jovela

jovela

perjantai 21. helmikuuta 2014

Salin lattia, osa II

Valssit on valssattu ja pari pussillista hionnasta syntynyttä puujauhoa on kannettu salista ulos. Puujauho säästettiin, koska huomenna alkaa niiden aukkojen täyttö ja se täytemössö tehdään tästä puujauhosta, jolla on varmaan joku parempikin nimi, mutta se muistuttaa koostumukseltaan vehnäjauhoa, joten olkoon puujauho sitten. Hionta meni hyvin, talo ei palanut. Olen lukenut juttuja siitä, kuinka puulattioiden hionta on aiheuttanut välilattiasta kyteneitä tulipaloja, joten olin hieman huolissani nukkumaan mennessä. Kaikki on kuitenkin hyvin, joten laitetaan pieni väliaikapäivitys eetteriin.

Tältä salin lattia näyttää nyt kahdelta suunnalta tiirailtunaLattia on kovin aaltoileva, puolentoista vuosisadan (!) aikana askelten muotoilema emmekä halunneet tasoittaa tuota elämää pois. Käsipelillä joutuu siis hieman tuolta lattian keskiosastakin ottamaan maalia pois, kun sillä isolla hiomakoneella ei saanut kosketusta jokaiseen askelaallon pohjaan.

Ja sitten olisi noita reunoja muutama kymmenen metriä käsikonehiottavana..


Meillä on muuten ollut jo pari viikkoa pellit savupiipussa. Tänään aurinko yrittää kovasti tulla harmaansumuisen peitteen läpi, mutta tämä kuva on otettu jo 2 viikkoa sitten taivaan ollessa ankean harmaana. Ladies & Gentlemen, meidän piipussa on hattu ja pellit!


Pönttöuuni voi hyvin ja toimii kuin unelma. Tällä hetkellä meillä ei ole ainuttakaan patteria päällä, sillä tuo uskollinen pönttis jaksaa lämmittää 2/3 talosta ihan yksin (1/3 = sali ja on kylmätilana koska sitä ei käytetä). Tuvan puolella taloa on melko stabiilisti 20-21C lämpöä ja pönttiksen lähimailla 26C. Aamulla pönttiksen lähialueilla on ollut 20C ja toisella puolella taloa, eli tuvan puolella n. 16C joka nousee nopeasti takaisin 20C:n kun pönttikseen laittaa aamupuut palamaan. Tämä on niitä asioita, jotka yllättivät täysin. Miten voikaan yksi pönttis olla noin tehokas? Vai onko tämä talo jotenkin poikkeuksellisen lämpöä pitävä? Kun meille tulee tupaan puuliesi ja saliin tulee kamiina ennen kun kakluuni korjataan, meillä ei taideta pattereita tarvita reippaamillakaan pakkasilla. Patterit tietysti on olemassa jos niitä tarvitaan, mutta tällä hetkellä (yöpakkaset n. -4C) tuo pönttis on riittänyt yksinkin.

Kiitos haasteista!

Jovela on  saanut muutamia haasteita, joihin en ole valitettavasti ehtinyt vastaamaan ja joku on ihan varmasti unohtunutkin, mutta nappaan kiinn nyt kahdesta viimeisestä, jotka sain Dreameriltä  ja Omppulan Suvilta. Kiitos lämmin! Dreamerin haasteen varsinaista haastesisältöä en enää löytänyt, joten laitan tähän nuo Omppulan kautta tulleet kyssärit ja vastaukseni niihin.

 1. Lempiväri sisustuksessa

Harmaa, pellava, maitokahvi, valkoinen, punamulta, puuteriset perinnesävyt ja puuteriset pastellit. Parhaillaan taidan olla hieman ihastunut sitruunakiisselin sävyyn tuon salin kakluunin vuoksi - mutta siis ylipäätään luonnollisen rauhalliset sävyt, koska Jovelaan ei kuulu räikeämmät värit. Kaikkea mahdollista on ollut eri kodeissa ja ihailen suuresti monenlaisia muiden toteuttamia sävymaailmoja energisen räväköistä autuaan eteerisiin, mutta omalla kohdalla nyt on naturellien vuoro.

2. Design-esine/huonekalu, joka ei ikinä tule meille

Ensimmäisenä tulee mieleen Artekin tarjoiluvaunu, joka ei uppoa omaan makuuni. Joillekin ja jonnekin se sopii, mutta itse en saa siihen mitään yhteyttä.    

3. Hurmaavimmat henkilöhahmot TV:ssä

Henkilöhahmoa kun kysytään jätän näyttelijöiden oikeat nimet pois. Hurmaavimmat henkilöhahmot voisivat olla vaikkapa Poirot ja apulaisensa Hastings, alkuperäinen Miss Marple, Oi ihana toukokuun Larkinin perheen isä ja äiti, Inspector Lewisistä nuorempi poliisi Hathaway.. kaikki hurmaavia hurmaavalla tavalla ja listaa voisi jatkaa vielä pitkään, sillä pidän eniten juuri hurmaavista henkilöhahmoista sarjoissa ja elokuvissa. Pahapoikahurmaavista Walking Deadin jousimies Daryl on rock!

