle prepper (valmistautuja) ja siis yleisesti käytössä myös tämän aihealueen saralla, jossa puhutaan preppaajista ja preppaamisesta globaalisti.

   Poista
  2. Ihailtavaa luettavaa ja päivitäthän miten käytännössä onnistuitte. Asutaan taajaman ulkopuolella ja kaupaankin on matkaan yli 10km, joten itsellä tämä asia ollut usein mielessä. Vierastan kyllä myös suuresti tuota preppaussanaa tässä yhteydessä. Martathan käyttävät sanaa kotivara, varustautuminen istuisi jotenkin tähän yhteyteen paremmin.

   Poista
  3. Varmasti päivitellään :) Tämän blogin tarkoitus on meille tallentaa matkaa erilaiseen elämään ja sen kokemuksia, meni miten meni ;)

   Kotivara on ehkä hieman erilainen juttu kuin preppaus, joka sisältää muitakin juttuja, mutta saahan sitä kutsua ihan miksi vaan :) Pääasia, että ymmärretään mistä toinen puhuu ;D

   Poista
 7. Meilläkin toimii tuontyyppinen tarvikevarasto, ei tosin ihan noin laajassa mittakaavassa ehkä. Meillä on mm kolme pakastinta ja kaksi jääkaappia ja kellari säilytykseen. Asumme maalla, lähikauppaan on matkaa viitisen kilometriä, mutta asioimme n pari kertaa kuukaudessa lähikaupungissa tekemässä täydennysostoksia. Ruokaa valmistamme niin paljon kerrallaan, että 2 ihmistä syö siitä 4-5 päivää. Useimmiten valmistamme ruuan leivinuunin jälkilämmössä. Leipomalla säästää paljon ja mehut ja marjat on tietenkin omasta takaa. Talvella pääsemme meren jäälle pilkkimään. Kesällä on ainakin kanoja on tarkoitus ottaa, kunhan saan selkäni leikkauksen jälkeen kuntoon. Myös lampaita voisimme ottaa, sillä meillä on omia peltoja pikkuisen. Ai niin ja talo lämpenee suurimmaksi osaksi oman (pienen) metsän puilla neljän uunin varassa. Ilmalämpöpumppu toimii tarvittaessa.

  Kierrätyskin onnistuu maalla mainiosti! Keräämme kaikki kierrätykseen kelpaavan varastoon ja viemme kuukausittain kierrätyspisteeseen. Roskat poltamme ja ruuanjätteet kompostoidaan. Luut ym jätetään harakoiden vietäviksi hiukan kauemmas talosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja onhan meillä se kasvimaa ja pottumaakin :P

   Poista
  2. Kuulostaa aivan ihanalta! Teillä onkin useita kylmäsäilytyspaikkoja. Me aloitamme yhdellä arkkupakastimella. Kierrätys tule olemaan osa meidänkin elämäämme. Kaiken muun järkevyyden lisäksi se säästää myös rahaa.

   Toivottavasti kuntoudut pian leikkauksesta :)

   Poista
 8. Maalla asuessa on hyvä ollakin suht suuri omatarvevarasto kun kauppoihin on matkaa meiltäkin 22 km ja kaupunkiin50km meilläkin on pakastearkku ja kaappi sekä isokylmäkellari ,ostan tarjouksista jauhot isommat erät sokerit hiivat ym mitä taloudessa tarvitaan leivon kanssa pakkaseen leivät sämpyt pullat käyttäen leivinuunia marjat metsästä ,sienet suppilot kuivatan ja jauhan hienoksi säilyy vuosia kuivassa mansikat ja viinimarjat hilloten /mehustaen/pakastaen juurekset ja sipulit /persiljat ym omasta kasvilaatikoista .vaikka kaupassa ei kävis kuin kerran kuukaudessa pärjätään hyvin eikä tule heräteostoksia joten suosittelen kaikille jotka haluaa päästä jokapäiväiseltä kaupoissa juoksemiselta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuukauden varasto on meilläkin tavoitteena, ehkä joidenkin tuotteiden osalta kolmenkin. Jokapäiväisen kaupassa juoksemisen välttäminen on meilläkin mielessä. Nykyään en ollenkaan pidä kaupassa käymisestä. Tiedä sitten mikä siinä on syynä, mutta se ei vaan tuo mitään iloa ;D

