jovela

jovela

torstai 6. maaliskuuta 2014

Supernaiset Clara ja Giuseppina

Toissailtana lueskelin taas netistä preppaukseen, omavaraisuuteen ja vähemmällä pärjäämiseen liittyviä juttuja ja törmäsin amerikkalaiseen supernaiseen nimeltä Clara Cannucciari (1915-2013) ja sen kautta hänen äitiinsä. Claran vanhemmat olivat sisilialaisia maahanmuuttajia, jotka joutuivat kohtaamaan viime vuosisadan suuren laman. Claran isä oli työttömänä 6 vuotta. Siihen aikaan piti pärjätä itse oli mikä oli, tuli mitä tuli. Claran äiti oli kekseliäs supernainen, jonka käsissä syntyi ruokaa tilanteessa, jossa rahaa tai ruokaa ei juurikaan ollut. Clara kertoo, että heillä ei nähty nälkää. Vaikka Clara joutui lopettamaan opinnot kesken (koska hänellä ei ollut sukkia), nokkela ja köökkitaitava Giuseppina äiti loihti yksinkertaisia aterioita perheelleen huolehtien siitä, että oli lama tai ei, nälkää ei nähty. Pienellä pihalla kasvatettiin kaikkea mitä sinne mahtui kasvattamaan ja kerättiin syötäväksi kaikki syötäväksi kelpaava. 

Yksinkertaiset aineet, nokkeluus niiden käsittelyssä, kyky hyödyntää luonnon antimia myös kaupunkiolosuhteissa ja yleinen tyytyväisyys siitä, että oli ylipäätään mitä syödä ja käsin kosketeltava elämänilo tekee tästä tarinasta varsin suloisen. Clara sanoo ettei muuttaisi mitään vaikka voisi. Me selvisimme siitä, mitäs sitä muuttamaan, sanoo Clara. Elämä on mitä se on ja millaiseksi sen tekee. 

Clara kuoli 98 vuotiaana marraskuussa 2013 vanhuuteen. Sitä ennen hän ehti lapsenlapsensa Christopher Cannucciarin kanssa tehdä sarjan youtube -videoita, joissa Clara kertoo elämästä suuren laman aikaan Jenkeissä ja kokkaa samalla niitä ruokia, joita hänen äitinsä Giuseppina tuolloin valmisti. Clara ehti myös julkaista keittokirjan. Clara söi koko elämänsä ajan lama-ajan ruokia, koska ne maistuivat hänelle. Sisilialaistaustaisen rouvan lempiruoka oli pizza.

Katso Claran elämäniloinen tarina tästä (kesto 4:48)

Claran kokkailu- ja tarinointivideot löytyvät youtubesta nimellä Great depression cooking


Täysin Claran elämänasenteeseen lumoutuneena

Jovelan Johanna

10 kommenttia:

 1. Olipas siinä koskettava tarina ja ihan mahtava matami!!! <3 Jokaisen pitäisi kyllä ottaa oppia tästä. Ensimmäinen ajatus Claran sanojen jälkeen "Olen tyytyväinen siihen mitä minulla on ja kaikki mitä olen kokenut on vain kasvattanut minua. Tästä on hyvä jatkaa ja oppia". Ihana omavaraisuus ja elämänasenne!!! Tulipas tekstistä nyt aika hellyyttävä, mutta ehkä rouvan viisiminuuttinen sai taas ajattelemaan asioita!! Lähdempäs katsomaan mitä ruokia taikoisin jääkaapin tähteistä, enkä mene kauppaan.. Tosin mustikkasoppakuuri ei nyt anna itselleni kovin paljon pelivaraa, mutta josko tolle paremmalle puoliskolle!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaisen elämänmyönteiset tarinat on ihania ja saavat ajattelemaan. Tuo Clara on ihan helmi <3

   Poista
 2. Ihanaa mummoenergiaa! Loistava elämänasenne:)

  VastaaPoista
 3. Löytyispä itsestä tuo tarmo tuossa iässä.. ihana mummo..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai missä tahansa iässä! Claran kohdalla taitaa olla niin, että kun ikänsä teki, ei tullut koskaan lopetettua ;)

   Poista
 4. Maailman paras uusiutuva luonnonvara? Mummot :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mummoenergiaa parhaimmillaan! Clara muistuttaa jossain mielessä omaa äitiäni, vaikka Claraan verrattuna onkin ihan kakara vielä ;) Samaa akkaenergiaa!

   Poista
 5. Juutuin katsomaan Claran videoita, aivan mahtavia! Tuosta mallia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla nuo ovat pyörineet taustalla pitkin viikkoa. Ihan kuuntelemallakin hyvää viihdettä :)

   Poista

Kiitos kun kommentoit!