jovela

jovela

perjantai 31. tammikuuta 2014

Puuhellaehdokas nro 1

Pikainen päivitys näin perjantaiaamuna. Perjantai on Jovelapäivä ja yritän huiskia työt siihen malliin, että päästään lähtemään talolle heti kun isäntä tulee alkuiltapäivästä töistä.

Tässä olisi puuhellaehdokas nro 1. Hellan pitää olla silmälle mukava ja sopia tyyliltään tupaan, mutta sitten ne tärkeimmät jutut ovat, että paistouunin pitää olla riittävän suuri kunnon paisteille, hormiputken olisi hyvä lähteä päältä, koon pitää olla sopiva siihen tilaan, jossa tuvassa joskus olikin ollut puuhella ja uunin pitää vielä olla hinnaltaan kohtuullinen. Tämä ehdokas sopii kaikkiin mainittuihin.


Kuvat: La Nordica

Jovelassa alkaa salin tyhjennys tänä viikonloppuna ja pääsemme myös ihailemaan porakaivon valmista muotoa. Saimme eilen viestiä porakaivofirmasta, että ulkohana, eli ns. ankankaulahana on asennettu ja kaivo on good to go! Vielä pitää teettää vesitutkimus keväällä. Vesi on vielä ruosteista, mutta suodattaja voidaan liittää vasta kesällä, kun tupa toivottavasti on valmis niiltä osin, että kytkennän voi tehdä sisälle. Nyt meillä kuitenkin on porakaivo, sen pumppu on asennettu ja siinä on hana, josta saa vettä. Loppuu tuo saunavesien kantaminen kanistereilla talolle. Eikä tarvitse pelätä, että putket jäätyy. Vesi on niin syvällä (63m) ja painuu alas heti kun hanan sulkee, että vedentulon estävää jäätymistä ei pitäisi syntyä.

Ihanaa viikonloppua sinne tahoillenne!

Jovelan Johanna

13 kommenttia:

 1. hyvän mallinen hella vaihtoehto..tosin tuota pintaa jäin miettimään, että mitenhän hyvin tossa valkosessa sitten tulevaisuudessa näkyy savumerkit. niitä nimittäin jää helloihin ja uuneihin. halusi tai ei. muksaa viikonloppua!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottahan se on, että sitä tummentumaa tulee vaaleisiin. Itsekin mietin kyllä samaa ;)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Tuo on ihan nätti, tämä ehdokas 1, mutta ei välttämättä juuri se, mikä sitten tulee. Laittelen ylös vaihtoehtoja ;)

   Poista
 3. Hei, onko muurattu puuhella poissuljettu vaihtoehto. Onhan tuo omalla tavallaan kaunis ja makuasiahan se sinänsä on, mutta varaavuus tuollaisessa ei ole kovin kummainen.
  Hieno homma, että olette veden suhteen omavaraisia!

  VastaaPoista
 4. Tosi kaunotar!
  Aikoinaan minunkin keittiössäni on ollut puuhella mutta vaihdettu sähköhellaan joskus.Mikä olisi ihanampaa kuin talviaamuna nakata pari klapia uuniin ja keittää siinä samalla puurot.Keittiökin pysyisi lämpimänä kun nyt on tosi kylmä ja kalsea.Laittaisin puuhellan takaisin mutta tila ei anna periksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä ei ole ollut mitään keittomahdollisuuksia kun talon ostimme. Nyt meillä on remppakeittiössä 1-levyinen induktio, pöytämallinen pikku-uuni (ja sen päällä on 2 tavallista keittolevyä lisää) + mikrokin on. Aikanaan sitten kun tuvan lattia on avattu ja laitetaan tuvasta ihan kunnolla keittiö, sinne tulee keittotaso jne.

   Poista
 5. Hihii, en ollut ikinä kuullut ankankaulahanasta - eikä näyttänyt kuulleen muutkaan, sillä kun googlasin, niin kaikki osoitteet oli Jovelan talopäiväkirjasta :) Englanniks sitten irtosi jo jotain, mutten kyllä vieläkään ihan hahmota, millainen hana teillä kaivossa on. Meillä nyt kumminkin on ihan tavallisessa muutaman renkaan kaivossamme sähköpumpun lisäksi käsipumppu. Sähköpumpulla tulee vesi sisään ja käsipumpulla otetaan vettä ämpäreihin ja kannetaan saunalle (ja esim. sähkökatkosten aikana sisällekin) Käsipumppu ei ole jäätynyt pahimmillakaan pakkasilla. Vanttuut joskus tuppaa jäätymään kiinni metalliin, kun pumppaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ollut minäkään ja kirjoitin tuohon ankankaulahana kun piti kirjoittaa hanhenkaulahana. Niin tai näin, en kummastakaan ole itsekään kuullut. Kalliokaivo Oy:n edustaja kutsui hanaa ankankaulahanaksi. Oletan sen olevan sellainen kävelykepin muotoinen, eli ankankaulan (tai hanhenkaulan) muotoinen.

   Sanon oletan, kun en vielä tiedä. Asentavatkin hanan vasta ensi viikolla. Ilmeisesti oli unohtunut.

   Poista
  2. Siis kutsui hanhenkaulahanaksi! Mulla jostain syystä nyt istuu tuo ankka sitkeenä hanassa ;D

   Poista
 6. Voi, sievä hella suunnitelmissa Jovelan tupaan! Varaavuutta mietin minäkin, kuten joku muukin täällä. Meillä esim. on vanha Kastorin liesi tuvassa ja se kyllä lämmittää nopeasti ja mukavasti. Jos pidempään pitää tulilla ja vaikka laittelee ruokaa hellalla, niin seuraavana aamunakin on vastassa suloinen lämpö. Enemmänkin kaipaisin varaavaa hellaa / uunia jotta voisi hauduttaa uunissa ruokia, joilla on pitkä paistoaika. Kastorissa ainakin uuni on aika kuuma, kun hellassa on valkia ja toisaalta lämpö ei riitä kypsentämään kovin pitkää aikaa tulen sammumisen jälkeen..Tai sitten en vielä riittävän hyvin tunne sen sielunelämää.

  Ps. Blogin johdantotekstissä kerrotaan, ettei talossa asuta vielä pitkään aikaan. Sitä saa kohta päivittää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä sellaisen muuratun hommaaminen tarkoittaisi mittavia muutoksia, purkuja, uusia uusia muurattuja hormeja ja piippuja, läjäpäin lupia jne, joten emme halua nyt ainakaan lähteä moiseen. Taloon tulee 4-5 tulipesää muutenkin ja voi edelleenkin olla, että se jättimäinen leivinuuni korjautetaan (100% päätöstä ei olla tehty vielä) joten tämä puuhella saa olla vapaasti seisovaa mallia, josta savut saa ohjattua ulos kevythormin ja -piipun kautta. Talossa kun ei ole ollut ainuttakaan savupiippua sitten kattoremontin, meidän pitää ajatella valintoja pitkällä tähtäimellä.

   Ja yksi juttu on juuri se varaavuus. Vaikka meille on tulossa sähköliesi, eli keittotaso, aion käyttää puuhellaa paljon ruoan valmistuksessa. Myös kesäisin! Kesällä se varaavuus ei ole hyvä asia. Tupa muuttuu pätsiksi ;)

   Poista

Kiitos kun kommentoit!