jovela

jovela

lauantai 11. tammikuuta 2014

Pikkupuuhia ja tulevien suunnitelmia

Satoihan se lumi sitten Jovelaankin, kaikki kuusi ruokalusikallista, eikä matkanteko eilen ollut ennusteen mukaista. Myräkän sijaan ajelimme Jovelaan vesisateessa ja saavuimme perillä tutulle kurapihalle. Yön aikana oli kuitenkin menty pakkasen puolelle ja aamun valjetessa tulevan keittiöpuutarha-alueen maisema oli muuttunut kuraisen ruskeasta puuteroituun valkoiseen.


Tuonne se sitten keväällä alkaa rakentumaan, meidän keittiöpuutarha. Lähestymme asiaa mokaa ja opi -näkökulmasta toivoen, että saisimme kuitenkin ensimmäisenä vuotena jo hieman omin käsin kasvatettua syötävää. Siemeniä on ainakin hankittu siihen malliin, että vihannesopinnot voidaan aloittaa!


Tänä viikonloppuna Jovelassa tehdään vaan pikkujuttuja. On paljon pieniä keskeneräisiä puuhia ja toisaalta teemme koko ajan hiljaista muuttoa. Perjantaisin pakkaamme farkkumme ääriään myöten täyteen ja pyrin siihen, että tavarat on myös purettu samaisen viikonlopun aikana, jotta järjestys pysyy hallinnassa. Tänä viikonloppuna toimme lähinnä eteiseen tarkoitettua tavaraa ja mööpeliä; penkin, kaapin, peilejä ja seinäkaapin vessaan jne. Niitä nyt kasaillaan ja laitellaan paikoilleen. Tänään ne keväällä tilan lintujen mukaan tuunatut taulut pääsevät eteisen seinälle. Sommittelin niitä ensin tuohon tuvan lattialle, jotta itse muotonaulailu on sitten helpompaa. Kunhan saamme hieman välipalaa suuhun, laitamme nuo seinälle.


Vuoden ensimmäinen työviikko oli aika uuvuttava. Paluu vaatii aina oman veronsa ja työsuma syö loput kymmenykset. Kyllä tämä viikko taas oli sitä osastoa, että Jovelan akka pääsi höyhensaarille vasta siihen aikaan kun aamulehtien jakajat aloittelevat kierroksiaan. Jovelassa kuitenkin taas ollaan, aika pysähtyy, kello tikuttelee leppoisasti seinällä, koirat tuhisevat vällyissä, kynttilät palaa ja maailma on lempeän rauhallinen. Kyllä tämä tästä. Viralliseen muuttopäivään on 79 päivää ja silloin on kevätkin jo kalenterissa.

Sitä ennen pitää saada tämä salikaaos hoidettua. Salin lattia pitää korjata, jotta saamme salista muuttoa varten hiirettömän säilytyshuoneen. Siinäpä onkin Jovelan isännälle melkoista työsarkaa näinä tulevina viikonloppuina, mutta tilannetta helpottaa helmikuun puolivälin jälkeen talviloma, jolloin saamme puuhata salia varastokuntoon kokonaisen viikon. Sen jälkeen muuttoon on enää viikkoja, joiden aikana yritämme joka perjantai tuoda nykykodista mahdollisimman paljon tavaraa. Meillä tuo muutto ei ole ihan simppeli juttu, sillä mukana muuttaa yritys ja sen varasto. Hyvä suunnittelu ja ennakointi pitää siis olla. Saliparka! Jonain päivänä sekin saa olla kaunis ja asuttu. Nyt reppana on lähinnä hiirien asuttama öisin ja muutenkin siellä on melkoinen kaaos, jonka todellisuus ei tässä juuri otetussa kuvassa näy, vaikka en kuvakulmaa mitenkään rajannutkaan. Muuton jälkeen sali tosiaan toimii työtilana ja varastona, kunnes sitten jonain kauniina päivänä salista tulee sali, jonne astellaan viihtymään.


Nyt kuppi kuraa (kahvia) ja sitten penkkiä kasaamaan ja lintutauluja kiinnittelemään. Huomenna aloitamme tuon salikaaoksen taltuttamisen, jotta siellä ylipäätään pääsee tekemään korjauksia tulevina viikonloppuina.

Hauskaa viikonloppua teille kaikille siellä!

