jovela

jovela

tiistai 28. tammikuuta 2014

Tavara kerrallaan

Talolla on taas pieni suvantovaihe, kun viime viikonloppu oli lyhyt. Saavuimme perjantaina keskiyön aikaan ja sunnuntaina piti lähteä jo iltapäivästä. Mitään suurempaa ei siis ole tapahtunut.

Teemme sitä hiljaista muuttoa. Takakontti kerrallaan pikkumööpeliä ja tavaraa. Jovelassa on tällä hetkellä sellaista suloista sillisalaattia, kun tavaraa on vähän siellä ja täällä, omaa ja talolle jäänyttä, tilapäistä ja pysyväistä, mutta harva sillä paikalla, minne lopulta tulee sijoittumaan. Jokaiselle tavaralle kuitenkin yritetään löytäää joku järkevä paikka ennen kun saadaan sali varastokuntoon.

Jovelan muuttokirjasta löytyy

Tarpeellista tavaraa! Nyöriä ja sytykesipsilaatikoita sekä Jovelan tuleva pesukone, eli vanha kunnon kammesta veivattava pesupallo! Tuonne laitetaan kuumaa vettä ja pesuaine, lisätään pikkupyykit ja veivataan kammesta hetken aikaa. Sitten vesi lasketaan pois, huuhteluvesi laitetaan tilalle ja taas veivataan. Kätevää ja helppoa! Liinavaatepyykistä olemme tekemässä elämyksen! Parin kolmen viikon välein otamme liinavaate- ja pyyhekassin, nakkaamme autoon, ajamme Turkuun itsepalvelupesulaan, pistämme koneet pyörimään ja menemme sillä aikaa lounaalle ja ostoksille tai kirpparille. Tuomme pyykit Jovelaan kosteina, sillä haluan kuivattaa ne ulkona aina kun mahdollista. Sitten lempipuuhaani mankelointiin ja kaapissa on taas puhtaat pahnat, jotka tuoksuvat raikkaalle ulkoilmalle ja ruusu- tai appelsiininkukkavedelle, jota käytän mankeloinnissa.


Pieni kirjoituspöytä on matkannut auton takakontissa Jovelaan. Kavereina mukaan lähti liuta erilaisia elohopealasisia kynttilänjalkoja ja muuta pikkutavaraa, jotka saavat olla tuossa odottelemassa jälkisijoittelua sitten aikanaan. Pikkupöydän alla on isäni tekemä palli.


Jos isännältä kysytään, kuvassa on hänen pelinojatuolinsa. Jos koirilta kysytään, siinä on heidän iltapäivänokostelupaikkansa. Niin tai näin, se on nyt Jovelan tuvassa, koska se ei mahdu muualle tällä hetkellä. Naapurikuvassa esitellään Jovelan emännän taiteellista asettelua materiaaleista vaaka ja kippo. Kun ei muualle mahtunut, voimme kutsua tätä kynttilälampuksi ja väittää, että asettelu oli tarkoituksellista ja sinnikkään suunnittelun lopputulos, joka painaa n. 4oog.


Kammarin muuttolintu on laskeutunut, eli meillä on 1 kpl yöpöytiä! Sen kaveri on vielä täällä nykykodissa. Talon jäämistöstä kaivettu pieni pyöreä pöytä odottelee kunnostusta, mutta saa asustella makuuhuoneessa kynttiläpöytänä, jonka alatasolle olen näköjään laittanut kuunnelma-cd:t. Etsin niitä tänään aamupäivällä täältä. Väärä talo! Tähän täytynee tottua...


ja tässä lopuksi taas tuo seuraava projektimme sali ja sen lattia. Sali on kyllä reppana. Montakohan ennen ja jälkeen siivouksen -kuvaa olen esitellyt täällä? Sali menee aina hirveään sotkuun, kun se on ainoa sisätila, jossa isäntä voi sahata listoja ja puuhata kaikkea remppaan liittyvää ilman, että oleskelupuoli talosta on purussa, pölyssä ja roskassa. Taas kerran sali oli karmea ja on taas parempi. Nyt viikonloppuna sitä aletaan tyhjentämään, jotta lattiaremppa voi alkaa. Kyseessä on korjaava pintaremontti, sillä lattia on jo avattu, putsattu, ekovilloitettu ja korjattu... ja se näyttää näissä kuvissa niin paljon paremmalta kuin livenä. Lattiasta puuttu paloja, siinä on koloja, joista voisi vetäistä kanin sisälle tai tuupata perunapussin ulos ja heti saliin astuessa on koko seinän mittainen kohta, josta puuttuu päälilauta likimain kokonaan.