   Poista
 9. Arkkupakastin pelittää kyllä, kunhan muistaa pitää kannessa karttaa siitä mitä missäkin nurkassa/kerroksessa on. Mielellään vielä niin että merkkaa pakastuspäivän ja/tai viimeisen käyttöpäivän. Muuten pakastimen nurkkiin tuppaa kertymään vanhenevaa tavaraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse ajattelin kokeilla korijärjestelmää, mutta jonkinlainen kirjanpito on silti hyvä olla :)

   Poista
 10. Minussa taitaa olla vähän hamsterin vikaa, sillä tykkään että kaapissa on aina käytössä olevan tuotteen lisäksi yksi odottamassa, koskee niin kuiva-aineita kuin pesuaineita yms. Listasi on kattava, itselleni lisäisin vielä etikan. Käy tarvittaessa desinfiointiin ja on hyvä pesu/huuhteluaine. Ja maalla asuessahan oppii aika nopeasti, että kaupasta kannattaa ostaa aina vähän varman päälle ja suunnitelmallisesti. Mies on onneksi jo oppinut soittamaan aina kun lähtee töistä, että mitä tarvitsee tuoda kaupasta, ei sitten tarvitse ajaa 15 kilometriä maitotölkin takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti oikeen kurkata, että olinko unohtanut etikan, kun tosiaan itsekin käytän sitä puhdistusaineena ja sellainen saattaa unohtua laittaa ylös, mutta kyllä se tuolla listalla oli. Lista on niin pitkä, ettei ihme jos meni ohi simmujen ;)

   Poista
 11. Olen sanaton :D Mieheni haluaisi aina ostaa "liikaa" ja minä toppuuttelen. Sanon aina, että miksi hitossa meidän pitäisi varata kaappitilaa jollekin, jonka kaupan keskusliike niin hienolla logistiikallaan pitää meitä varten kaupan hyllyssä. Ja pakasteessa. Mutta sinähän sait tuon kaiken kuulostamaan suunnilleen täysjärkiseltä... Toisto on kyllä hieno visuaalinen tehokeino, joten voin kuvitella, kuinka hienolta varastonne tulee näyttämään! Ja on se varmasti kätevääkin, kuten sanoit. Täytyy kytätä jatkossa tarjouksia tarkemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Normaalisti niin onkin, että kaupoissa on kaikkea saatavilla jatkuvasti, arjet ja pyhät. Sitten kun jotain sattuu sähkökatkosta korttiautomaattijärjestelän häiriöön tai jonkun oleellisen ketjun osan lakkoon, ei kaupasta saa mitään.. Mutta, päärolissa meillä on kuitenkin silkka taloudellisuus ja jatkuvasta kaupassa ravaamisesta vapautuminen. Pyrkimys olisi käydä lähikaupassa kerran viikossa hakemassa maitoa jne tuoretavaraa, mutta muuten täydennystä tehdään kerran kuussa. Ruokakaupassa ravaaminen on alkanut olla jotenkin rasittavaa, joten oma kotivarasto ajatuksena tuntuu hyvältä. On aina mistä ottaa ja valikoima on juuri sen mukainen, mistä me itse pidämme ;)

