jovela

jovela

sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Tunnista taimi

Kirjoittelin vappupäivänä uuden asukkaan puutarhahaasteista varsinkin tällaisen puutarhanoviisin näkökulmasta. Kun ostaa uuden kodin ja sen mukana tulee piha, josta kevään tullen nousee taimia, on todella vaikeaa tietää mikä mikin taimi, köynnös ja puska on.Puutarhasivustoja, -kirjoja ja -blogeja on todella paljon, mutta mitään sellaista en ole löytänyt, jossa keskityttäisiin taimivaiheessa olevien kasvien tunnistamiseen. Kukintavaiheeseen päässeitä kukkia ja kasveja on helppo tunnistaa, mutta taimien kohdalla tilanne on ihan toinen ja jos mielii tehdä perenna-alueita ja kukkapenkkejä keväällä, kukinta-aikaan tilanne on sen sesongin osalta jo ohi. Taimet, oli ne ihanaisia kukkasia tai rikkaruohoa, ovat jo täydessä kasvussa.Tällaisia kukkivien kukkien kuvia tulee otettua yleensä. Tällaisia, joiden kuvia tässäkin postauksessa pääasiassa on. Tunnistaminen on helppoa. Heitin ilmaan yhteistyöehdotuksen, jotta taimivaiheisten kasvien tunnistamiselle voisi avata oman blogin.  Ajattelin, että se toimisi kahdella tavalla:

1) Te ihanat puutarhoissanne hääräilevät napsitte kuvia omista varhaistaimistanne, joiden nimen jo tiedätte ja lähetätte sen mulle julkaistavaksi Tunnista taimi Blogissa. Näin joku toinen löytää pihallaan kasvavalle taimelle nimen.

2) Te ihanat puutarhoissanne hääräävät, joiden pihalla nousee tainta jota ette tunnista, lähetätte mulle kuvan julkaistavaksi Tunnista taimi blogissa ja muut sitten yrittävät tunnistaa sen. Kun taimi on varmuudella tunnistettu, se siirretään tunnistettujen listalle ja taimelle luodaan tunnisteet, joiden perusteella sen löytää hakemistosta (esimerkiksi kasvin nimi ja muutama taimivaiheen tunnistin, kuten "pyöreälehtinen" tms.).

3) Olisi ihanaa, että taimen kuvan lähettäneet kuvaisivat ko. taimen myöhemmin kukintavaiheessa, jotta saisimme taimen rinnalle myös täydessä kasvussaan olevan kasvin kuvan.

Pyyntö

Alan kasaamaan Tunnista taimi -blogia ensi viikolla, joten laitattehan ihanaiset kuvia tulemaan minkä joudatte. Nyt on kevään taimiaika käsillä, joten aloitusaika on mitä mainioin. 

Kuvia voi lähettää tunnistataimi@gmail.com 


- mainitse millä nimellä (oma nimesi/lempinimi/blogisi nimi tms.) haluat kuvan kreditoinnin, esimerkiksi kuva: sannan puutarha JA jos haluat linkityksen blogiisi, laita www-osoite mukaan.
- jos kyseessä on tunnistettu taimi, laita mukaan kasvin tai kukan nimi
- jos toivot tunnistusta omalle taimellesi, mainitsethan, että kyseessä on kyseisen taimen tunnistaminen.


Jotta blogista olisi iloa, tarvitaan paljon kuvia ja paljon tunnistajia, joten olisin iloinen jos voisit omassa blogissasi mainita tästä projektista vaikkapa sen jälkeen kun blogi on avattu.


Kiitos ihan hurjasti kaikille projektista kiinnostuneille ja mukaan jo lupautuneille. 