Pieni vinkki paleleville remppaajille!

Monella vanhaa taloa korjaavalla on ollut haastetta kylmyyden kanssa. Meillä ainakin se kylmyys on lattioissa. Tämä on nyt taas näitä hulluja Jovelan Johannan ideoita, mutta se +4 asteeseen saapuminen ja tuvan lattiasta hohkaava kylmyys, joka sai tuplavillasukissakin varpaat sinisiksi, pisti miettimään pikaista parannusta ja hätävaratyyppistä ratkaisua ongelmaan. Nyt ei kuitenkaan voi alkaa repimään tuvan lattiaa ylös ja eristellä sitä. Sen aika on vasta keväällä.

Noh, meillä oli muutama kipale huokolevyä ylimääräisenä ja pari rullaa ns energiapaperia, jota laitetaan usein pattereiden taakse seinään (tapetin alle). Tyhjensimme lattiapinta-alaa niin paljon kun mööpeleiltä kykenimme, laitoimme huokolevyä mattojen alle ja energiapaperia kaikkialle muualle, minne vaan saimme sitä sujautettua, matot päälle ja OHO! lattiakylmyys tosiaan väheni! Se metallipaperinen puoli heijastaa lämmön takaisin. Ei lattiat mitään lämpimiä edelleenkään ole, mutta se hirveä kylmyys katosi ja tietysti ison tuvan lämpö pysyy paremmin lattian yläpuolella vähemmällä lämmittämisellä. Jos siis painit vastaavien ongelmien kanssa, saatat haluta testata tätä ennen kun lattiaa pääsee remppaamaan! Energiapaperia lattialle ja matot päälle!


Tiistai ja kova ikävä takaisin Jovelaan. Näihin kuviin ja tunnelmiin toteamalla, että kylläpä maailma on kaunis!


Jovelan Johanna

22 kommenttia:

 1. oih..päivä päivältä alkaa enemmän näyttää kodilta tuo paikka. vaikka kodikas se on ollu koko ajan, kiitos siun loistavan sisustusmaun.miepäs alankin nyt surffaamaan kunnolla näitä siun juttuja. miulla itelläni kun on pallo ihan hukassa tän sisustuksen kanssa tällä hetkellä. kaikki tökkii ja sitten kun ei halua luopua mistään. tarkotan nyt näitä isoja mööpeleitä kuten mummon vanha vitriini ja olohuoneen lipasto :/ sohva pitäs heittää roviolle..sillä sais jo paljon aikaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ei halua luopua vanhoista (ja hyvähän se vaan on), mutta mielii jotain piristystä ja yhteinäisyyttä niiden vanhojen suhteen, tuunailua vaan kehiin! Postaan huomenna yhden mielenkiintoisen jutun, jota ehkä haluat vilkaista (video). Siinä on ideaa, miten saada erilisista jutuista kiva kokonaisuus yhtä tuotetta käyttämällä.

   Onpa salamyhkäistä ;D

   Poista
 2. Pikku hiljaa, tavara tavaralta. Päivät vähenevät vauhdilla H-hetkeenne :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivät ja tavarat vähenee, tai ainakin ne vaihtaa paikkaa. Tavarat nääs ;)

   Poista
 3. Mä niin rrrrakastan tuota teidän taloa ja tunnelmallista kotia ja kuinka ihanasti osaat tehdä keskeneräisestäkin viihtyisän! Kerron tuon saman asian varmaan joka postaukseen, mutta totta se on ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiios kun kerrot :) Se läikähtää sydämessä joka kerta :)