   Poista
 12. Kevään mittaan on ajatuksena täälläkin siirtyä yhä enemmän kotivaran ylläpitoon. Uudessa kodissamme on talon mukana tullut arkkupakastin ja lisäksi oma kaappimalli, lisäksi verstaan lattian alla on kellari, mutta sitä pääsemme paremmin tutkimaan vasta kun kellarin luukku on korjattu. Lavankauluksia on jo ostettuna kasvimaata varten ja marjapensaille on katsottu paikat. Isoja viljelyksiä ei tälle tontille mahdu, mutta kaikki on aina kotiinpäin. Leivinuunin salat on pikkuhiljaa tulleet tutuiksi, eilen juuri paistoin 8 erilaista vuokaa täynnä makaronilaatikkoa. Huomenna leivon taas vähän enemmän. Teini tykkää, kun koulusta tulleessa on lämmintä ja kuulemma hyvä tuoksu ulos saakka:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos on vähän tilaa ja haluaa mahdollisimman paljon satoa, lavankaulukset ym. reunukset ovat turhaa estetiikkaa. Niihin menee mahdottomasti tilaa. Kohopenkin voi mainiosti tehdä ilman mitään reunoja, jolloin perkausväleihin ei tarvitse suurtakaan tilaa. Eri asia on silloin, jos - kuten Jovelassa tekstien mukaan - tarvitaan erikoiskorkeita systeemejä selkävaivojen takia. Mutta jos oikeasti haluaa viljellä esim. koko vuoden porkkanat, perunat ja sipulit, niin minkään lavankaulusten sisällä niitä ei kyllä voi kasvattaa.

   Poista
  2. Nykyäänhän on vaikka mitä kivoja ideoita pienimuotoiseenkin kasvatukseen. Itse meinaan kokeilla perunatorneja ja tomaattien kasvatusta ylösalaisin ;D Koska meillä ei ole kokemusta paljoakaan näistä puutarhajutuista, kokeilemme yleisiä juttuja samaan aikaan näiden erilaisten ideoiden kanssa. Siinä sitten nähdään mikä toimii parhaiten vai toimiiko ollenkaan ;D

   Kohopenkit ovat, mitä nyt olen asiaa tutkaillut, erittäin tehokkaita kasvatuspaikkoja. Meillä tosiaan on pakko tehdä "työtasokorkuiset" istutuspaikat, koska mulla ei selkä kestä kumartelua ja edes-takaisin taipumista. Toteutus on kyllä vielä hieman auki. Kauluslavat, kierrätyspuu, kierrätetyt kattopellit yms. on pohdinnoissa ja luulenkin, että menemme sen mukaan mikä sitten kohdalle osuu kun aika on laatikoita tehdä.

   Noissa rajatuissa laatikkoistutuksissa on omat etunsa ammattilaisten mukaan. Niissä ei ole niin paljoa rikkaruohoja, niissä satokausi on pidempi, koska maa ei ole niin kylmä ja niiden hallinta on helpompaa. Niiltäkin osin istutuslaatikot kuulostavat mukavilta :)

   Poista
  3. Meillä lavankaulukset yms tarvitaan myös monestakin syystä. Ensinnäkin mun polvet ei kestä enää perinteistä kasvimaa-tyyliä. Toiseksi tonttimme on niin hapanta, koska tämä on havupuustovaltaista metsää, ettei maassa kasva suoraan kuin hapanta kasvualustaa vaativat kasvit. Semmoista multamäärää en edes pysty hankkimaan, mitä kasvimaahan mahtuu. Lisäksi naapurien mukaaan tässä on aika määrä elämänlankaa, joten sen hävitys tulee olemaan useamman vuoden työ. Eläköön siis kaikki, jolla kasvualustaa voi kohottaa ja rajata. Ympärille tulee vielä joko tiilimursketta tai vanhoja tiiliä, alle jokin suodatinkangas, pressu tms. Katsotaan nyt.