Tänään Jovelassa siivotaan kuistia ja tehdään pikkupuuhia lähinnä sisällä, koska ulkona sataa vettä ja rakeita, mutta kunhan sää tästä taas oikenee, menen hiippailemaan pitkin pihaa pokkarini kanssa ja napsin kuvia Tunnista taimi -blogia varten. Toivottavasti myös sinulta löytyy jokunen kuva blogia varten. Ehkäpä blogissasi jo onkin joitain sopivia kuvia tältä tai aiemmilta keväiltä! Hyvä syy siis tehdä pieni aikamatka omaan blogiin :)

Ja seuraavalla kerralla kun käväisen puutarhamyymälässä, pyydän luvan saada napata joitain kuvia taimista siellä. Tulee se takuuvarma tunnistuskin sitten siinä samalla!

Lämpimin terveisin

Jovelan Johanna

12 kommenttia:

 1. mie olen niin innoissani tästä tunnista taimi systeemistä. saapiko laittaa rikkaruohoja(siis sellasia kukkivia) myös sillä aikaa kun odotan noita perennoitani nousevaksi? meillä tosiaankin niin kylmät kelit vielä, että ihan kokonainen yksi krookus aukassu nuppunsa..muut ei ees vielä nuppuillu..tupsuja kyllä on siellä täällä.(tänäänkin satoi lunta kolome kokonaista kertaa :/)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten ihanaa! Apua tähän tarvitaankin! Mun mielestä on hyvä laittaa kuvia myös rikkaruohoista. Mistäs sitä muuten tietää mikä on rikkaruohoa ja mikä kukkaa kun ne taimet on siellä maassa ja kukkapenkkiä lähtee noviisina kasaamaan. Käy vielä niin, että perinneperennat lentää kompostiin ja rikkaruohot menee kukkapenkkiin ;D

   Poista
 2. Ihanaa, että olet niin tarmokas! Blogisi on temmannut minut vallan mukaansa. Kotinne on niin kaunis ja harmooninen. Ihania kevätpäiviä räntäsateesta huolimatta. Kesää kohti mennään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anu :) On se vaan hassua, kun nyt sitä lunta sitten tupsahtelee. Koko talvi ollaan menty melkein laidastaan lumetta ja nyt sitten taas tuli maa valkoiseksi yöllä. Kauaa se ei tuolla pihalla säily, mutta on se outoa (ja ihan vähän ärsyttävääkin!)

   Poista
 3. Mahtava idea! Juuri viikonloppuna tuskastelin uuden torppani pihalla, kun yritin hahmottaa minne on nousemassa jotakin säästämisen arvoista ja missä pukkaa rikkaruohon taimia.. jännittävää seurata mitä perennoihin tulee (edelliset omistajat 85 ja 87 vee eivät olleet enää viime vuosina jaksaneet pitää perennoita kuosissa, joten villiintyneet ovat). Olen kyllä viherpeukalo ja tunnistan suurimman osan Suomen suven kasveista, mutta en kyllä taimina välttämättä! Tuli siis aivan tilauksesta tämä sinun blogi-ideasi! Unohdin tietty kuvata ne taimenalut (grrr), mutta laitan heti kun menen seuraavaksi käymään!

  Leena

  VastaaPoista
 4. Tein opiskelujani varten kasvion, jossa on kuvat yli 90 luonnonkasvista, mutta ne kyllä ovat jo suurin osa kukassa, joissa kukat on, mutta voisin niitä tuonne laitella, jos ne kelpaavat. :)

  VastaaPoista
 5. Kuulostaa hauskalta, mä oon ainakin ihan urpo kaikkien kasvien kanssa :)

  VastaaPoista
 6. Heips!
  Mun meilaamiseni ei nyt oikein onnistu, mutta pläjäytinpä juuri ilmoille postauksen johon kuvasin sen mitä nyt satuin ehtimään, tallenna sieltä tarvitsemasi kuvat itsellesi -toivottavasti sinnekin joku täydentää mun puutteellisia tietojani ☺
  http://punatukan.blogspot.fi/2014/05/sano-se.html

  Siellä muuten on myös se mun piiskuni, nappasin pätkän juurineenkin...

  Viikonloppuja!