   Poista
 4. Ihanan näköistä ja ihania tavaroita ja lopputulos on taatusti hieno. Minä kun hyppäsin blogisi kyytin vasta äsken, niin täytyy varmaan lukea muutkin postaukset, jotta pääsen kärryille puuhistanne, jotka kiinnostavat kovin. Rrrrrakastan wanhoja taloja ja pää taipuu melkein lattiaan asti kunnioituksesta niitä kohtaa, jotka jaksavat aloittaa tuon valtavan urakan. Hienoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa kun löysit tiesi tänne! Toivottavasti löydät jotain itseäsi kiinnostavaa tästä blogistamme, joka siis seuraa kahden kaupunkilaisen matkaa elämänmuutokseen, jonka keskipisteenä on melkein 150-vuotias täyskorjattava talo :)

   Poista
 5. Ihanaa, ihanaa aikaa elätte! Minä niiiiin rakastan muuttamista! Ja tuo pesukone on kyllä hulvaton!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pesupallo on symppis! Kerrassaan hupaisa, mutta se toimii!

   Poista
 6. Enpä oo koskaan kuullut tuollaisesta pesupallosta :) Kauniita esineitä sulla esillä! Kyllä saa tosiaan etsiä paksuja villasukkia vanhan talon lattioilla. Meillä ei vaan lankut näy, kun jossain vaiheessa on iskeneet lankkulattian päälle levyt ja muovimatot :( Eipä oikein sovi hirsitupaan ja ne lähteekin kun riittää rahkeet ja saadaan toinen talo kuntoon ensin.
  Kauniita talvikuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä vanhat talot kertovat elämisen oikuista ja sisustamisen virtauksista, joihin nuo muovimatotkin kuuluvat, vaikka eivät kuulukaan wanhaan taloon. Ihmisillä tuli sellainen vaihe, että piti saada jotain muuta ja se oli sitten muovia. Nyt sitten niitä revittään pois kun halutaan sitä puuta. Sellaista se on, onneksi tällä kertaa tähän suuntaan ;)

   Poista
 7. Voi että. Niin se teidän muutto pikkuhiljaa etenee, hienoa että saatte vähän kerrassaan tavaraa jo paikoilleenkin! Vaikka sitten väliaikais-paikoilleenkin, säästyy aikaa sitten myöhemmin.

  Mulla oli joskus kauan-kauan sitten pulsaattoripesukone hätävarakäytössä. Sekin oli aika kätevä. Niitä näyttää nykyään saavan ihan kuusikiloisenakin.

  Tuo keltainen tuossa salin pöydällä taitaa olla jiirilaatikko? Tutun näköinen, mutta vähälle käytölle jäänyt. Me ollaan nopeuden vuoksi sahattu kaikki laudat, paneelit ja listat jiirisirkkelillä (ja soiroamiset tietty isolla sirkkelillä). Se on runsaan sahanpurun vuoksi tehtävä ulkona, joten paleltu on monet talvet :D (ihme että on kohmeiset sormet vielä tallella, heh). Toisekseen jatkuva ovesta (ja portaissa) ramppaaminen on melko rassaavaa. Pitäisi varmaan pienemmissä jutuissa siirtyä siihen käsisahaan ja jiirilaatikkoon..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tykkään tästä hitaasta muutosta. Ei oikeen synny sellaista tavaravuorivalloitusfiilistä, mikä tietysti on hyvä. Kyllä senkin aika tulee kun loppumuutto on ja työjutut lähtee tien päälle. oh my ;D

   Pulsaattorit on ihan käyttökelpoisia juttuja, mutta ei meille oikeen sopivia. Johtuu ihan siitä, että niihin menee kuitenkin se 30-40 litraa vettä, joka pitäisi saada sitten jotenkin ulos talosta ja mitään vimäröintejähän meillä ei ole. Tämä pesupallokausi on muutenkin väliaikainen juttu ja sillä pestään vaan pikkupyykkiä, joten en näe järkeväksi ostaa pulsaattoria hetkeksi ja sitten pesukoneen perään. Ja työn puolesta tarvitsen kyllä ihan kunnon pesukoneen. Sen aika ei vaan ole ihan vielä ja pyykkiasia saadaan hoitumaan kätevästi muuten :)