   Poista
 13. vielä aggregaatti sähkökatkon varalle ja puuhella jolla keitellä niin ei hätäpäivää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KYLLÄ! Aggrekaatti on ihan ehdoton ja puuhella on meille tulossa myös :)

   Poista
 14. Kun asuin kaupungissa, kauppa oli alakerrassa, elämä oli huoletonta jos jotain puuttui, saattoi käydä vaikka kesken ruoanlaiton hakemassa. Kun asuu maalla, kaukana kaupoista, oppii nopeasti pitämään ruokakomeron täynnä. Kuivatavaraa on aina saatavilla, kellarissa on satoa ja pakastin pullollaan. Minulla on arkkupakastin juuri sen vuoksi, että sinne mahtuu paljon satoa, mutta kaappipakastin on kyllä kätevämpi käytössä. Melkein kaikki muut kuin teräslankakorit hapertuvat pakastimessa nopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietinkin tuota koriasiaa ja päädyin jo teräslankakoreihin. Muovikorit, vaikka ne on suunniteltu kestämään pakkasta, napsahtelevat helposti rikki sieltä ja täältä :)

   Poista
  2. Meidän arkkupakastimessa oli valmiiksi korit. Mutta minä kyllä hyvin varhaisessa vaiheessa luovuin niistä, koska ne olivat käytössä kömpelöitä ja ne veivät niin paljon pakastetilaa. Meillä on kaksi pakastinta: iso arkkupakastin tallissa ja kaappipakastin keittiössä. Arkkupakastimen täytän syksyllä marjoilla ja itsekasvatetuilla. Laitan aina yhtä sorttia pohjalta pintaan pinoon, joten on helppo löytää. Mansikkaosiosta jostain syystä tulee ensimmäisenä pohja näkyviin :) Kaappipakastimeen pakastan arkisin ruokien ylijäämiä (jos teen isomman satsin pelkästään pakastamista ajatellen, niin se menee arkkupakastamiseen, mikäli sinne on syntynyt jo tilaa) Kaappipakastimeen tuon sitten arkkupakastimesta aina muutamia pusseja tai purkkeja käyttöä odottamaan. Arkkupakastin on yli 20 vuotta hyvin toiminut tallissa, vaikka periaatteessa kai niitä ei suositella kylmiin tiloihin. Meille vaan ei sisälle oikein mahdu mukavasti suurta arkkua.

   Poista
 15. On siinä tarvikkeita! Niillä pärjää jo pitkälle ties minkä sähkökatkon iskiessä. Meillä on kanssa yleensä aina perustarvikkeet olemassa ja pakastin täynnä lihaa ja kanaa ja vihanneksia. Kaupunkiin ei oo kun pari kilometriä ja usein kaupassa tuleekin käytyä, mutta mussa on varmaan jotain hamsterin vikaa kanssa.. Ja ärsyttää lähteä erikseen hakemaan jotain leivinjauhetta jos sitä ei oo :D Nytkin oon monena päivänä yrittänyt muistaa ostaa leivontakaakaojauhetta jos käyn kaupassa, mutta ei sitä vaan muista! Kun tietää, että se on loppu, tuntuu jatkuvasti sille olevan tarvetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvältä kuulostaa! Ja ihan totta! Jos vaan huomaa jonkun aineen loppuneen, eikös sitä tarvitse tämän tästä, mutta muistiin se ei vaikuta siellä kaupan hyllyjen luona luuhatessa ;D

   Poista
 16. minä voi kokemuksen syvällä rintaäänellä sanoa jotta arkkupakastin. meillä ei tullu elämästä mitään kaappipakastimen kanssa..kätevämpi myös raatoja pakastella kun on arkku. sinne kaappiin kun ei kuitenkaan mahu ne kaikkein herkuimmat paistin pätkät ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli edellisessä kodissa kaappipakastin ja vaikka se tavallaan on helpompi, sillä on omat juttunsa, jotka ei mun mielestä tee siitä helppokäyttöistä. Mulla tuppasi aina eri lokerikko-osat jäätymään liikaa vaikka miten sääteli, nostolipat jäi käteen ja jäiset laatikot ei liukuneet toivotulla tavalla, joten vähän joka kerros rikkoutui sieltä ja täältä. Eikä niihin tosiaan mahdu kunnollisen kokoisia juttuja.;)