4. Suosikki leivonnassa

Sitruuna-marenkipiiras, Ålannin pannukakku, äidin banaanikakku, oih! Suolaisella puolella lanttupiiras, perinteinen lihapiirakka ja pasteijat.

5. Viisi blogisuosikkia (ja haasteen antaminen heille)

Tämä on tainnut kiertää jo oman lukulistani läpi, joka sisältää suosikkiblogini, mutta jos ei ole, haastan juuri sinut, jolle haaste ei ole vielä päätynyt!Viikonloppu alkaa! Olkoon se jokaiselle kerrassaan mainio, mitä sitten siellä tahoillanne puuhaattekaan :)

Jovelan Johanna

14 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. On se ja komiammaksi muuttuu koko ajan! Kova on homma isännällä. Tuo käsikoneella suhaaminen on hidasta.

   Poista
 2. Hyvältä näyttää lattia! Ja Daryl on tosiaan rock.. ;)

  VastaaPoista
 3. Kaunis lattia, hienoa ettette hioneet elämän jälkiä siitä pois :)

  Meillä on todella samat sisustuksen lempivärit, ehkä johtuu keväästä, että mietin myös keltaista lattiaa tytön huoneeseen, vaikka yleensä keltainen ei ole niin inspiroinut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakaan keltainen ei ole ollut koskaan mikään merkittävä väri sisustuksessa, mutta tuon kakluunin hillitys sitruunakiisselin sävyn vuoksi haluaisin jotain samaa sävyä myös saliin. Ehkäpä muutama tyyny jo riittää.

   Poista
 4. Hei! Samainen lattian hionta on meilläkin tehty. Minkä olette ajatelleet laitta sidosaineeksi täyteaineeseen? Me laitoimme aikanaan hiontapölyä ja lakkaa jolla lattiakin lakattiin. Vuosien saatosaa kuitenkin (lattian elämisen myötä) noin 80% täytteestä on rapissut irti. Olisin iloinen vinkistä, sillä uusi rakojen täyttö on meillä edessä. T: Nina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Nina! Ajattelimme kokeilla ns. kirvesmiehen kittiä, eli sitä hiontajauhoa sekoitetaan puuliimaan paksuksi tahnaksi, jolla kolot kitataan. Siitä sanotaan, että se kittaus on uusittava suuren kutistuman vuoksi kun ensimmäinen kittaus on kuivunut.

   Yksi perinneopas mainitsee myös, että puujauhoa voi turvottaa vedessä ennen liimaan sekoittamista. Se pitä varmaan puristaa hieman vedestä ennen sekoittamista, mutta en yhtään tiedä mikä funktio tai vaikutus sillä liottamisella olisi. Me kuitenkin kokeillaan tuolla puuliimalla tehdä paikkausainetta. Meillä tuo lattia maaataan perinnemaalilla, joka on paksua ja hitaasti kuivuvaa, joten voin ajatella, että se itsessään myös imeytyy ainakin jonkin verran siihen pakkeliin. Saapi sitten nähdä kuinka hyvin se kestää. Ainakin kittiraaka-ainetta on paljon jos uutta pitää tehdä ;D

   Poista
 5. Kiitos vastauksestasi! Puuliiman käyttäminen sidosaineena kuulostaa järkevämmältä kuin lakan käyttö, joka kuivuu kivikovaksi eikä jousta yhtään. Kiitos kivasta blogista, Jovelan kuulumisia on ihana lukea. Onnea ja iloa uudelle elämällenne Jovelassa! Elätte jännittäviä aikoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)

   Kerron sitten miten tuo meidän testaus menee puuliimaseoksen kanssa :)

   Poista
 6. Voi kun siitä tulee ihana! <3 Mahtavaa että voitte säästää vanhat lankut.

  Kovin tutun näköinen härveli tuossa edellisessä postauksessa. Voi hitsi, että se on painava ja hankalan muotoinen yrittää kantaa kapeissa ja kiertyvissä portaissa.. Ei tullut ikävä kun kuvasta näin :D Mutta hyvää jälkeä sillä saa. Noi käsin vedettäväksi jäävät oli ehkä kaikista veemäisimmät, ainakin meillä oli tosi hankala saada samaan "linjaan" isolla koneella hiotun kanssa.

  Toi lima + puru on varmasti hyvä vaihtoehto. Mä laitoin puukittiä, eikä siitä kyllä kaikin paikoin tullut niin hyvä kuin olisi toivonut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä isäntä sai huhkia, että sai sen 80kg painavan laitteen autosta ulos ja takaisin sisälle!

   Puukitti voisi olla ihan jees, mutta meillä sitä kitattavaa on tosi paljon. Kokeillaan nyt tuolla ja kun lattiat on niin hurjan vanhoja, meillä ei ole niin presiis tarkkaa se ulkonäkö. Ihan tasaista ei saisi tulla, ettei erotu liikaa ;)

   Poista
 7. Upee lattia kerrassaan :)

  Siitä tulee ihan täydellinen, kun saatte ne "pienet" hiiriraot tukittua ja värin pintaan.

  Tätä lukiessa tuli ikävä Tyynelään pönttöuunin lämpöön. Ihan pian taas...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin on jo ikävä takaisin. Johan täällä nykykodissa ollaankin oltu 19 tuntia ;D

   Poista

Kiitos kun kommentoit!