Jovelan Johanna

19 kommenttia:

 1. Kokeillaanpa taas joko onnituis kommentointi, mulla tökkii välillä niin ettei mitään rajaa /(
  Edelliseen yritin, mutta luovutin kun ei toisellakaan kerralla onnistunut, nyt ainakin jonnekin saanut kommentoitua.

  Nyt alkaa kuule odotella innoissaan mikä kaunotar tuosta talosta oikein kuoriutuukaan! Nuo taulut palautti mieleen niitä vanhempia postauksia jolloin suunnittelit mitä minnekin tulee, eikä meikäläiset niistä muista varmaan kuin pienen osan, mutta kummasti se muisti palailee pätkittäin :D

  Tänne tuli lunta suurinpiirtein saman verran, pakkasta muutama aste - ei tietoakaan siitä kymmenestä miinustasteesta sen enempää kuin voimakkaasta tuulestakaan!
  Ihan hyvä näin! Kohta on kevät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pepi :) Hyvin tuli viesti perille!

   Näin jälkikäteen ajateltuna oli tosi hyvä juttu, että silloin alkukeväästä, kun ei päästy vielä laittamaan taloa, sain puuhata etukäteen kaikkea taloon tulevaa. Nyt kun niitä saa alkaa laittelemaan paikoilleen, se tuntuu kovin juhlalliselta ;D

   Täällä on aamu valjennut pienellä auringon aavistuksella ja muutamalla sinisen taivaan riekaleella, jotka muistuttavat miten kaunis maailma voi olla, jos ei ole harmaa pilvipeite synkistämässä kaiken.

   Ja pakkastakin on sen verran, että kakkoset kulkee kolmella tassulla ;D

   Poista
  2. Jos joku uusi lukija nyt lukis tuon, niin mahtais ihmetellä kakkosia kolmella tassulla - hetken aikaa :D

   Poista
 2. Toivottavasti saliin jää nuo upeat lattialankut!
  Hyvä, että pääset nollaamaan tilanteen viikonloppuisin, sitten jaksat viikon taas puurtaa :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Salissa korjataan niitä kohtia, joista lattiaa uupuu tai jossa se on jäänyt noston vuoksi vajaaksi, mutta muuten lattiaa vaan korjataan hieman ja se hiotaan. Kesällä sitten lattia maalataankin, kun on toiveita maalin kuivumiselle alle kuukaudessa ;D

   Poista
 3. Voi vitsi miten ihanaa aikaa elätte...vaikka raskastahan muutto aina on, mutta silti...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä tämän ajan ihanuutta ei oikeen tunne, kun työkiireet vie kaiken ajatuksen ja ajan, mutta kun muuttokuorma lähtee sitten lopullisesti, arvelen olevani ilosta hassuna ;D

   Tämä hiljainen muutto on kyllä mukavaa: pakkaa se mikä autoon mahtuu ja pura viikonlopun aikana.

   Poista
 4. Onnea hiirettömyyteen pyrkimisen kanssa, ei ole meinaan ihan helppo nakki ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole ei! Näin viikonloppuisin ne ei uskalla sisällä riehua, kun meillä on nuo rottaterrierit, mutta kun takavalot katoaa pihalta, reitti on vapaa ;D

   Poista
 5. ihan samoin ajattelin kuin Irmastiina, kutkuttavan jännittävää aikaa elätte!! muistuu mieleen oma muutto tänne amandantuvalle, kun oli järkyttävä kiirus ja en ennättänyt oikein mitään tekemään valmiiksi..muistui myös mieleen kun olin kerran yksin koko suuressa talossa, kevät silloin oli..siivoilin tupaa, kun alkoi kuulua outoja ääniä..joku puhui ihan varmasti...kuuntelin ja olin jo valmiina syöksymään talosta pois (ajatukset meni tietysti 1800-luvulle sekä talon viimeisiin asukkaisiin) olihan siellä tapahtunut kaikenlaista..mutta sitten aloin kuunnella tarkemmin ja ääni tuli savupiipusta..menin ulos ja naakat istui lörpöttelemässä piipun juurella :) että näin :) mutta jaksamista teille sinne taas kerran toivottelen!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui! Voin kuvitella, miten hirvitti ja sitten nauratti :D Mä olen jo heti ensikäynnillä sopinut talon kanssa, että täällä ei sitten pelotella ja hyvin on sopimus pitänyt ;)