   Poista
 17. Olipa hyvä teksti. Tajusin olevani itsekin semipreppaaja. Pidän erinäisiä säilykepurkkeja keittiönkaapissa aina jemmassa, ihan vaan varuiksi. Meillä on myös aina paljon vessa- ja talouspaperia, ja loppuelämämme hehkulamput. Pakastin (nykyisin arkku) täytetään kesällä ääriään täyteen marjoista. Ruokaa tehdään silloin tällöin isompi määrä kerrallaan, ja pakastetaan annoksissa. Kun viime kesänä ostimme kumiveneen, olen alkanut jo puhua Sulolle, että meidän pitäisi oppia hakemaan kalamme järvestä. Se olisi hienoa ja edullista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehkulamppuja loppuelämäksi! En tiedä mikä noissa energiasäästölampuissa on, kun ne ei mitään kestä. Tuntuvat poksahtelevan rikki tämän tästä. Kaipa silleenkin sitten voi energiaa säästää, etei ole valoja ollenkaan kun lamput ei toimi ;D

   Poista
 18. Meillä (maalaisilla) käytössä sekä arkku- että kaappipakastin. Syksyllä molemmat ovat täynnä, kevättalvella, kun molemmissa jo vajaata kun marja- ja hirvenlihasato vähentyneet, tyhjennän kaappipakastimen, alkukesästä sitten roudaan tavarat kaappipakastimeen. Vähän ylimääräistä työtä, mutta näin molemmat pakastimet tulee sulatettua ja ei suotta kuluteta sähköä kahdella vajaalla pakastimella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuleeko teillä syötyä kaikki marjat vuoden aikana? Meitä kun vaan on kaksi, on sellainen mututuntuma, että yksi kunnon pakastin voisi riittää pitkälle, ettei käy siten, että syötäväksi pakastettuja ei ehdi syömään ennen kun uutta pukkaa ;)

   Poista
  2. Osa marjoista on herukoita, joita mehustan puuhellalla pitkin talvea. ( Meillä ei ole kellaria, mihin säilöä.) Lämmitämme pääasiassa puulla, joten samalla saamme lämpöä. Meidän perheeseen kuuluu kolme henkeä, mutta marjoja menee paljon, käytämme niitä eri muodoissa lähes päivittäin. Olen tehnyt niin, että jos marjoja meinaa jäädä yli, olen tehnyt lopuista mehua. Meidän arkkupakastin ei ole mikään valtavan suuri.

   Poista
 19. Taitaa olla ilmassa tämä pahan päivän varalle varustautuminen. :)
  Maalla asuvana ja pari tooosi pitkää sähkökatkoa kokeneena suosittelen ehdottomasti arkkupakastinta. Aggregaatin avulla pakasteet saa pelastettua, mutta pari tuntia vuorokaudessa pörisyttämistä riittää, kun arkku on suojattu styrokseilla ja läjällä mattoja yms. Pystypakastinta on tosi vaikea "lisävuorata" ja lämpöä karkaa enemmän avatessa.

  Kuivaamisesta, suolassa säilytyksestä, hapattamalla säilömisestä ym on alkanut olla mukavasti juttuja ja uusia ohjeita. Ovat hyvä vaihtoehto pakastamiselle. Ainakin minun sisäinen hamsterini saa hillittömästi mielihyvää kaikesta sapuskan jemmamisesta - ja mitä useampi tapa, sen jännempää. :)

  Satunnaiset myrskyjen aiheuttamat sähkökatkot ovat itsestäänselvyys niin kauan kuin osa sähköverkosta kulkee maan päällä. Mutta, mutta.. kyllä pikkuhiljaa on enemmän ja enemmän alkanut mietityttää kaiken haavoittuvuus internetin mahdollisesti pettäessä. Silloinhan ei oikeasti pelaa yhtään mikään. Kaikkine lieveilmiöineen ajatus on kamala.

  Paula

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Tuollainen arkkupakastin pitää ruoat jäädytystilassa pari vuorokautta vaikka ei olisi sähköä ja aggrulla saa lisävirtaa tarpeen mukaan jos aurinkoenergiaa ei ole. Talvella voi sitten hyödyntää pakkasilmaa jos sitä on. Tänä vuonna pakkasta on ollut niin harvoin ja vähän, että sen varaan ei kyllä voi tuollakaan laskea.