   Jiiritinhän se siellä. Piti oikeen itsekin tiirata mikä ihme keltainen siellä kuvassa on :D Mä kun en juuri tuolla salissa itse häärää, niin ei ollut ensin hajuakaan mistä puhuit ;D

   Poista
  2. Aa, no sitten! Jos kunnon pesukone on tulossa myöhemmin, niin pulsaattori olisi tosiaan täysin turhake. Minä pönttö aattelin, että te meinaatte pesupallon ja pesulan varassa ihan vakituiseen :)

   Heh, "tavaravuorivalloitusfiilis" :D Just sitähän se muuttaminen kyllä on. Mutta teidän tapauksessa odotatte muuttoa varmasti vähän toisella lailla kuin "normimuuttajat" :)

   Poista
  3. juu, tilapäisesti vaan :) Tämän vuoden aikana vedetään vesi sisälle sekä mahdollistetaan sen pääsy takaisin ulos, joten sitä odotellessa mennään tilapäisratkaisulla :)

   Poista
 8. http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/upon_uusi_pesukone_14625.html#media=14626
  https://www.hobbyhall.fi/web/store/midea-pulsaattoripesukone-6-kg

  Suosittelen tuollaista pulsaattoripesukonetta. Siinä pyörii lakanatkin. Tuon pesupallon kanssa voisi allekirjoittaneelta mennä hermot kerran jos toisenkin. Vähäinen vesimäärä ja huuhteluaine tekee pyykeistä ikävän limaisia, mielestäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdinkin tossa ylempänä Tarulle kertoa tuosta pesujutusta, miksi ei pulsista meille. Pulsaattori ON hyvä ja toimiva ratkaisu ihan oikeasti, mutta meille se ei ole :)

   Pesupallo on kätevä siihen käyttöön mihin se on tarkoitettu; pikkupyykille :) Vesimäärä riittää sille ja on tosiaan siinä mielessä hyvä juttu, että kun meillä ei ole talolla ulosvientiputkia saati viemäriä, tuon pesupallon voi tyhjätä lavuaariin, jonka alla on 25 litran kanisteri. Pulsikselle pitäisi jo keksiä sitten jotain muuta :)

   Poista
 9. Huomaan hilpeän hauskan munakuppitelineen ja ihan mun värisen pöydän.. :D Heeh. Mä mietein et olikohan meil kotitalon varastos joskus oottamas et mä muuttaisin ja alkaisin käyttään pulsaattoria. Ei tullut meille pulsaattoria! Hassu juttu. :) Mihin lie yleensäkään kadonnut koko kapistus.

  VastaaPoista
 10. Tuo munakuppiteline on vanhan muotoilun helmi! Se teline on metallia ja koko systeemin voi laittaa kiehumaan munineen päivineen. Sitten tekine nostetaan ylös ja laitetaan kylmään veteen, jonka jälkeen munat voi kantaa pöytään telineessä. Jokainen munakuppi on siinä irrallinen, joten lopuksi jokaisella on oma munakuppi. Tuo on muistaakseni jostain vanhasta, nyt jo lopetetusta hotellista alkujaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mie oon saanu ton tyylisen joskus lahjaksi. Kun et muuta keksi niin osta hassua antiikkia tai ylisöpöä, ja tämä kuului siihen hassua antiikkia kastiin. Täytyypä käydä varastosta kattomas vieläks se siellä on... Ei ole käynyt mielessäkään että sitäkin voisi ehkä keittää!!;) Hih

   Poista
  2. Mulla on sellainenkin munanakeitin, jossa rikottu muna laitetaan posliiniseen kuppiin, jossa on kansi. Se on vanha ja priimassa kunnossa, tuskin koskaan käytetty, joten en ole sitä kokeillut käytössä. Löytyy googlettamalla Royal Worcester egg coddler. mun lapsuudenkodissa siinä pidettiin sulassa sovussa sekä pikku-Johannan irronneet maitohampaat, että koiranpentumme vastaavat ;)

   Poista

Kiitos kun kommentoit!