   Poista
 6. Minäkin huokailen ihanaa vaihettanne! Olen aina rakastanut muuttamista ja tuo teidän tapanne muuttaa on kyllä varsinaista nautinnon pitkittämistä :)
  Salinne valmistumista odotan kyllä innolla - ja sitä keittiöpuutarhaanne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä muutto tyyli on kieltämättä mukavaa, kun talo muuttuu kodiksi joka viikonloppu, eikä sellaista isoa muuttokuormaa joudu kerralla pakkaamaan, siirtämään ja purkamaan. Toki se viimeinen muuttokuorma on sitten iso, mutta siinä vaiheessa meillä on jo melkein kaikki astiat kaapeissa, vaatteet roikkuu tangoilla ja irtotavara on likimain kaikki tuotuna talolle. Isossa muutossa tulee sitten isot mööpelit ja firman laatikot. Osa niistäkin on varmaan jo täällä :)

   Poista
 7. Viime kesänä mulla oli ekaa kertaa lavakauluksista rakennettu keittiöpuutarha. Kuusi kohopenkkiä. Kahdessa oli kolme kerrosta, kahdessa kaksi ja sitten ne kaksi vain yhden kerroksen vahvuista.
  Osan siemenkylvöistä sain tehdä kahteen kertaan. Hallaharson kanssa taiteileminen vaatii osaamista. Mulla oli myös lehtikaalia ihan taimina ostettua. Kahteen kertaan kirpat tai siis kaalikärpäset söi ne seulaksi. Lehtikaali, sellainen punainen versio oli niin kaunis (aluksi), etten ymmärtänyt sitä heti peittää. Täällä meillä on paljon ammattimaisia vihannesviljelijöitä, joten kaalikärpäsiä riittää vaanimassa.

  Jossain vaiheessa ostin viinisuolaheinää ihan marketin vihannestiskistä. Laitoin sen kohopenkkiin jatkamaan kasvuaan. Se oli se varsinainen yllättäjä. Siitä kasvoi ihan mahdottoman iso ja rehevä (tuli laitettua liian ahtaasti). Syksyllä kun siivosin penkkejä, meinasin repäistä senkin kompostiin; onneksi en sillä se on sinnitellyt tähän asti tuottaen uusia lehtiä! Samoin on käynyt salvialle.
  Sen voin kokemuksen rintaäänellä luvata, että yllätyksiä on luvassa; millaisia ne on sen näkee sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos yllätyksiä ei tule, olisin ihan pettynyt! Juurikan kokemusta meillä ei ole kotipuutarhaviljelystä ja muutenkin homma vaatii erilaista otetta, sillä mulla on selkäsairaus, jonka vuoksi istutuslaatikoiden on oltava tosi korkeita. Siinä menee tovi jos toinen ennen kun edes pääsee mitään istuttamaan ;D

   Ajattelin esikasvattaa suurimman osan vihanneksista tuolla salissa, joka on aurinkoinen huone. Kun sali on muutenkin varastotilana, sinne voi huoleti laittaa pöytiä riviin kasvihautomoksi. Ulos istutellaan vasta kun hallavaara on ohi. Tämä Jovela on lämmin ja aurinkoinen paikka ja läntisen rannikkomme seudulla ilmasto on kasvatusmielessä mukava.

   Syteen tai saveen, me kokeillaan ja opetellaan virheiden kautta miten pihalta saadaan pataan ruokatarpeita :)

   Poista
 8. Oonkohan mä joskus lukenut joka toisen rivin vaan, vai oliko aiemmissa postauksissa ollut puhetta yrityksen muuttamisesta myös? Mulla on mennyt ihan ohi. Jotenkin kuvittelin, että teet jotain mitä voit hoitaa sitten osittain etänä Jovelasta käsin. Tuli yllätys :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan! Juuri sen vuoksi pitää tuo sali saada latian osalta laitettua, jotta siellä on työtilaa ja varastotilaa. Muuton myötä muuttaa myös firma :) Mun työ on sellaista, että se on 80% siellä missä minäkin :)

   Poista
 9. nuo lintutaulut on ihania! olen niistä NIIIIIIN kateellinen siulle..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! Nyt vaan hommaat tuon kirjan ja raameja, niin saat omat böördit seinälle ;D

   Poista

Kiitos kun kommentoit!