   Meidän nykykoti sijaitsee meren ympäröimässä niemekkealueessa, joten sähkökatkot pidemmästä satunnaisiin on kovin tuttua. Jovelassa ei sähkökatkoja ole ollut myrskyistä huolimatta, mutta täällä harva se viikko. Tuuriahan se Jovelan kohdalla on ollut. Ei ole sopivaa puuta rämähtänyt johdoille.

   Ja tuo verkon hauraus on todellista totta. Kun joku verkossa menee häiriötilaan, ei kortit, tankkaus tai mikään rahallakaan operoitu asiointi välttämättä toimi. Käteiselläkään ei pärjää välttämättä jos itse kassakoneen verkotuksessa tai käyttöjärjestelmässä on häiriö sähkökatkosta puhumattakaan. Näitähän on piisannut.

   Poista
 20. Olispas paljon asiaa ja hyvin samanmoisia mietteitä kuin meilläkin. Pakastimen osto on edessä ja toivottavasti se tapahtuu ennen kesän sesongin alkamista. Tähän asti on menty pakastimen laatikolla, hui! Tuo kori-idea on itseasissa todella hyvä! Erilaisia koreja kun on vaikka hur mycket tarjolla, eiköhän niistä jotain kehitetä. Otan itsellekin tulevaan arkkuun tuon idean, kiitti! Itselläkin on tarkoitus kasvattaa vihannespuolta omatoimisesti, äitee kyselikin jo, että pääseekö meille tekemään kasvimaata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana äiti sulla! Puutarhassa puuhailu on taatusti mukavinta kun on porukkaa sitä tekemässä :)

   Poista
 21. Kun hamsteri asuu maalla, on melkoinen varmuusvarasto ihan luonnostaan. Mutta teillä on systemaattista ja suunnitelmallista! Meidänkin tarttee tehdä lista!

  Meillä on sekä arkku- että kaappipakastin. Tilaa tarvitaan, kun lihaa ostetaan tai muuten hankitaan isommissa erissä ja kesän satoakin aika paljon pakastetaan. Voisi kyllä siirtyä enemmän muihin säilöntämenetelmiin, niin ei menetä kaikkea, jos tulee pitkä sähkökatko. Ja olisihan muutenkin hyvä, että sähköä säästyisi.

  Tästä postauksesta ja keskustelusta sai hyviä ajatuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen pohtinut mm. kuivattamista lisävaihtoehtona. En tarkoita mitään kuivurikonetta, jotka ovat suuria säilytää käyttämättömänä suuren osan vuodesta ja mitä nyt jokin aika sitten katselin vertailuja, myös huikeita sähkösyöppöjä. Perinteinen kuivattaminen voisi olla hyvä vaihtoehto ja olisi ihan hauskaa tehdä valmiiksi tarvepusseiksi esimerkiksi keittojen vihannekset. Voisin tosiaan tehdä valmiiksi vihannes-yrttipuseja meidän suosikkikeittojen tarveaineiden mukaan. Sitä taodan kokeilla :)

   Poista
  2. Yrtit tosiaan kuivuvat hyvin ilman kuivuriakin, samoin muut laiheliinit kuten suppilovahverot ja lehtikaalit. Noita minulla onkin jo kuivattuna, ja kunhan saan hillokellarin tuuletuksen kuntoon, voisi mehuja ja hilloja ynnä muita säilykkeitäkin yritellä. Nyt mehutkin ovat pakastimessa!

   Keittoainespussit on hyvä idea. Sopii lahjaksikin.

   Poista
  3. Tutustuin yhdellä jenkkien preppaussivustolla ulkona kuivattamiseen. Siinä tehdään aurinkokuivuri vihanneksille ihan perusataloustarvikkeista. Harmittaa kun en löydä sitä ideakuvaa mistään. Pitää etsiä se käsiin uudelleen. Kovin asialliselta se näytti ja kuulosti, sitä testanneet olivat kovasti tyytyväisiä kokeiluunsa.