  VastaaPoista
 7. Sinulla on ihana blogii! Hyvä idea tuo taimitunnistus, täytyy katsoa, jos löytäisin jotain kuvia, Minullakin sama tilanne...yritän kartottaa oman 15 vuotta villiintyneenä olleen pihan kasveja. Vanhan pihan elvyttämisessä kannattaa edetä kiireettä, katsoa ja tunnistaa rauhassa vaikka pari vuoden ajan mitä missäkin kasvaa. Sen jälkeenkin saattaa maankääntöjen yhteydessä putkahdella esiin "uusia" perinnekasveja, kun maan alla vuosia uinuneet siemenet itävät pintaan joutuessaan.

  VastaaPoista
 8. Taimiblogi kuulostaa hauskalta :) ...Mutta ehdottaisin Jovelan pihan rakentajalle seuraavaa: Älä tee koko tulevana kesänä pihallesi mitään radikaalia - vaan tutustu siihen: sen lajistoon ja kunkin kasvilajin edustajien määrään, puutarhan valoihin ja varjoihin, ääniin, väreihin sekä vihreyden sävyihin. Samalla tulet rentoutuneeksi jo takana olevasta remonttiurakasta...ja koko kesänhän voit kuvata. Sitten syksyyn mennessä olet nähnyt kaikki tämänhetkiset puutarhan valtalajit ja pitkinä talvi-iltoina voit suunnitella puutarhasi uudelleen (tiedät myös miten isoihin istutuksiin taimet riittävät ja voit hankkia tarvitsemiasi siemeniä). ...Kasvien siirtämisestä sen verran: että perennojahan voi toki siirtää muulloinkin kuin aikaisin keväällä...pääsääntönä voi todeta, että keväällä kukkivat lajit jaetaan/siirretään syksyllä ja syksyllä kukkivat lajit keväällä. Kukkivia kasveja ei kannata siirtää, koska kukkiminen hidastaa/estää juurtumista - kasvi ei jaksa molempia...Eli taimimyymälässäkin kannattaa valita se lehtevin kasvi eikä sitä kukkivinta :) Itse otan kukkivista taimista aina kukat pois juurtumisen varmistamiseksi.

  ...Ja kuvistasi :) Tunnetko ennestään laittamiesi kuvien kasvit!? Valkoinen kukkiva on kalliokielo. Keltakukkainen vaikuttaisi kukan ja taustalla näkyvien lehtien (kuvasta ei näe ovatko samaa kasvia) perusteella esikolta. Maasta kasvavista lehtispiraaleista on vaikea sanoa varmaksi, koska kokoa ei pysty vertaamaan mihinkään...Mutta tod.näk. ovat kieloa (jos pieniä) tai kuunliljoja (jos isoja)...ajankohta tosin kovin aikainen kuunliljoille. ...Toivottavasti tästä oli jotakin iloa :)

  ...Ja niistä vallitsevista lajeista...ne ovat siis nyt pihallasi kasvavat kasvit. Mutta pihamullassa voi olla vaikka millaisia aarteita - "siemenpankin" aarteet voivat säilyttää itämiskykynsä vuosia, joskus jopa vuosikymmeniä...ja kasvuolosuhteiden muututtua sopiviksi putkahtaa pihasi kaunistukseksi :).

  JK. Taimivaiheen kasveista muuten on eräs opas...nimittäin rikkakasvikuvasto :D! Niistä on kuvat sekä isoina kasveina, että taimina...opus varmaankin löytyy lähimmästä kirjastosta. ...Ja mikäli haluat perinnekasvien (sekä hyöty- että koristekasvit) siemeniä: niitä saa Hyötykasviyhdistykseltä sekä Maatiainen ry:ltä

  Ihanaa puutarhakesää Jovelaan :) !

  VastaaPoista
 9. Moikka! Itselläni melkein vuodeksi vierähtänyt blogitauko päättyi tänään, kun kirjauduin pitkästä aikaa bloggeriin. Tulin heti katsomaan viime kesänä paljon seuraamiani blogeja ja Jovelassa näyttää IHANALTA! Mahtava katsoa teidän valmiita kuvia, mulla on paljon kiinniotettavaa postauksissa :)

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!