   Poista
 22. Meillä alkaa olemaan tasaisesti loppu kaikki listasi tuotteet. Pitäisi varmasti mennä kauppaan... :) Itse olen onnitunut hyvin siinä, että käyn maanantaina ostamassa itselleni ruoat arkipäiviksi. Viikonlopun ruoat käymme ostamassa sitten yhdessä myös kerralla. Säästyy aikaa (jota kyllä piisaisi), mutta ennen kaikkea rahaa. Tsemppiä vaan preppaukseen, joka oli mullekin kyllä ihan outo sana tässä yhteydessä. Niin hyvin perustelit, että uskottakoon. Onko teillä pitkä matka lähimpään kauppaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa! Mä tein Saaristoskan kauppalistan tietämättäni ;D Preppaus on tosiaan ihan normisana tälle, jonka voi kukin kurkata vaikka googlettamalla preppers tai preppaus ;) Jovelassa on lyhyempi matka lähimpään kauppaan, kuin nykykodissa! Hssua, mutta totta! Jovela sijaitsee 1,2 km kirkolta ja kauppaan on n. 2 km (kauppoja on 2 kpl). Raisioon ajaa puoli tuntia, jonka olen pannut merkille kun ollaan suhattu Jovela-Ikea-Baukkari useamman kerran ja Uuteenkaupunkiin on rapian 20 km. Sinällään siis ei ole mitään hankaluutta päästä asioimaan kaupassa tai apteekissa. Leipomokin on alle 2 km matkan päässä. Mutta silti, hyvä kotivarasto on mukavaa olla :)

   Poista
 23. Mahtavaa :D Täytyy sanoa, että olen lukenut blogias silloin tällöin yli puoli vuotta ja tässä vasta ensimmäinen kommenttini. Ollaan kans maalle muuttamassa tässä hyvinkin piakkoin ja listas kyllä herätti mussa paaaljon ajatuksia ja ideoita. Tuossa olis paljon opeteltavaa meidän taloudelle, sillä tälläkin viikolla olemme käyneet jo 3 ellei peräti 4 kertaa lähikaupassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille myös! Voin vakuuttaa, ettei täällä ole yhtään vähempää kauppakäyntikertaa tehty tällä viikolla ja se on mennyt kiireessä juurikin sillä "mitäs tänään syödään" -periaatteella ja aamulla on taas karsea nälkä kun jääkaapissa on ketsuppia, marmeladipurkki, pikkelssiä ja vanhaksi mennyt maito ;D

   Poista
 24. Aivan loistava varasto, ja ajattelumalli! Ekaksi aattelin, että jestas miten paljon tavaraa. Mutta sitten tajusin, että meillähän on itselläkin aika vastaava :D Lukuun ottamatta isoa pakastinta.

  Varastoa tulee sillä lailla väkisinkin, kun pitkien matkojen takia hankitaan pääasialliset ruokatarpeet 1-2 viikoksi kerrallaan. Eikä unohduksille ole silloin tilaa :) Mulla on keittiön laatikossa kauppalistavihko, johon merkkaan heti kun jonkin tuotteen viimeinen kappale otetaan käyttöön. Esmes vaikka kahvi, kun avaan viimeisen paketin, menee listalle "kahvia 2 pkt". Hyvin toimivaksi olen havainnut tämän mallin :)

  VastaaPoista
 25. Kannattaa hommata kuukuppi niin säästyy myös kuukautissuojien hamstraukselta :)

  VastaaPoista
 26. Ihan totta. "Ennenvanhaan" osattiin pistää pahan päivän varalle säästöön, ei se paljoa ollut mutta vähän kuitenkin. Nykyisin aika harvalla on ylimääräistä varastossa. Toivottavasti kukaan ei sekoita tätä varautumista meal preppingin kanssa, se on vähän eri juttu! :) Täällä on lisää juttua: https://preppaaja.wordpress.com/

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!